więc dziwnego, że w oryginale noszą nazwę Melting Moments. /przepis cytuję za Dorotus / TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, najlepiej miętowej 1/2 filiżanki śmietany kremówki likier miętowy 4 łyżki masła cukier puder do obtoczenia Czekoladę razem ze śmietaną i masłem stopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły (ja ubijam lekko malutką(...)woli. /przepis własny/ TRUFLE CZEKOLADOWO-KAWOWE 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, najlepiej z kawałami kawy, jeśli uda Wam się taką zdobyć 1/2 filiżanki śmietany kremówki dobrej jakości likier kawowy 4 łyżki masła cukier puder do obtoczenia Czekoladę razem ze śmietaną i masłem stopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły (ja ubijam lekko
KUCHARNIAKAJMAKIEM 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości pół puszki słodzonego mleka kondensowanego 1/2 puszki kajmaku Do oblania trufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej jakości 5-6 łyżek śmietany kremówki krokant, użyłam dyniowego (przepis tu - klik ) Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. W połowie dodać mleko kondensowane i dokładnie wymieszać, tak, by powstała gładka masa czekoladowa. Schładzać w lodówce, aż masa(...)czekolady dobrej jakości pół puszki słodzonego mleka kondensowanego chilli /do smaku/ sól morska gruboziarnista do dekoracji Do oblania trufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej jakości 5-6 łyżek śmietany kremówki W połączeniu chilli z czekoladą zakochałam się kilka lat temu. Jakiś czas temu odkryłam też niezwykle ciekawe połączenie czekolady z solą morską. I tak powstały te1 trufelki. Są zaskakująco pyszne
KUCHARNIAGrapefruit Fluff w wersji 2011! Oto moja wersja, a tu deser w wykonaniu Basi. GRAPEFRUIT FLUFF WANILIOWA PANNA COTTA 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 500 ml śmietany kremówki 1/2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 laski wanilii Przygotować 6 ramekinów lub innych naczynek na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka(...)nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. SOLONY SOS KARMELOWY Z BRANDY 3/4 filiżanki śmietany kremówki (użyłam 30%) 1/4 filiżanki corn syrup (zastąpiłam miodem) 11/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki masła 1/2 łyżeczki soli (dałam ciut więcej:) 1/4 filiżanki brandy (zastąpiłam domową pomarańczówką, bo podobnie
KUCHARNIAprzypomina pewne cudowne wakacje ... Posłuchajcie choć jednego fragmentu. KARMELISU, czyli Karmelowe Tiramisu /na 12 pucharków/ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam 30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki) 50 g cukru (do przygotowania karmelu) dwie filiżanki mocnego espresso 50 ml dobrego alkoholu - ja wybrałam brandy(...)Mascarpone przełożyć do miski, dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać na gładką masę, tak by składniki idealnie się połączyły. Zaparzyć espresso i połączyć z alkoholem. W mikserze ubić kremówkę na sztywno i połączyć ją z drobinkami karmelu (odrobinę odłożyć do dekoracji), a następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone. Przygotować pucharki na desery. Biszkopty moczyć w espresso i ułożyć
KUCHARNIAwysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam 30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki o smaku kawowym) Mascarpone przełożyć do miski, dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać na gładką masę, tak by składniki(...)idealnie się połączyły. W mikserze ubić kremówkę na sztywno, następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone. Masę podzielić na 3 części. Jedną część masy kawowo-karmelowej rozsmarować na blacie bezowym. Nałożyć na niego blat orzechowy - wcześniej nasączony likierem, a na nim rozprowadzić pomadę pomarańczową oraz kolejną część masy kawowo-karmelowej. Nakryć drugim blatem bezowym. Całość pokryć ostatnią
KUCHARNIAnagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Na bazyliową bitą śmietanę ok. 300 ml śmietany kremówki (używam 30%) 25-30 świeżych liści bazylii 3-4 łyżeczki cukru waniliowego Kremówkę przelać do rondelka z grubym dnem, dodać świeże liście bazylii i podgrzewać do momentu aż zacznie wrzeć
KUCHARNIAserce pełne poziomek i słów " Dziękuję! ". POZIOMKOWE TRUFLE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z RÓŻOWYM PIEPRZEM /na ok. 20 sztuk/ 100 g poziomek 35 g cukru 100 g śmietany kremówki 10 g różowego pieprzu, opcjonalnie szczypta sproszkowanego chilli (polecam) 370 g białej czekolady Trufelki smakują niezwykle. Połączenie aromatycznych poziomek z białą czekoladą zapewnia słodką rozkosz, którą wspaniale przełamuje ostry smak(...)godziny. Masa powinna zgęstnieć na tyle, by dało się z niej formować trufelki. Pozostałą ilość białej czekolady stopić w kąpieli wodnej (ja dodaję zawsze 2-3 łyżki śmietany kremówki, dzięki czemu czekolada łatwiej się topi i nabiera gładkości). Zanurzać w niej trufelki i posypać z wierzchu pozostałym pieprzem. Odstawić, by czekolada zastygła. Podawać schłodzone. Polecam! POZIOMKOWE SERCE porcja kruchego
KUCHARNIApozytywnie test suchego patyczka. MUS CZEKOLADOWY 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka zimnej wody 115 g gorzkiej czekolady (użyłam Lindt 70%) 3 łyżki mleka 1 jajko 180 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje przełożyć do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić(...)łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1/4 łyżeczka imbiru 1-2 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie domowy kawowo-pomarańczowy) 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku pomarańczowego 180 ml śmietany kremówki Żelatynę namoczyć w łyżce soku pomarańczowego. Do rondelka z grubym dnem przelać sok pomarańczowy, wsypać żurawinę i dodać skórkę pomarańczową, imbir i cukier. Gotować na małym ogniu - owoce zaczną pękać
KUCHARNIAspód 1,5 filiżanki zmielonych/pokruszonych drobno ciasteczek czekoladowych 1/4 filiżanki stopionego masła Na masę sernikową 500 g twarogu sernikowego /użyłam twarogu trzykrotnie mielonego/ 350 g śmietany kremówki 2,5 szklanki malin /najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można użyć mrożonych/ ok. 3/4 szklanki cukru pudru /dosypywać do smaku/ 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka sorbetu(...)Zmielone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć nimi spód formy. Twaróg ubić z cukrem pudrem, dosypać maliny i sok z cytryny. W osobnym naczyniu ubić kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę sernikową. Całość przelać na ciasteczkowy spód i włożyć do zamrażarki. Gdy stężeje rozsmarować na wierzchu sorbet malinowy. Nakryć folią spożywczą i trzymać w zamrażarce - najlepiej przez
KUCHARNIAkażdą kanapkę w pergamin i mrozić w zamrażarce. LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI ok. 2 szklanek świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Porzeczki rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta(...)dodaję tymianek do zapiekanych moreli, konfitur morelowych i morelowej wersji tarty tatin. W lodach smakuje wyjątkowo. 8-10 dojrzałych moreli 300 g mleko kondensowanego słodzonego 200 g śmietany kremówki garść świeżych listków tymianku Morele wypestkować i obrać ze skórki, a następnie zmiksować. Połączyć z mlekiem kondensowanym i śmietanką, delikatnie ubić i dosypać listki tymianku. Masę przelać do maszynki
KUCHARNIAWhite chocolate matcha mousse with ginger /przepis inspirowany t ym musem Donny Hay - klik / 100 g białej czekolady 1 żółtko 1 białko 35 ml mleka 140 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżeczki matcha - u mnie zmieszana z imbirem /ilość do smaku/ Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka razem z mlekiem i stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać(...)powstała gładka masa. Odstawić do przestudzenia na ok. 5 minut. W tym czasie ubić na sztywno pianę z białka oraz w osobnym naczyniu kremówkę. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtko i energicznie ubić, a następnie dodać matcha zmieszaną z mielonym imbirem i również dokładnie wymieszać. Masę połączyć delikatnie z ubitą śmietaną i na końcu z ubitą pianą. Jeśli trzeba, dodać
KUCHARNIAUdało się. Ten zapach można wyjadać łyżeczkami. RÓŻANY CREME BRULEE Rose creme brulee /na 6 porcji w ramekinach o średnicy 10 cm/ 2 żółtka 300 ml śmietany kremówki (użyłam 30%) 1/2 laski wanilii 4 łyżeczki wody różanej 3 łyżki galaretki z płatków róż /można zastąpić konfiturą różaną/ 2 łyżki suszonych płatków róż 25 g cukru Żółtka ubić z cukrem(...)puch. W rondelku podgrzewać razem kremówkę, wodę różaną, galaretkę z płatków róż, płatki róż oraz wanilię. Trzymać na ogniu do momentu aż zrobi się bardzo gorąca, trzeba jednak pilnować, aby nie zaczęła wrzeć. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, a następnie odcedzić. Połowę różanej śmietanę wlewać powoli do masy żółtkowej i dokładnie wymieszać, ale nie ubijać, aby nie napowietrzyć
KUCHARNIAsyropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest też osiągalny bardzo dobry w smaku syrop fiołkowy formy Monin ) skórka starta z 1,5 cytryny 1 szklanka śmietany kremówki 30% świeże lub kandyzowane fiołki do wmieszania do sufletu oraz do ozdoby ( do środka użyłam fiołków z galaretki fiołkowej ) Białka ubić na sztywno z połową ilości cukru - piana ma być(...)sztywna i lśniąca. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Żółtka wraz z połową ilości cukru, solą, sokiem z cytryny i syropem z fiołków włożyć do metalowej miski i ustawić ją nad gotującą się wodą w innym naczyniu. Ważne, aby dno miski nie dotykało wrzącej wody. Gotować masę żółtkową
KUCHARNIARÓŻANY /pomysł własny/ 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżeczki białego octu winnego 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka przełożyć do czystej(...)ogień, dodać 3/4 galaretki z róż i trzymać na ogniu do momentu aż cukier i galaretką rozpuszczą się i połączą, a rabarbar delikatnie zmięknie. Zdjąć z ognia, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji, resztę przełożyć do miski i wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone. Dodać 1/3 sosu rabarbarowo-różanego oraz kilka najbardziej miękkich
KUCHARNIAłyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto lub innego likieru (jeśli używamy mascarpone) 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 30% barwniki spożywcze kolorowe posypki Biszkopty zmielić bardzo drobno i połączyć z serkiem oraz nutellą lub kakako i likierem. Powinna powstać gładka masa, którą należy wstawić do lodówki(...)wielkości orzecha włoskiego i ponownie wstawić je do lodówki - na schłodzonych polewa z czekolady będzie szybciej zastygać. Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki lub rondelka. Dodać śmietanę kremówkę i stopić całość w kąpieli wodnej. Wymieszać i zdjąć z ognia. Gdy polewa lekko przestygnie wmieszać do niej barwnik spożywczy i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru. Odstawić do całkowitego wystudzenia
KUCHARNIA