suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghettiłyżka masłaNa maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i wszystko dusimy około 10 minut. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Spaghetti z kurkami i chili
Bon Appetit Małgorzatywody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka rozpuszczalnej kawy 3/4 szklanki śmietanki kremówki 20 dag masła - miękkiego 50 ml rumu dodatkowo: 150 ml marmolady morelowej orzechy do dekoracji ziarna kawy do dekoracji Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli(...)łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Na koniec dodajemy rum. Mniam :) Gotowy krem wkładamy na 30 minut do lodówki
Bon Appetit Małgorzatybulionu warzywnego albo z boczku wędzonegoduży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy)2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów otarta skórka z połowy cytryny 4 ząbki czosnku (możemy dodać więcej) szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie pół łyżeczki kurkumy)sól2 listki laurowe3 ziarna ziela(...)Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki i kulki ziela po czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki. Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.zupa cytrynowo - chrzanowa
Bon Appetit Małgorzatybanany 3 czubate łyżki cukru trzcinowego (u mnie z melasą) 4 łyżki rumu sok z 1 cytryny 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła Banany obieramy ze skórki, przekrawamy na mniejsze części. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Wrzucamy banany skrapiamy(...)sokiem z cytryny, dodajemy rum i chwile smażymy z obu stron. W kąpieli wodnej rozstawiamy czekoladę, dodajemy do niej kremówkę, mieszamy. Po chwili polewamy smażone banany. cytryna fajnie przełamuje słodycz bananów i czekolady oraz czuć aromat rumu. smażone banany w czekoladzie
Bon Appetit Małgorzatyformie a później dopiero wycinałam kształt serca. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C około 25 m.Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Tort: Gdy biszkopt jest wystudzony wykrawamy kształt serca. Ja zrobiłam sobie szablon
Bon Appetit Małgorzatydodac żelki oraz ciasteczkawiórki kokosowe do dekoracji100 ml esencji z kawy6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowegoKrem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem
Bon Appetit Małgorzatypieczemy w 180 stopniach C około 25 minut.Krem: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Serek mascaropne utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt
Bon Appetit Małgorzatystołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejMasa serowa, składniki:-1 puszka moreli-500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)-200 g śmietany kremówki najlepiej 36 %-3 łyżki żelatyny-sok i skórka z połowy cytrynySkładniki dekoracji:-250 ml śmietanki -2 łyżki cukru pudru- 250 ml kremówki 36 %- kolorowe wiórki kokosoweBiszkopt: Białka ubić
Bon Appetit Małgorzatywygląda bardziej okazale ;) Składniki na ciasto na 4 porcje:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaDodatkowo:4 gruszki200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówki 30 %4 plastry szynki parmeńskiejKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty(...)Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut. owijamy gruszki w szynkęprzed pieczeniemmini tarty z gruszką i gorgonzolą
Bon Appetit Małgorzatydeser robiłam dla mojej 6 letniej bratanicy :) Uwielbia te ciasteczka :)Składniki:-500 ml śmietanki kremówki 36 % (opcjonalnie 30 %)-400 g mielonego serka do sernika w kubeczku (u mnie marki Wieluń)- ok. 20 ciasteczek Oreo (ja zakupiłam 2 małe opakowania)- 4 garści małych bezZ ciasteczek ściągamy białe nadzienie. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy
Bon Appetit Małgorzatywody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka rozpuszczalnej kawy 3/4 szklanki śmietanki kremówki 20 dag masła - miękkiego dodatkowo: pół szklanki mielonych orzechów włoskichBiszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, dodając cukier, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać(...)minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cmKrem: Miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady dodając po 2 łyżki kremówki (aż do zużycia całości). Na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Finał: Na pierwszy płat ciasta smarujemy kremem
Bon Appetit Małgorzatyworeczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 20 min.Sok z pomarańczy łączymy ze szczyptą soli i wkładamy do lodówki na 20 min.Robimy nadzienie : W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy kremówkę, miód i cukier puder - zagotowujemy mieszając dość często. Następnie dodajemy bakalie i całość gotujemy ok 3-5min do chwili zgęstnienia, na koniec dodajemy aromat .Odstawiamy do wystudzenia.Łączymy ze sobą
charlotte gotujemasy krówkowej kakaowej (2 małe puszki)1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru400 ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego60 g masła500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)2 łyżki cukru pudru2 opakowania - śmietan-fixpół szklanki słonecznikaWYKONANIE:Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do(...)masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.Podgrzać masę krówkową, która została i przełożyć na warstwę herbatników.Rozgrzać patelnię i uprażyć słonecznik (na pustej patelni). Odłożyć do ostygnięcia.Ubić śmietankę kremówkę i dodać do niej 2 śmietan-fix oraz cukier puder. Połączyć dokładnie, aby masa była delikatna i jednolita.Wyłożyć bitą śmietanę na warstwę masy krówkowej i obsypać zimnym słonecznikiem.Włożyć
Serce zamknięte w formie pysznościrazie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu1 puszka czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniuok 1 kg - udek kurczaka zagrodowego, bez skóryśmietana kremówka (opcjonalnie)sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smakuPieprz cayenne, opcjonalnieolejdo podaniatarty ser cheddarśmietanachipsy tortillakolendraprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć, pozbawić skór i ewentualnie kości. Podgrzać(...)mięso do zupy . Jeżeli zupa wydaje nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją bulionem. Doprawić zupę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, do smaku. Można też zupę doprawić śmietaną kremówką. Podawać udekorowane tartym serem cheddar, kwaśną śmietaną, tortillą i kolendrą . Smacznego
Stare Garybardzo smaczne!Polecam, bo sos jest przepyszny, a pęczak- jeśli nie lubicie- śmiało można zastąpić ryżem albo makaronem.* kurki- 250g* dynia- 300g* pęczak- 200g (2 woreczki)* cebula- 1 duża* kremówka- 250ml* masło klarowane- 2 łyżki (lub masło/oliwa)* oliwa- kilka kropel* natka pietruszki- kilka gałązek* sok z cytryny- 2 łyżeczki* sól i pieprzPiekarnik nagrzać do 200st.Z dyni odkroić twardą skórkę(...)pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzane na patelni masło, zeszklić.Kiedy cebula już będzie gotowa, dodać kurki, wymieszać i dusić, aż kurki będą miękkie- około 5 min.Wlać kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem i podgotować jeszcze 2 min., żeby sos zgęstniał.Na koniec dodać pokrojoną natkę, sok z cytryny i całość wymieszać.W tym samym czasie, jak zaczynamy robić
Kraina Miodem Płynąca