ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:333/892)

CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY 373

pieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli250 g świeżej żurawiny (albo 150 g świeżej + 100 g suszonej lub 300 g suszonej)SKŁADNIKI NA POLEWĘ:100 g białej czekolady3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie śmietany 18%)skórka starta z połowy średniej pomarańczyWYKONANIE:CIASTO:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Keksówkę o wymiarach 12 x31 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą(...)około 1 godzinę i 20 minut lub krócej do tzw. suchego patyczka. Ze względu na swoją objętość ciasto wymaga dłuższego pieczenia.POLEWA:W garnuszku zagrzej 3 łyżki śmietany kremówki, dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę i dobrze zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj startą skórkę z pomarańczy i jeszcze dokładnie wszystko wymieszaj.Lekko ciepłą

Słodko-Słony Świat Ilony
BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE 270

oleju (użyłam rzepakowego)2 łyżki miodu naturalnegoSKŁADNIKI NA LUKIER:*150 g masła450 g cukru pudru4-6 łyżek mleka1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI:250 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru1 usztywniacz do śmietany DODATKOWO:12 wafelków do lodów (w kształcie stożka)zielony barwnik spożywczykolorowe posypkiWYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Form(...)już odpowiednią, gęstą konsystencję i w zależności od tego, dodaj całe mleko lub tylko kilka łyżek.Do lukru dodaj zielony barwnik spożywczy i ponownie zmiksuj."ŚNIEG" NA BABECZKI:Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno.SKŁADANIE BABECZEK:Wierzch każdej babeczki posmaruj porcją "śniegu" i umocuj po jednym odwróconym waflu (zdjęcie na dole). Dociśnij dobrze wafel do babeczki.R

Słodko-Słony Świat Ilony
Deser bananowo-gruszkowy 243

czekolady mlecznej30 g masła200 ml śmietanki kremówki (płynnej)sok z 1/2 cytryny4-5 gruszek (mogą być z puszki)3 banany1 łyżeczka imbirubita śmietana do dekoracjiUkoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że napewno ma sporo kalorii, to myślę warto się na niego skusić(...)smażenia dolać 1/4 szkolanki wody, żeby owoce nam się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i imbir, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.     Śmietanę kremówkę i połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzić do momentu, aż zacznie gęstnieć. Masę owocową przełożyć do pucharków, a następnie polać każdą porcję polewą

Świat Domowej Kuchni
Rafaello 314

margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać budyń i ½ szklanki mleka – wszystko zmiksować (fot.1). Pozostałe mleko zagotować z resztą cuk- ru, dodać przygotowaną masę i gotować(...)masę, tak by ostatnią warstwę tworzyła masa. Teraz przygotować polewę. Na misce z gotującą się wodą ustawić miskę w której rozpusz- czamy czekoladę z masłem ucierając drewniana łyżką. Kremówkę ucierać z cukrem wani- liowym i połączyć z masą czekoladową. Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami (fot.4). Wstawić do lodówki na kilka godzin

Świat Ciasta
Czekoladowa rolada z brzoskwiniami 210

czubate łyżki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Składniki na masę śmietanową:1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 kubki śmietany kremówki 4 opakowania Śmietan-fix 2 czubate łyżki cukru Do ozdoby:duże opakowanie cukru waniliowego kakao brzoskwinie ozdoby czekoladoweZ białek ubić pianę na sztywno dodając na początku łyżkę wody. Pod koniec ubijania(...)Natychmiast zdjąć papier. Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (fot.2), odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie odsączyć. 3/4 brzoskwiń pociąć na drobną kostkę i ułożyć je bezpośrednio na cieście (fot.3). Ubić kremówkę - do której pod koniec mieszania należy dodać cukier i wszystkie Śmietan-Fix-y. Wysmarować nią ciasto, pokrywając dokładnie wyłożone wcześniej brzoskwinie. Zwinąć delikatnie roladę. Pokryć ją również z zewnątrz bitą

