wszyscy. Składniki: 0,7 l lodów śmietankowych 4 gałki lodów śmietankowo - truskawkowych (mogą być inne) 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 0,2 ml śmietanki 30 - 36 % (ubijamy na kremówkę) maliny opcjonalnie do ozdoby Przygotowanie: Kawę parzymy w 3/4 szklanki wody i czekamy aż przestygnie. Po czym wlewamy ją do lodów i miksujemy. Na dno szklanki wkładamy po łyżce(...)lodów i zalewamy kawą z lodami. Robimy to powoli, żeby wyraźnie było widać różnicę między lodami, a kawą. Na wierzch dajemy śmietanę kremówkę i możemy ozdobić maliną. SMACZNEGO
Lili w kuchnimąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st. KREM: 200 g wiórków kokosowych 1 duży (400ml) jogurt grecki 0,5 litra śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić(...)posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt. Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części z tym, że ta dolna część placka może być
Cakes By Kejtnimi ciasto. Zrobiłam więc pyszny torcik śmietankowo- jagodowy dla rodziny i solenizanta Franusia. Franuś jeszcze raz 100 lat! A wszystkim pozostałym życzę smacznego! :) Torcik śmietankowo- jagodowy Składniki: 1/2 litra kremówki, 2 śnieżki, 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki owoce leśne,, biszkopty okrągłe, 1/2 litra jagód. Wykonanie: W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretki: galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, galaretki owoce(...)leśne rozpuszczamy w 3 szklankach wody. 1/4 litra jagód blenderujemy na mus. Kremówkę ubijamy razem ze śnieżkami. Do ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową oraz jagodowy mus. Krem dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych. Torcik wkładamy
paapilotkaasię na jednej porcji. Składniki: 500 g maślanych herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 500 ml mleka 50 g cukru pudru 2/3 kostki masła 300 ml kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Z mleka odlać 100 ml i wymieszać z budyniem, resztę mleka gotujemy, dodajemy cukier puder (50 g). Do gotującego się mleka wlewamy budyń(...)budyniu, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masę budyniową wykładamy na herbatniki, przekładamy kolejną ostatnią już warstwą herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w bardzo małej ilości wody, zostawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy, dodajemy do niej cukier puder i lekko podgrzaną żelatynę i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników, całość można posypać startą czekoladą. Wkładamy na kilka
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: 1/2 kg mąki pszennej 130 g cukru ok 250 g dyniowego puree ( u mnie słoiczek taki jak od dżemu) 15 g świeżych drożdży 1 jajko 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 g masła szczypta soli Kruszonka: 70 g mąki krupczatki 50 g masła 50 g drobnego cukru Dodatkowo : 1 żółtko 1 łyżka śmietany kremówki Składniki kruszonki rozcieramy w palcach
Słodka Kraina Wypiekówłyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2 jajka mus: 1 kg jabłek 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości 2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml) 2 łyżki żelatyny cynamon cukier galaretka: 2 kubki soku jabłkowego (400-500ml) 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 170"C jajka zalewamy jak najcieplejszą wodą(...)odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy śmietanę ubijamy, sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej kremówki, wykładamy na ostudzony spód, zalewamy galaretką wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, najlepiej na cała noc:) SMACZNEGO!! P.S jeśli nie chcecie piec spodu użyjcie herbatników lub innych ulubionych ciasteczek
Luźna Kuchniasoli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g jogurtu naturalnego 2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub cukrem wanilinowym) 700g śmietanki kremówki 30% lub 36% około 6-9 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 12 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców(...)gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (może być ciepła, ale nie gorąca). 4. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i miąższem wanilii. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z jogurtem. Na końcu cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę. Gotowy krem wylać na kruche ciasto i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut
