szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 150 g powideł śliwkowych łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 600 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu zielony barwnik spożywczy dekoracje cukrowe Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika(...)papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy są już upieczone. Wystudzić. Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki formując kształt choinki. Ozdobić cukrowymi dekoracjami. Przepiękną niewielką paterę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym (użyłam tej ) 2 łyżki mleka 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec 200 g schłodzonej śmietany kremówki 36% Masa maślana: 200 g miękkiego masła 35-40 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym 1 łyżka mleka 3/4 szklanki cukru pudru Do nasączenia: szklanka zaparzonej mocnej herbaty(...)Masa czekoladowa: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Serek mascarpone zmiksować z likierem pomarańczowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do masy z mascarpone. Masa maślana: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać roztopioną czekoladę, miksować
Domowa Cookierenka Agipszennej tortowej - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g drobnego cukru - 6 dużych jajek - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia ( 10 g) Masa - 500 g serka mascarpone - 600 ml śmietanki kremówki 30 % - 6 żółtek - 200 g drobnego cukru Dodatki - 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji - szklanka mocnej kawy - 50 ml wódki lub jak ktoś woli smakowego alkoholu Sposób wykonania : Ciasto(...)równe blaty. Masa Żółtka ubijamy z cukrem na parze aż powstanie biała masa ,do miski wykładamy serek mascarpone i dodajemy ubitą masę jajeczną ,delikatnie mieszając łączymy składniki , ubijamy kremówkę i ubitą dodajemy do masy jajeczno- serowej , mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników . Kawę mieszamy z alkoholem. Składamy tort: Kładziemy dolny blat tortu i nasączany dość mocno alkoholową
Wypieki Reneszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej) 2 jajka 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 lub 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo Nasionka granatu do dekoracji (można też użyć innych owoców np. jagody, borówki, jeżyny, maliny) Całe jajka(...)blaszce do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już wystudzone, wyjąć z blaszki i odkroić wierzch (ok 1/3 wysokości) a następnie pokruszyć go palcami na drobne kawałki. Mocno schłodzoną kremówkę ubić w mikserze, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Całą masę wyłożyć na ciasto (spód można nasączyć likierem, np. pomarańczowym), rozprowadzić i posypać pokruszonym wierzchem. Udekorować i wstawić do lodówki
Złote przepisyłyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Składniki na krem kajmakowy: 100 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 3 łyżki kremu masy kajmakowej z puszki (około 1/2 puszki) Składniki na krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki
Trzeci talerzKiedy wrzuciłam to zdjęcie na fb to wiele osób myślało, że to kremówka:) Niestety tym razem to sernik ale obiecuję, że wkrótce pojawi się tu kremówka. Tymczasem zapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie, bez zbędnych dodatków tylko oprószony cukrem pudrem . *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrzybów to istny foodporn ! Składniki (2 porcje): makaron tagliatelle 40 g suszonych borowików 20 – 26 surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij(...)oleju podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, borowiki, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Smacznego
Moja pasja smakumożna się mu oprzeć? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie NIE! A więc.. Nie ociągamy się, tylko do dzieła! Składniki: 3 żółtka 1 jajo 2 łyżki cukru 200 g śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Żółtka z jajkiem łączymy z cukrem na jednolitą masę. Do garnka wlewamy na dno wodę i stawiamy miskę na garnek. Ubijamy(...)temperatury około 80 stopni. Ostudzamy masę i w tym czasie rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Ubijamy śmietanę kremówkę. Mieszamy czekoladę z masą jajeczną, a następnie delikatnie dodajemy śmietanę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Napełniamy pucharki masą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegosera białego (ja użyłam 2xPilos Chudy, 1xPilos Półtłusty, 275 gr każdy) (w oryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty) 250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Ser i jogurt wrzucić do malaksera, zmielić. Dodać resztę składników, zmielić(...)sera białego (ja użyłam 2xPilos Chudy, 1xPilos Półtłusty, 275 gr każdy) (w oryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty) 250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Mus jeżynowy: 200 gr jeżyn świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru
moj przepis nabardzo dokładnie oddzielone od żółtek ) 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny) 500 ml śmietany kremówki (lub mniej) świeże owoce sezonowe Nagrzać piekarnik do 180 st. Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto co jakiś czas zatrzymywać(...)godzinę 25 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej zrobić Pavlovą pod wieczór i całą noc wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Bezę wyłożyć na paterę. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami, w moim przypadku to truskawki i poziomki z własnego ogródka Pavlovą z bitą śmietaną najlepiej zjeść od razu, bo po paru godzinach podchodzi wodą. Smacznego
moj przepis namasełku) 200 gr boczku wędzonego 1 opakowanie sera mozzarella 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mąki rozmącona z 2 łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki 1 jajko (3/4 dodać do farszu, resztę zostawić do posmarowania warkocza przed pieczeniem) sól pieprz'; document.write(" "); Składniki na 1 warkocz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szpinaku 400 gr mrożonego (może(...)masełku) 200 gr boczku wędzonego 1 opakowanie sera mozzarella 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mąki rozmącona z 2 łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki 1 jajko (3/4 dodać do farszu, resztę zostawić do posmarowania warkocza przed pieczeniem) sól pieprz Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak, smażyć na patelni, tak żeby woda odparowała, około
moj przepis nakomentarz umieszczony został przez kate871021. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 ml wódki lub whisky 1 puszka masy kajmakowej (u mnie z Biedronki kakaowa) ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 16 gr cukru z wanilią (ja nie dodawałam)'; document.write(" "); Składniki na 1 litr likieru: 500 ml wódki lub whisky 1 puszka masy kajmakowej (u mnie(...)Biedronki kakaowa) ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 16 gr cukru z wanilią (ja nie dodawałam) Kajmak, lekko podgrzać (wówczas łatwiej go będzie można wyjąć z puszki) przełożyć do naczynia i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku, dodać cukier. Całość zmiksować, i cały czas mieszając mikserem dodawać powoli alkohol. Następnie dolać ostrożnie śmietankę i jeszcze krótko zmiksować
moj przepis napół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* 1,5 kg powideł śliwkowych lub innych kwaśnych przetworów 150 gr gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki płatki migdałowe'; document.write(" "); Składniki na 3 bardzo duże pierniki około 39 x 26 cm: 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1 szklanka cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej(...)spłaszczać” przez 2 dni. W dzień podania: np w Wigilię placki pokroić na 3 duże prostokąty i przyozdobić. Polewa: 150 gr gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki płatki migdałowe Śmietanę podgrzać w garnuszku, aby była bardzo gorąca, prawie wrząca. Wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę, odczekać minutę, wymieszać dokładnie by cała czekolada się rozpuściła. Silikonowym pędzelkiem posmarować piernik
moj przepis nawmieszać orzechy i alkohol. Nasączenie: 90 ml zimnego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 80 ml wrzątku) 90 ml whisky lub rumu lub wódki Dekoracja: 150 ml śmietany kremówki 75 gr czekolady gorzkiej 75 – 100 gr zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych) do obsypania tortu 9 połówek orzechów włoskich Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę(...)whisky lub rumu Nasączenie: 90 ml zimnego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 80 ml wrzątku) 90 ml whisky lub rumu lub wódki Dekoracja: 150 ml śmietany kremówki 75 gr czekolady gorzkiej 75 - 100 gr zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych) do obsypania tortu 9 połówek orzechów włoskich'; document.write
moj przepis naowoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się
moj przepis na