jestem kto z Was zna lub kto jadł to cudo. Składniki: Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu ale-raj Bita śmietana 0,5 l kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl przegotowanej ciepłej wody 0,5 puszki ananasa 0,5 puszki brzoskwiń 50 g rodzynki sułtanki ale-raj 50 g migdały płatki(...)sitku i pokroić w kostkę. W wodzie z ananasa namoczyć rodzynki. Sok z ananasa wymieszać z spirytusem i naponczować blat kokosowy. Blat kokosowy podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami bitą śmietanę, kokos, ananas, brzoskwinie, rodzynki i płatki migdałów. Deser formujemy w formie "kopczyka". Na zewnątrz posmarować
Ala piecze i gotujesuchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia. Następnie wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż, uzyskując 3 blaty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek ucieramy z cukrem. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia się. Krem dzielimy(...)części. Krem pastelo do obłożenia tortu: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/3 powyższego kremu śmietankowego kropla różowego barwnika spożywczego Serek i śmietanę, cukier i kropelkę barwnika umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do powstania gęstego kremu. Dodajemy 1/3 kremu śmietankowego i delikatnie mieszamy. Poncz: 1 szklanka mocnego soku truskawkowego (syrop truskawkowy rozmieszany z wodą
Made By Mom And SonSkalna inspiracja . przepis na dwie porcje 400 gram wątróbki drobiowej 400 gram selera 4 łyżki śmietany kremówki 3 sztuki mini kukurydze 2 mini marchewki kilka wydrylowanych wiśni z kompotu / puszki garść kiełek sałaty pieprz gruboziarnisty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz biały do smaku oliwa do smażenia chipsy z wiśni por MUS Z SELERA Seler obieramy i kroimy na mniejsze(...)kawałki i gotujemy do miękkości następnie blendujemy dodając śmietanę kremówkę i tutaj ilość w zależności jaką konsystencje musu chcemy otrzymać , doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową . Podawać na ciepło z wątróbką. WĄTRÓBKA Wątróbkę czyścimy i smażymy na rozgrzanej oliwie 7-10 minut w zależności od wielkości powinna zostać soczysta w środku następnie posypujemy ją solą i pieprzem
na gazieszklanki cukru 3 łyżki masła Masa budyniowa 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mączki ziemniaczanej 200 g . margaryny lub masła Masa śmietanowa ½ litra kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 150 ml ajerkoniaku Cienka masa wykończeniowa 50 ml ajerkoniaku 1 płaska łyżeczka żelatyny Przygotować blaszkę średniej wielkości, najlepiej użyć takiej o regulowanych(...)się mleka. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną na masę, którą rozprowadzamy na ciastkach. Na to układamy czwartą warstwę ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy
Jadło i czytadłoduże paczki ciastek pepitek 400 g cukierków krówek 1/4 szklanki mleka 0,5 l kremówki 30% 100 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 1/2 szklanki ajerkoniaku 5 łyżeczek żelatyny 2 dowolne galaretki Cukierki rozpuścić na wolnym ogniu w mleku, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Na blaszce rozłożyć pierwszą warstwę ciastek i wylać na nią masę z krówek(...)przykryć drugą warstwą i odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Masło lekko rozpuścić, dodać do niego ajerkoniak i żelatynę, dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić, dodać masę ajerkoniakową i delikatnie wymieszać aby nie upadła. Masę wylać na ciastka i pozostawić do stężenia. Na wierzch wylać przygotowane wcześniej, tężejące galaretki. Można użyć dwóch kolorów. Jedną przygotować
Jadło i czytadłopaczek herbatników 1 puszka masy kajmakowej Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła 0,5 litra kremówki 30% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Czekolada do posypania wierzchu Przygotować masę budyniową: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mieszamy obie mąki. Do gotującego(...)wymiarach ok. 30x25 wykładamy jedną warstwę ciastek, na to masę kajmakowa którą przykrywamy drugą warstwą ciastek, na to masę budyniową i trzecią warstwę ciastek. Na samym końcu ubita kremówkę z cukrem i fixem. Na wierzch ścieramy czekoladę
