zamrożeniem jest strasznie słodka (przynajmniej jak na mój gust ;)), jednak po zamrożeniu są po prostu idealne. Dwuskładnikowe lody śmietankowe – ze śmietanki i mleczka skondensowanego Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 400 ml słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka) Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy tak jak pianę z białek – uważamy, żeby jej nie przebić. Dodajemy
PatiGotujecukrem, aż otrzymamy puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Odstawiamy mikser. Dodajemy suche składniki na przemian z kremówką i powoli mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy tylko momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Gotowe ciasto przekładamy
Słodki Pomysłwszystkie truskawki znikną z talerza zanim podacie kawę ;). Składniki: ok 20 truskawek 30 g mlecznej czekolady, połamanej 30 g gorzkiej czekolady, połamanej ok 150 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej 1 łyżka Więcej... Artykuł Truskawki pod chmurkami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłwzględu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki cynamonu 4 – 6 łyżek cukru pudru/miodu lub więcej, do smaku W misce Więcej... Artykuł Krem cynamonowy pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłwody i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko (tylko do rozpuszczenia) w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. W czasie, gdy żelatyna nam pęcznieje ubijamy na sztywno kremówkę. Pod koniec dodajemy resztę cukru pudru. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy twaróg, likier amaretto oraz ubitą śmietankę. Powstałą masę (około 1-2 łyżki) łączymy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie mieszamy
Smaki Na Talerzuwypieczony. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Do małego garnuszka włożyć pierwszą porcję żelatyny, zalać 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawić aż napęcznieje. W drugim garnuszku wymieszać mleko, kremówkę, wanilię i cukier. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać (nie gotować!) aż się rozpuści i dodać
Pociąg Do Kuchniwędzonego boczku 50 g sera cheddar 1 mała cebula Pałowa małej papryczki chili Jalapeno lub czerwonej pepperoni 3 jajka (L) 280 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu szczypta startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki czerwonej Wykonanie : Przygotowanie spodu i pieczenie
vaniliowoczekoladowapomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej kremówki) Zetrzyj skórkę z pomarańczy i z 1 limonki. Wyciśnij sok ze wszystkich owoców i wlej do cukru. Dodaj startą skórkę i odsączone z likieru rodzynki. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, dodaj śmietanę. Ubij wszystko
Korniszonkitruskawkowy : 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego 150 g świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny Ponadto do podania : masa kajmakowa 200 ml śmietanki kremówki 36% Świeże poziomki oraz truskawki listki mięty, melisy lub innego zielska u mnie akurat czarnuszka siewna Wykonanie : 1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski wbić jajko
vaniliowoczekoladowawylepić ciastem brzegi babeczki (spód + boki). Schować foremkę do lodówki na ok. 20-30 minut, by ciasto nieco stwardniało. Białą czekoladę połamać na mniejsze kostki, dodać 4 łyżeczki śmietanki kremówki i rozpuścić całość w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, odstawić do ostygnięcia. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno. Kach, tylko do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać ostudzoną
Kulinarne Przebojenaczynia wysmarowanego olejem. Płyn rozprowadzamy na grubość 2-3 mm i pozostawiamy do wystudzenia. Jak nasze szkło będzie zimne możemy je połamać na mniejsze kawałki. Krem 400 ml śmietanki kremówki (ja użyłam 36%) śmietanfix konfitura truskawkowa Śmietankę ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy śmietanfix. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki. Każdą z nich dekorujemy konfiturą i kawałkiem
PatiGotujeupieczeniu zostawiamy go do wystudzenia. Masa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody 200 g białej czekolady 800 ml śmietany kremówki 30% lub 36% łyżka cukru pudru Mleczko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do mleczka i dobrze mieszamy
PatiGotujeCisato: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 150 g miodu 125 g margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie cukru wanilinowego Krem śmietankowy: 2 szklanki śmietany kremówki 36% 3 łyżki żelatyny 1 opakowanie śmietanfixu Polewa karmelowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g) Dodatkowo: Płatki migdałowe do dekoracji około 100 g Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy według instrukcji
PatiGotujewyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Nasącz: 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa chałwowa: 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 250 g chałwy szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% łyżeczka dowolnego alkoholu (np. likieru kawowego) Dodatkowo: 2 opakowania karmelu z serii Decorada Delecty Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę
PatiGotujecukru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 jajka 600 g zmielonego twarogu 2 łyżki cukru 200 g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej Dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w dwóch szklankach wody Czekoladę roztapiamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do wystudzenia. Oddzielamy białka
PatiGotuje