ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:328/892)

Szarlotka Królewska 409

mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy  Masa jabłkowa: 2 kg jabłek łyżka cukru 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej  Masa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 30% opakowanie śnieżki do śmietany Dodatkowo: czekolada do posypania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy(...)blaty i przekładamy je  gorącą masą jabłkową, zostawiamy niedużą ilość masy do posmarowania wierzchu drugiego blatu biszkoptowego, po to aby masa śmietanowa się lepiej trzymała Masa śmietanowa: Kremówkę ubijamy, dodajemy śnieżkę, ubijając jeszcze chwilę, aż nie będzie grudek. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą- wedle gustu mleczną, lub gorzką. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia masy jabłkowej, następnie

Czerwona Porzeczka
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1552

coś takiego jak mikser!Dlaczego w tytule zaznaczam, że to "przepis włoski"? Ogólnie w Polsce robimy inną wersję, aniżeli oryginalna. Włosi nigdy, przenigdy do swojego tiramisu nie dodają ubitej kremówki. Nie wiem, skąd u nas taka moda - może dlatego, by przy mniejszym koszcie wyszło więcej deseru? Możliwe. Dziś będzie wersja typowo włoska. No, może nie typowo, bo nieco zmieniona, urozmaicona(...)dokładnie go rozcieram, aż stanie się puszysty i bardzo gładki. Dodaję porcjami wystudzone żółtka, szybko ucierając.  Masa wyjdzie nieco  bardziej rzadka niż w przypadku tiramisu  z kremówką, więc się nie wystraszcie.   Na biszkopt wylewam nieco masy, układam znów biszkopty, które pokrywam cienką warstwą kremu kasztanowego. Znów nieco masy mascarpone. Na powierzchni posypuję grubą warstwę ciemnego kakao

W kuchni Karmel-itki
Biszkopt z kawowo-miętową pianką 161

kawowy z żółtkami i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na biszkopt. Zostawić, aż wystygnie. 3. Pianka miętowa     900 ml śmietany kremówki,  600 g pastylek miętowych w czekoladzie 4,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru  Śmietanę zagotować z pastylkami. Mieszać do momentu, aż pastylki całkowicie się rozpuszczą.Bardzo mocno schłodzić(...)cukier rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić i dodać do niej żelatynę. Masę wylać na całkowicie wystudzony krem budyniowy. Schłodzić. 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić. śmietanę ubić "na sztywno". Dodać cukier i wystudzoną żelatynę. Wylać na piankę miętową. Posypać lekko

Praktyczna pl
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 201

szklanki mineralnej wody gazowanej, oranżady lub jasnego piwa olej do smażenia Karmelizowane gruszki: 4 duże gruszki 3 czubate łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło, cukier i na końcu miksujemy(...)gruszki i podsmażamy przez 2-3 minuty (jeśli są bardzo twarde to dłużej). Następnie wsypujmy cukier i ocet. Podsmażamy kolejne 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy kremówkę i gotujemy jeszcze chwilę. Gruszki układamy na naleśnikach i składamy w ćwiartki. Polewamy syropem. Możemy posypać świeżym tymiankiem, melisą lub miętą. Post Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami pochodzi z bloga

Poezja smaku
Czekoladowa Rozkosz z Jeżynami 211

wyciągamy je z blaszki i kroimy na dwa równe blaty. Z blatów za pomocą obręczy do potraw powycinałam kółka, które potem przełożyłam kremem i jeżynami. Krem: 400 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka musu z czarnej porzeczki, domowego najlepiej Dodatkowo: świeże jeżyny Wykonanie: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy

Blondynka Gotuje
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 231

korzeń pietruszki- kawałek pora- 2 cebule- 2 łodygi selera naciowego- 1/2 główki czosnku- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina- 0,5l bulionu- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku- 100ml kremówki- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (lub zwykłego oleju)- 1-2 łyżki masła- ser pleśniowy do posypania- natka pietruszki do posypania W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojone w kostkę cebule, zeszklić(...)grzyby, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy kilka minut. Dorzucamy starte na grubej tarce marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojone łodygi selera naciowego i por. Dolewamy wody razem z kremówką. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy ok.20 minut. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy 1-2 łyżki masła.Przed podaniem posypujemy kawałkami sera pleśniowego

Smaczne Zdrowe
Lody truskawkowe 219

domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować(...)wymieszać. Przelać do rondla i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym.  Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę

wyzwania kuchenne
JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI I BORÓWKAMI 399

przygotować na bazie jagód lub malin ( z borówek wyjdzie szara ).Składniki : - 960g jogurtu greckiego- 1 łyżka ekstraktu z wanilii- 130g mielonego ksylitolu- 31g żelatyny w proszku- 255g śmietany kremówki 30% ( schłodzonej)- 450g owoców ( u mnie borówki i maliny)W jednym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i mielonym ksylitolem. Odstawić.Żelatynę rozpuścić w ok.80 ml gorącej wody(...)Dodać do niej 4 łyżki przygotowanej wcześniej masy jogurtowej i wymieszać . Następnie całość dodać do naczynia z masą jogurtową i dokładnie wymieszać.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodać owoce : maliny, jagody, borówki itp. ( u mnie były to borówki i maliny). Można dodać mrożone owoce, ja miałam akurat świeże więc