Świat Ciasta
Niemiecki tort wiśniowy 418

jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Składniki na masę śmietanową:1 litr śmietany kremówki 5 łyżek cukru 4 małe opakowania Śmietan-Fix Poncz do nasączenia tortu:1 szklanka mocnej herbaty expresowej 30 kropli aromatu rumowego 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa:250 ml kompotu z wiśni(...)zimnej wody i dolać do gotującego się kompotu wiśniowego. Mieszać aż masa zgęstnieje i stanie się bardziej klarowna. Zdjąć z ognia i dodać odsączone wiśnie. Delikatnie wymieszać. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić krótko mikserem. Wymieszać Śmietan-Fix-y z cukrem, a następnie wsypać do śmietany i ubijać do uzyskania pożądanej, sztywnej konsystencji. Do czasu wykorzystania przechowywać ubitą śmietanę w lodówce. Przechodzimy

Świat Ciasta
Serduszka Bounty 126

każdorazowym naniesieniu czekolady, foremkę umieścić na 1 godzinę w lodówce, tak aby każda z warstw dobrze stężała. W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym rondelku podgrzać kremówkę i masło,do momentu aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromat, wymieszać. Teraz wyjąć wcześniej przygotowaną foremkę z czekoladą i wypełnić wnętrze każdej pralinki masą kokosową (fot.2

Świat Ciasta
Tarta z karmelem i bananami 152

ciasto:250g mąki 50g cukru 125g masła 1 łyżka wody kilka kropli aromatu waniliowego Składniki na wierzch:gotowa masa krówkowa Gostyń 350g 4 dojrzałe banany350 ml śmietany kremówki 36%2 opak. Śmietan-Fixumałe opakowanie cukru waniliowegoDodatkowo:płatki migdałowe do dekoracji Ostatnio w kawiarni bardzo spodobała mi się tarta bananowa. Spróbuję ją odtworzyć, ponieważ jest to naprawdę warte uwagi(...)masą krówkową (jeżeli będzie zbyt gęsta podgrzać ją chwilę w rondelku - intensywnie mieszając) (fot.2). Banany pokroić na krążki o grubości około 1 cm. Ułożyć ściśle na masie (fot.3). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze Śmietan-fixem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na cieście, pokrywając banany (fot.4). Wstawić do lodówki. W międzyczasie rozgrzać patelnie teflonową. Nie smarując jej tłuszczem, podpiec na niej

Świat Ciasta
Ciasto jagodowo-waniliowe 142

Składniki na biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru3 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoPoncz:1/2 szklanki herbatykilka kropli aromatu waniliowegoWarstwa jagodowa:szklanka jagód250 ml śmietanki

Świat Ciasta
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami 319

Składniki:600 g twarogu300 g białej czekolady330 g śmietany kremówki 30% (350 ml)2 łyżki żelatyny1 galaretka truskawkowa150 g herbatników70 g masłaDzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik na zimno z wykorzystaniem mielonego twarogu z dodatkiem białej czekolady i truskawek zatopionych w galaretce.Masło roztopić i przestudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze (fot.1), przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Na dno tortownicy(...)Twaróg zmielić dwu lub trzykrotnie (fot.3). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Następnie cały czas ubijając wlewać żelatynę i dokładnie zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką (fot.4). Masę serową wyłożyć

Świat Ciasta
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 256

łyżki mielonych migdałów- 5 jajek- kilka kropli aromatu migdałowgo- 150g ksylitolu- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:- 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu migdałowego- trochę słodkiej kremówki- rozdrobnione migdały do posypaniaW misie miksera zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka) lub zagnieść energicznie ręcznie. Otrzymane kruche ciasto podzielić na 2 części, większą wykleić dno tortownicy (wcześniej wyłożone papierem(...)migdałowym lukrem trzcinowym i posypałam rozdrobnionymi migdałami (to dopełniło całości).Wszystko razem dało niesamowicie pyszny smak.Do miseczki z pudrem trzcinowym dodać kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewać delikatnie kremówkę, do porządanej konsystencji. Puder trzcinowy ropuszcza się troszkę trudniej niż zwykły ale daje się rozprowadzić na gładką masę, no i jest trochę zdrowszy. Gotowym lukrem polukrować delikatnie ciasto i posypać

