ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:310/892)

Sernik na zimno z rabarbarem 145

Poniżej przepis z moimi zmianami. Spód: 80 g biszkoptów lady fingers, ew. 3 łyżki rumu, herbaty, soku do zwilżenia biszkoptów - pominęłam Masa: 350 g mascarpone, 220 g śmietany kremówki,  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody + 3-4 łyżki  Galaretka: 5 łodyg rabarbaru, 1/3 szklanki cukru, 1 galaretka (35g) malinowa lub truskawkowa(...)całkowicie się rozpuści. Lekko ostudzić, żelatyna ma być lekko ciepła. Do miski wkładamy mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier, całość należy dobrze zmiksować przez ok. 2-3 minuty. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać dalej, przez około 3 minuty do uzyskania jednolitej, gęstej i sztywnej masy. Następnie należy wlać ostudzoną, lekko ciepłą żelatynę i całość zmiksować do połączenia się z masą

Plate of Joy
Sernik z białą czekoladą i marakują 334

słodki, ale delikatnie (dzięki wykończeniu z owoców) z lekko kwaskową nutą. Cudnie wiosenny i znikał w oka mgnieniu ;)  Składniki: 500 g twarogu, 300 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, 150 g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 150 g białej czekolady, 2 jajka 120 g ciasteczek owsianych z czekoladą, 40 g masła Ciasteczka zmielić w pojemniku(...)stopni, tortownicę z ciasteczkowym spodem włożyć do piekarnika i piec około 7 minut. Blaszkę wyciągnąć i przestudzić. Twaróg zmiksować razem z mascarpone, dodać na dwa razy śmietankę kremówkę. Dalej miksując dodać cukier, budyń oraz pastę waniliową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do masy serowej, następnie dodać po jednym jajku, miksując dobrze masę przed dodaniem drugiego jajka. Masę

Plate of Joy
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 207

miseczki i do czystej misy włożyć białka, które należy ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka przekładamy do miseczki, a w czystej misie umieszczamy śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy likier Baileys i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak przygotowanej śmietanki dodajemy masę z żółtek i cukru(...)celu przestudzenia. Przestudzone migdały umieszczamy w pojemniku blendera*** i miksujemy na średnie/mniejsze kawałki. Sos karmelowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 120 ml śmietanki kremówki Cukier i wodę umieszczamy w rondelku****, podgrzewamy na małym ogniu nie mieszając, a jedynie potrząsając rondelkiem. Pozostający cukier na brzegach rondelka zmywamy przy pomocy zamoczonego w wodzie pędzelka silikonowego. Karmel gotujemy

Plate of Joy
Ciasto "Kubuś" bez pieczenia 239

masła okrągłe biszkopty 20-24 sztuki delicje brzoskwiniowe 20 -24 sztuki (u mnie tańszy zamiennik kupiony w KLIK )  2 śnieżki  + 400 ml mleka lub śmietanka kremówka 2 galaretki poziomkowe + 400 ml wody cukiereczki- posypka Na soku Kubuś,  gotujemy budynie, można wsypać je od razu i porządnie wymieszać aby nie było grudek i zagotować, tylko trzeba  często(...)Odstawiam do wystudzenia. Galaretki poziomkowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody, studzę . Następnie przygotowuje masę śmietankową.    Śnieżki ubijam z mlekiem  wg wskazań producenta, można ubić śmietankę kremówkę, będzie mniej słodko.  Do ubitej wlewam powoli zimne galaretki, cały czas miksując.  Masę wylewam na delicje. Odstawiam do lodówki.    Wierzch ozdobiłam kolorowymi posypkami.  Życzę smacznego

Takie tam pichcenie
Blondynkowe Trio, czyli Niskokaloryczny Deser (Kawa, Advocat i Panna Cotta) 200

miseczki pozostałą część likieru, wymieszałam i wylałam na warstwę kawową po 2 łyżeczki mojej żelki advocatowej, ponownie wstawiłam do lodówki do stężenia. Warstwa "oszukana Panna Cotta": 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami mleka i odstawiłam do napęcznienia. W tym czasie zagotowałam kremówkę z pozostałym mlekiem, po zagotowaniu, zestawiłam

Blondynka Gotuje
Cytrynowa zupa rybna 224

litra wywaru warzywnego lub rybnego 1 kg ryby sok z 2 cytryn skórka z dwóch cytryn / część skórki zostawić do posypania zupy 200 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki 30 lub 36% sól, pieprz tymianek lub pietruszka Opcjonalnie: ryż Do garnka wlać wywar, dodajemy tymianek lub pietruszkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki rybę i gotujemy(...)minut, po czym wlewamy mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę*, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujmy ok. 5 minut i podajemy. Jeśli zupę chcecie podać z ryżem - ryż należy ugotować osobno. Smacznego :) * jeśli dodajecie śmietany, możecie odjąć jej 2 łyżki i ubić - taką śmietaną potem ozdobić zupę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ptasie mleczko z brzoskwiniami 16059

Gotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Ptasie mleczko z brzoskwiniami Składniki: mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml śmietana kremówka - 250 ml galaretka truskawkowa - 1 opak galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak biszkopty podłużne brzoskwinie - 1 puszka Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gotowanej wody. Następnie galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuścić, każdą oddzielnie w szkl(...)średnicy 26 cm, zalać tężejącą galaretką truskawkową. Mleko skondensowane wlać do wysokiej miski, miksować do uzyskania pianki, dodać tężejacą galaretkę cytrynową, zmiksować. Wyłożyć piankę na galaretkę truskawkową. Następnie śmietanę kremówkę 36% dobrze schłodzoną, ubić na sztywno. Dodać galaretkę brzoskwiniową, zmiksować, wyłożyć na piankę z mleka. Brzoskwinie odlać z soku, osączyć, pokroić na cząstki. Poukładać brzoskwinie na piance śmietankowej, lekko wcisnąć

Kuchnia Danusi
BABKA MAKOWA, PIEGUSEK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 214

ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia. W misie miksera utrzeć (ubić ) jajka z dodatkiem ksylitolu (lub cukru) na puszystą, jasną masę. Dodać ekstrakt waniliowy, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną(...)kilka minut, a następnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystudzenia. Jeszcze letnią lukrujemy. U mnie lukier z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i kilkoma łyżeczkami kremówki. Wszystko razem dokładnie wymieszać i posmarować babkę pędzelkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Potrójna SŁODYCZ z pikantną NUtkĄ 175

łyżeczki proszku do pieczenia 2 kubki mąki pszennej Nadzienie: 25 dkg malin mogą być mrożone 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 kubeczek śmietanki kremówki ( 200ml) 1 cukier waniliowy 6 białek 20 dkg wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem i kakao, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kolejno wbijamy(...)maliny wrzucamy do miseczki doprawiamy imbirem, gałką oraz papryką białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem na pianę, delikatnie mieszamy z wiórkami  w osobnej miseczce ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym, dodajemy do bezy kokosowej całość mieszamy z proszkiem budyniowym foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, wyklejamy 3/4 ciasta, wylewamy masę, wysypujemy maliny, przykrywamy łatkami z pozostałej części

Luźna Kuchnia
Ciasto brzoskwiniowe 231

Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól szczypta Masa brzoskwiniowa: 0,5 l kremówki 30% 2 galaretki brzoskwiniowe 0,7 l wody Na górę: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać(...)stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Masa brzoskwiniowa:Zagotować wodę, zdjąć z ognia wsypać dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, miksując na średnich obrotach wlewać wolnym strumieniem tężejącą galaretkę i miksować do połączenia się składników. Masę wylać na biszkopt, rozłożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie i włożyć