Jadło i czytadłoNiesamowicie wilgotny sernik, delikatny i puszysty. Naprawdę polecam. 1 kg serka śmietankowego (może być z wiaderka) 10 jajek 2 szklanki cukru 1/2 litra kremówki 30% 2 budynie śmietankowe Spód: 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Polewa czekoladowa 1 jajko 1/2 kostki masła 3 łyżki(...)sernikowego będzie bardzo dużo, a wymiary blachy to ok. 20x35 cm. Ser, żółtka, 1 szklankę cukru i budynie zmiksować. Białka ubić na sztywno z 1 szklanka cukru. Kremówkę ubić. Wszystkie składniki wymieszać razem powoli aby nie upadły. Ciasto (będzie rzadkie) wylać na blachę i piec przez 90 minut w 170-160 stopniach. Następnie zmniejszyć do 100 stopni
Jadło i czytadłokrótkim czasie, no i to połączenie słodkiego ciasta z solonymi orzeszkami - pycha. 1 puszka kajmaku waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 0,5 litra kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych 2 duże paczki ciastek typu pepitki lub be-be Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru(...)potrzebne do polania wierzchu ciasta. Na blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wylewamy na ciasto i posypujemy orzeszkami. Pozostałą część masy kajmakowej wkładamy do małego woreczka w którym należy zrobić małą dziurkę
Jadło i czytadłojajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym 350 g kremówki 2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą(...)łyżek do lukru. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta
Jadło i czytadłoforemka z regulowanymi bokami, można ją dopasować do wielkości ułożonych ciastek. Składniki na wielkość foremki, gdzie na dno wchodzi ok 20 dużych ciastek: 60 ciastek petitek 1/2 litra kremówki 2 tubki mleka skondensowanego waniliowego 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki syropu klonowego 20 ciastek rozłożyć na blasze. 4 łyżeczki (płaskie) żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dokładnie rozmieszać(...)lekko wystudzić. Do ubitej kremówki dodać mleko i żelatynę wymieszać i połowę kremu wylać na ciastka. Wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę ciastek, na to wylać drugą połowę kremu i trzecia warstwę ciastek. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wrzątku, rozmieszać dokładnie i dodać do syropu klonowego. Tężejący syrop wylać na ciastka, można posypać jakąś posypką. Przechowywać w lodówce
Jadło i czytadłoniepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowo - budyniowy 400 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka masa porzeczkowa: 1 galaretka o smaku porzeczkowy (polecam Delecte - jest przepyszna) 100 ml śmietany 30% Biszkopt(...)biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem: Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić, następnie ubić go mikserem. W 1/3 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy budyń i żelatynę (może być jeszcze ciepła, aby masa zbyt szybko nam nie stężała przed wylaniem na placek). Gotowy krem szybko wylewamy
Jadło i czytadłokakao 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki serka homogenizowanego 2 jajka krem 1 galaretka truskawkowa 300 ml. kremówki kilkanaście dużych truskawek Jajka ubić z cukrem, następnie dodać serek, mleko i pozostałe składniki. Foremki na mufinki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni(...)Odpady ciasta wysypujemy na blaszkę i podpiekamy w piekarniku ok. 5 minut do suchości. Następne rozkruszamy dłońmi na drobno. Galaretkę przygotować w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić, dodać lekko tężejącą galaretkę i szybko ubić. Na dno każdej mufinki włożyć po łyżeczce śmietany na to truskawka i reszta kremu. Gotowe ciastka posypujemy rozkruszonym ciastem
Jadło i czytadłojabłku towarzyszy cynamon, a galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia. Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 500 g kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesianą mąkę, schłodzoną margarynę i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną
Jadło i czytadłopieczemy ok.30-35 minut, na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Składniki kremu: - 350ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - kilka łyżek konfitury truskawkowej (u mnie domowa) - 250g truskawek W misie miksera ubić schłodzoną kremówkę razem z mascarpone i mielonym ksylitolem. Masa
Smaczne Zdrowemasa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe(...)blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Musimy to zrobić dokładnie by nie było
Dzieje kuchennej Wiewióry