ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:336/892)

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną 396

piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć przyprawą do dań słodkich

Ala piecze i gotuje
Śnieżna kula 242

obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.Zaraz po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić, a następnie przekroić na pół.Śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez 30 sekund a następnie wsypać cukier waniliowy i dalej ubijać, aż powstanie gęsty krem.Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, a następnie rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć

Złote przepisy
Ciasto Kubuś 646

SPÓD CIASTA:20 herbatnikówWARSTWA KUBUSIOWA:1 duża butelka soku Kubuś (ja wybrałam smak marchew, malina i jabłko)150 g masła3 budynie waniliowe z cukremWARSTWA ŚMIETANOWA:0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego+ galaretka cytrynowaWYKONANIE:Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy.Warstwa Kubusiowa(...)szklanki (250 ml) wsypać żelatynę i zalać ją zimną wodą (tak, aby przykryło żelatynę i wymieszać) - pozostawić do napęcznienia (5 minut). Następnie zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder i cukier wanilinowy, po wymieszaniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć bitą śmietanę na ciasto i włożyć do lodówki.Gdy bita śmietana będzie ścięta

Serce zamknięte w formie pyszności
Strzępiaki 160

piekarnika i pieczemy około 13 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.Po tym czasie uchylamy całkowicie drzwiczki piekarnika i trochę wysuwamy kratkę/podkładkę z foremkami. Zostawiamy.Krem czekoladowy:200 ml śmietany kremówki 30%Saszetka rozpuszczalnej czekolady do picia 25 g lub spora łyżka kakao3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach zimnej wodycukier puder do smaku (według upodobań)szczypta soliPrzygotowanie kremu czekoladowego:Ubij(...)śmietanę kremówkę na sztywno, dodając na początku małą szczyptę soli. Stopniowo dodawaj połowę opakowania proszku czekoladowego, zmniejszając obroty miksera na najniższe. Dodawaj cukier puder, sprawdzając smak. Podgrzej zawartość szklanki z rozpuszczoną żelatyną i przelej ją do reszty czekoladowego proszku. Szklankę wsadź do większego naczynia z zimną wodą, aby całość nieco przestudzić. Wymieszaj i znowu stopniowo dodawaj do ubijanego kremu.Gdy krem

Eat Shrimps
Sernik „puszysty” 3314

się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min.Masa serowa:Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z resztą składników.Masę serową wylać na ciepły spód, wyrównać wierzch i piec przez

Oryginalny smak
Winna galaretka z białej herbaty i limonki z musem truskawkowym 165

namoczona żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy, przelewamy do foremek, dodajemy listki lub kwiatki i wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.Mus truskawkowy:Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i moczymy w niej żelatynę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Rondelek z namoczoną żelatyną podgrzewamy, mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny (nie wolno

Oryginalny smak
Sernik na zimno z borówkami 478

napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić.Do miski przełożyć zmielony twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Zimną kremówkę ubić i połączyć z masą serową. Do żelatyny (nie odwrotnie!) dodawać po łyżce masy i mieszać, nie może być grudek. Gdyby jednak się zrobiły, masę należy delikatnie podgrzać (np. w kąpieli

Oryginalny smak
Polędwiczka z warkoczem makaronowym i sosem z czerwonego pieprzu 218

przystawka  Składniki:1 polędwiczka wieprzowa1,5 łyżki czerwonego pieprzu2 łyżki klarowanego masła 1/3 szklanki białego wytrawnego winamakaron „Czarniecki gniazdko 2″ (kilka gniazdek)200 g śmietany kremówki 30 %100 g słodkiej śmietanki 18 %sólPrzygotowanie:Makaron ugotować al dente. Polędwiczkę oczyścić z błonki, umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2,5 – 3 cm). Natrzeć łyżką rozgniecionego czerwonego(...)obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Dolać wino i dusić, aż wino odparuje (około 15 minut), następnie polędwiczki wyjąć i przykryć folią aluminiową. Do patelni po mięsie wlać śmietankę i kremówkę. Chwilę gotować i dodać łyżeczkę lekko rozgniecionego czerwonego pieprzu. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą.Polędwiczkę ułożyć na talerzu, na około położyć warkocz z zaplecionego makaronu (warkocz można delikatnie podgrzać

Oryginalny smak
Ciasto z galaretką i truskawkami 169

ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części.Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody.Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową.Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa.Smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Biszkopt z ptasim mleczkiem i jagodową galaretką 249

ciasta.Forma: 25 cm.SKŁADNIKI:BISZKOPT:2 jajka1/3 szklanki cukru1/4 szklanka maki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliPTASIE MLECZKO:1 galaretka cytrynowa0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%+ borówkiGALARETKA:2 galaretki jagodowe100 g borówek (u mnie były mrożone)WYKONANIE:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.Najpierw należy wykonać biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i przekładamy(...)rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, natomiast galaretki jagodowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody.Pozostawiamy do ostudzenia i częściowego stężenia.Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Później ubijamy śmietankę kremówkę i dodajemy do niej prawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki.Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone

Serce zamknięte w formie pyszności
Ptasie mleczko na biszkopcie 365

cudowne w smaku.SKŁADNIKI:BISZKOPT:3 jajka0,5 szklanki cukru0,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPTASIE MLECZKO:2 galaretki truskawkowe0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%1 paczka rodzynek1 tabliczka czekolady mlecznejWYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier.Mąkę pszenną i ziemniaczaną(...)następnie schłodzić.Po upieczeniu ciasta, należy je schłodzić.Kroimy tabliczkę czekolady w małe kosteczki. Zostawiamy 3 kostki czekolady i ścieramy ją na tarce.Gdy galaretka będzie prawie ścięta, ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie przelewamy do niej galaretkę truskawkową. Dodajemy rodzynki i czekoladę (kosteczki).Przekładamy wszystko na biszkopt i wkładamy do lodówki. Po 15 minutach w lodówce posypujemy ciasto kawałkami startej czekolady

Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczki z kremem malinowym 170

dodatku są dziecinnie proste do zrobienia.Składniki na babeczki czekoladoweSkładniki na krem malinowy:500 g serka mascarpone0,5 szklanki malin2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie)+ maliny i listki mięty do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu.Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu(...)dużej misce miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy, żeby krem był nieco mniej "sztywny" możemy dodać trochę więcej śmietany kremówki.Babeczki wyciągamy z pieca i odstawiamy do przestudzenia.Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Na każdej układamy kilka malin i listek mięty jako dekorację.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Urodzinowe babeczki czekoladowe 358

trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś co powinno być zużyte. Ja w mojej znalazłam dwa kubeczki śmietany kremówki i serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy nie najlepiej znoszą oczekiwanie na gości. Co z tego wyszło? Mocno czekoladowe babeczki :) z truskawkami

Ciastkozercy
Ptysie z bitą śmietaną 144

około 15 - 20 min. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika - w przeciwnym razie ptysie mogą upaść.Gotowe ptysie przekrawamy wzdłuż i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.Ubijamy zimną śmietanę kremówkę, dodajemy śmietankę w proszku jako stabilizator - dzięki temu śmietana będzie dłużej sztywna i ładnie zachowa kształt wyciśnięty szprycą. Dodajemy przesiany cukier puder. Gotową bitą śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy

Ciastkozercy
Rolada ze wzorkiem 316

wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.Rozwijamy roladę, nakładamy krem i mandarynki

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania