gorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce.Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno, . Następnie masę żółtkową, kremówkę, rodzynki i przestudzoną kawę mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy
Kulinarne przygody Gatitynich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Maliny rozgniatamy widelcem, a następnie przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek. Mus wkładamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i mus malinowy mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę
Kulinarne przygody Gatitycukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Porzeczki rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i porzeczki mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli
Kulinarne przygody Gatityalbo rozgnieść widelcem, tak jak zrobiłam ja. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i morele mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli
Kulinarne przygody Gatityjuż rozdrobnione wkładamy je do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i wiśnie mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę
Kulinarne przygody Gatitydodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30%3 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowychDo dekoracjikakaowiórki kokosowe Wykonanie:Kremówka i mascarpone powinny być schłodzone. Z opakowania mascarpone odkładamy tylko 2 płaskie łyżki
Kulinarne przygody Gatitynoc.Gdy beza jest już całkowicie wystudzona możemy zacząć przygotowywać krem.Daktyle kroimy w kostkę. Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy bakalie, mieszamy.Na jeden blat bezowy wykładamy cały krem, równomiernie go rozsmarowujemy
Kulinarne przygody Gatitykawałków owoców lodach, albo rozgnieść widelcem. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i pomarańcze mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę
Kulinarne przygody Gatitydoskonały. Inspiracja Plate of joy. Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody + 3-4 łyżki Galaretka: 5 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 czerwona galaretka Wykonanie(...)momencie dodawania do masy serowej powinna być lekko ciepła. Do miski wkładamy zimne mascarpone i cukier. Miksujemy przez 3-4 minuty, po czym dodajemy schłodzoną kremówkę i ubijamy dalej, aż do powstania sztywnej masy. Na koniec wlewamy żelatynę i miksujemy, aż połączy się z masą. Masę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatityzimno Składniki na tortownicę 26 cm Czas przygotowania: 4 godziny Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego 200 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 1,5 łyżki żelatyny 4 kopiaste łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 3 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki żelatyny 600 g truskawki kaszubskiej(...)biszkoptów, u mnie zwykle i czekoladowe pokrojone truskawki kaszubskie na wierzch sernika Wykonanie: Sernik, jogurt i śmietanka powinny być zimne, wtedy sernik szybciej się zetnie. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie delikatnie mieszamy ją serem i jogurtem. Truskawki miksujemy razem z cukrem. Żelatynę przeznaczoną
Kulinarne przygody Gatitytortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 4 godziny Składniki Masa jogurtowa: 750 g jogurtu typu greckiego 130 g cukru pudru 24 g żelatyny 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % 350 g jagód Jagodowy wierzch: 250 g serka mascarpone 3 łyżki jagód 4 łyżki cukru pudru Wykonanie:Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Pozwalamy się(...)misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem. Do szklanki z z żelatyną dodajemy 4 łyżki masy jogurtowej i mieszamy, po czym dodajemy do pozostałej masy jogurtowej i miksujemy.Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy jagody i znowu delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, kontrolując co parę minut, aby masa się całkowicie
Kulinarne przygody Gatitymaki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe 2 szkl wody 130 ml soku z cytryny 1 szkl cukru 120 g masła Pianka 0,5 l kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wody Lukier 4 łyżki soku z cytryny cukier puder Dodatkowo 1 galaretka cytrynowa herbatniki Przygotowanie:Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą(...)folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Pianka: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder
Ala piecze i gotujejest raczej wytrawne, dodatek lukru dopełnia więc całości.Przygotowanie lukru marcepanowego:Do miseczki wsypać kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego), dodać kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając dolewać stopniowo kremówkę. Mieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Puder trzcinowy rozpuszcza się troszkę dłużej, ale jest zdrowszy. Lukier marcepanowy to nasz ulubiony. :-) Smacznego
Smaczne Zdrowemąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy Masa jabłkowa: 2 kg jabłek łyżka cukru 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 30% opakowanie śnieżki do śmietany Dodatkowo: czekolada do posypania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy(...)blaty i przekładamy je gorącą masą jabłkową, zostawiamy niedużą ilość masy do posmarowania wierzchu drugiego blatu biszkoptowego, po to aby masa śmietanowa się lepiej trzymała Masa śmietanowa: Kremówkę ubijamy, dodajemy śnieżkę, ubijając jeszcze chwilę, aż nie będzie grudek. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą- wedle gustu mleczną, lub gorzką. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia masy jabłkowej, następnie
Czerwona Porzeczkacoś takiego jak mikser!Dlaczego w tytule zaznaczam, że to "przepis włoski"? Ogólnie w Polsce robimy inną wersję, aniżeli oryginalna. Włosi nigdy, przenigdy do swojego tiramisu nie dodają ubitej kremówki. Nie wiem, skąd u nas taka moda - może dlatego, by przy mniejszym koszcie wyszło więcej deseru? Możliwe. Dziś będzie wersja typowo włoska. No, może nie typowo, bo nieco zmieniona, urozmaicona(...)dokładnie go rozcieram, aż stanie się puszysty i bardzo gładki. Dodaję porcjami wystudzone żółtka, szybko ucierając. Masa wyjdzie nieco bardziej rzadka niż w przypadku tiramisu z kremówką, więc się nie wystraszcie. Na biszkopt wylewam nieco masy, układam znów biszkopty, które pokrywam cienką warstwą kremu kasztanowego. Znów nieco masy mascarpone. Na powierzchni posypuję grubą warstwę ciemnego kakao
W kuchni Karmel-itki