ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:359/892)

Podwójnie czekoladowe babeczki na oleju (wilgotne i puszyste) 137

trzcinowego jasnego  szczypta soli  2 jajka (L) 80 ml oleju roślinnego  100 ml maślanki  2 łyżki ekstraktu kawowego  Na krem :  200 g śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone  100 g gorzkiej czekolady  4 łyżki ciemnego kakao przesianego 2 łyżeczki cukru pudru (można pominąć) Wykonanie :  1. Mąkę dokładnie przesiać wraz

vaniliowoczekoladowa
Waniliowa Panna cotta z sosem malinowym 162

przysmak rodem ze słonecznej Italii, Proste składniki, orzeźwiające dodatki i wyborny deser do popołudniowej kawy gotowy. Ja wybrałam wariant waniliowy, bo szczerze mówiąc mój mąż uwielbia wanilię a śmietankę kremówkę jeszcze bardziej. Wykonanie deseru nie jest trudne jeśli będziecie przestrzegać podanych proporcji i wskazówek podanych w przepisie. Smak jest obłędny mocno waniliowy i świetnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami... A więc

vaniliowoczekoladowa
Kurczak ze szparagami w kremowym sosie 115

pokrywką i dusić przez ok. 3-4 minuty (aż szparagi będą ugotowane al dente – na półtwardo). Kolejno dodać z powrotem na patelnię podsmażone kawałki kurczaka. Dodać również śmietankę kremówkę, przyprawę curry oraz posiekany drobno koperek i całość dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 4 minuty aż szparagi całkowicie zmiękną. Po tym czasie odkryć patelnię

Kulinarne Przeboje
Zupa chrzanowa 170

startego chrzanu (u mnie ze słoiczka) – można dać więcej jeśli wolicie by zupa miała bardziej ostry smak – w mojej wersji wychodzi dość delikatnie chrzanowa 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% sól i pieprz do smaku świeże zioła do dekoracji (u mnie parę gałązek świeżego majeranku) Dodatkowe składniki: 3 średnie ziemniaki

Kulinarne Przeboje
Schab w sosie porowym 132

czosnek granulowany do smaku olej rzepakowy do smażenia 1 por – ok. 110 g białej i jasnozielonej części pora 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30% – ok. 125 ml do doprawienia sosu: 1 płaska łyżeczka tymianku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki do oprószenia dania   (adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia 304

Betini – ok. 140 g) Składniki na błyszczącą polewę czekoladową: 4 łyżki cukru pudru – ok. 50 g (lub 4 łyżki drobnego cukru do wypieków) 6 łyżek (90 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki kakao – ok. 20 g 60 g masła 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny – ok. 5 g 2 łyżki (30 ml) gorącej wody * szklanka o pojemności

Kulinarne Przeboje
Sernik z brzoskwiniami 118

masła, 250 g mąki, 200 g cukru pudru, 4 jajka, 1 żółtko, 250 g miękkiego twarogu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 250 g śmietany kremówki, skórka starta z 1 cytryny, lub z ½ pomarańczy, 300 g brzoskwiń z puszki, 1 pomarańczowa lub żółta galaretka do glazurowania Sposób przygotowania: Masło pokroić na kawałki. Dodać mąkę, 100 g cukru pudru

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
tort straciatella 195

upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. składniki na krem: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) 60 g czekolady mlecznej, startej wykonanie: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Przekładamy do mascarpone i ubijamy na gładki sztywny krem. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. krem dzielimy

Domowy Smak Jedzenia
SERCE RAFFAELLO 111

życiu tortu! Tort raffaello zrobiłam na moje 18-te urodziny. Na szczęście w miejscowej cukierni mogłam kupić dobrej jakości biszkopt i jedyne co mnie przerażało, to ubicie śnieżki na kremówce :). Przy obecnym na zdjęciu torcie też mnie to stresowało, ponieważ ostatni raz ubijałam śnieżkę 15 lat temu! Niestety tak długa przerwa miała swoje konsekwencje. Otóż krem raffaello się zwarzył

Słodki Pomysł
SERCE RAFAELLO 113

życiu tortu! Tort rafaello zrobiłam na moje 18-te urodziny. Na szczęście w miejscowej cukierni mogłam kupić dobrej jakości biszkopt i jedyne co mnie przerażało, to ubicie śnieżki na kremówce :). Przy obecnym na zdjęciu torcie też mnie to stresowało, ponieważ ostatni raz ubijałam śnieżkę 15 lat temu! Niestety tak długa przerwa miała swoje konsekwencje. Otóż krem rafaello się zwarzył

Słodki Pomysł
Ciasto z truskawkami 125

również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę śmietankową: 750 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki wody. Składniki dekoracji : 2 galaretki o smaku truskawkowym, 40 dkg truskawek, listki świeżej mięty. Sposób przygotowania: Najpierw trzeba

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto Napoleonka 110

Dziś przepis na ciasto- klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Przygotowane przeze mnie w ramach tłustego czwartku „na szybkości” jak to mówię;) Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień- miękkość ciasta

Domowe ciasta
DESER Z MUSEM MALINOWYM 233

maślanych 35 g miękkiego masła Mus malinowy – mus malinowy: 450 g świeżych/ mrożonych malin 100 g cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 300 ml śmietany kremówki 36% Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy

Słodki Pomysł
Domowa wuzetka 219

szklanka wody, ½   szklanki likieru amaretto. Nasączamy delikatnie oba ciasta. Można to zrobić tradycyjnie łyżką ale świetnie się sprawdza niezbyt duża butelka ze spryskiwaczem, polecam! Krem śmietankowy 600ml śmietanki kremówki, 3 łyżeczki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny. Żelatynę zalewamy zimną wodą tyle aby została nią przykryta. Pozostawiamy do napęcznienia na 10-15 minut. Następnie dodajemy 2- 3 łyżki wrzącej

Leśny Zakątek