twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy) 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy – 16g 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 50 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy (lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej) 5 jajek *szklanka o pojemności 250 ml Dodatkowo: ok. 250g masy krówkowej (używam z Gostynia
Kulinarne PrzebojePyszny świąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikciasta rozwałkowujemy i przekładamy na górę szarlotki. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto całkowicie się schłodzi możemy przygotować bitą śmietanę. Kremówkę ubijamy (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników
Słodka Stronazimnego masła 1 żółtko 1-2 łyżki zimnego mleka ½ łyżeczki soli morskiej Nadzienie na quiche lorraine : 200 g wędzonego surowego boczku 3 jajka 300 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36 % pieprz * PRZYGOTOWANIE Ciasto kruche Mąkę przesyp na blat lub do miski i dodaj posiekane masło. Wbij żółtko, dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając powoli mleko. Gdy składniki się
Food Squarełyżki soku z limonki lub z cytryny ziarenka z 3/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Krem: 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: ziarna granatu do posypania listki mięty (opcjonalnie) tłuszcz do wysmarowania formy i mąką do obsypania Przygotowanie
Fitsweet.memasła 50 g cukru 1 łyżka zimnej wody 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 800 g pigwy 2 jajka 80 g cukru 200 g kwaśnej śmietany 300 ml śmietany kremówki 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić je na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć
My simple kitchenSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) – ok. 150g 2 średnie jajka 1 szklanka mleka – 250 ml 1/5 szklanki wody – 50 ml 1/5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% – 50ml szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego opcjonalnie niewielka ilość oleju rzepakowego do smażenia o ile nie posiadamy nieprzywierającej patelni do naleśników – w innym przypadku
Kulinarne Przebojearomatycznych pierniczków. Ułożone warstwami w małych słoiczkach to idealna porcja na wyśmienity deser. 500 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru trzcinowego 50 g czekolady gorzkiej 1 szklanka śmietanki kremówki 30% szczypta cynamonu 1 łyżka cukru pudru 100 g pierników Katarzynek Kopernik Toruń Pierniki rozkruszyć w rozdrabniaczu, odkładając jeden piernik do dekoracji. Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka, wsypać cukier
https:KKuchniaMniamWykładamy 2/3 kremu ajerkoniakowego. Posypujemy kakao. Biszkopty namaczamy w reszcie ponczu (dosłownie po 1 sekundzie z każdej strony) i układamy obok siebie na warstwie kakao. Przykrywamy pozostałym kremem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy kakao. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Uwagi: *Warto wybrać
Smaki Na Talerzupudding polecam podać po dobrej kolacji. Będzie idealnym zwieńczeniem uczty! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 1 szklanka okrągłego ryżu, jak do risotto 2,5 szklanki pełnotłustego mleka 1 szklanka śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru 1 skórka z niewoskowanej cytryny 1 laska cynamonu 1 laska wanilii mielony cynamon do podania * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej mleko, dodaj obraną skórkę z cytryny, laskę
Food Squarebiałej czekolady. Słodycz przełamuje kwaśna, czerwona porzeczka, tworząc przepyszny, lekki deser. 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM Z CZEKOLADĄ: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej ok 1 szklanki czerwonej porzeczki Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować po jednym okręgu na każdej blaszce o średnicy
https:KKuchniaMniamjajka 150 g cukru 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 200 g borówek amerykańskich * PRZYGOTOWANIE Rolada szpinakowa leśny mech Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie
Food Squarepodczas robienia), ale na pewno wystarczy. Składniki (na spód): 60 gramów masła 82% 1 szklanka pokruszonych ciasteczek amaretti Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Dodatkowo: 2 łyżki stołowe likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wrzątku kakao Wykonanie: W rondelku
Garniec MagalieDrukuj przepis Składniki Biszkopt: -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki pszennej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa: -500 ml jogurtu greckiego -500 ml śmietany kremówki 30 % -4 łyżki żelatyny -150 g cukru pudru Dodatkowo: -3 galaretki rozpuszczone w 3,5 szklanki wrzątku -owoce: u mnie truskawki, maliny i borówki Przygotowanie --> Biszkopt: * --> Obie mąki przesiewamy, odkładamy
Marta Gotujeszkl. śmietanki 30% 1/2 szkl. mleka w proszku 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Krem jasny: 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30% 1/2 szkl. mleka w proszku 100 g czekolady białej 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: małe okrągłe biszkopty
Smaki Na Talerzu