Składniki: 200 g makaronu Czaniecki,1 podwójną pierś kurczaka, 1 papryka,1 puszka kukurydzy Develey,400 ml kremówki,2 jajka,20 g żółtego sera, sól,pieprz,zioła prowansalskie,. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut i odcedzamy. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy nie niewielkiej ilości tłusczu. Do ostudzonego(...)makaronu dodajemy podsmażoną pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Wszytko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich kremówkę. Dodajemy szczyptę soli i pierzu. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnismakowało gościom :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować.Składniki;5 dkg mąki pszennej,15 dkg cukru pudru,4 jajka,10 dkg startych migdałów,3 pomarańcze,300 ml śmietanki kremówki,2 łyżki cukru waniliowego,kilka całych migdałów do dekoracji,Wykonanie;Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik(...)nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy plastrami z pomarańczy i całymi migdałami
Anioły w kuchniFormę o wym 24/24 posmarować tylko spód i wysypać bułką tarta .Przełożyć ciasto.Piec w temp 180 st do suchego patyczka ( około 25/ 30 minut )Masa śmietanowo kawowa ;1 l kremówki 30 % ja kupuję łaciatą4 łyżki cukru pudru1 cukier waniliowy3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki żelatyny3/4 szkl mleka3 łyżki wody Nie cała paczka biszkoptów Wykonanie;Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach(...)wody aby napęczniała .Kawę rozpuścić w letnim mleku , dodać żelatynę . 2 łyżki cukru i dobrze wymieszać.Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Dodać kawę z żelatyna i wymieszać mikserem.2 galaretki zielone 3 łyżeczki żelatyny 1 l przegotowanej wody Galaretki i żelatynę rozpuścić w litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Warstwy ciasta :Ciasto przeciąć
Sama słodycz i szczypta chilidodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone papryczki chilii. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru, chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego
Walijskie Pichceniemasła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami 1 łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut. Masa. Mleko zagotować(...)masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią ciasto. Smacznej rozpusty z... jednym kawałkiem
Kulinarny karnet Christopherawodą z syropem truskawkowym i likierem kokosowym. Ponadto: Słoik dżemu truskawkowego świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu ok 700 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (jeżeli robimy z niej dekoracje na torcie - co ja uczyniłam) lub ok 400 ml jeżeli tort będzie tylko posmarowany i posypany wiórkami. 1/3 szklanki cukru pudru Wykonanie Na paterze położyć(...)blatów. Nasączyć. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć warstwę kremu ( 1/2 całości). Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem, przykryć pozostałą warstwą kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Jeżeli tort miał by być dłużej eksponowany lub przewożony zalecam dodanie 2 łyżeczek rozpuszczonej i wystudzonej żelatyny Wierzch i boki wysmarować obsypać wiórkami kokosowymi. Lub za pomocą
Malinowe Pocałunkicytryny. Podgrzać, wymieszać, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce.Ponadto: 100 ml śmietany kremówki, 30%, schłodzonej 1 łyżeczka cukru waniliowego maliny
Malinowe Pocałunkidzisiaj mamy urodziny Ani. Ani moje, ani twoje, ani nasze, ani wasze... Składniki: 5 jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone) cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie:Jako(...)Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy go tak przeciętego. Nasączamy nasze paski i smarujemy częścią naszego musu malinowego. Ubijamy naszą dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru. Cześć wykładamy na paski i smarujemy po całości. Pierwszy pasek zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na paterze
