Mille feuille czyli Napoleonka

Mille feuille czyli Napoleonka

Mille feuille czyli Napoleonka

Jeszcze wczoraj byłam święcie przekonana, że napoleonka to nasze rodzime ciasto, a okazało się, że to francuski smakołyk (chociaż niektóre źródła podają Neapol, jako miejsce jego pochodzenia). Oryginalne francuskie mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożonych kremem patisserie, bitą śmietaną lub dżemem, a na wierzchu obowiązkowo lukrowa polewa.  Dziś zapraszam na napoleonkę mojej Mamy( w wersji z Wielkopolski), ciasto półfrancuskie z pysznym kremem budyniowym, od zaws... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Warto przeczytać

Szybkie przekąski na Sylwestra. Szybkie przekąski na imprezę.

Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.

Czytaj dalej...

Sałatki na Sylwestra - najlepsze przepisy!

Sylwester to czas, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. Jest to stosunkowo dość młode święto, gdyż narodziło się ono dopiero na przełomie XIX i XX wieku.

Czytaj dalej...

Autor

sofieta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, francuskie, mąka, pieczenie, budyń, przepisy na święta, cukier, krem, polewa, ciasto z ciasta francuskiego, ciasta z kremami, ciastka kremówki, bita śmietana, lekka, słodkie, ciasto francuskie, ciasto francuskie, cukier puder, sylwester, ciasto budyniowe, pyszne ciasto, ciasto z kremem, lekkie ciasto, kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, słodkie ciasto

Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Inspirowane Smakiem, 12 listopada 2012 08:37:13

Pyszności. :)

Anula, 12 listopada 2012 11:17:13

Bardzo lubię napoleonki, tylko idę na łatwiznę i kupuje w cukierni.

Marzena, 12 listopada 2012 11:29:26

Pyszne ciasto, jak ja dawno nie jadłam napoleonki...