czubate łyżki mąki 1 czubata łyżka kakao gorzkiego pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na piankę: 300ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie galaretki truskawkowej Składniki na mus truskawkowy: 350g mrożonych truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 czubata łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa kostka(...)28cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec biszkopt przez ok. 10-12 minut w 200C (do tzw. suchego patyczka). Każdą galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki, by masa stężała. Truskawki zblendować, dodać galaretkę, zmiksować (mogą zostać pojedyncze kawałki
Kulinarne Przebojeciasto: 130 g mąki pszennej 20 g gorzkiego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka na krem: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 200 g mrożonych owoców (użyłam malin i truskawek) galaretka truskawkowa 50 g deserowej czekolady łyżka mleka masło i mąka do foremki Składniki ciasta posiekać i zagnieść(...)piec około 15-20 minut. Upieczony spód wystudzić i wyjąć z foremki. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować dno tarty. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie krótko zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie dodać do niej nie rozmrożone owoce i wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: ciasto: 500g mąki tortowej 1 kostka margaryny 250ml gęstej śmietany 1 cukier waniliowy krem: 500ml śmietany kremówki 2 śmietan - fixy 1 łyżka cukru pudru Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i dokładnie siekamy. Stopniowo dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na ok. 1h do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy(...)paski, które nawijamy na metalowe rurki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. krem: Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan - fixy i ubijamy jeszcze ok. 2-3 minut. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy przestudzone rurki. Na koniec posypujemy cukrem
Prosto i Smacznie z Anetązdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 450 g naturalnego serka homogenizowanego 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1-2 jabłka cukier brązowy Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek homogenizowany, cały czas miksując. Żelatynę
Domowa cukiernia EwySkładniki BISZKOPT: 5 szt jajka , 5 łyżek cukier , 5 łyżek mąka pszenna , 1 łyżeczka proszek do pieczenia , SKŁADNIKI MASA:) 2 szt galaretki truskawkowej 0,5 l kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie(...)łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać do jajek i mieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 20 min w 170 st. Bita śmietana:zimną kremówkę przelać do wysokiego garnka i ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fixy i chwilkę ubić.Wyłożyć na zimny biszkopt,poukładać przekrojone truskawki..Zalać tężejącą galaretką truskawkowa.Ja rozpuściłam 2 galaretki
Moje Słodkie Piekiełkowolnym ogniu, a następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy. Pianka · 1/2 litra śmietany kremówki · 2 galaretki cytrynowe · 1 galaretka wiśniowa(...)wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, podobnie agrestową - odstawić do wystudzenia. Gdy obydwie galaretki stężeją, pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, następnie brzoskwinie i pokrojone galaretki. Wszystko wymieszać. Składanie ciasta Na pierwszy blat makowy wyłożyć tężejącą masę pomarańczową - wstawić do lodówki, by masa dobrze
Moje Słodkie Piekiełkomiejscu powstała piekarnia, ale już bez moich ulubionych smaków. Postanowiłam zrobić sama. Warto! Żródło mojewypieki.com Składniki 500 g mąki 250 g masła 250 g śmietany Krem 600 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto(...)wypiekania rurek nawijać paski ciasta tak, aby zachodziły na siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. Muszą być przyrumienione. Wystudzić, zdjąć z foremek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz cukrem, a następnie dodać serek i wymieszać krem do połączenia się składników. Każdą rurkę nabić kremem. Ja robiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i tylki. Można
O kuchni z uczuciemszklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek kokosowych 8 łyżek płatków migdałowych 200 ml. śmietany kremówki 8-10 kuleczek Raffaello
Domowe Tortysłodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać, zalać nią mięso tak, aby było dobrze(...)przez 80-90 minut. Rękaw przeciąć (ostrożnie, aby się nie sparzyć), mięso przełożyć na talerzyk, a sos z pieczenia zlać do rondelka, rozcieńczyć wodą, doprawić sosem sojowym, pieprzem i kremówką. Zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody. Do sosu włożyć mięso i je podgrzać
Kuchenne zapiski Edytyporcje) ok. 800 g – 900 g polędwiczek wieprzowych 3 duże łyżki musztardy delikatesowej łyżka miodu sok z 1/4 cytryny łyżka oliwy pół szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego śmietanka kremówka 30 % masło klarowane do smażenia sól, pieprz WYKONANIE: Polędwiczki umyć. Musztardę z miodem rozetrzeć w misce. Dodać sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Nakłute widelcem(...)złapią złocisty kolor. Mięso zdjąć z patelni, dać im trochę odpocząć, a następnie pokroić w grubsze kawałki. Do pozostałego sosu dolać wodę, dodać sos sojowy, 2 łyżki śmietanki kremówki, wymieszać i przelać na patelnię. Sos lekko podgotować, a następnie dodać do niego pokrojone mięso i dusić pod przykryciem ok. 25 minut aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody
Calzonella.comszklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki herbaty matcha 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady + śmietana kremówka do dekoracji (ubiłam ze ŚmietanFixem) Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej i jajka. Czekoladę kroimy na kawałki. Łączymy suche i mokre(...)zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Upieczone babeczki wyciągamy z formy do ostudzenia. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę (ja dałam dodatkowo ŚmietanFix, bo moje babeczki musiały jeszcze wytrwać do przyjścia gości). Wyciskamy śmietanę na zupełnie przestudzone babeczki, przed podaniem przechowujemy w chłodnym miejscu. Upieczone babeczki
Ciastkozercyteż i szybko znika. Z porcji wychodzą trzy małe słoiczki. Jednak deser jest dosyć kaloryczny więc i porcja według mnie wystarczająca. Do deseru wykorzystałam Advokaat Dalkowski. Składniki: 100 ml kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 jajko Advokaat Dalkowski bita śmietana w sprayu kuleczki ozdobne Przygotowanie: Kremówka doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę
Ala piecze i gotujemiłej soboty :) Składniki : 63 herbatniki duże 1 kg sera białego półtłustego w kostce 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka śliw e lli w czekoladzie Eterno 300 g czekolady mlecznej 1 łyżka masła wiórki kokosowe do posypania Wykonanie : Ja swoją chatkę(...)warstw herbatników. Na blacie rozłóżcie sobie duży kawałek papieru do pieczenia albo folię aluminiową. Ser mielimy 2 krotnie i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ubijamy śmietanę kremówkę z 1 łyżką cukru.Śmietanę przekładamy do sera i mieszamy. z Masy serowej odłóżcie sobie około 1,5 szklanki sera i dodajcie do niego śliwellę w czekoladzie, resztę sera podzielcie
Sama słodycz i szczypta chiliwypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy - 1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka oleju) - 3 łyżki oleju do podduszenia warzyw - 1 łyżka mielonego pieprzu, sól do smaku 1. Soczewicę wraz z liściem laurowym ugotować w podwójnej ilości wody ( nie solimy(...)kostkę, czosnek posiekać. 3. Olej rozgrzać, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić. Do cebulki dodać marchewkę, posypać pieprzem. Poddusić do miękkości marchewki. Wystudzić. 4. Do soczewicy dodać podduszone warzywa, kremówkę, wyrobić razem. Doprawić solą do smaku. Przepis dodaję do akcji Durszlaka: Wegetariański obiad Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklance