łyżek zsiadłego mleka 1 szklanka śmietany - 18 lub 12% Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Dodatkowo: Dżem lub konfitura do przełożenia Śmietana kremówka na bitą śmietanę Ciasto: Masło, cukier i jajka dokładnie utrzeć mikserem. Cały czas miksując dodać dżem/konfiturę i 3 łyżki kakao. Jak wszystko się połączy dolać mleko oraz przesianą mąkę(...)cudowny. Krem wyłożyć na blat ciasta i przykryć drugim. Polewa czekoladowa: Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Polewą wysmarować całe ciasto. Udekorować ubitą kremówką - najlepiej jej już nie dosładzać - ciasto będzie wystarczająco słodkie :) Smacznego :) Zapraszam do polubienia facebookowego profilu bloga Ewa Kuchennie! Przepis na tort to lekko zmodyfikowany przepis z bloga Babeczki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!całych jaj 4 bardzo dojrzałe banany Soku z 1 dużej cytryny 150g cukru Dodatkowo: Krówki - na masę karmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztuk łyżka śmietany kremówki 1 litr wrzątku Spód Herbatniki bardzo dokładnie mielimy. Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki(...)wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku. Całość pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto. Smacznego :) Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało by Was czytanie o tym gdzie mieliśmy okazję zjeść
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!użyłam tym razem krupczatki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa: 150 g masła 250 g czekolady 1 jajo i 4 żółtka 4 łyżki cukru 100 ml kremówki Do ozdoby: Truskawki lub inne świeże owoce cukier puder do oprószenia - opcjonalnie Tarta Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli i całość siekamy. Całość(...)minut, aż spód się lekko zarumieni. Masa W rondelku topimy czekoladę i masło i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, jajko i cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy kremówkę i miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż środek się zetnie. Uważajcie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!się na przepisie na francuską bazę do lodów, która pokazała się w magazynie Kuchnia jakieś 2 lub 3 miesiące temu. Składniki: 250 ml mleka 3,2% 250 ml śmietany kremówki ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki aromatu waniliowego 5 żółtek 1/3 szklanki cukru (w przepisie było 130-150 g, ale ja dodałam ok. 80 g, bo za pierwszym podejściem(...)baza wyszła mi za słodka) 250 ml mocno zamrożonej śmietany kremówki ziarenka z 1 laski wanilii 250 ml mleka i 250 ml śmietanki podgrzewamy z ziarnami z 1 laski wanilii i aromatem waniliowym. Wszystkie składniki muszą sie dokładnie połączyć i wymieszać. Podgrzewamy około 10 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy na 1-3 godziny. Z 5 żółtek ubijamy kogiel-mogel. Wcześniej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dwóch, dziś chyba najprostsza z nich :) Składniki: Spód: 100 g masła 200 g mąki 4 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Krem: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36% 250 g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 granat Wszystkie składniki na spód zagnieść w zwartą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki(...)stopni na około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ostudzoną, roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na kruchy spód. Posypać pestkami granatu i włożyć do lodówki na minimum
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy: 30 g roztopionego masła 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 100 ml mleka 2 łyżki żelatyny 200 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru 600 g twarogu półtłustego lub tłustego potrójnie mielonego ziarenka z 1 lub 2 lasek wanilii 2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Biszkopt Białka jaj ubijamy(...)kakaowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pędzelkiem nakładamy na wystudzony biszkopt, równomiernie na całej powierzchni. Masa serowa Żelatynę dodajemy do gorącego mleka i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna - dodajemy twaróg, ziarna wanilii, aromat waniliowy i cukier waniliowy oraz żelatynę rozpuszczoną w mleku - miksujemy całość krótko, żeby wszystkie składniki się połączyły i żeby
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cukru 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki proszku do pieczenia 190g majonezu 100ml oleju szczypta soli na polewę: łyżka masła 100g cukierków irysy 50ml śmietany kremówki posypka cukrowa Wykonanie: Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno cały czas mieszając cukier, żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i olej aż do uzyskania(...)patyczka". W małym rondelku roztapiamy masło i wkładamy cukierki irysy. Roztapiamy je na bardzo małej mocy kuchenki cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukierki się roztopią dolewamy kremówkę cały czas mieszając. Jednolitą, gęsta polewę wylewamy równomiernie na babkę i szybko posypujemy posypką cukrową. Smacznego
Pyry na Gazmasę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Masa kawowa: opakowanie kawy cappuccino 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie cukier- wedle uznania Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę
Krakowskie smaki Anidzieła :) Składniki: 170g margaryny 170g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów 180g gorzkiej czekolady 1 litr śmietany kremówki 4 śmietan- fixy*, ( lub w wersji trudniejszej: 4 łyżeczki żelatyny + ok. 50ml mleka)** 1 duży słoik wydrenowanych wiśni (lub 2 małe) ew. ½ szklanki wódki lub 1 szklanka wiśniówki Dodatkowo: Łamana(...)wody, mieszamy i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie, naczynie z żelatyną wkładamy do garnka z gorącą wodą i mieszamy, do czasu aż żelatyna będzie płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, gdy będzie prawie ubita dodajemy żelatynę, przy czym przed dodaniem jej do śmietany, mieszamy ją z zimnym mlekiem, chodzi o to żeby żelatyna nie była ani zbyt zimna
Smakowy Rajgłowa nie boli :) Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów i oczywiście do picia :) Składniki: 3 żółtka 150g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki 350 ml mleka UHT 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 250 ml spirytusu Kawę zaparzamy z około 3 łyżkami gorącej wody. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kremówkę
Smakowy Rajśniadanie, obiad, kolację, czy deser :) przynajmniej jak dla mnie :) a mięskożercom polecam na deser :) Naleśniki: 100g cukru 100g margaryny 100g mąki 3 białka 1 łyżeczka kakao 300ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego 500g truskawek Margarynę rozpuszczamy w rondelku, tak aby była rozpuszczona, ale niezbyt gorąca. Następnie dodajemy do niej cukier, białka i mąkę. Całość dobrze mieszamy trzepaczką. Około dwie(...)łyżki masy przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy do niej kakao. Naleśniki pieczemy tradycyjnie, dwustronnie na teflonowej patelni bez tłuszczy. Podczas pieczenia na białych naleśnikach robimy wzorki kakaową masą. Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowy. Truskawki obieramy, myjemy i kromy na połówki. Zimne naleśniki przekładamy ubitą śmietanką i truskawkami. R E K L A M A google_ad_client
Smakowy RajProsty i wszystkim znany deser. Żadnej filozofii, a za co smak :) Składniki: 1 galareta (smak dowolny, ja wybrałam cytrynową) 200ml śmietany kremówki 1 cukier waniliowy Owoce: Winogrona jasne i ciemne, Gruszki z kompotu 2 Banany 2 kiwi + inne ulubione owoce ;) Dodatkowo: Kolorowa posypka Polewa: 40g czekolady 4 łyżki śmietanki Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Gdy stwardnieje, kroimy(...)kiwi kroimy w kosteczki. Jeśli winogrona nie są bezpestkowe, możemy je przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Owoce układamy warstwami do pucharków, na przemian z galaretką. Na koniec ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym i pokrywamy nią wierz deseru. Śmietanę podgrzewamy w małym garnuszku, a następnie rozpuszczamy w niej czekoladę, cały czas mieszając. Garnuszek wkładamy do naczynia z zimną wodą
Smakowy Rajktórej mam niesamowitą słabość :) Mini ptysie doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju przyjęciach :) Ciasto ptysiowe: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Nadzienie śmietankowe: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżka cukru pudru 2 śmietan – fixy Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru do posypania W garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści i woda zacznie(...)zlepiły podczas pieczenia. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor, w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około 15 do 20 minut. Upieczone ptysie pozostawiamy do wystygnięcia. …i ubijamy śmietankę :) Do kremówki dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, a po chwili ubijania śmietan – fixy i ubijamy dalej. Ubitą na sztywno śmietaną nadziewamy przekrojone na pół mini ptysie, składamy je w całość. Górę
Smakowy Rajszybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny *50ml ajerkoniaku Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru do posypania rolady Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy(...)czasie kubek z żelatyną wkładamy go garnuszka z gorącą wodą i mieszamy do chwili aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Gdy żelatyna będzie płynna dodajemy do niej około 50 ml kremówki i jeszcze raz mieszamy. Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, tak by była lekko ubita, ale nie sztywna. Następnie dodajemy do niej rozmieszaną żelatynę, która musi mieć temperaturę pokojową, gdyż
Smakowy Raj