dzień zakochanych, wszelakie randki czy spotkania we dwoje :) Dla 2 osób Czas wykonania: ok. 20 minut Składniki: 1 średniej wielkości banan 100g czekolady białej Pół szklanki śmietanki 30% tł kremówki + 30-50ml na karmel Niecała szklanka mleka 3,2 % tł. 50 gr cukru 50 ml wody Przygotowanie: 1/ Cukier wraz z wodą przekładamy do małej garnka i stawiamy(...)ruchami garnek. 2/ Gdy cukier stanie się gęsty a jego kolor stanie się brązowy dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy aż do utworzenia sosu. Odstawiamy na bok 3/ Mleko i kremówkę zagotowujemy w drugim małym garnku. Po zagotowaniu odstawiamy garnek i rozpuszczamy w nim pokruszoną białą czekoladę. Przelewamy do pojemnika od blendera i miksujemy wraz z kawałkami banana na jednolitą konsystencję
Kuchnia PROzdrowotnakakao 3 jajka 5 łyżek kremu kasztanowego kilka upieczonych i pokruszonych kasztanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 350 g serka mascarpone 380 g śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżek cukru pudru pralina: 2-3 garści różnych orzechów (np. laskowych, włoskich, ziemnych, brazylijskich) i migdałów 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy(...)oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego 30 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: ciasto: Cukier ucieracie z masłem. Musi być ono miękkie, możecie je też pokroić na drobne kawałki. Gdy masa będzie puszysta, dodajecie po jednym jajku, wciąż ucierając. Możecie to robić mikserem, chyba że zależy Wam na bicepsach. Mąkę przesiewacie, dodajecie kakao, sodę
GRUBY WAŁEKMasa serkowa: 400 gram sera białego zmielonego 200 gram cukru pudru opakowanie galaretki truskawkowej 16 gram żelatyny rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody 125 gram jogurtu 250 ml śmietany kremówki 36% 15 truskawek pokrojonych na małe kawałki plus truskawki do przyozdobienia Ponadto: galaretka truskawkowa do przyozdobienia truskawki do przyozdobienia Wykonanie: Ser zmielić (2 krotnie) a następnie zmiksować z cukrem pudrem(...)przestudzić i dodać jogurt, wymieszać. Mieszankę jogurtową połączyć z masą serową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, wymieszać.W osobnej misce ubić na sztywną śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na upieczony wcześniej biszkopt. Całość przyozdobić truskawkami, wsadzić do stężenia do lodówki na parę godzin. Gotowy sernik zalać tężejącą galaretką(rozpuścić
Krakowskie smaki Aniokoło 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni. Z podanych proporcji osobno upiec 3 biszkopty. Składniki masa: 5 00 gramów serka mascarpone 100 ml kremówki 36 % 80 gramów drobnego cukru 100 gramów gorzkiej czekolady Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmiksować serek wraz z cukrem, wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec połowę
Krakowskie smaki Animleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 380 g mrożonych lub świeżych jagód (może być więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko(...)zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego musu. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Połowę śmietany przełożyć do osobnej miseczki
Passions hobbies lifeImbirowy staw. przepis na dwie porcje 200 gram piersi z kurczaka 3 ugotowane marchewki 2 łyżki śmietany kremówki pół awokado 2 ząbki wyciśniętego czosnku 1 łyżka startego imbiru 4 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu 1 łyżeczka chili w płatkach 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel barwnika spożywczego zielonego DODATKOWO kiełki(...)każdej strony przed samym podaniem następnie odstawiamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 3 minuty by odpoczęły . MUS Z MARCHEWKI Ugotowane marchewki blendujemy na koniec dodając śmietanę kremówkę oraz imbir i sól . Podgrzewamy mus i podajemy układając na nim mięso . MUS Z AWOKADO Awokado blendujemy dodając do niego kilka kropel barwnika spożywczego , czosnek oraz sól i pieprz
na gaziewięc dziwnego, że w oryginale noszą nazwę Melting Moments. /przepis cytuję za Dorotus / TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, najlepiej miętowej 1/2 filiżanki śmietany kremówki likier miętowy 4 łyżki masła cukier puder do obtoczenia Czekoladę razem ze śmietaną i masłem stopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły (ja ubijam lekko malutką(...)woli. /przepis własny/ TRUFLE CZEKOLADOWO-KAWOWE 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, najlepiej z kawałami kawy, jeśli uda Wam się taką zdobyć 1/2 filiżanki śmietany kremówki dobrej jakości likier kawowy 4 łyżki masła cukier puder do obtoczenia Czekoladę razem ze śmietaną i masłem stopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły (ja ubijam lekko
KUCHARNIAKAJMAKIEM 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości pół puszki słodzonego mleka kondensowanego 1/2 puszki kajmaku Do oblania trufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej jakości 5-6 łyżek śmietany kremówki krokant, użyłam dyniowego (przepis tu - klik ) Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. W połowie dodać mleko kondensowane i dokładnie wymieszać, tak, by powstała gładka masa czekoladowa. Schładzać w lodówce, aż masa(...)czekolady dobrej jakości pół puszki słodzonego mleka kondensowanego chilli /do smaku/ sól morska gruboziarnista do dekoracji Do oblania trufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej jakości 5-6 łyżek śmietany kremówki W połączeniu chilli z czekoladą zakochałam się kilka lat temu. Jakiś czas temu odkryłam też niezwykle ciekawe połączenie czekolady z solą morską. I tak powstały te1 trufelki. Są zaskakująco pyszne
KUCHARNIAGrapefruit Fluff w wersji 2011! Oto moja wersja, a tu deser w wykonaniu Basi. GRAPEFRUIT FLUFF WANILIOWA PANNA COTTA 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 500 ml śmietany kremówki 1/2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 laski wanilii Przygotować 6 ramekinów lub innych naczynek na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka(...)nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. SOLONY SOS KARMELOWY Z BRANDY 3/4 filiżanki śmietany kremówki (użyłam 30%) 1/4 filiżanki corn syrup (zastąpiłam miodem) 11/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki masła 1/2 łyżeczki soli (dałam ciut więcej:) 1/4 filiżanki brandy (zastąpiłam domową pomarańczówką, bo podobnie
KUCHARNIAprzypomina pewne cudowne wakacje ... Posłuchajcie choć jednego fragmentu. KARMELISU, czyli Karmelowe Tiramisu /na 12 pucharków/ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam 30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki) 50 g cukru (do przygotowania karmelu) dwie filiżanki mocnego espresso 50 ml dobrego alkoholu - ja wybrałam brandy(...)Mascarpone przełożyć do miski, dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać na gładką masę, tak by składniki idealnie się połączyły. Zaparzyć espresso i połączyć z alkoholem. W mikserze ubić kremówkę na sztywno i połączyć ją z drobinkami karmelu (odrobinę odłożyć do dekoracji), a następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone. Przygotować pucharki na desery. Biszkopty moczyć w espresso i ułożyć
KUCHARNIAwysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam 30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki o smaku kawowym) Mascarpone przełożyć do miski, dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać na gładką masę, tak by składniki(...)idealnie się połączyły. W mikserze ubić kremówkę na sztywno, następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone. Masę podzielić na 3 części. Jedną część masy kawowo-karmelowej rozsmarować na blacie bezowym. Nałożyć na niego blat orzechowy - wcześniej nasączony likierem, a na nim rozprowadzić pomadę pomarańczową oraz kolejną część masy kawowo-karmelowej. Nakryć drugim blatem bezowym. Całość pokryć ostatnią
KUCHARNIAnagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Na bazyliową bitą śmietanę ok. 300 ml śmietany kremówki (używam 30%) 25-30 świeżych liści bazylii 3-4 łyżeczki cukru waniliowego Kremówkę przelać do rondelka z grubym dnem, dodać świeże liście bazylii i podgrzewać do momentu aż zacznie wrzeć
KUCHARNIAserce pełne poziomek i słów " Dziękuję! ". POZIOMKOWE TRUFLE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z RÓŻOWYM PIEPRZEM /na ok. 20 sztuk/ 100 g poziomek 35 g cukru 100 g śmietany kremówki 10 g różowego pieprzu, opcjonalnie szczypta sproszkowanego chilli (polecam) 370 g białej czekolady Trufelki smakują niezwykle. Połączenie aromatycznych poziomek z białą czekoladą zapewnia słodką rozkosz, którą wspaniale przełamuje ostry smak(...)godziny. Masa powinna zgęstnieć na tyle, by dało się z niej formować trufelki. Pozostałą ilość białej czekolady stopić w kąpieli wodnej (ja dodaję zawsze 2-3 łyżki śmietany kremówki, dzięki czemu czekolada łatwiej się topi i nabiera gładkości). Zanurzać w niej trufelki i posypać z wierzchu pozostałym pieprzem. Odstawić, by czekolada zastygła. Podawać schłodzone. Polecam! POZIOMKOWE SERCE porcja kruchego
KUCHARNIApozytywnie test suchego patyczka. MUS CZEKOLADOWY 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka zimnej wody 115 g gorzkiej czekolady (użyłam Lindt 70%) 3 łyżki mleka 1 jajko 180 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje przełożyć do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić(...)łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1/4 łyżeczka imbiru 1-2 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie domowy kawowo-pomarańczowy) 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku pomarańczowego 180 ml śmietany kremówki Żelatynę namoczyć w łyżce soku pomarańczowego. Do rondelka z grubym dnem przelać sok pomarańczowy, wsypać żurawinę i dodać skórkę pomarańczową, imbir i cukier. Gotować na małym ogniu - owoce zaczną pękać
KUCHARNIAspód 1,5 filiżanki zmielonych/pokruszonych drobno ciasteczek czekoladowych 1/4 filiżanki stopionego masła Na masę sernikową 500 g twarogu sernikowego /użyłam twarogu trzykrotnie mielonego/ 350 g śmietany kremówki 2,5 szklanki malin /najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można użyć mrożonych/ ok. 3/4 szklanki cukru pudru /dosypywać do smaku/ 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka sorbetu(...)Zmielone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć nimi spód formy. Twaróg ubić z cukrem pudrem, dosypać maliny i sok z cytryny. W osobnym naczyniu ubić kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę sernikową. Całość przelać na ciasteczkowy spód i włożyć do zamrażarki. Gdy stężeje rozsmarować na wierzchu sorbet malinowy. Nakryć folią spożywczą i trzymać w zamrażarce - najlepiej przez
KUCHARNIA