mnie bezglutenowy)- kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto)- dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich+ puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody bo powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło.W misie malaksera ubić jajka z ksylitolem(...)kaszką manną.Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50-55 minut (termoobieg)- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać mielonym ksylitolem lub polać przygotowaną polewą z cukru trzcinowego i kremówki z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Smacznego
Smaczne Zdrowemasła - 2 żółtka - 70g mielonego ksylitolu (lub w kryształach) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym(...)szczęście rośnie tylko odrobinę. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku na ok.1h. Przestudzony schładzamy jeszcze dobrze w lodówce. Wierzch przyozdobiłam lukrem z cukru trzcinowgo, z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oraz kremówki. Smacznego
Smaczne Zdroweleśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki- 1 łyżeczka suszonego tymianku- 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej- 125ml madery lub wytrawnej sherry- 125ml kremówki lub kwaśnej śmietany ( dowolnie)- sól i świeżo mielony czarny pieprz- świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania- trochę śmietany do dekoracji Suszone grzyby przemyć na sicie pod bieżącą wodą . Włożyć do garnka(...)rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu.Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito ( używam blendera). Dodać kremówkę lub kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać szczypiorkiem i nałożyć kleksik śmietany.Można również podawać z makaronem, np.łazankami. Smacznego
Smaczne Zdrowepiekarniku ok.60 minut , bez termoobiegu, tylko góra-dół, Ja dołożyłam jeszcze 5 minut. Składniki creme brulee:- 4 żółtka- 3 łyżki ksylitolu lub cukru z prawdziwą wanilią- 300ml kremówki 36% tłuszczu , zagotowanej i lekko przestudzonejW misie malaksera umieścić żółtka z ksylitolem lub cukrem i utrzeć , do momentu aż żółtkaa zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Dodać ciepłą kremówkę i zmiksować do połączenia
Smaczne Zdrowepiekarniku. Lukier marcepanowy:- kilka łyżeczek mielonego cukru trzcinowego (ok.6 łyżeczek)- kilka kropli olejku migdałowego- kilka łyżeczek kremówkiDo mielonego cukru dodajemy olejek migdałowy(3-4 krople) i mieszając łyżeczką dolewamy kremówkę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Gotowym lukrem smarujemy wystudzony sernik. Smacznego
Smaczne Zdroweworeczek do śmieci, tylko końcóweczka do mycia). Po nadzianiu pączki posypujemy mielonym ksylitolem lub smarujemy pędzelkiem lukrem.Polecam uwielbiany przez nas lukier marcepanowy: puder trzcinowy, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Dokładnie wymieszać i lukier gotowy. W zależności od tego jaki ma być gęsty dodajemy odpowiednią ilość kremówki. Ten lukier jest przepyszny, Jest mniej słodki niż tradycyjny i ma cudny smak
Smaczne Zdrowedeserze pochodzi od kawowych bez, ale Wy przygotujcie Eton mess tak jak Wam w duszy gra. Polecam Składniki: truskawki, porzeczki, jagody 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 300 ml śmietany kremówki 30% bezy kawowe Płuczemy czerwone porzeczki i jagody na durszlaku. Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypujemy cukrem waniliowym, pozostawiamy aby owoce(...)puściły niewielką ilość soku. Schłodzoną wcześniej śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru, dodajemy pokruszone kawowe bezy, truskawki, niewielką ilość jagód i porzeczek. Całość ostrożnie mieszamy. Deser nakładamy do szklanek, dekorujemy odłożonymi owocami. Smacznego The post Eton mess appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrewelacyjnie smakuje. Mus truskawkowy przygotowałam ze zmiksowanych truskawek z dodatkiem octu balsamicznego i cukru pudru. Panna Cotta klasyczna jest warta polecenia. Smacznego Składniki: 100 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 30 % lub 36% 50 g domowego cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy aby napęczniała. Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę(...)kremówkę, dodajemy domowy cukier waniliowy. Podgrzewamy i mieszamy od czasu do czasu aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Aby deser się nie rozwarstwił pozwólmy aby schłodził się poza lodówką. Chłodzimy deser w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Przygotowujemy 2 foremki 250 ml lub 4 foremki o pojemności 125 ml, przelewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: serek śmietankowy z wiaderka 150 g kremówka zimna 200 ml cukier puder 2 łyżki żelatyna 1 łyżeczka galaretka truskawkowa 1 szt Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej gorącej wody . Odlać 1 szklankę galaretki a do reszty dodać łyżeczkę żelatyny i wymieszać . Odłożyć do lekkiego stężenia . Zimną kremówkę ubić na sztywno , dodać cukier puder i dodając po łyżce
Ala piecze i gotujejabłka( obrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie:Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne(...)tacy rozłożyć folię spożywczą i wylać cienką warstwę masy . Odłożyć do stężenia . Z masy wykroić foremkami dowolne ozdoby na tort . Ja zrobiłam kwiatki i listki . Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i rozpuszczoną w 50 ml letnią żelatynę . Chwilkę zmiksować do połączenia się składników . Warstwy tortu : biszkopt , 1/3 bitej śmietany , zimna i stężała masa jabłkowa
Ala piecze i gotujetorcik. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 200 g serka śmietankowego z wiaderka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody 250 ml kremówki 30 % truskawki świeże Przygotowanie:Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do masy serowej i wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno
Ala piecze i gotujewanilii.Tort jest bardzo łatwy do zrobienia , nawet dla początkujących. Składniki: Biszkopt jajka 5 szt cukier 5 łyżek mąka pszenna 5 łyżek proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem kremówka 0,5 l mascarpone 500 g cukier waniliowy 3 łyżeczki cukier puder 1 szk Do nasączenia espresso podwójne spirytus 3 łyżki Dodatkowo kakao rurki waflowe Przygotowanie:Biszkopt- białka ubić(...)delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 min w 170 st . Krem mascarpone - zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami cukier puder, cukier waniliowy i cały czas miksować.Do ubitej śmietany dodawać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach. Poncz do nasączenia - zrobić podwójne
Ala piecze i gotujebezowy tort pavlova z bitą śmietaną ,jagodą kamczacką i truskawkami. Składniki: 4 szt zimne białka, 25 dkg cukier drobny, 1 łyżeczka ocet, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 400 ml kremówka, 2 łyżeczki żelatyna, truskawki świeże, jagody kamczackie świeże Przygotowanie:Beza;białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno .Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka(...)zmniejszamy temperaturę na 90st i suszymy jeszcze 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę tak długo aż piekarnik będzie zimny. Bita śmietana;zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szk wody i jeszcze chwilkę miksujemy aż zacznie tężeć.Nie dodałam cukru pudru ponieważ beza jest słodka. .Zimną bezę przełożyć na talerz odwróconą
Ala piecze i gotujezimno. Składniki: 2 szt galaretka o smaku pina colada 2 szt galaretka o smaku mojito 2 szt galaretka o smaku pink margarita 3 szk mleka Do dekoracji 150 ml kremówka 1 szt galaretka o smaku pink margarita 1 szt śmietan fix cukier puder 1 łyżeczka zielone winogrona Przygotowanie: Galaretki o smaku pina colada wsypać do 0,5 szk przegotowanej(...)sposób przygotowujemy galaretki o smaku mojito i pink margarita. Galaretkę o smaku pink margarita przygotować wg przepisu na opakowaniu , wylać do płaskiego naczynia ,odłożyć do stężenia.Zimną kremówkę ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fix.Zmiksować ponownie do połączenia się składników. Bitą śmietaną,winogronami i pokrojoną w kostkę galaretką udekorować torcik. Przechowywać w zimnym miejscu
Ala piecze i gotujetaki oto deserek.Piasek ,spienione fale no i piękny błękitny kolor wody.Ach ale mi się zatęskniło za wakacjami. Składniki: 1 szt galaretka o smaku blue curacao 52 g 150 ml kremówka 30% 1 szt śmietan fix 2 łyżeczki cukier puder granola orzechowa Przygotowanie:Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić w zimne miejsce do stężenia. Zimną kremówkę ubić
Ala piecze i gotuje