Mała CukierenkaSkładniki: Beza: 3 białka z dużych jajek 120 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Krem: 100 g śmietany kremówki 30% 150 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru + do podsypania 150 g czerwonych porzeczek Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą(...)przez 15 minut. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika, przełożyć na oprószoną sporą ilością cukru pudru ściereczkę kuchenną i bardzo ostrożnie zrolować. Zostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno za pomocą miksera. Podczas miksowania stopniowo dodawać 4 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć i zdjąć ściereczkę, po czym równomiernie nałożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychniezły ubaw, ale wreszcie udało mi się kupić to, po co przyszłam ;) Na ochłodę i w nagrodę za udane zakupy zrobiłam pyszną, mrożoną kawę - z lodami waniliowymi, udekorowaną ubitą kremówką i płatkami kokosowymi. Smakowała bajecznie! Polecam :) Składniki: (1 porcja) 3 łyżeczki delikatnej kawy rozpuszczalnej 150 ml zimnego mleka 2 gałki lodów waniliowych kilka kostek lodu ubita śmietana 30% płatki kokosowe(...)Lód i kawę umieścić w melakserze, zmiksować. Do rozdrobnionego lodu dodać mleko i lody, zmiksować na najwyższych obrotach przez kilka sekund. Kawę przelać do dużej szklanki, udekorować ubitą kremówką i kokosowymi płatkami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymąka 25 dag jajka 4 szt kremówka 4 łyżki masło 12 dag olej 2 łyż mielone orzechy laskowe 5 da brukselka 80 dag ser żółty 10 dag cebula 4 szt kwaśna śmietana 15 dag musztarda 2 łyżeczki płatki migdałów 5 dag sól pieprz Mąkę, 1 jajko, kremówkę, szczyptę soli, rozdrobniony tłuszcz i mielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut
Camilla w kuchnisoli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g jogurtu naturalnego 2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub cukrem wanilinowym) 700g śmietanki kremówki 30% lub 36% około 6-9 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 12 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców(...)gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (może być ciepła, ale nie gorąca). 4. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i miąższem wanilii. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z jogurtem. Na końcu cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę. Gotowy krem wylać na kruche ciasto i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut
Mała Cukierenkasmakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień(...)wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie w ciasto. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie
Ciastkozercyborówką amerykańską Czas przygotowania: 5 godzin + chłodzenie Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wody 50 g świeżej bazylii Wierzch: 1 galaretka niebieska 400 g borówki amerykańskiej 350 ml wrzącej wody Wykonanie: Bazylię płuczemy(...)swoje właściwości. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna się całkowicie rozpuściła, odstawiamy do przestudzenia. Do miski wkładamy mascarpone i cukier. Ubijamy mikserem przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy kremówkę i ubijamy do uzyskania gęstej puszystej masy. Do ubitej masy dodajemy letnią żelatynę, wlewając ją małym strumieniem i cały czas miksując. Odłożoną bazylię drobno siekamy i dodajemy do masy, mieszamy
Kulinarne przygody Gatityłyżczeka cynamonu – 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej – 0,5l mleka – szczypta soli – rozdrobnione orzechy ziemne – 2 łyżki wiórków kokosowych, najlepiej uprażonych – śmietana kremówka – do dekoracji – świeża mięta – do dekoracji – 2 łyżki masła – garść rodzynek – opcjonalnie 2 marchewki Dynię (i marchewkę) pokroić w kostkę. Dusić z masłem(...)miseczkach lub głębokich talerzach. Dekorujemy szczyptą wiórków kokosowych i posiekanych orzechów (w niektórych sklepach z azjatycką kuchnią można dostać gotowe mieszanki orzechów z wiórkami), szczyptą cynamonu, kleksem z kremówki i świeżą miętą. Podobne przepisy Krem z pieczonej marchewki Zupa ogórkowa nie tylko na zimę Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Zupa wiśniowa z jagodami .yuzo_related_post img{width:180px
Pociąg Do Kuchnisuszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) – 1 bułka – 4 szalotki – 1-2 ząbki czosnku – 4 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szkl kremówki (lepiej 36% niż 30%) – 400 g boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs(...)mielenia) mięsa, wątróbkę, seler, szalotkę, marchew, gruszkę, posiekany rozmaryn, czosnek i bułkę (bułkę warto przepuścić przez maszynkę na koniec, żeby zebrała resztki mięsa ze ścianek). Do masy dodać żółtka, kremówkę, pistacje, grzyby, śliwki i przyprawy. Białka ubić na sztywno (przypominam, że muszą być w temperaturze pokojowej). Do masy pasztetowej powoli dodać ubite białke i bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką
Pociąg Do Kuchni