Już wspominałam, że mój pierworodny to absolutny fan nr. 1 "kotlecików" Tak więc znów ONE, tylko w innej odsłonie :) SKŁADNIKI do mięsa 500g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cukinia (starta na tarce o grubych oczkach) 1 średnia marchewka (także starta) 1/2 cebuli (bardzo drobno posiekane) 1 jajko 1/2 szklanki płatków owsianych (rozdrobnionych w blenderze
Mamuśka wraca do formyDziś w lodówce u mnie pustki, i tak składając wszystko co miałam w kuchni powstał caaaaaałkiem zacny obiad! SKŁADNIKI : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2x cebula (pokrojona w piórka) 0,5 kg pieczarek (pokrojone w plasterki) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy Garść suszonych pomidorów 4 pomidory świeże (zblendowane) Czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, szczypta cukru, kminku
Mamuśka wraca do formykurczakiem, która doskonale sprawdziła się jako lunch do pracy. W wykonaniu prosta i łatwa a składniki można lekko zmodyfikować, rezygnując z mięsa lub zastępując go szynką konserwową lub indykiem. Składniki: ok 2 garście ugotowanego i obranego ze skórek bobu - podaję na garście bo takiej porcji użyłam ale może być trochę więcej lub mniej 3-4 średniej wielkości ogórki
Ze smakiem bez glutenuugotowaniu rosołu mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do zamrażarki. Pieczemy pasztet dopiero, kiedy "nazbieramy" go trochę. Zwykle po 3 - 4 rosołach :) Można użyć też mięsa z kaczki, indyka czy gęsi. U nas dzisiaj było 6 ćwiartek z kurczaka i 2 z gęsi. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut, aby zmiękła. Odcedzamy i odstawiamy
Kuchnia od dwojgaKotleciki te są doskonałe jako zamiennik tradycyjnych kotletów. Są kolorowe i mi od razu kojarzą się z latem. Do ich przyrządzenia można użyć kurczaka jak też indyka. 1 pojedyncza pierś kurczaka 3/4 papryki czerwonej 2 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Pierś pokroić także w kostkę jednak
cukrem pudrem posypaneTreściwa i bardzo smaczna zupa z mięsnymi pulpetami. Rodzaj mięsa dowolny od indyka po mięso wieprzowe, w sezonie używam pomidorów,które wcześniej sparzam i obieram ze skórki,poza sezonem pomidory z puszki. Taką zupę robię w w większej ilości,zamykam w słoikach i mąż zabiera w trasę.Wybredny z niego człowiek i czasami już nie mam pomysłu
Niespełnione zdolności kulinarnekaszę zazwyczaj kaszę bulgur bądź jaglaną. Dodaję do warzyw i gotowe! Danie możesz podać z kawałkiem smażonego kurczaka, ryby, z krewetkami, z jajkiem sadzonym, z plastrami pieczonego boczku, skrzydełkami indyka, z serem feta, z serem mozarella, możliwości tyle ile masz pomysłów. Ja bardzo lubię takie lekkie i szybkie obiady. Polecam Wam przygotować sobie takie zestawy warzyw w torebeczkach foliowych
SMYKWKUCHNIowoców. To czas lekkiej kuchni i smaków z dzieciństwa. Dziś zrobiliśmy obiadek prosty ,ale bardzo smaczny. Obiadek , który pamiętam z dzieciństwa. Składniki młode ziemniaczki kawałek kapusty piersi z indyka marchewka cebula pietruszka pieprz ziołowy do smaku sól himalajska różowa do smaku świeży koperek dość sporo olej kokosowy extra virgin do smażenia Mięso umyj i pokrój w paseczki.Cebul
Z Kuchni Do Kuchnidurum. Podałam go z kremowym sosem na bazie mleka z dodatkiem żółtka z jaja, dzięki czemu danie wyszło lekkie i delikatne. Do przepisu opcjonalnie można dodać mięso np. kurczaka, indyka lub tak jak ja – wcześniej upieczoną rybę np. dorsz czy łososia. Jednak potrawa bez tych dodatków i tak jest pyszna. Zapraszam! Makaron w kremowym sosie z porem porcja
Jaglusiazamrażam. Kiedy mają ochotę na domowy pasztet to mam go pod ręką. Do pasztetu użyłam przypraw od firmy CYKORIA . Zapraszam do wypróbowania :) 2 kg karkówki 1 kg wątróbki z indyka 3 cebule 1 szklanka oleju 1 szklanka wywaru z mięsa 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki mielonego pieprzu CYKORIA sól do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki czerwonej
Sama słodycz i szczypta chilidostosować do swoich potrzeb lub ilości gości komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus natka pietruszki lub świeża mięta zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki marchewka sól i pieprz do smaku opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalubię, ale dziś padło na wersję z chudym mięsem - pierś bez skóry to 1,3g tłuszczu. Pierś możecie zastąpić innym mięsem np.: piersią z indyka (bez skóry) - zawiera jedynie 0,7g tłuszczu w 100g produktu. Do warzywnego kociołka pasują także inne części kurczaka, szczególnie te "chodzące, ruszające się" soczyste części, czyli podudzia, ćwiartki z kurczaka
Zasmakuj Kuchnijest idealne na wynos jako lunch box, można je jeść zarówno na zimno jak i na ciepło 🎒 💼 Składniki ✔️ 3/4 szklanki kaszy jaglanej ✔️ 10 g koncentratu pomidorowego ✔️ 125 g mięsa (indyk) ✔️ 50 g papryki ✔️ 50 g cebuli ✔️ 50 marchewki ✔️ oliwa do smażenia Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę, mięso pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć. 2. Paprykę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć
Zdrowie i pysznie na talerzuCzęsto wykorzystywana jest w kuchni jako "kubek" do faszerowania pysznościami w środku 🤗 i ja właśnie taką pyszność dziś przygot owałam 😋 Składniki ✔️ 1 cukinia ✔️ 80 g mięsa mielonego (dałam indyka) ✔️ 30 g cebuli ✔️ 40 g pieczarek ✔️ 50 g sera żółtego ✔️ odrobina oliwy do polania ✔️ 50 g ryżu Przygotowanie: 1. Umyć dokładnie cukinie, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką środek
Zdrowie i pysznie na talerzudrugim 😉 Na słodko już było, teraz będą obiady 🍽️ 🥘 Składniki 🔸 2 cukinie 🔸 2 jaja 🔸 200 g pieczarek 🔸 60 g sera goudy 🔸 20 g mąki kukurydzianej 🔸 140 g mielonego indyka 🔸 80 g ryżu Przygotowanie: 1. Ugotować ryż, odstawić do ostygnięcia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić na 30 min by puściła wody 2. Przez ten czas pokroić
Zdrowie i pysznie na talerzu