Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką – proste w wykonaniu ciasto, a zarazem pyszne! Składniki Składniki na ciasto: (blaszka o wym. 40cm x24cm) Jajka 5 Cukier 250g Margaryna Kasia 100g Masło 50g Kakao 45g Gorzka czekolada 75g Kawa rozpuszczalna mocna, 60ml Kwaśna śmietana 18% 100g Cukier waniliowy 1 op. Mleko 3 łyżki Mąka pszenna […] The post Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl . czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.
Czytaj dalej...matko jakie pyszne! Twój blog jest moim numerem jeden! Z tobą uczę się gotować :*
http://www.delavie-paula.blogspot.com
w składnikach wymieniasz masło i margarynę, a później piszesz, że roztopić masło, o margarynie ani słowa; mam rozumieć, że margarynę trzeba roztopić razem z masłem? Chyba, że nieuważnie czytałam.
Tak, masło i margarynę razem roztapiamy lub można dodać całe 150g masła, już bez użycia margaryny – jak kto woli. Dzięki za wyłapanie ‚przeoczenia’ – już poprawiam ;) Pozdrawiam :)
Dzięki za odpowiedź :). Szukałam czegoś nowego na święta i dlatego uważnie czytałam :). A jeszcze napisz ile sypiesz kawy, w przepisie jest 60 ml mocnej kawy. Cukier waniliowy 16 g? Bo są i większe opakowania.
Tak, opakowanie 16g, ale większe nie zaszkodzi :)
Kawę robię mocną – używam kawy rozpuszczalnej. 1 czubatą łyżeczkę zalewam 60ml gorącej, przegotowanej wody.
Dziękuję i wzajemnie ;)
PS. Jak już upieczesz ciasto, to będzie mi miło jeśli podeślesz fotkę na slodka_babeczka@wp.pl :) Zamieszczę je potem w galerii na fb.
Więc kawę rozpuszczamy w wodzie? W przepisie pisze ze dodajemy kawę suchą do mleka, śmietanki, kakao… Więc jak jest.. Kakao ma być gorzkie? W składnikach na piankę jest podany cukier waniliowy a w wykonaniu nie napisano nic kiedy go dodać… Ten cukier waniliowy tez male opakowanie ma być?
Nigdzie nie użyłam wyrażenia „sucha kawa”. W przepisie podane jest po prostu „dodajemy kawę” – a że przy składnikach napisałam 60ml, mocna – to oznacza, że ma być to płyn. inaczej byłoby podane w gramach. ;-) 1 czubatą łyżeczkę zalewam 60ml gorącej, przegotowanej wody.
A propos cukru – patrz. pkt.4 : „Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną i cukier waniliowy.” Jeśli napisałam cukier waniliowy 1op. – to oznacza, że stosuję standardowe opakowanie 16g ;-) Jeśli używam większego ,to zawsze o tym inormuję przy składnikach. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę! :)
Rozumiem ale nadal nie uzyskałam odpowiedźi na moje pytanie. Chodzi mi o c.waniliowy wymieniony do przygotowania PIANKI wISNIOWEJ jest w składnikach a w wykonaniu jest pominięty stąd moje pytanie kiedy go dodać…
Kakao ma być gorzkie, ciemne? Śmietana kremówka ile %? Galaretki wiśniowe mają być dobrze ostudzone czy tężejące? Dodając składniki do kawy kawa ma być już zimna? Tą masę kawową mieszamy cz miksujemy?
Tak gorzkie, ciemne – takie jak z reguły daje się do biszkoptu zastępując część mąki.
Śmiatana kremówka – obojętnie, jak kto woli – czy to będzie 30% czy 36% to smaku ciasta nie zmieni.
Galaretki lekko stężałe.
Kawa: patrz. pkt1. „Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.”
Masa kawowa patrz pkt. 3 „W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę.”
Jeśli coś ma być miksowane, to wyraźnie staram się zaznaczyć, by zmiksować (użyć miksera). W pozostałych przypadkach wystarczy dokładnie wymieszanie za pomocą łyżki, do uzyskania gładkiej masy ;)
Czyli kawa ma być taka bardziej przestudzona letnia jeśli dobrze rozumiem? Dziękuję za pomoc wolałam się upewnić:).