równe blaty. Nasączyć pączem z pół szklanki przegotowanej wody i łyżki cukru. Biszkopt piec na papierze do pieczenia. Krem. Składniki: 250 g serka mascarpone 0,5 l śmietany kremówki 30-36% cukier puder według uznania (dałam 3 łyżki) Składniki powinny być bardzo mocno schłodzone, by powstał krem. W przeciwnym razie możemy otrzymać produkt odwrotny - czyli masło i maślankę ;) - inaczej mówiąc(...)krem się zważy i rozwarstwi. Kremówkę ubić na bardzo sztywno, łyżka po łyżce stopniowo dodawać serek. Masę miksować kilka minut by stała się wyraźniej gęstsza w swej konsystencji. Dodać cukier puder. Blaty przełożyć kremem. Wierzch ciasta: słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki 200 g opakowanie płatków migdałowych 80 g Wierzch posmarować dżemem i posypać migdałami. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyużyć także ziemniaków pieczonych. Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego niepełne 1/2 szklanki dobrej jakości cydru niepełne 1/2 szklanki soku jabłkowego (tłoczonego) 1/2 łyżeczki ostrej musztardy garść posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz listonic(...)zasmażka i powoli dodajemy cydr, jednocześnie bardzo energicznie mieszając łopatką lub trzepaczką. Dodajemy strumieniem sok jabłkowy, mieszamy, a gdy całość nabierze jednolitej konsystencji i się zagotuje, wlewamy bulion i kremówkę. Przyprawiamy sos musztardą oraz solą i pieprzem. Gdy się ponownie zagotuje, zanurzamy w sosie kawałki mięsa (jeśli z mięsa wytopiły się soki, także je dodajemy) i gotujemy na małym ogniu
Poezja smakuSkładniki: ciasto 250 g kaszy gryczanej 4 jajka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody masa śmietanowa 400 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukier pudru 1 opakowanie śmietan fix dodatkowo 250 ml dżemu wiśniowego 1 wiśniowa galaretka do ozdoby 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie
magiczna kuchnia Kasiłyżeczki cukru waniliowego 50 g kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki + garść orzechów, owoce do dekoracji (u mnie maliny) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy(...)rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką i przykrywamy, po około 10-15 minutach mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika (warto upewnić się wcześniej czy nie jest surowe wkłuwając w środek drewniany
CiastkozercyKlasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki
Chocolate Muffin Blogłyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego. Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki mały słoik konfitury lub dżemu z wiśni WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)kładziemy masę budyniową. Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt. Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewymrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g mąki krupczatki 4 jajka 300 g cukru 300 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1 galaretka – najlepiej o smaku owoców leśnych, lub „czerwonych owoców” 1 łyżka soku z cytryny ziarenka z 1 owocu granatu Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni(...)było w nim ciemniejszej skórki. Lekko rozdrabniamy placami. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Na czas przygotowywania kremu galaretkę wstawiamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno dodając najpierw 2 łyżki cukru pudru, a potem serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę (powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu) i mieszamy mikserem
Trzeci talerzmiętowy: półtora szklanki mleka 1/2 szklanki wody 180g landrynek miętowych 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki margaryny torebka herbatki miętowej Pianka: 250ml śmietanki kremówki 1 galaretka agrestowa 1 szklanka wody Dodatkowo: 20 herbatników 30g gorzkiej czekolady Wykonanie zajęło mi w sumie jakieś dwie godziny, łącznie z pieczeniem, studzeniem ciasta, budyniu i galaretki(...)krem przekładamy na biszkopt kakaowy. Kolejna warstwa to herbatniki- na moją blaszkę mieści się dokładnie dwadzieścia ciasteczek. Należy je ułożyć na kremie miętowym. Zrobienie następnej warstwy to ubicie śmietany kremówki i połączenie jej z tężejącą galaretką. W moim przypadku masa była dość rzadka, więc dla pewności, żeby nic nie wypłynęło schłodziłam ją jeszcze trochę. Gdy zgęstniała, rozprowadziłam ją na warstwie
Wrzosowa Polanałyżki cukru (można zrezygnować z cukru, ale będzie mocniej czuć kwaśny smak wiśni) Masa śmietankowa: 1 galaretka wiśniowa w proszku 2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wiśniówki 1/3 szklanki wody Dodatkowo: cukier puder i kakao do posypania 80g zmielonej gorzkiej czekolady(...)biszkopt posmarować połową kremu i przykryć go biszkoptem kokosowym. 15. Biszkopt kokosowy posmarować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć wiśnie, wyrównać. Wiśnie posypać zmieloną czekoladą. Masa śmietankowa: 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, dodać stopniowo ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać. 17. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć
Mała Cukierenkakruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone 1 cukier wanilinowy Delecta 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa 3 opakowania galaretki truskawkowej 600g mrożonych truskawek beza z migdałami 3 białka 3/4 szklanki cukru pudru(...)truskawki i mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć (to bardzo ważne! inaczej galaretka wsiąknie w ciasto) wylewamy ją na kruche ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Na masę śmietanową przekładamy wystudzoną
DefinicjaSmakustycznia, a kończy 9 lutego. Polecam, bo serniczek smakuje naprawdę wyśmienicie :) * twaróg- 500 g (użyłam ser capresi, ale można wykorzystać również ser z wiaderka, niesłodzony) * czekolada mleczna- 300 g * kremówka- 250 ml (w wersji odchudzonej można użyć gęstego jogurtu naturalnego) * słodkie czerwone wino- 200 ml (w mocniejszej wersji: rum lub wódka, a wersji bezalkoholowej: owocowa herbata lub sok) * suszone(...)szybciej). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z twarogiem. Do masy przesiać kakao, dodać wyskubane ziarenka z laski wanilii oraz posiekane śliwki i wymieszać, a na koniec ubić kremówkę i połączyć z całością. Żelatynę namoczyć, odstawić na 5 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia i po lekkim przestudzeniu wymieszać z masą. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia/foli
Kraina Miodem PłynącaSchłodzić, najlepiej przez całą noc. Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem z piłką. Ganache z mlecznej czekolady: 70 g mlecznej czekolady 70 ml śmietany kremówki 30% 1 łyzka likieru czekoladowego W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać
Kubki smakumiękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godzinę. Farsz: \ 200 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 ząbek czosnku 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyzki smietany 12% 200 g marchewki 1 łyżka cukru 40 g masła 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej po 1 łyżce majeranki(...)Kiedy marchewka przestygnie dodać, 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Szpinak odparować z nadmiaru wody, dodać ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać 1 łyżkę śmietany kremówki. Ciasto rozwałkować-ja to zrobiłam na papierze do pieczenia- na prostokąt o wymiarach 40 x 55 cm, uważając by go nie rozerwać. 20 g masła roztopić, posmarować nim powierzchnie ciasta
Kubki smakuosobno 3 bezy, masę bezową przygotowując bezpośrednio przed pieczeniem; 1 blat bezowy to 2 białka + 100 g cukru + 1 łyżeczka cynamonu). Ponadto: 2/3 szklanki powideł śliwkowych 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g. serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki cynamonu ja dałam płaskie W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić do otrzymania kremu
Kubki smakułyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej sok pomarańczowy do nasączenia powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy) 400 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone ok 2-4 łyżki cukru pudru cynamon do smaku kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta kamyczki czekoladowe Delecta zielony barwnik spożywczy 250 ml śmietany kremówki
Malinowe Pocałunki