Składniki: * 1,5 szklanki ryżu * marchewka z groszkiem (mrożona) 45 dag * 2 cebule * 40 dag pieczarek * łyżka masła * czubata łyżka przyprawy typu vegeta * szklanka kremówki * 15 dag tartego żółtego sera * 2 jajka * tłuszcz do smarowania formy Sposób przygotowania : Ryż gotujemy na sypko. Mieszankę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Gdy się zeszkli(...)dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Kremówkę mieszamy z jajkami, serem. Doprawiamy vegetą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ryż, warzywa mieszamy razem. Całość zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni
Pobite gary BarbarySkładniki: * 50 dag makaronu (np. rurki) * 20 dag boczku * szklanka śmietany kremówki * 15 dag żółtego sera * 3 żółtka * sól, pieprz * natka pietruszki Sposób przygotowania : Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni na chrupko. Podsmażone mięso zalewamy kremówką. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy makaron. Mieszamy. Ściągamy z ognia i szybko mieszamy
Pobite gary Barbarypudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj Warstwa z galaretką: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Kruche z bezą: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 40 g płatków migdałowych(...)galaretką: Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce, aż zacznie tężeć. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany wlać rozpuszczoną ale letnią żelatynę i zmiksować. Warstwy ciasta: Na kruche ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami i odłożyć do lodówki
Ala piecze i gotujearakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki szczypta wiórek kokosowych Przygotowanie: Suche składniki wymieszać, dodać zimną margarynę pokrojoną w kostki i rozgnieść widelcem. Następnie dołożyć jajko i pozostałe składniki. Wyrabiać, aż powstanie nam w miarę jednolita masa(...)stwardnieje, czyli najlepiej zrobić to wieczorem i zamknąć w lodówce na noc, by nie kusiło. Ostatni etap jest najłatwiejszy, aczkolwiek też wymaga odrobiny cierpliwości. A mianowicie, podgrzewamy kremówkę, aż zabulgoce i wrzucamy do niej kostki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i dekorujemy wiórkami. I teraz najsmutniejsza chwila, albowiem znów musimy schować do lodówki, na jakieś 2-3 godzinki
Karczma Honoriettycodziennie. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Żeby wydobyć ich pełny smak proponuję je wcześniej wyjąć z lodówki. Składniki: 200 g wiórków kokosowych ale-raj 100 ml śmietany kremówki 30% 70 g cukru pudru 70 g masła 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: W naczyniu wymieszać wiórki kokosowe z cukrem pudrem. Kremówkę i masło podgrzać
Ala piecze i gotujezimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Masa owocowa: 345 g jogurtu greckiego 345 g borówek 200 g kremówki 30% 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny Masa biała: 125 g jogurtu greckiego 125 g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Spód: okrągłe biszkopty Wykonanie: Sześć łyżeczek(...)przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, żeby ją zahartować. Zblendowane borówki miksujemy z jogurtem i dodajemy żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej biszkopty i wylewamy masę serową. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie
Kulinarne przygody Gatityleżało samotnie w lodówce. Składniki: MUS Z MANGO: 1 duże, dojrzałe mango 1/2 banana 1/3 galaretki o smaku mango-marakuja, rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku MASA: 250g mascarpone 200ml kremówki cukier puder do smaku DODATKOWO: kilka biszkoptów herbata o smaku mango (np. Lipton) Przygotowanie: MUS: Mango i banana obrać ze skórki, zblendować. Dolać galaretkę, wymieszać, schłodzić. MASA: Kremówkę ubić
Cakes By Kejtktóry poprawi nie jednej osobie nastrój :). Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 5-6 żółtych śliwek wypestkowanych i bez skóry 1 obrany banan 50 ml śmietany kremówki 2 duże dojrzałe nektarynki bez skóry i pestki kilka wypestkowanych kawałków arbuza bez skóry 1 dojrzałe obrane ze skóry mango Ksylitol Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 5 małych misek. W pierwszej miksujemy(...)banana z kremówką, w drugiej śliwkę z odrobiną cukru brzozowego, w trzeciej nektarynkę, w czwartej mango a w piątej arbuza. 2/ Przelewamy na spód szklanki po łyżce banana, następnie lejąc na łyżkę przy krawędzi śliwkę, następnie nektarynkę, mango a na koniec arbuza. 3/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapojawiło się lazurowe morze i jakaś mała, rodzina knajpka nad nim. Smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie musicie tego spróbować! :) PASTICCIO Składniki do makaronu: - 250 gram makaronu świderki - 4 łyżki śmietany kremówki - woda - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie makaronu: Standard - wodę solimy, dodajemy oliwy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy makaron. Gotujemy na półtwardo, odcedzamy i mieszamy z kremówką. Składniki na farsz: - oliwa
Życie zamknięte w smakutężenia masy. Jeżeli soku z arbuza wytrąciło się dużo, można zwiększyć ilość żelatyny (lub agar agaru). Wszystko zależy od zakupionego owocu. Składniki na masę z bitą śmietaną: - 2 kremówki (te w małych plastikowych pojemniczkach) - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agar) Przygotowanie masy z bitą śmietaną: Kremówki ubijamy. Żelatynę (lub agar agar) rozpuszczamy w minimalnej ilości
Życie zamknięte w smakuzbyt słodkie, ani za mało słodkie; a kawałki ciemnej i białej czekolady stanowią miłą, chrupiącą niespodziankę ;) LODY KAKAOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I LIKIEREM BANANOWYM Składniki: - 300 mililitrów kremówki - 350 mililitrów mleka - 100 mililitrów likier bananowego - 50 gram cukru pudru - 6 łyżek kakao - pół tabliczki gorzkiej czekolady (pokruszonej) - pół tabliczki białej czekolady (pokruszonej) Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Oddzielnie mieszamy mleko
Życie zamknięte w smakuprzelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów śmietany kremówki 30% - 100 gramów białej czekolady, drobno posiekanej - posiekane pistacje Przygotowanie polewy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawiamy z palnika. Dodajemy białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty
Życie zamknięte w smakuraczej przekonam nieprzekonanych do ich samodzielnego przygotowania, prawda? :) Polecam! Składniki: 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 3 duże dojrzałe banany 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 60 ml nalewki wiśniowej Przygotowanie: Czekoladę połamać, zalać zagęszczonym mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej. Banany zblendować na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej
Domowa Cookierenka Agipoziomkami Lemoniadę bazyliową II Lemoniadę bazyliową Syrop bazyliowy Domowe lody bazyliowe Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 3 żółtka 150 ml mleka 200 ml kremówki 100 g drobnego cukru 30 g świeżej bazylii Wykonanie: Z łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy cukier i blendujemy. Żółtka ucieramy z cukrem bazyliowym(...)puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę. Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki
Kulinarne przygody Gatityktóre są też świetną bazą do lodów o innym smaku. 0,5 l. mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (domowej roboty) 5 żółtek 0,5 szklanki śmietany kremówki Krem angielski Mleko, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy zagotować. Żółtka z pozostałą resztą cukru (1 łyżka) dokładnie roztrzepać. Do żółtek wlewać bardzo powoli gotujące się mleko ciągle mieszając(...)jeszcze uratować poprzez szybkie blendowanie). Masa powinna delikatnie oblepiać łyżkę, wtedy jest gotowa. Tak powstały krem trzeba schłodzić w lodówce. Gdy jest już zimny trzeba wymieszać go z zimną kremówką. Następnie włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji. Lody można zrobić również bez maszyny - całość włożyć do zamrażalnika i mieszać co pół godziny, aby lody były bardziej puszyste
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie