Przepyszne, mięciutkie muffiny z dodatkiem mnóstwa wiórków kokosowych. Przyozdobione aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Obsypane kolorowymi cukierkami. Idealne jako prezent na wyjątkowe okazje :) Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/4 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju(...)Połączyć zawartość misek i wymieszać delikatnie ciasto. Rozłożyć równomiernie pomiędzy foremki silikonowe lub papierowe. Piec 30-40 minut w 175*C. Krem: 500 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Schłodzone składniki zmiksować razem na sztywny krem. Udekorować wystudzone babeczki. Posypać kolorowymi cukierkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkremówki 30 % 1 cukier waniliowy 2 galaretki cytrynowe(...)średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Galaretki rozpuścić w szklance przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym . Następnie dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.Na końcu dodać posiekaną czekoladę.Ja do masy dodałam jeszcze kilka malin . Z ciasta wydrążamy łyżką środek zostawiając
Sama słodycz i szczypta chilibalkonie :) Podczas przygotowywania sosu każdy krok i kolejność jest bardzo ważna ;) Składniki na 2 osoby: 200 g sandacza 2 łodygi trawy cytrynowej (użyłam mrożonej) 200 ml śmietany kremówki 30% 1 średnia cebula 75 g masła + masło do smażenia (ja sklarowałam sama) 100 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz 2 ćwiartki limonki DODATKOWO: 1/2 szklanki dzikiego ryżu (waga(...)cebulę, wlałam bulion i gotowałam do czasu, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Trzonkiem noża zmiażdżyłam łodygi trawy cytrynowej i dorzuciłam trawę do patelni. Po chwili wlałam śmietanę kremówkę, zamieszałam i doprowadziłam do wrzenia, a po tym czasie zestawiłam patelnię z ognia. W tym czasie wstawiłam rybę do nagrzanego piekarnika i piekłam ok 6 minut. W czasie sos przetarłam
Blondynka Gotujełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju 1 jajko dropsy czekoladowe + 1/2 tabliczki czekolady, 100 ml śmietany kremówki, jogurt, owoce Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy, olej, jajko, i połowę maślanki. Dokładnie mieszamy, kiedy masa nie ma już grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy jeszcze(...)zamoczonym w oleju, nakładamy po jednej łyżce ciasta naleśnikowego, smażymy z obydwu stron. Gotowe naleśniki podajemy z polewą czekoladową i świeżymi owocami. Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorąca śmietana kremówka – zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Dokładnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercylecimy dalej. Jak widać na zdjęciu wyżej dolny blat zamiast pączowania posmarowałam musem truskawkowym ze słoika. Zabrałam się za krem. KREM LIMONKOWY: 500 g serka mascarpone 1 l śmietany kremówki 30% ok, 2 łyżki cukru pudru (dodajcie do smaku) 2 limonki (potrzebujemy i sok i skórkę) Limonki wyparzyłam i starłam skórkę na tarce do o drobnych oczkach. Potem wycisnęłam(...)obydwóch sok. Do dużej miski włożyłam serek mascarpone i wlałam śmietankę kremówkę, oba składniki wyciągnięte prosto z lodówki, powinny być mocno schłodzone. Zaczęłam miksować do momentu mocnego zgęstnienia kremu. Podczas miksowania dodałam cukier puder, otartą skórkę z limonek i wlałam sok. Miksowałam do czasu, aż mieszadła zostawiały wyraźny ślad w masie. Nie wolno miksować zbyt długo, bo masa najnormalniej
Blondynka Gotujekupić śmietanę cukierniczą. Byłam ciekawa jej smaku i konsystencji. Postanowiłam użyć jej własnie do wuzetki. Śmietana jest już słodka i fajnie się ubija ale jednak ma inny smak niż kremówka. Po ubiciu jej konsystencja jest lżejsza i delikatniejsza niż zwykła kremówka i znacznie zwiększa objętość. Ale ogólnie jest dobra i nie podchodzi wodą jak to czasami się zdarzyć może
Ewa w kuchnijeszcze lepiej niż wygląda. podana ze śmietanką i malinami. Pożegnanie lata w najsmaczniejszym stylu! Polecam :) Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego + 500 ml śmietany kremówki 500 g świeżych malin Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodać ocet balsamiczny i delikatnie połączyć. Na papierze do pieczenia narysować kółko o średnicy(...)wyłożyć na niego bezę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec około 75 minut, studzić w uchylonym piekarniku. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z częścią malin, wyłożyć na wystudzoną bezę, wierzch udekorować pozostałymi owocami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyszczypta Do napączowania: 100 ml soku z malin 100% Polska Aronia Warstwa z galaretką: 2 galaretki truskawkowe 900 ml wody 400 g świeżych truskawek Krem straciatella 500 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1/3 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny Ale- raj 100 g czekolady mlecznej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody(...)Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Warstwa z galaretką: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odłożyć w zimne miejsce. Truskawki umyć, obrać z szypułek i duże przekroić na pół. Krem straciatella: Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Wsypać rozdrobnioną w blenderze lub starta na tarce czekoladę i wymieszać. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć
Ala piecze i gotujeserca. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz sercem. Składniki na 6 porcji: Szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki pinacolada 4 galaretki truskawkowe 500 ml śmietany kremówki 30% Śnieżka Wykonanie: Galaretkę pinacolada wsypujemy do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzone mleko ubijamy na puszystą masę, stopniowo wlewając lekko stężoną(...)białej galaretki serca. Ostrożnie przyklejamy na wewnętrznej ściance każdego z kielichów. Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wypełniamy nią pucharki i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Napełniamy szprycę z karbowaną końcówką i wyciskamy śmietanę, tworząc stożek. Życzę smacznego
Podróż w kulinariaSkładniki: Na 4 zapiekanki 1 długa bagietka lub bułki paluchy 350-500 g 4 łyżki masła koło 300 g startego żółtego sera keczup przyprawy ew.Śmietanka kremówka 1/4 szklanki Wykonanie: Bagietkę przekrajmy tak by powstały 4 części. Smarujemy cienko masłem . Pieczarki kroimy w półplasterki. Masło topimy, podsmażamy pieczarki Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - najlepiej termoobieg+grill lub sam grill(...)wykładamy pieczarki i posypujemy serem żółtym Zapiekanki pieczemy kolo 10-15 minut aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Rady: Gdy podsmażamy pieczarki możemy dodać 1/3 szklanki śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej chwile podsmażyć aż się zredukuje, później nakładamy na zapiekanki jak wyżej. Niektórzy podpiekają chwile same bagietki do lekkiego zrumienienia i dopiero układają resztę zapiekanka jest wtedy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęSkładniki : Na ciasto: 260 - 300 g mąki (1 1/2 szklanki) 125 g masła 1 płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęok.10dkg Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Otrzymaną pianę wyłożyć na jedną blachę z ciastem, posypać płatkami migdałowymi. Masa: 800ml śmietany kremówki 36% lub 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny Masę najlepiej robić na dwa razy, czyli najpierw ubić połowę kremówki, dodać dwie łyżki cukru i na koniec
Maślane ciasteczkokońcu ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie i ja zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo. Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubić na sztywno(...)ryżu Gdy biszkopt się piecze, połączyć masę krówkową z preparowanym ryżem. Jeśli masa jest bardzo gęsta trzeba lekko ją podgrzać np. w kąpieli wodnej. Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę namoczyć w 30 ml zimnej wody. Zostawić na kilka minut aby napęczniała. Następnie podgrzać ja w kąpieli wodnej
Maślane ciasteczkowiaderka lub trzykrotnie zmielonego, 25 dag serka mascarpone, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu, 2 łyżki mąki pszennej, ½ cukru waniliowego, 1/3 szklanki śmietany kremówki 36 %, 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, Na spód: 5 dag czekolady deserowej, 5 dag masła o temperaturze pokojowej, 4 dag cukru, 4 dag mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka kawy(...)rozpuszczalnej, 1 jajko Na polewę: 20 dag kwaśnej śmietany 18 %, 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka wrzątku, Sposób wykonania: Przygotować spód. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać
Nie tylko w kuchniziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki kremu typu nutella, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru, 200 g masła Na jagodową bitą śmietanę: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%, 2 śmietany fix, 3 łyżki cukru pudru, ¼ szklanki soku jagodowego, 1 czubata łyżka żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego), 16 – 18 herbatników maślanych, 16 – 18 herbatników kakaowych(...)ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników. Przygotować bitą śmietanę: Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w soku żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne
Nie tylko w kuchni