Malinowe Pocałunkicukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 400 g mrożonych wiśni bez pestek cukier do smaku(...)czynności z nim związane będą odbywały się na blaszce. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy go tak przeciętego. Nasączamy nasze paski i smarujemy częścią naszej kremówki. Układamy pozostałe wiśnie. Na środek białego biszkoptu wykładamy pozostałą cześć naszej śmietany. Pierwszy pasek zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na jasnym biszkopcie. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy
Malinowe Pocałunkiniego takich niespodzianek. Kocha wszystko co słodkie i dobre. A forma zachwyci niejedną osobę. Składniki: ok 700 ml mleka kokosowego (ja robię swoje) 300 ml śmietanki kremówki 30% 7-8 płaskich łyżeczek żelatyny cukier waniliowy (u mnie mielona wanilia) cukier do smaku galaretka malinowa 300 g malin (ja miałam mrożone) 1 i 1/2 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny(...)galaretka malinowa cukier do smaku Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką kremówką i podgrzewamy. Możemy zagotować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Żelatynę zalewamy chłodna wodą, tak, aby tylko ją pokryła. Czekamy, aż spęcznieje. Następnie wstawiamy do mikrofali na ok 30 sek, mieszamy. Jeżeli nie rozpuściła się nam wstawiamy na kolejne 30 sek. Wlewamy
Malinowe Pocałunkikremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie:Ciasto francuskie tniemy na równe paski, na brzegu układamy wiśnie lub marmoladę i zawijamy rulony. Układamy je w 3 identycznych tortownicach w kształt spirali. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)wody. Ostawiamy do napęcznienia. W małym garnku łączymy ze sobą cukier, glukozę oraz 140 g wody. Wszystko podgrzewamy tak, aby uzyskać jednolity płyn. Do gorącego roztworu dodajemy śmietanę kremówkę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Napęczniałą żelatynę wstawiamy na 20 sekund do mikrofali, aby się rozpuściła dodajemy do masy kakaowej. W razie potrzeby przecieramy przez sitko, aby nie było żadnych
Malinowe Pocałunkisię w ustach, pieszczą nasze zmysły ... ot niby prosta rzecz, a jaka dostojna i wyrafinowana. Składniki: Ganache z ciemnej czekolady 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Ganache z mlecznej lub białej czekolady 210 g mlecznej/ białej czekolady 100 ml śmietany kremówki Śmietanę podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewamy posiekaną czekoladę i czekamy
Malinowe Pocałunkigalaretki truskawkowe ok 500 ml mleka kokosowego (ja preferuję swoje, można je przygotować z przepisu (TU) 200 ml śmietanki 30%. cukier do smaku Dodatkowo 250 ml śmietany kremówki cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier do smaku (ja dodałam cukier kokosowy ) Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)odstawiamy na ok 10 min. Wlewamy do gorących truskawek, dokładnie wymieszamy i zmiksujemy blenderem. Zimne i lekko tężejące wylewamy na zimny spód tarty.Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką kremówką i podgrzewamy. Możemy zagotować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Żelatynę zalewamy chłodna wodą, tak, aby tylko ją pokryła. Czekamy, aż spęcznieje
Malinowe Pocałunkispód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ubitą kremówką i pozostałymi jagodami oraz świeżymi listkami mięty. Drugie miejsce i cooling bag otrzymuje: Aneta Kobielus " Deser blue truskawka"- składniki: galaretka niebieska, galaretka turkusowa, jogurt grecki, truskawki, cukier
Malinowe Pocałunkitermiczną otrzymuje Dorota za:Crostini ze słodkiego groszkuSkładniki- 500ml bulionu lub wody- 1 łyżeczka płatków chili- 450g mrożonego groszku- 10g świeżo siekanej mięty- 3/4 łyżeczki soli- pieprz- 125ml śmietany kremówki- 90g drobno pokrojonego prosciuttoCrostini:-1 bagietka, pokrojona na plastry grubości 1 cm- Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania- 3 lub 4 ząbki czosnkuWykonanie:Podgrzewamy bulion dodajemy płatki chili(...)około 30 min. Bagietkę kroimy na plastry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 min. Ciepłe grzanki skrapiamy oliwą z oliwek i pocieramy czosnkiem.Ubijamy kremówkę na sztywno i mieszany delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy.Boskie w smaku.Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji:„Letnie ślimaczki z łososiem” płat
Malinowe Pocałunki