Ala piecze i gotuje
Makaron ze szparagami, czosnkiem, suszonymi pomidorami z białym winem 217

szparag 2 łyżki oliwy z oliwek 15-20 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina (lub soku z winogron, jeśli nie możecie pić wina) 1/3 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz do smaku Szparagom odłamujemy zdrewniałe końce (ich nie wykorzystujemy). Obieramy (bez główek, chociaż część ludzi zielonych szparag nie obiera w ogóle) i kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy(...)całość trzymamy na patelni aż szparagi zmiękną. Zdejmujemy szparagi z czosnkiem na talerz - będziemy je wykorzystywać później. Wino/sok z winogron wlewamy na patelnię i redukujemy o połowę. Dodajemy kremówkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy szparagi z czosnkiem oraz pokrojone w paski suszone pomidory, wrzucamy ugotowany makaron. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bomba Truskawka-Czekolada, delikatny mus w kawowej polewie 111

porcje) Mus truskawkowy: 170 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru pudru 3/4 łyżki żelatyny na 3/4 łyżki wody 150-200 g truskawek Mus czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% pół łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny na 1,5 łyżki wody 50 g czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 78% zawartości kakao Nadzienie: około 2-3 truskawki Polewa(...)czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 55% zawartości kakao 10-20 ml kawy świeżo parzonej, espresso łyżka whisky- można zastąpić innym mocnym alkoholem łyżka miodu łyżka śmietany kremówki 30% Dekoracja: wiórki z deserowej czekolady, można je zrobić używając np. noża bądź obieraczki do warzyw. Dodatkowo potrzebne będą: szklanka do rozpuszczenia żelatyny, 2 miseczki  garnuszki do kąpieli wodnej szpatułka do mieszania

KreatywnePiny
domowe lody truskawkowe 179

składniki (na ok. 1 l lodów) : 200 g truskawek mrożonych 1 całe jajko 1 żółtko 250 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią opcjonalnie: rożki waflowe wykonanie: Truskawki blendujemy. W kąpieli wodnej ubijamy jajko z żółtkiem oraz cukrem na puszystą i kremową masę. Następnie zestawiamy z ognia i ubijamy jeszcze(...)Śmietankę ubijamy na sztywno. Zmiksowane owoce dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do prostokątnego pojemnika, zamykamy pokrywką i wstawiamy do zamrażalki na ok. 5 godz. lub na noc. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażalki na ok. 15 – 20 min., aby łatwiej było nam serwować

Domowy Smak Jedzenia
Mini pavlove z borówkami 179

pieczenia. Składniki: 100 ml białek(zimnych) szczypta soli 150 g cukru 1 łyżka cukru brązowego  0,5 łyżeczki octu  Krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 150 g dżemu z jagód leśnych Nasza Chata borówki amerykańskie Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas(...)godziny. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezy w piekarniku najlepiej przez całą noc. Krem: Serek mascarpone rozmieszać. Dodawać po łyżce dżemu i mieszać do momentu połączenia się składników. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszając połączyć składniki. Krem włożyć na około pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu za pomocą szprycy cukierniczej rozprowadzić na bezach

Ala piecze i gotuje
Deser z galaretek - kolorowy deser 252

Deser z galaretek - kolorowy deser 2 galaretki truskawkowe  1 galaretka cytrynowa  40-50 dag mrożonych truskawek  300 ml kremówki + łyżka cukru pudru  podłużne biszkopty Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam aby zastygła. Truskawki wsypuję do miski, jeśli są posklejane to je oddzielam. Zalewam je gorącymi galaretkami truskawkowymi, rozpuszczonymi w 400 ml wrzątku(...)Mieszam co jakiś czas. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Do pucharków nakładam warstwami zastygnięte galaretki, (wcześnie pokrojone )na spód więcej truskawek. Potem bita śmietana, cytrynowa galaretka , też ja kroję na kawałki, troszkę czerwonej. Na wierzch bita śmietana, kolorowa posypka i biszkopty. Podaję od razu . Zachęcam do przejrzenia gazetki

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania