porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki na ser : 2 kg sera z wiaderka ja dałam President 2 cukry waniliowe 1,5 szklanki cukru 8 jajek 500 ml kremówki 30 % 2 budynie waniliowe 100 g margaryny Składniki na ciasto kakaowe: 3 jajka 150 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier(...)cukrem,cukrem waniliowymi i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.Do utartych żółtek z masłem dodajemy mieszankę sypką i mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo lubię Tiramisu, lecz zawsze przeraża mnie surowe jajo. Dlatego przedstawiam wam wersje bez jaja :) bardzo smaczny i szybki deser. Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej gorzkie kakao do opsypania Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy(...)amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie
W Moim Magicznym Domujednym z blatów rozsmarować masę śliwkowo-marcepanową. Przykryć drugim blatem, stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku masie. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 150 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę kremówkę doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia. Polać polewą ciasto. Włożyć do lodówki. Ciasto z czasem będzie coraz smaczniejsze
Moja Galeria Smakumiodu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika około 100 g masy marcepanowej Czapeczki Mikołaja: 200 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać. Jajka ubić(...)masą, do 3/4 wysokości. Z masy marcepanowej uformować kulki i po jednej wcisnąć do każdej babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Czapeczki Mikołaja: Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, sok z cytryny i wymieszać, aż składniki się połączą. Następnie odłożyć około 1/4 kremu. Do większej ilości kremu dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie
Oryginalny smakszklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka sody Krem czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji(...)pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 60 minut, albo do tzw. suchego patyczka. Studzimy, ciasto kroimy wzdłuż na ok. 1/3 wysokości. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i przestudzoną, wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, miksujemy na małych obrotach aż do połączenia składników. Kremem czekoladowym przekładamy piernik. W między czasie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie mak do posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 fix do śmietany Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra(...)posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i wycisnąć na wierzchu ciasta ozdobne rozetki. 12. Ciasto posypać
Mała Cukierenkamasę serową; 75 dag twarogu śmietankowego ( jeśli będzie pare dag więcej nic się nie dzieje) ja użyłam z wiaderka 2/3 szkl. cukru cukier waniliowy 3 jajka 1/2 szkl. kremówki (30 lub 36 %) 20 dag gotowej masy kajmakowej ( z puszki) łyżka mąki ziemniaczanej pralinki tofifee do dekoracji Tortownice o średnicy 26 cm. wyłożyć pergaminem (samo dno). Twaróg zmiksować(...)cukrem i cukrem waniliowym. Miksując po kolei dodawać jajka. Dolać kremówkę i wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej masy serowej dodać masę kajmakowa. Zmiksować. Kruche ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową a na nią masę kajmakową. Wyrównać powierzchnie i piec w temp
Radość kipiąca uśmiechem.dnem wyłożonym papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Wyjmujemy, studzimy, dzielimy na dwie części. Masa mascarpone 250 g mascarpone 400 g kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wody wrzącej 2 łyżki mocnej kawy 2 dojrzałe banany Przygotowanie kremu: Żelatynę zalewamy wodą, dodajemy kawę, mieszamy, aż składniki się(...)połączą, studzimy Mascarpone miksujemy z kremówką, aż powstanie bardzo gęsta masa Dodajemy żelatynę i cukier puder. Połowę masy wykładamy na mocno nasączony ( około 120-150 ml kawy) blat, na to układamy banany pokrojone w grube plastry i wykładamy pozostałą masę Górny blat również nasączamy od tej strony, która będzie dotykać masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na całą
Proste Potrawysmażenia kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików. Mięso mieszamy z jajkiem, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na rozgrzanej(...)grzyby( użyłam grzybów wcześniej obsmażonych na maśle z cebulką i zamrożonych. Jeśli takich nie masz usmaż cebulkę, a potem dodaj grzyby) Kiedy się rozmrożą, dodajemy łyżę masła i śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i studzimy. Wrzucamy do miski razem z jajkiem i mąką. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę opruszoną mąką i formujemy
KuchcikoweLovebitą śmietaną i owocami Składniki na bezy: 5 białek (jajka średniej wielkości) szczypta soli 240 gram cukru pudru (w oryginalnym przepisie cukier drobny do wypieków) Pozostałe składniki: 300ml śmietanki kremówki opakowanie mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru owoce sezonowe (mandarynki, winogrona, kiwi) Wykonanie: Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy do lekkiego spienienia, dodajemy sól i dalej ubijamy do uzyskania gęstej, sztywnej(...)Pavlova z bitą śmietaną i owocami Moje bezy były bardzo chrupiące z wierzchu a w środku lekko ciągnące. Gdy bezy się piekły zrobiłam do nich krem. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietana jest sztywna dodajemy serek mascarpone i bardzo krótko ubijamy do połączenia składników. Wystudzone bezy (większe) odwracamy do góry dnem i nakładamy krem
Pyza i SurówkaFlaki z klopsem Cóż, robota nie wybiera. Chłopaki ze stolicy będę mili niezły rosół z wkładką . Ups, chciałem powiedzieć niezły klops. A może i to i to... 5). Kremówka Po robocie czas na wypoczynek. Odrobina słodyczy na nieco skołatane nerwy. - "Kremówka?" - zająknął kelner - "Ok, Please." Wow ale słodziak. - "Cześć, jestem z Wadowic. " - zatrzepotała rz ę sami. - "Miło
Grunt to przepis!gram gorzkiej czekolady 90 gram masła Czekoladowa masa serowa: 500 gram trzykrotnie zmielonego twarogu 2 jajka 1 białko 2 łyżki Amaretto 100 gram gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30 gram masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 50 gram gorzkiej czekolady 30 gram masła ziarenka z jednego granata Piernikowy spód W garnku rozpuszczam(...)rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Upieczone ciasto studzę. Masa serowa czekoladowa Kremówkę podgrzewam z masłem i czekoladą do rozpuszczenia składników. Studzę. Masę serową miksuję z dodatkiem przesianej mąki ziemniaczanej i kakao, Amaretto, cukrem pudrem i jajkami oraz białkiem na gładką masę. Następnie
Mango Papajaprzez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru cukrowe perełki W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać
Czerwień i błękitśmietany - 3 łyżki lodowatej wody - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - odrobina wody różanej (opcjonalnie, ale warto) Masa serowa: - 2 kg tłustego twarogu (u mnie domowy) - 380g cukru pudru - 200ml śmietany kremówki - 200g miękkiego masła - 10 jaj - 4 budynie waniliowe (bez cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki(...)miski. Do twarogu dodajemy miękkie masło i cukier puder – miksujemy przy użyciu blendera „żyrafy”. Następnie wbijamy całe jajka, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i ekstrakt waniliowy. Rozprowadzamy z kremówką 4 budynie w proszku – dodajemy do masy serowej. Miksujemy ponownie „żyrafą”, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodajemy namoczone, odsączone z wody i oprószone mąką rodzynki lub suszoną żurawinę (ja dałam
mojewypiekiinietylko