Pyszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS {forma: 20x35 cm}Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 ły... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Takie biszkoptowe ciasto z truskaweczkami to wspaniały sposób na naszą zimową wiosnę ....
Tak, zwłaszcza, że ciasta z galaretką częściej robimy wiosną lub latem. ;)
Ponczem nasączamy zawsze ciasto, w tym przypadku biszkopt. :)
biszkopt bez zadnego tluszczu? nie robilam takiego. Jaka roznica w smaku porownojac taki z olejem czy maslem?
Tak, bez tłuszczu. :) To jest właśnie podstawowy przepis na biszkopt :) Nie powinno się jeszcze dodawać proszku do pieczenia, ale dla nie wprawionych doradzam jednak dodać odrobinkę dla pewności, że biszkopt urośnie.
Polecam krem gotowy dowolny ja lubię waniliowy lub śmietankowy do tego dodaję odrobinę śmietan fixu- pyszny lekki a biszkopt mojego przepisu nie wymaga ponczu, biszkopt piecze się 10 - 15 min w temp. 200.
BetaW takiej temperaturze nigdy nie piecze się prawdziwego biszkoptu, jest to niezgodne z technologią cukiernictwa.