Szybka propozycja na omlet z groszkiem - z braku świeżego zielonego groszku u mnie konserwowy. Też jest bardzo smacznie, smak konserwowego groszku mi nie przeszkadza lecz zdecydowanie lepszy jest ze świeżym :) Składniki: 1 całe jajko + 2 białka lub 2 całe jajka szczypta soli himalajskiej odrobina oleju kokosowego/masła/oliwy 2 łyżki ugotowanego groszku (u mnie konserwowy) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki * Przygotowanie: Jajko i białka umieścić w miseczce i roztrzepać widelce... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...