się, kopułka. Ale jak tak się studziło to zmalała.Następnie przeciąć na trzy blaty.Masa:Twaróg zmiksować, aby nie było grudek. Dodać cukier i cukier waniliowy. A następnie schłodzoną kremówkę. Dokładnie wymieszać.Blaty przełożyć masą, ale 1/3 pozostawić na wierzch i boki naszego tortu.Kiedy boki i wierzch są w masie, to na boki podsypać złoty len, a na wierzch poukładać
Moje pyszne gotowaniepłatków jęczmiennych1/3 szklanki cukru2 jajka1/2 łyżeczka sody2 łyżki kremówkicukier waniliowy3/4 kostki masłaWykonanie:Mąkę przesiać dodać otręby, płatki jęczmienne, sodę, cukier waniliowy, cukier wymieszać. Dać masło i posiekać. Następnie dodać kremówkę, i jajka.Dokładnie zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem. Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem.Wkładać do rozgrzanego piekarnika
Moje pyszne gotowanieRurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej
Moje pyszne gotowaniełyżkach gorącej wody. Kawę i żelatynę odstawiamy do wystudzenia.Serek mascarpone miksujemy. Do wystudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki mascarpone i mieszamy, po czym dodajemy pozostały serek.Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie małymi porcjami dodajemy ja do serka, miksujemy tylko przez chwilę.Do przestudzonej żelatyny, żeby ją zahartować, dodajemy 2 łyżeczki masy
Kulinarne przygody Gatitykażdą smarujemy masłem i dżemem. 2 kromki składamy tak jak kanapki, a następnie dzielimy je na pół i dość przylegle układamy w naczyniu żaroodpornym. Do osobnej miski wlewamy kremówkę i mleko, wbijamy jajko i żółtka oraz 2 łyżki cukru. Całość roztrzepujemy i zalewamy chałkę, a następnie zostawiamy na około 10 minut aby chałka nasiąkła. Na koniec wierzch posypujemy łyżką
upichcicprzepisu ze strony Moje Wypieki. Polecam je wykonać w domu w dowolnej formie na praliny :).Składniki:100 g zmielonych na mąkę niesolonych pistacji50 g białej czekolady50 ml kremówki 36%50 g cukru pudru150 g ciemnej czekolady o zawartości kakao minimum 70%Wykonanie:Kremówkę zagotować w rondelku. Zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę. Poczekać aż się rozpuści i wymieszać
Food Squarepapierze do pieczenia w 200oC przez 20-30 minut, aż ładnie się zarumieni.Sos muślinowy:3 żółtka (w temperaturze pokojowej)sok z połowy cytrynypieprz białysól100 g masła200 ml śmietany kremówki (30%)Masło sklarować na patelni. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Następnie ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej aż do uzyskania piany. Do piany wlewać powoli masło dalej(...)ubijając, aż uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę ubić mikserem do uzyskania puszystej masy. Powoli wmieszać ją w sos. Podawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką.Zielona sałatka ze szparagów i fasolki:2 pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę umyć
Food Squareziarenek)- 6-7 łyżek płynnego miodu (u mnie lipowy)- 200 g masła- 4 żółtka- łyżeczka sody oczyszczonej- tłuszcz do formy*Przełożenie:- 2 budynie waniliowe- 3 szklanki mleka- 250 ml kremówki-100 g miękkiego masła *Na wierzch:- duża puszka kajmaku (masy krówkowej)( 1,5 puszki jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)Przygotowanie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli używacie wanilii, należy przeciąć(...)pozostawioną laskę wanilii i podgrzać. Gdy mleko będzie gorące, wyjąć ją i ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym wystudzić. Masło rozetrzeć dodając po łyżce wystudzony budyń. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą budyniową. Powstały krem rozsmarować na spodzie z ciasta i przykryć drugim. Kajmak lekko podgrzać i zmiksować, po czym wylać na wierzch ciasta
W poszukiwaniu inspiracjijest ogromnym źródłem radości i satysfakcji, i za kartkę świąteczną, którą zrobiłaś mi ogromną niespodziankę. Jest cudna! Bardzo, bardzo dziękuję.Trufle kokosoweSkładniki:(na 15-18 sztuk)50 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru50 g białej czekolady1 łyżka białego rumu70 g mleka w proszku100 g wiórków kokosowychdodatkowo:50 g ciemnej czekolady (50%)1 łyżka masłaKremówkę z cukrem pudrem zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolada z dżemem i mascarpone, dekorowana ciastem cygaretkowymSkładniki:(na blachę 40x35 cm)biszkopt:4 jajka85 g cukru50 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g mascarpone120 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka miodu2 łyżki limoncelloziarenka z 1/2 laski waniliidodatkowo:320 g dżemu nektarynkowego z lawendąciasto cygaretkowe:35 g miękkiego masła35 g cukru pudru1 białko35 g mąki pszennejczerwony barwnik spożywczy(...)rozprowadzić.Piec przez 10-15 minut w 180 st. C.Gorącą roladę przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć.Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzearomatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp.Czas przygotowania:15 minut Ciemny sos czekoladowy:100 g gorzkiej czekolady,150 ml śmietany kremówki,1/2 laski wanilii,czubata łyżeczka miodu,szczypta soli.Przygotowanie ciemnego sosu:Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i szczyptę soli. Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, włożyć do śmietany razem ze skórką, zagotować(...)śmietany dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści a sos będzie gładki. Biały sos czekoladowy:100 g białej czekolady,150 ml śmietany kremówki,"kropelka" rumu lub zapachu rumowego,czubata łyżeczka miodu.Przygotowanie białego sosu:Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i rum, zagotować.Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Sos
SzczyptaSmaQłyżki ciemnego kakao- 2 jajka- 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam)Przełożenie:- ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru)Polewa:- 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady- 1/3 szklanki kremówki 30%W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła, przyprawę korzenną, kakao i kawę (gdy dodajemy). Mieszając doprowadzić do wrzenia, pogotować ok.minut(...)czasie przygotować sobie polewę. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszając na małym palniku podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Można także w rondelku zagotować kremówkę, zdjąć z palnika i wówczas dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.Przestudzoną polewą posmarować piernik. Ja posypałam jeszcze dodatkowo pokruszonymi migdałami.Smacznego
Smaczne Zdrowetemperaturze 200 st. C.masa350 g sera mascarpone200 ml śmietany kremówkiskórka starta z cytryny350 g jagód30 g ( 3 łyżki) cukru pudru Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową.Kremem wypełniamy
pieprzny smaczekdeser może tak owsianą tartę z kremem budyniowym* i owocami?*tyle ile namęczyłam się przy tym kremie to przechodzi ludzkie pojęcie, na początku się zważył(do kosza) potem kremówka nie chciała się ubić(do kosza). budyń wyszedł za rzadki, w końcu się zdenerwowałam i wyjęłam gdzieś tam zakopane opakowanie gotowej kremówki, zrobiłam stamtąd krem i tyle. A potem rower
More food, love and dreamsczereśniami, natomiast ten drugi z każdym innym owocem, alee.. nie do końca jestem pewna :P Przepisów na ten jeden(dwa) wypieki jest całe mnóstwo,z mlekiem, kremówką, śmietaną... ciekawi mnie tylko który jest ten "pierwotny" :PJa dzisiaj do swojego dałam kremówkę i mleko oraz bardzoa dużoo kakao :PZauważyłam, że zawsze jak jem coś z kakao prędzej
More food, love and dreams