Składniki: 250 g makaronu rurka ukośna Czaniecki, 300 ml kremówki, 1 puszka kukurydzy, 1 podwójna pierś kurczaka, 20 g startego żółtego sera, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą i podsmażamy na niewielkiej ilości(...)tłuszczu. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i zalewamy kremówką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Podgrzewamy, aż do zagotowania śmietanki. Następnie dodajemy odcedzony makaron. Podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut. Na wierzch posypujemy starym serem, jak ser się rozpuści to ściągamy patelnię z ognia. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem
Aga w kuchniSkładniki: 1 szklanka świeżych prawdziwków (borowików), 1 podwójna pierś kurczaka, 300 ml kremówki, 250 g makaron tasiemka Czaniecki, 3 łyżki oliwy Oliviana, sól, pieprz. Przygotowanie: Grzyby gotujemy ok. 3 minutek. Następnie kroimy je w kosteczkę. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą. dodajemy grzybki(...)dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zalewamy kremówką i podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Przyprawiamy. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i mieszamy
Aga w kuchniSKŁADNIKI: 1 mała cukinii, 1 marchewka, 1 opakowanie makaronu fettuccine Czaniecki, 1 puszka łososia Graal, 300 ml kremówki, kilka listków świeżej bazylii, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię i marchewkę kroimy w cienkie plasterki wzdłuż warzywa, najlepiej zrobimy to obieraczką do warzyw. Takie paseczki warzywne gotujemy ok. 3 minutek na parze(...)patelni podgrzewamy kremówkę, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz. Podgrzewamy do odparowania. Na talerz wykładamy makaron, warzywne paski, kawałki łososia i polewamy całość sosem śmietanowym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii
Aga w kuchnicukru 2 jajka 1 szklanka greckiego jogurtu 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Mango z Wanilią w syropie ETERNO Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiałam do małej miseczki. Masło miksowałam z cukrem na puch. Następnie(...)foremek wysmarowanych tłuszczem i opruszonych bułką tartą. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyłożyłam na paterę. Babeczki udekorowałam ubitą śmietaną kremówką, na wierzch położyłam mango odsączone z zalewy i po listku świeżej melisy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A tu poniżej pokazuję Wam jak wykorzystałam wyrośnięte wierzchy babeczek, które musiałam ściąc
Blondynka Gotujedania. Składniki na 2 osoby: 1/2 opakowania makaronu penne pełnoziarnisty Czanieckie Makarony 1 ćwiartka z kurczaka papryka mielona słodka Skworcu sól świeżo mielony pieprz biały ok. 100 ml śmietanka kremówka czosnek niedźwiedzi Skworcu odrobina masła Wykonanie: Makaron oczywiście gotujemy w osolonej wodzie. Ćwiartkę z kurczaka obsmażyłam na maśle, po czym podlałam odrobiną wody, przykryłam i dusiłam kilkanaście minut(...)miękkie i ładnie odchodziło od kości, obrałam je i podzieliłam na mniejsze kawałki. Doprawiłam przyprawami, wyłożyłam na nie ugotowany makaron, przesmażyłam wszystko kilka sekund, a na koniec wlałam śmietankę kremówkę. Ciągle mieszając trzymałam jeszcze kilka chwil na ogniu. Oczywiście można do tego dania doda świeży tymianek, cebulkę, pieczarki, brokuł czy fasolkę szparagową. Syn jednak prosił mnie aby tego dnia był
Blondynka Gotujegdzieś mi się zapodział. Jednak publikuję go bo to niekoniecznie sezonowe smakołyki. Truskawki można zastąpić innymi owocami jak również dostosować według smaku galaretki. Składniki: 2 galaretki truskawkowe 200 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru truskawki sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie:Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Gdy galaretka będzie zimna 2/3 rozlać do pucharków(...)się spieniła i rozlewamy do pucharków. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Bezpośrednio przed podaniem kilka truskawek pokroić w drobniutką kosteczkę i nałożyć 2 łyżki na środek pianki. Zimną kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem. Szprycą udekorować na wierzchu dodać po 3 plasterki truskawek i polać sosem toffi
Ala piecze i gotujetruskawkowe na jogurcie, z przepisu Plate of joy. Serdecznie polecam ! Lody jogurtowo-truskawkowe Składniki: 250 g truskawek 10 łyżek cukru 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 150 g śmietany kremówki 30% Wykonanie: Truskawki myjemy i obieramy, wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i blendujemy. Następnie dodajemy do nich jogurt i mieszamy. W osobnym pojemniku ubijamy kremówkę na sztywno
Kulinarne przygody Gatitynastępny będzie z borówką amerykańską, która dojrzewa na krzaczkach w przydomowym ogródku. Sernik na zimno z musem truskawkowym Składniki na masę serową:800 g waniliowego serka Danio250 ml kremówki 30%4 łyżki cukru pudru2 czubate łyżki żelatyny1/2 szklanki wrzątku1 opakowanie okrągłych biszkoptówSkładniki na mus:2 szklanki zmiksowanych truskawek3 łyżeczki żelatyny2-3 łyżki cukru, w zależności od naturalnej słodyczy
Kulinarne przygody Gatityprzeze mnie zmodyfikowany. Do truskawek dodałam mus rabarbarowy. Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Składniki:500 g truskawek3 duże łyżki musu rabarbarowego400 g jogurtu naturalnego typu greckiego4 łyżki cukru250 g śmietanki kremówki 30%Wykonanie: Jogurt miksujemy z cukrem, następnie dodajemy do niego truskawki rozgniecione widelcem i mus z rabarbaru i dalej miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą
Kulinarne przygody Gatityrobieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. W kolejnej rozgniatamy widelcem borówki, jeśli nie lubicie kawałków owoców w lodach, to można je zmiksować. Następnie masę żółtkową, kremówkę i owoce mieszamy delikatnie
Kulinarne przygody Gatitygorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce.Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno, . Następnie masę żółtkową, kremówkę, rodzynki i przestudzoną kawę mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy
Kulinarne przygody Gatitynich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Maliny rozgniatamy widelcem, a następnie przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek. Mus wkładamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i mus malinowy mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę
Kulinarne przygody Gatitycukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Porzeczki rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i porzeczki mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli
Kulinarne przygody Gatityalbo rozgnieść widelcem, tak jak zrobiłam ja. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i morele mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli
Kulinarne przygody Gatityjuż rozdrobnione wkładamy je do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i wiśnie mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę
Kulinarne przygody Gatity