proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 % 400 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek płatków migdałów 2 kropelki olejku waniliowego Do serka dodajemy kremówkę, cukier puder, olejek waniliowy i miksujemy. Gdy masa będzie gęsta
noteskulinarnyfigaźle się kroi, ale za to dobrze smakuje :) Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza 4 białka sól 1 szklanka cukru Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki, stopione masło wlewamy(...)pokruszonych ciastek, miksujemy i formujemy spód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę
noteskulinarnyfigamają nic wspólnego. Uwielbiam te z dobrej lodziarni lub zrobione w domu ze świeżymi owocami. Unika m przepisów z dodatkiem jajek dlatego dzisiaj najprostszy przepis na bazie śmietanki kremówki i mleka skondensowanego. składniki: mleczko skondensowane słodzone 530 (1puszka) śmietanka kremówka 500 g 2 szklanki borówek amerykańskich Mleczko skondensowane ubijamy, śmietanę także. Mieszamy delikatnie razem. Borówki wkładamy do zamrażalnika na godzinę
noteskulinarnyfigakuchni. Na razie zapraszam na pyszny deser 400 g herbatników 200 g masła 500 g sera białego półtłustego 770 g słodkiego mleka skondensowanego 250 ml śmietanki kremówki 36% 4 limonki starta skóra z 4 limonek (dodać do masy, trochę pozostawić do dekoracji) Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić i przelać do ciastek.Wymieszać i uformować spód na tortownicy(...)dokładnie na krem (użyłam Termomix'a) Dodać mleko skondensowane i miksować mikserem przez chwilę. wycisnąć sok z 4 limonek + zetrzeć skórkę , przelać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić, ale nie na sztywno. Połączyć z masą serową i ponownie pomieszać. Przelać całość do formy. Zostawić w lodówce na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem udekorować resztą startej skórki
noteskulinarnyfigałyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oliwy składniki na masę: 250 g serka mascarpone śmietanka kremówka 36% - ok 300 g 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, orzechy, kakao(...)łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut. Przygotowanie kremu: łączymy serek mascarpone ze śmietanką kremówką i ubijamy na sztywno, dodając zmielone orzechy, cukier puder oraz rum. wkładamy do lodówki. Gdy muffinki ostygną przekrawamy na pół smarujemy obficie kremem przykrywamy drugą częścią i na wierzchu dekorujemy
noteskulinarnyfigabulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30% Marchewki i pietruszki kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie(...)miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym
noteskulinarnyfigajednocześnie deserem, jest bardzo gęsta i aromatyczna. Składniki na 2 małe filiżanki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady pomarańczowej starta skórka z jednej pomarańczy 0,5 szklanki mleka 1 łyżka śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Następnie skórkę z pomarańczy, cynamon, kardamon oraz śmietankę kremówkę. Mieszamy. Tak przygotowaną czekoladę przelewamy do małych filiżanek i posypujemy skórką z pomarańczy
noteskulinarnyfigakawę rozpuszczalną o smaku tiramisu z sklepu ale-raj. Składniki: 28 szt podłużnych biszkoptów 250 g twarogu z wiaderka 120 cukru pudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu kawa mielona do posypania czekoladowe serduszka do dekoracji Przygotowanie: W wodzie rozmieszać kawę(...)rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem kawowym. dodawać porcjami ubitą śmietanę i wymieszać. Rozwinąć dwie warstwy foli aluminiowej. Biszkopty z dwóch stron zanurzyć w kawie i ułożyć na foli 4*6 szt. Na biszkopty wyłożyć masę i rozsmarować. Ostrożnie zwinąć roladę i na końcu
Ala piecze i gotujeKrem na kremówkę. Składniki : 1 litr mleka 20 dkg cukru 30 dkg mąki pszennej 7 świeżych jajek 1 cukier waniliowy Olejek waniliowy lub arakowy Sposób wykonania : Cukier wymieszać z jajkami, następnie wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować i gorące wlać do wcześniej przygotowanej masy. Postawić na niedużym ogniu gotować około 5 minut,ciągle mieszając,aby się krem(...)zapobiec przypalaniu się naszego kremu. Następnie zdejmujemy z ognia ,studzimy i dodajemy cukier waniliowy oraz olejek waniliowy lub arakowy. Dokładnie mieszamy i przekładamy ( dwa blaty francuskie ) gorącym kremem kremówkę. Z góry posypujemy cukrem pudrem. Można dodać odrobinę przyprawy kurkuma,wtedy nasz krem będzie bardziej żółty
Przepisy i porady kulinarnesłoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż(...)wystygnięciem. Do tłuszczu ze smażenia dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 200 g makaronu świderki Czaniecki, podwójna pierś kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 brokuł, kilka plasterków sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej , 400 ml kremówki, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę(...)różyczki brokuła (obgotowane w osolonej wodzie ok. 2-3 minutki). Po ok. 10 minutach zalewamy całość kremówką i gotujemy, aż do zgęstnienia. Na koniec przyprawiamy pieprzem, suszonymi pomidorami i bazylią. Makaron polewamy gorącym sosem i układamy na nim plasterki sera korycińskiego. Smacznego
Aga w kuchniWykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż na pół. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Dzielimy(...)Wstawiamy do lodówki na około 1 h. Po tym czasie całość pokrywamy ganache z białej czekolady. Tort przechowujemy w lodowce.a Ganache: 260 g białej czekolady 250 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palinka. Wrzucamy połamaną czekoladę. Zostawiamy na około 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia
Made By Mom And Sonlitry olej na 5 litrowy garnek cukier puder trzcinowy Sól himalajska Wypełnienie: krem migdałowy z prażonych migdałów Primavika 16 łyżeczek (Może być też np tahini) śmietana kremówka 16 łyżek 6 łyżeczek trzcinowego cukru pudru Przygotowanie: 1/ Do dużej miski przesypujemy mąki i dodajemy trochę soli - mieszamy. W garnku podgrzewamy mleko by było ciepłe. 2/ Do kubka(...)miski z mąkami - zarabiamy ciasto dodając zaczyn i spirytus. Podsypujemy mąką jaglaną. 4/ Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką. 5/ W małym garnku umieszczamy kremówkę którą podgrzewamy na małym ogniu. rozpuszczamy w niej cukier a następnie masło z prażonych migdałów. Mieszamy aż utworzy się konsystencja gęstego sosu. 6/ Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki które nadziewamy
Kuchnia PROzdrowotnazalewy 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz Sos serowy: 150 g sera gorgonzola 1 łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 sznycle z piersi indyka(...)pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz 150 g sera gorgonzola 1 łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Sznycle z indyka (lub z kurczaka) rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem (tak jak na kotlety schabowe
Poezja smaku