Smaczne Zdrowe
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA 244

warzyw w paski ( lub ok.2-3 marchewki,pietruszka,kawałek pora)- 2 łodygi selera naciowego- ok. 2-3 łyżki pikantnego ketchupu- sól,pieprz,chili do smaku- natka pietruszki- kilka łyżek kremówki- ok.200g makaronu ( mogą być 2,3 rodzaje)- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowegoW garnku rozgrzać oliwę lub olej kokosowy bezwonny ( daję trochę oleju i trochę oliwy). Na rozgrzany(...)minutach dorzucam pomidory w puszce, przyprawiam ketchupem pieprzem, dodaję szczyptę lub dwie chili( odkryłam super chili w młynku- polecam). W razie potrzeby rozcieńczyć przegotowaną wodą.  Na końcu dolewam kremówkę i wsypuję natkę pietruszki- gdy postoi trochę zmięknie. ( można również posypać na talerzu koperkiem, my wolimy natkę, którą posypujemy jeszcze zupę w bulionówce).  A tutaj wersja dla małych niejadków

Smaczne Zdrowe
DESER TRUSKAWKOWO-BEZOWY 167

moich domownikach widziałam, że bardzo im smakował. Połączenie truskawek z bezą oraz śmietanką do tego jeszcze wszystko posypane płatkami czekoladowymi- mniam, to musi być pyszne... :-)Składniki:- schłodzona śmietana kremówka 30% (u mnie ok.400ml)- truskawki (ilość dowolna) - najlepiej schłodzone- beza (u mnie ok 1/3 blatu bezowego) lub kupne beziki- płatki czekolady (u mnie słodzone ksylitolem)Śmietanę ubić w misie miksera(...)górną warstwę wyłożyć truskawki. Ja posypałam jeszcze płatkami czekoladowymi. Można udekorować listkami świeżej mięty. U mnie wyszło 5 pucharków.Przed podaniem schłodzić w lodówce. Najlepiej użyć zimne truskawki i kremówkę, wówczas deser szybciej będzie gotowy do spożycia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PIKANTNY KREM DYNIOWY 170

dobrze bo miałam na dłużej... Przepis na 4 porcje.Składniki:- 1,1kg dyni (umytej i obranej, bez pestek i miękkiego wnętrza) ja użyłam Hokkaido razem ze skórą- 100ml kremówki- 120g sera Gruyer (ja dałam ser z niebieską pleśnią)- 1/2 główki czosnku- sól i pieprz do smaku- 500ml bulionu lub wody- szczypta chili- 1/4 świeżo tartej gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka masłaDodatkowo(...)dość dużą kostkę. Do garnka, który możemy wstawić do piekarnika wyłożyć część pokrojonej dyni, posypać połową pokrojonego na kawałki sera, dołożyć resztę dyni oraz pozostałą część sera. Całość zalać kremówką wymieszaną z bulionem lub wodą (ja dałam wodę) oraz solą i pieprzem- po ok.1/2 łyżeczki, dodać obrany czosnek (jeden ząbek odłożyć na później), startą gałkę muszkatołową, przykryć garnek pokrywką

Smaczne Zdrowe
Bajeczny deser z truskawkami 160

ubić  na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Ptasie mleczko drobno posiekać. Na dno pucharków nałożyć łyżkę ubitej kremówki, posypać ptasim mleczkiem i truskawkami. Przykryć kolejną warstwą śmietanki i truskawek. Na środek wyłożyć resztę kremówki, posypać posiekanym ptasim mleczkiem i udekorować truskawką oraz miętą

Z miłości do słodkości
Lekka rolada cytrynowa 181

jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 250 ml. jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki żelatyny sok i otarta skórka z jednej cytryny 250 mil śmietany , kremówki 25 konfitury morelowej. Jak robimy Oddzielić  żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując 5 łyżek cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku , za każdym razem  dokładnie łącząc(...)skórką. # łyżki masy  wymieszać z żelatyną, a następnie połączyć z pozostałym kremem.  Odstawić do lodówki na 5-10 min. Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać. Zupełnie zimny biszkopt ,rozwinąć posmarować konfiturą k kremem cytrynowym. Ponownie zrolować. odłożyć do lodówki na 2 godz. Polecam również Ciasto czarny las SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Tort, który zachwyci.... 24038

waniliowego 15 dag maki  jedna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 puszki brzoskwiń po 425 ml 5 łyżeczek żelatyny 375 ml jogurtu 300 ml wina musującego 725 ml kremówki 1 torebka galaretki brzoskwiniowej 3 łyżki płatków migdałowych  5łyżk cukru cukier waniliowy Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną(...)waniliowym stopniowo dodawać wino musujące. Żelatynę namoczyć, rozpuścić.  Połowę wymieszać z musem brzoskwiniowym, resztę bardzo powoli połączyć z masą jogurtową. obydwie masy schłodzić w lodówce.  375 ml kremówki ubić n  sztywno, wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym, 2/3 zostawić na cieście , n wierzchu ułożyć kleksy z musu. Delikatnie pociągnąć widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Torcik odstawić

W kuchennym oknie Ewy
Metrowiec makowo-owocowy 413

potrzebujemy: 8 jaj 2 szklanki zmielonego maku 30 dag cukru 25 dag mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki , np. wiśniowa i agrestowa 500 ml. śmietany kremówki 10 dag powideł śliwkowych Przygotowanie biszkoptu makowego Białka ubić z 20 dag cukru na sztywna pianę, małymi porcjami dodawać mak , 2/3 maki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dokładnie wymieszać(...)samej blaszce w temp 180 C ok 25 min. Po ostudzeniu przekroić na dwie części. Przygotować kolorowa masę, każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do lodówki. Schłodzoną kremówkę obić na sztywno, podzielić na dwie części i d każdej dodać galaretkę. Na jasny blat biszkoptowy posmarować różową masę, przykryć biszkoptem makowym, masą zielona i resztą jasnego ciasta. Wierz dodatkowo

W kuchennym oknie Ewy