Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Mazurek wielkanocny to ciasto, które jest proste w wykonaniu i daje nam dużą dowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę.Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów.Ciasto do mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec je w formie z wyjmowanym ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakołyki Bereniki

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Autor

SmakolykiBerenikiSmakolykiBereniki

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, czekolada, czekoladowa, biała czekolada, kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, truskawki, truskawka, pieczenie, mąka, przepisy na kruche ciasto, lekka, dekoracje, placki, gorąca czekolada, ciasto z truskawkami, lekkie ciasto, proste i szybkie przepisy, cukier, słodkie, ciasto czekoladowe, ciasta czekoladowe, szybkie ciasto, szybki ciasto, cukier puder, ciastka kremówki, ciasta z kremami, wielkanoc, owoce w czekoladzie

Inne przepisy z Smakołyki Bereniki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Monica, 10 kwietnia 2014 19:24:00

Wow ależ on wygląda, je się go już samymi oczami ! I te truskawy, kusiły mnie ostatnio ale jeszcze się powstrzymałam (maja już jakiś smak?).Pozdrawiam serdecznie!

Smakołyki Bereniki, 10 kwietnia 2014 19:26:59

Byłam mile zaskoczona, bo smakowały jak truskawki, choć oczywiście te sezonowe są najlepsze :) Pozdrawiam.

Mariola s, 10 kwietnia 2014 19:48:44

Pięknie udekorowany, jak z obrazka:) Zapewne smaczny!

Olga Pilichowska, 10 kwietnia 2014 20:27:54

Wygląda jak z bajki! Aż zachęca do spróbowania;)

Justyna Żak, 10 kwietnia 2014 20:52:52

wygląda rewelacyjnie, super dekoracja:)

Młoda mama gotuje..., 11 kwietnia 2014 19:21:22

Ależ apetycznie wygląda :)

Kraina miodem płynąca, 11 kwietnia 2014 20:09:03

Zjawiskowo wygląda, niczym dzieło sztuki :) I pyszny, bo nie może być inaczej przy takim połączeniu składników! :)

Domowe Wypieki, 11 kwietnia 2014 21:24:54

Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie: http://domowe-wypieki.com/konkurs/mazurek-konkurs-wielkanocny/

Anonymous, 19 kwietnia 2014 10:28:04

Właśnie zrobiłam, ciasto zrobione dokładnie wg przepisu wyszło super, a zrobiłam z niego 2 małe mazurki wkładając po środku blachy kawałek kartonika, który podzielił blachę na pół (faktycznie wałkowanie ciasta na papierze to dobry pomysł) ... wygląda super (prawie jak na zdjęciu) :), po świętach napiszę czy smakował równie dobrze. Pozdrawiam gorąco

Smakołyki Bereniki, 19 kwietnia 2014 12:35:58

Cieszę się, że ciasto się udało. Życzę wesołych świąt :)

Ewa, 19 kwietnia 2014 18:55:13

Ciasto przy podanych proporcjach pasuje bardziej do ciastek maślanych. Jako spód mazurka kruszy się jak chałwa. Dałabym też o wiele więcej cukru, ale to może kwestia gustu.Natomiast masa czekoladowa jest bardzo dobra

Smakołyki Bereniki, 19 kwietnia 2014 19:10:42

Cukru w przepisie jest mało dlatego, że masa czekoladowa jest słodka, ale jest to jak najbardziej kwestia gustu. Co do ciasta, ja akurat lubię bardzo kruche spody, można zawsze dodać trochę kwaśnej śmietany, wtedy ciasto będzie mniej kruche. Pozdrawiam :)