kataloński pikantny sos Romesco pasuje do wielu potraw . Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami i smażonymi polędwiczkami z kurczaka posypane obficie parmezanem i pietruszką. Następnego dnia dodałam go do makaronu i podałam z dodatkiem brokułów. Jedliśmy go również z krakersami i słupkami warzywnymi… To znaczy, że sos Romesco pasuje do wielu dań również tych z grilla. Sos Romesco wywodzi(...)lądują w piekarniku. Kiedy wszystko będzie upieczone, wrzućcie razem do malaksera lub blendera i wymieszajcie z pozostałymi składnikami. Jeśli niestraszne Wam pikantne jedzenie spróbujcie również tego: Pikantne pałki z kurczaka Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun Artykuł Pikantny sos Romesco pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowanieSkładniki na 3 sztuki: Frytki: ok 1 kg ziemniaków olej do smażenia sól do smaku *** Można zamiennie wykorzystać gotowe mrożone frytki – 600g *** Mięso: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 łyżki przyprawy kebab-gyros olej do smażenia Sałatka: ok 250g kapusty pekińskiej 2-3 pomidory 1-2 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej cebuli Sos: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej(...)kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Dodatkowo: ok 20 dkg żółtego sera ketchup prostokątne foremki aluminiowe *** Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy, posypujemy przyprawą i ponownie mieszamy. Całość odstawiamy na około pół godziny, aby mięso przeszło przyprawami *** *** Przygotowujemy frytki: ziemniaki obieramy
Blog z Apetytemktórym pęczak, choć stanowi tylko dodatek, odgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia paelli kaszy gryczanej. Przepis inspirowany przepisem Jamiego Oliviera. Składniki: Pojedyncza pierś z kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka(...)wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie jak chorizo. Umyj groszek cukrowy. Rozgrzej szeroki rondel lub patelnię. Wlej na nią 3 łyżki oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut
Niedzielny kucharzoliwą truflową, makaron i sos gotują się w tym samym garnku! z jednej brytfanny - kiełbaski z pieczonymi jesiennymi warzywami w oliwie rozmarynowej z jednej patelni - szybki, aromatyczny tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą z czosnkiem i chilli W kuchni towarzyszyły mi tym razem oliwy smakowe od Monini, które nadają potrawom wspaniałego aromatu i głębi(...)minut, aż bataty będą miękkie i kiełbaski upieczone. ➤ Rada: Taki obiad możesz zabrać ze sobą w pojemniku do pracy i zjeść na ciepło lub zimno. Szybki tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą Czosnek & Chilli ➤czas przygotowania: 45 minut + 1 godz. marynowanie mięsa w 1 porcji: 381 kcal
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: udka kurczaka 3 sztuki b. duże, tymianek 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżka, przyprawa pikantna do drobiu 1/2 opakowania, olej rzepakowy 5 łyżek, liście laurowe 3 sztuki Tymianek, przyprawa pikantna do drobiu, sól czosnkowa dobrze wymieszać i dokładnie natrzeć umyte, osuszone udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin. Do brytfanny wlać olej rzepakowy, wsypać liście laurowe, włożyć udka(...)kurczaka, nakryć pokrywką. Piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra /dół, wstawić brytfannę i piec pod przykryciem 45 minut, zdjąć pokrywkę, łyżką nabrać wywar z pieczenia i polać po udkach obficie, na termoobiegu 160C piec z 10-15 minut - udka kurczaka pieczone w piekarniku są idealnym daniem na obiad na ciepło lub na kolację, również smakują na zimno do pieczywa
W Mojej Kuchni Lubiędanie. ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI SKŁADNIKI: 700g dyni pokrojonej w koskę, 4 dojrzałe pomidory, 2-3 ząbki czosnku 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 400ml mleczka kokosowego, Podwójna pierś z kurczaka, 1 cebula szalotka, Mała garść orzechów włoskich, Świeży imbir, około 1cm Natka pietruszki, Sól, pieprz, kurkuma, paprka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, oliwa ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI PRZYGOTOWANIE(...)pieczemy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze ok 190°C. W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki drobiowe Orzechy włoskie prażymy na patelni następnie drobno siekamy, pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mielenia mięsa, szalotkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. Zmieloną pierś z kurczaka mieszamy z pokrojoną natką pietruszki, uprażonymi orzechami włoskimi, tartym imbirem
Księga-Smakugotowanie rosołu można taką właśnie przygotować. Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu. Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 mała cebula * 2 dkg masła * sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki Na lane kluseczki(...)jajka * 4 - 5 łyżek mąki pszennej Miałam mięso z udek kurczaka. Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk suszony ok.1 łyżeczki. Dolałam
Pieprzyć z Fantazjąsię kupić go i wykorzystać do dań obiadowych (zobacz przepis na porową zupę , zupę-krem z cukini i, potrawkę z indyka z cukinią w serowym sosie , pyszne piersi kurczaka z papryką i porem , serowo-czosnkowe bułeczki , schab serowo-koperkowy , czy popularny na blogu makaron ze szpinakiem ) Tym razem serek topiony został wykorzystany do roladek z kurczaka. Ale to nie wszystko(...)Gosi i postanowiłam przetestować. Mojej rodzinie smakowało. Mięso wyszło niezwykle soczyste i mięciutkie, ale jeśli nie jesteście fanami serka, może Wam przeszkadzać ten smak. 3 duże pojedyncze filety z kurczaka 1 op. zupy cebulowej 250 ml śmietany 30% 100 g serka topionego olej do smażenia ok 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sos sojowy pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym
Smaki Na Talerzupolędwicy lub schabu wieprzowego robię dość często podobne kotlety np. klik , a tym razem zrobiłam z piersi kurczaka i to są kotleciki szu szu, nie wiem czemu i skąd taka nazwa.Pomysł podpatrzony gdzieś w necie.Przyprawy można dać wg własnego gustu,ja akurat dałam gotową mieszankę do gyrosa. około 60 dkg fileta z piersi kurczaka 2 żółtka(...)jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku przyprawa do gyrosa, sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego do marynaty Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki [oprócz piersi z kurczaka] wrzucić do jednej miski i wymieszać ze sobą dokładnie .Pierś z kurczaka pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie zanurzyć w marynacie, przykryć i wstawić
Moje domowe kucharzenieMakaronowy pomysł na obiad w jesiennym połączeniu dyni z kurczakiem. #wysokobiałkowe #warzywne #zkurczakiem Składniki na 2 porcje: – 100 g makaronu pszennego – 1/2 małej dyni – 1/2 cebuli – 2 ząbki czosnku – 200 g kurczaka – 5 suszonych pomidorów ze słoiczka + łyżka oleju – 3 garście szpinaku + sól, pieprz, papryka słodka, suszona natka pietruszki, majeranek, papryka wędzona, kurkuma(...)pokrój na kawałki i ugotuj z makaronem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na patelni z dodatkiem oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach, dodaj pokrojonego kurczaka, posiekane suszone pomidory. Przypraw i smaż aż się wszystko zarumieni. Pod koniec dodaj szpinak. Wrzuć na patelnię ugotowaną dynię i wymieszaj. Podawaj na ciepło z makaronem. Jeśli masz pytania
