więcej w ciemny, grudniowy poranek...? Pieczona owsianka cynamonowa ze śliwkami Składniki: (na formę do zapiekania o średnicy 26 cm) 400 g płatków owsianych 750 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g miodu 50 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) Płatki, mleko, śmietanę, miód, cukier i cynamon dobrze wymieszać. Przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemlecznej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Dodatkowo : 7 suchych wafli/andrutów (najlepiej cienkich, u mnie firmy Cukry Nyskie) garść lub dwie orzeszków ziemnych niesolonych Kremówkę umieszczamy w niedużym rondelku i podgrzewamy do momentu wrzenia (nie gotujemy). Zdejmujemy z palnika i stopniowo przesiewamy do niej mleko w proszku, mieszamy. Dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszamy
Smaki Na Talerzuodrobiną zimnej wody i zostawić żeby napęczniała. Następnie zalać wrzątkiem i wymieszać. Wrzącej wody wlać tyle żeby tylko można było rozmieszać żelatynę. Ostudzić i poczekać aż zacznie tężeć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone z cukrem delikatnie ubić, tyle tylko żeby napowietrzyć. Dodać po łyżce ubitej śmietany i wymieszać. Na koniec dodać maliny i ponownie wymieszać. Dodać tężejącą
Kuchnia Pokoleńformy. Blaszkę dokładnie umyć, osuszyć i postępować jak za pierwszym razem. Krem: W garnuszku z grubszym dnem zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrami. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać parę kropel aromatu wanilinowego, wymieszać, zagotować. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami i jajkiem, dodać mąką ziemniaczaną i pszenną ponownie zmiksować, by nie było żadnych
My sweet a lifeciastek) 150 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 20 g cukru perłowego 2 kawałki imbiru w syropie sok z 1/2 limonki 125 g zimnego masła 1 łyżka śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru perłowego Imbir drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i perłowym, dodać imbir, połączyć. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiastka sablé: 200 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 4 żółtka kilka kropli ekstraku waniliowego ½ łyżeczki soli morskiej Pomarańczowa bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki mascarpone skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyzka cukru pudru Dodatkowo: 2-3 łyżki melasy z karobu skórka pomarańczy do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Makówki z białego maku
Food Squareprzeżyć... ale wszystko po kolei. Dzisiaj mam dla was nowy przepis na orientalną panna cottę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smaków rodem z dalekiego wschodu. Śmietankę kremówkę połączyłam z mlekiem kokosowym, a wszystko aromatyzowałam odrobiną luksusu w postaci szafranu, który również nadał pięknej blado żółtej barwy oraz niewielką ilością świeżej trawy cytrynowej. Słodyczy nadał jasny #cukiertrzcinowy , który
vaniliowoczekoladowamałżami Venus 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu Lubella spaghetti (około pół opakowania) około 500 g mrożonych małży Venus 100 ml białego wina 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól Dodatkowo: tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Małże rozmrażamy na durszlaku, może to potrwać nawet około
PatiGotujekostka margaryny 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 5 łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietanfixy pół puszki kajmaku (250 g) 100 g płatków migdałowych Wymiary formy 33 x 24 cm. Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej
PatiGotujeKilka składników, a tworzy idealną kompozycję smakową. Nie żałowałam ziół, suszony i świeży tymianek wieńczą dzieło! Składniki: 4 porcje schabu 3 łyżki oleju 4 połówki gruszek 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki wytrawnego białego wina sól, pieprz tymianek Wykonanie: schab umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obydwu stron jeśli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostka margaryny 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 5 łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietanfixy pół puszki kajmaku (250 g) 100 g płatków migdałowych Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej 5 łyżek wody i szklankę cukru. Doprowadzamy
PatiGotujemąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii wypełnienie: 500 g puree z dyni 3 jajka 1 żółtko 100 g ciemnego cukru muscovado 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml syropu klonowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 1 białko 1 łyżka cukru Mąkę, migdały i cukier wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko
Pożeraczka, czyli raz adobrzelekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu łososia wlewamy śmietanę (ewentualny nadmiar oleju odlewamy). Do podgrzanej kremówki dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Sos mieszamy do czasu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli. Do powstałego sosu dokładamy kawałeczki łososia. Wrzucamy również liście szpinaku oraz
Smaki Na Talerzumałżami Venus 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu Lubella spaghetti (około pół opakowania) około 500 g mrożonych małży Venus 100 ml białego wina 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól Dodatkowo: tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Małże rozmrażamy na durszlaku, może to potrwać nawet około
PatiGotujelekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu łososia wlewamy śmietanę (ewentualny nadmiar oleju odlewamy). Do podgrzanej kremówki dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Sos mieszamy do czasu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli. Do powstałego sosu dokładamy kawałeczki łososia. Wrzucamy również liście szpinaku oraz
Smaki Na Talerzu