Składniki BISZKOPT: 5 szt jajka , 5 łyżek cukier , 5 łyżek mąka pszenna , 1 łyżeczka proszek do pieczenia , SKŁADNIKI MASA:) 2 szt galaretki truskawkowej 0,5 l kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie(...)łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać do jajek i mieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 20 min w 170 st. Bita śmietana:zimną kremówkę przelać do wysokiego garnka i ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fixy i chwilkę ubić.Wyłożyć na zimny biszkopt,poukładać przekrojone truskawki..Zalać tężejącą galaretką truskawkowa.Ja rozpuściłam 2 galaretki
Moje Słodkie Piekiełkowolnym ogniu, a następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy. Pianka · 1/2 litra śmietany kremówki · 2 galaretki cytrynowe · 1 galaretka wiśniowa(...)wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, podobnie agrestową - odstawić do wystudzenia. Gdy obydwie galaretki stężeją, pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, następnie brzoskwinie i pokrojone galaretki. Wszystko wymieszać. Składanie ciasta Na pierwszy blat makowy wyłożyć tężejącą masę pomarańczową - wstawić do lodówki, by masa dobrze
Moje Słodkie Piekiełkomiejscu powstała piekarnia, ale już bez moich ulubionych smaków. Postanowiłam zrobić sama. Warto! Żródło mojewypieki.com Składniki 500 g mąki 250 g masła 250 g śmietany Krem 600 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto(...)wypiekania rurek nawijać paski ciasta tak, aby zachodziły na siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. Muszą być przyrumienione. Wystudzić, zdjąć z foremek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz cukrem, a następnie dodać serek i wymieszać krem do połączenia się składników. Każdą rurkę nabić kremem. Ja robiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i tylki. Można
O kuchni z uczuciemszklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek kokosowych 8 łyżek płatków migdałowych 200 ml. śmietany kremówki 8-10 kuleczek Raffaello
Domowe Tortysłodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać, zalać nią mięso tak, aby było dobrze(...)przez 80-90 minut. Rękaw przeciąć (ostrożnie, aby się nie sparzyć), mięso przełożyć na talerzyk, a sos z pieczenia zlać do rondelka, rozcieńczyć wodą, doprawić sosem sojowym, pieprzem i kremówką. Zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody. Do sosu włożyć mięso i je podgrzać
Kuchenne zapiski Edytyporcje) ok. 800 g – 900 g polędwiczek wieprzowych 3 duże łyżki musztardy delikatesowej łyżka miodu sok z 1/4 cytryny łyżka oliwy pół szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego śmietanka kremówka 30 % masło klarowane do smażenia sól, pieprz WYKONANIE: Polędwiczki umyć. Musztardę z miodem rozetrzeć w misce. Dodać sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Nakłute widelcem(...)złapią złocisty kolor. Mięso zdjąć z patelni, dać im trochę odpocząć, a następnie pokroić w grubsze kawałki. Do pozostałego sosu dolać wodę, dodać sos sojowy, 2 łyżki śmietanki kremówki, wymieszać i przelać na patelnię. Sos lekko podgotować, a następnie dodać do niego pokrojone mięso i dusić pod przykryciem ok. 25 minut aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody
Calzonella.comszklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki herbaty matcha 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady + śmietana kremówka do dekoracji (ubiłam ze ŚmietanFixem) Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej i jajka. Czekoladę kroimy na kawałki. Łączymy suche i mokre(...)zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Upieczone babeczki wyciągamy z formy do ostudzenia. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę (ja dałam dodatkowo ŚmietanFix, bo moje babeczki musiały jeszcze wytrwać do przyjścia gości). Wyciskamy śmietanę na zupełnie przestudzone babeczki, przed podaniem przechowujemy w chłodnym miejscu. Upieczone babeczki
Ciastkozercyteż i szybko znika. Z porcji wychodzą trzy małe słoiczki. Jednak deser jest dosyć kaloryczny więc i porcja według mnie wystarczająca. Do deseru wykorzystałam Advokaat Dalkowski. Składniki: 100 ml kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 jajko Advokaat Dalkowski bita śmietana w sprayu kuleczki ozdobne Przygotowanie: Kremówka doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę
Ala piecze i gotujemiłej soboty :) Składniki : 63 herbatniki duże 1 kg sera białego półtłustego w kostce 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka śliw e lli w czekoladzie Eterno 300 g czekolady mlecznej 1 łyżka masła wiórki kokosowe do posypania Wykonanie : Ja swoją chatkę(...)warstw herbatników. Na blacie rozłóżcie sobie duży kawałek papieru do pieczenia albo folię aluminiową. Ser mielimy 2 krotnie i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ubijamy śmietanę kremówkę z 1 łyżką cukru.Śmietanę przekładamy do sera i mieszamy. z Masy serowej odłóżcie sobie około 1,5 szklanki sera i dodajcie do niego śliwellę w czekoladzie, resztę sera podzielcie