Mrs. EndorfinaTaką sałatkę możecie podać zarówno na obiad jak i na przyjęcie Co potrzeba do smażenia kotletów: 3 udźce z kurczaka, 2 ząbki czosnku, Pieprz, Sól, 1 jajko, Bułka tarta, Olej do smażenia, Co potrzeba do sałatki: 1/2 sałaty lodowej, 1/2 średniej kapusty pekińskiej, 1 puszka kukurydzy, 1/2 dużej czerwonej papryki, 3 łyżki pokrojonej w drobną kostkę dyni, 2 łyżki pestek(...)łyżki prażonej cebulki, Sos winegret robiony w ten sposób , 1/2 łyżeczki ostrej papryki, Grzanki do sałatek robione w ten sposób , Dodatkowo: Jajka, Tłuszcz do smażenia, Wykonanie: Udźce z kurczaka płuczemy, osączamy z wody, nacieramy czosnkiem przepuszczonym przez praskę posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy w rozmąconym jajku, bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor jak kotlety. Wystudzone kotlety kroimy w kostkę
Bułka z ChlebemPrzy okazji ostatniego zamówienia przypraw, wyczaiłam czarny ryż. I tak sobie leżał i czekał na niewiadomoco. Robię porządki w zamrażalce, więc sukcesywnie wszystko rozmrażam. Tym razem padło na kurczaka. W kuchni dogorywało Tolowe mango. Zjadłam (wszystko) równie szybko jak zrobiłam. Mega. Składniki: 100 g czarnego ryżu 1 pierś z kurczaka 1 mango 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka przyprawy garam masala 2 gałązki natki pietruszki sól olej (przepis na 2 porcje) Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę garam masala, mieszamy i odstawiamy. Ryż płuczemy i gotujemy al dente (mniej więcej 20 minut). Kurczaka obsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do niego marchewkę
Kardamonovyłyżeczki cukru, łyżeczka soli, dwie łyżki oliwy z oliwek, olej lub oliwa z oliwek – tyle, aby było możliwe smażenie na głębokim tłuszczu. Farsz: 400-500 g filetów z kurczaka, 200 g pieczarek, 150 g tartego sera mozarella, 1 cebula, przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek. Przygotowanie: Do ciepłej wody wsyp drożdże instant, łyżeczkę mąki oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszaj(...)składników wymieszaj, dodaj przygotowany rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto na pierogi smażone . Kiedy będzie gotowe, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz przygotować farsz . Filety z kurczaka pokrój bardzo drobno. Oprósz solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę pokrój drobno. Podsmaż filety z kurczaka, a następnie dodaj warzywa. Dopraw solą, pieprzem, a także pietruszką i czosnkiem. Na samym
Rozdomowionagotują głownie z tego co rośnie dookoła) i smaczne. Kuchnia indonezyjska to zdecydowanie nasze smaki, które czasami dla odmiany zdradzaliśmy z włoską pizzą. Podstawą kuchni balijskiej jest ryż, kurczak, warzywa i ogromna ilość, przeróżnych przypraw. SPRAWDŹ CO MUSISZ WIEDZIEĆ O KUCHNI BALIJSKIEJ. POZNAJ NAJWAŻNIEJSZE DANIA I DESERY PROSTO Z BALI. POTRAWY, KTÓRE MUSISZ SPRÓBOWAĆ NA BALI Nasi Goreng(...)smażony ryż z dodatkami. Najczęściej podawany jest z kurczakiem (Nasi Goreng Ayam) oraz w wersji wegetariańskiej (same warzywa lub warzywa + tofu). W niektórych miejscach można dostać również wersje z owocami morza oraz wieprzowiną. Dodatkowo na wierzch dania często balijczycy wykładają jajko sadzone, a obok kładą prażynki i... kilka plasterków pomidora i ogórka. W wersji wegetariańskiej to mój zdecydowany faworyt
CzarnawisienkaProsta i dość szybka do przygotowania sałatka. Pachnąca przyprawą curry, którą osobiście bardzo w sałatkach lubię. Kurczaka można podsmażyć, tak jak ja to zrobiłam, albo ugotować i dopiero potem pokroić w drobną kosteczkę. Sałatka jest dość prosta, zwyczajna, choć smaczna – nie ma się więc co dłużej rozpisywać;) 2 pojedyncze piersi kurczaka puszka ananasa puszka kukurydzy ok. 200 g żółtego(...)gouda) pęczek natki pietruszki przyprawa gyros Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny curry sól, pieprz Umyte i pozbawione błonek piersi kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą kebab/gyros i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanej patelni. Kukurydzę oraz ananasa osączamy z zalewy, ananasa kroimy
Smaki Na Talerzu