Przepis na : deser
Pomysłów na wykorzystanie żółtek miałam kilka. Ostatecznie wybór padł na creme brulee. Jadłam ten deser kilkukrotnie w restauracjach. Nigdy nie przyrządzałam go sama. Aż do teraz. I nie żałuję, a wręcz przeciwnie, jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Nie posiadam w domu specjalnego palnika, służącego do karmelizacji cukru, ale bez niego też można sobie poradzić. Wystarczy mieć piekarnik z funkcją grill. Cóż ja mogę napisać o samym creme brulee? Kremowy, słodki deser z kruchą, karmelową skorupką o wyraźnym ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...