Sama słodycz i szczypta chiliwypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy - 1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka oleju) - 3 łyżki oleju do podduszenia warzyw - 1 łyżka mielonego pieprzu, sól do smaku 1. Soczewicę wraz z liściem laurowym ugotować w podwójnej ilości wody ( nie solimy(...)kostkę, czosnek posiekać. 3. Olej rozgrzać, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić. Do cebulki dodać marchewkę, posypać pieprzem. Poddusić do miękkości marchewki. Wystudzić. 4. Do soczewicy dodać podduszone warzywa, kremówkę, wyrobić razem. Doprawić solą do smaku. Przepis dodaję do akcji Durszlaka: Wegetariański obiad Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceżółtym serem świetnie będzie smakował na wytrawnej tarcie czy grillowanych piersiach kurczaka. Składniki: 400g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 4 ząbki czosnku 100ml wody 200ml śmietany kremówki 30% 100g mascarpone 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól pieprz Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż szpinak się(...)rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną
Gotowanie i blogowanieosób, które nie szukają dietetycznych zamienników. Ten deser nie wymaga pieczenia- przygotujemy go zaledwie w 15 minut + czas na chłodzenie :) Jako nadzienie wykorzystałam mleko kokosowe ubite jak śmietanka kremówka - na sztywną pianę. Masa jest stabilna dzięki białej czekoladzie. Spód to kruche wafelki śmietankowe i odrobiną roztopionej czekolady... zakochacie się :) Spód : 100 g wafelków śmietankowych 50 g herbatników w czekoladzie mlecznej(...)lodówki do stwardnienia. Nadzienie: 200 g twardej śmietanki kokosowej* 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru Śmietankę ubić na sztywno (nie będzie tak sztywna jak kremówka, ponieważ ma mniej tłuszczu). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gdy lekko przestygnie wlać do śmietanki, dodać cukier i ubić krótko. Wyłożyć na twardy spód i wyrównać. Schłodzić
Chocolate Muffin Blogprocentami. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego sera 100 gram gorzkiej czekolady 250 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml. śmietany kremówki 50 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 50 gram gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 opakowania biszkoptów okrągłych 50 gram płatków białej czekolady 25 gram startej(...)serowej, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do masy serowej, ucieramy. Dno tortownicy (26cm.) wykładamy biszkoptami, wykładamy masę serową, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i likier kawowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy do momentu aż napęcznieje, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy
Bajeczna Kuchniacukru 500g musu z dyni hokkaido 2 łyżki cukru waniliowego 10 łyżek kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa) 2 łyżki kawy mielonej 2 dojrzałe figi Polewa czekoladowo-kawowa: 150g śmietanki kremówki 36% 80g czekolady mlecznej 80g czekolady gorzkiej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła 4 łyżki likieru kawowego Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem, chilli i kakao(...)Herbatnikowy dół po nocy spędzonej w lodówce również idealnie będzie się trzymał sernika kawowego. Polewa czekoladowa czyli ganache wg oryginalnego przepisu zawiera rum zamiast likieru. Przepis zawdzięczamy Julii Child. Kremówkę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder, kawę rozpuszczalną, likier kawowy, masło i za pomocą trzepaczki mieszam na gładką masę. Ciepłą polewę przelewam
Gotowanie i blogowaniedziś mi tak zostało :) Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 kopiastych łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 banany 200g śmietanki kremówki 200g mascarpone ( używam mascarpone od Mlekoma ) 450g kajmaku (puszka) 100g białej czekolady Białka miksuję na sztywną pianę, pod koniec dodaję po łyżce cukru - miksując aż do połączenia po każdym dodaniu. Następnie(...)gorącego piekarnika (170*C) i piekę przez 30-40minut - do suchego patyczka. Ciepłe ciasto wyjmuję i ponownie uderzam nim trzy razy o blat, odstawiam do wystygnięcia. Kremówkę miksuję na bitą śmietanę, do gotowej dodaję mascarpone i mieszam do połączenia. Zimny biszkopt dzielę na dwa blaty. Pierwszy zostawiam w foremce, wykładam na niego połowę kajmaku, banany przecięte na połówki
Gotowanie i blogowanie