Smaczne Zdrowe
Tarta snickers – z karmelem i orzechami 375

zgrzeszyć?! ;)Tartę snickers robi się ekspresowo i nie wymaga pieczenia!Ostrzegam : uzależnia! SKŁADNIKI :SPÓD :* herbatniki – 200 g* masło – ok. 80 gMASA KARMELOWA :* cukier – 3/4 szkl* śmietana kremówka 36% – 200 ml* orzeszki ziemne niesolone – 1,5 szklSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SPÓD :Herbatniki drobniutko kruszymy ( lub tłuczemy wałkiem ) i mieszamy w roztopionym masłem.Przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę(...)dokładnie dociskamy.Wkładamy do zamrażarki.MASA KARMELOWA :Śmietanę kremówkę wyciągamy z lodówki ok. 1 godzinę przed robieniem ciasta – powinna być w temperaturze pokojowej.Cukier rozpuszczamy w rondelku o grubym dniem , tak aby powstał karmel.Mieszamy drewnianą łyżką , gdyż metalowe nie nadają się do robienia karmelu!Kiedy będzie gotowy delikatnie i powoli dodajemy do niego śmietanę ( trzeba to robić naprawdę delikatnie , gdyż

Ostra na Słodko
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 336

PORZECZKI:* czarna porzeczka – 250 g* cukier – 80 g* sok z cytryny – 1 łyżka* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka* żelatyna – 1,5 łyżkiMASA CZEKOLADOWA:* śmietana kremówka 36%- 150 g* miód – 1 łyżka*czekolada mleczna – 150 g* masło – 15 g GANACHE:* czekolada gorzka – 110 g* śmietana kremówka 30% – 90 mlDODATKOWO:* papier

Ostra na Słodko
Ciasto "Nutella" (Nutella Cake Nigelli Lawson) 317

Nigelli Lawson) - Składniki:Ciasto:6 jajek (osobno białkai żółtka)125 g masła400g Nutelliłyżka rumu (lub innego alkoholu)100 g zmielonych orzechów laskowych100 g gorzkiej czekoladyszczypta soliPolewa:125 ml śmietanki kremówki 30% 125 g gorzkiej czekoladyłyżka rumu100 g orzechów laskowychCiasto Nutella (Nutella Cake Nigelli Lawson) - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy(...)suchego patyczka".Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni, następnie odkładamy do wystygnięcia (koniecznie, orzechy nie mogą być ciepłe, ponieważ "spłyną" z ciasta).Gdy ciasto ostygnie możemy przygotować polewę:Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), wrzucamy czekoladę, dodajemy rum. Gdy tylko czekolada ulegnie stopieniu ściągamy z ognia i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta i posypujemy orzechami

Słodka Strona
Słodkie Kości na Halloween 308

stole z przekąskami.Słodkie Kości na Halloween - Składniki:ok. 70 g pianek marshmallowopakowanie paluchów beskidzkich (lub zwykłych paluszków - najlepiej niesłonych)2 tabliczki białej czekolady (po 100 g)odrobina śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)Słodkie Kości na Halloween - Sposób przygotowania:Każdą piankę przecinamy na 4 części (najlepiej do tego celu użyć nożyczek). Każdego palucha (lub paluszka) przełamujemy na pół. Następnie kawałki marshmallow(...)nabijamy na końce paluchów.W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę (gdyby masa okazała się zbyt gęsta możemy połączyć z odrobiną kremówki). Przygotowane paluszki z marshmallow maczamy w roztopionej czekoladzie i przekładamy na folie spożywczą lub na papier do pieczenia. "Kości" umieszczamy w zimnym miejscu do całkowitego zastygnięcia czekolady.   źródło inspiracji: zszywka.plMoje posty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania