ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:320/892)

123. Sernik śmietankowy 223

Niesamowicie wilgotny sernik, delikatny i puszysty. Naprawdę polecam. 1 kg serka śmietankowego (może być z wiaderka) 10 jajek 2 szklanki cukru 1/2 litra kremówki 30% 2 budynie śmietankowe Spód: 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy   Polewa czekoladowa 1 jajko 1/2 kostki masła 3 łyżki(...)sernikowego będzie bardzo dużo, a wymiary  blachy to ok. 20x35 cm. Ser, żółtka, 1 szklankę cukru i budynie zmiksować. Białka ubić na sztywno z 1 szklanka cukru. Kremówkę ubić. Wszystkie składniki wymieszać razem powoli aby nie upadły. Ciasto (będzie rzadkie) wylać na blachę i piec przez 90 minut w 170-160 stopniach. Następnie zmniejszyć do 100 stopni

Jadło i czytadło
149. Ciasto kajmakowo - budyniowe 664

krótkim czasie, no i to połączenie słodkiego ciasta z solonymi orzeszkami - pycha.  1 puszka kajmaku waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 0,5 litra kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych 2 duże paczki ciastek typu pepitki lub be-be Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru(...)potrzebne do polania wierzchu ciasta. Na blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wylewamy na ciasto i posypujemy orzeszkami. Pozostałą część masy kajmakowej wkładamy do małego woreczka w którym należy zrobić małą dziurkę

Jadło i czytadło
167. Ananasek pod pepitką 115

jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym  350 g kremówki  2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą(...)łyżek do lukru. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, dokładnie mieszamy  i pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta

Jadło i czytadło
184. Ciasteczkowiec 140

foremka z regulowanymi bokami, można ją dopasować do wielkości ułożonych ciastek.   Składniki na wielkość foremki, gdzie na dno wchodzi ok 20 dużych ciastek: 60 ciastek petitek 1/2 litra kremówki 2 tubki mleka skondensowanego waniliowego 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki syropu klonowego   20 ciastek rozłożyć na blasze. 4 łyżeczki (płaskie) żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dokładnie rozmieszać(...)lekko wystudzić. Do ubitej kremówki dodać mleko i żelatynę wymieszać i połowę kremu wylać na ciastka. Wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę ciastek, na to wylać drugą połowę kremu i trzecia warstwę ciastek. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wrzątku, rozmieszać dokładnie i dodać do syropu klonowego. Tężejący syrop wylać na ciastka, można posypać jakąś posypką. Przechowywać w lodówce

Jadło i czytadło
Porzeczkowa Marysieńka 161

niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowo - budyniowy 400 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka masa porzeczkowa: 1 galaretka o smaku porzeczkowy (polecam Delecte - jest przepyszna) 100 ml śmietany 30% Biszkopt(...)biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem:  Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić, następnie ubić go mikserem. W 1/3 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy budyń i żelatynę (może być jeszcze  ciepła, aby masa zbyt szybko nam nie stężała przed wylaniem na placek). Gotowy krem szybko wylewamy

Jadło i czytadło
Mini kopiec kreta z truskawką 307

kakao 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki serka homogenizowanego 2 jajka krem 1 galaretka truskawkowa 300 ml. kremówki kilkanaście dużych truskawek Jajka ubić z cukrem, następnie dodać serek, mleko i pozostałe składniki. Foremki na mufinki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni(...)Odpady ciasta wysypujemy na blaszkę i podpiekamy w piekarniku ok. 5 minut do suchości. Następne rozkruszamy dłońmi na drobno. Galaretkę przygotować w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić, dodać lekko tężejącą galaretkę i szybko ubić. Na dno każdej mufinki włożyć po łyżeczce śmietany na to truskawka i reszta kremu. Gotowe ciastka posypujemy rozkruszonym ciastem

Jadło i czytadło
Ciasto jabłkowa fantazja 1391

jabłku towarzyszy cynamon, a galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia.        Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 500 g kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesianą mąkę, schłodzoną margarynę i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną

Jadło i czytadło
TORT CZEKOLADOWY ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 268

pieczemy ok.30-35 minut, na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Składniki kremu: - 350ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - kilka łyżek konfitury truskawkowej (u mnie domowa) - 250g truskawek W misie miksera ubić schłodzoną kremówkę razem z mascarpone i mielonym ksylitolem. Masa

Smaczne Zdrowe
Kokosowy tort smietanowy 200

masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe(...)blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Musimy to zrobić dokładnie by nie było

Dzieje kuchennej Wiewióry
Deser RAJSKA WYSPA z ksylitolem 173

morwa biała. Polecam również dla milusińskich! Czas przygotowania: 10 minut Dla 1 osoby Składniki: 1/4 dużego mango 1/4 średniej wielkości melona GALIA 3 duże truskawki  100 ml śmietanki kremówki 30% migdały morwa biała suszona ksylitol Przygotowanie: 1/ Ubijamy zimną kremówkę, dodając pod koniec ubijania ksyliol, a na sam koniec drobno posiekane truskawki. W ten sposób otrzymamy truskawkową bitą śmietanę

Kuchnia PROzdrowotna
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 151

Potrzebne nam: - 2 duże lub 3 średnie buraki - 1,5 sporej marchewki - łyżka oliwy - 150 g ricotty - 5 łyżeczek cukru - tymianek suszony - 2 jajka - 3 żółtka -  250 ml kremówki - sól - pieprz - 5-6 łyżek mąki pszennej Przygotowanie:  Buraki owinąć w folię aluminiową (oddzielnie) i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Marchewki obrać, pokroić(...)cząstki. Warzywa wrzucić do głębokiej formy lub naczynia żaroodpornego. Ricottę nakładać porcjami na warzywa, następnie całość opruszyć solą, pieprzem i tymiankiem.  Przygotować ciasto:  Jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą (1 łyżeczka) i łyżeczką tymianku, przelać do niej masę jajeczną i ubić mikserem na gładkie ciasto. Tak przygotowane wylać

W poszukiwaniu inspiracji
KREMOWA ZUPA SEROWA 200

Przepis znaleziony tutaj ( klik ) Składniki na 5 porcji: - 1,5l bulionu - 100g serka topionego śmietankowego - 100g serka topionego Maasdamer - 100g serka topionego Emmentaler - 1 średnia cebula - 200ml słodkiej kremówki (30%) - oliwa lub olej kokosowy bezzapachowy (2 łyżki) -  2 łyżki masła - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1 łyżeczka kurkumy - 80ml białego, wytrawnego wina - szczypiorek do posypania - grzanki(...)ok.5 minut. Następnie do garnka wlać bulion i pokrojone na mniejsze kawałki serki topione. Całość gotować na średnim palniku ok.15 minut, cały czas mieszając. 5 minut przed końcem dodać kremówkę i doprawić zupę solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (gdy dajemy) i kurkumą. Następnie zupę odstawić z palnika i zostawić chwilę aż zgęstnieje. Zupę podawać posypaną grzankami, startym żółtym

Smaczne Zdrowe
CHMURKA malinowa 325

Ciasto herbatnikowe: 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej   2 kubki mąki pszennej 4 łyżki 50 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietany kremówki 30%                 krem śmietankowy: 600 ml śmietany  kremówki 63 łyżeczek żelatyny 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru Galaretka: 1 kubek malin mrożonych lub świeżych

Luźna Kuchnia
Poziomkowo-śmietankowy torcik z truskawkami 202

kawałek... Składniki: 400 g jogurtu naturalnego typ grecki o temperaturze pokojowej 2 galaretki poziomkowe 1 szkl. gorącej wody 1 szkl. truskawek 1 opakowanie serka mascarpone (200g) 200 ml śmietany kremówki 36% 2 1/2 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Przygotowanie: Poziomkowy spód: W szklance wody rozpuszczamy 2 galaretki o smaku poziomkowym. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Po czym łączymy przy użyciu(...)ręcznej ubijaczki z jogurtem greckim (powoli wlewamy jogurt do naszej galaretki. Poziomkową masę wlewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki do stężenia. Śmietankowy krem: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy powoli serek mascarpone. Mieszamy łyżką. Krem śmietankowy wykładamy na poziomkowy spód. Na brzegach formy układamy połówki truskawek. Środek zdobimy

Słodkie okruszki
Tort szachownica 560

tego tortu użyłam biszkoptów, które pokazywałam w tym wpisie .   Składniki: biszkopt jasny z 5 jajek ( taki ) biszkopt ciemny z 5 jajek ( taki ) 1 kg mascarpone 650 ml śmietany kremówki 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 4 - 5 łyżek cukru drobnego   Wykonanie:   Upieczone i ostudzone biszkopty położyć na blacie.   Pierwszy biszkopt rozkroić dokładnie na pół(...)sposób powstaną nam trzy podwójne okręgi.  Tę samą czynność powtórzyć z drugim biszkoptem.  Okręgi wycinać dokładnie w tej samej odległości, co przy pierwszym biszkopcie. Przygotować masy.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.  250 g mascarpone  wymieszać robotem a następnie połączyć z rozpuszczoną i przestudzoną, ale nadal płynną czekoladą

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania