ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:279/892)

Sernik z kremem cytrynowym 175

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera twarogowego półtłustego trzykrotnie zmielonego lub gotowego wiaderkowego (nie mielić) 6 żółtek 9 białek szklanka drobnego cukru 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml mleka 3,2 % skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 4 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej

Maślane ciasteczko
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte” 966

żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: 650ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g poszatkowanej mlecznej czekolady 200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% około 7 bananów sok z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki(...)cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Polewa: 10 łyżek wody 10 łyżek cukru 100g masła 5 łyżek dobrego kakao bez cukru Dodatkowo: poszatkowane orzechy     Środek: 1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas

Mała Cukierenka
Tort z musem czekoladowym i wiśniami 179

mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 150ml śmietanki kremówki oraz wiśnie z alkoholu migdały w słupkach Sposób przygotowania: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę białek. Układać warstwy w kolejności; biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie z nalewki, mus czekoladowy. Całość posypujemy słupkami migdałów

Pyry na Gaz
sernik z pianką i żelkami 325

masę serową: 1 kg serka na sernik (z wiaderka) 5 jajek 2 torebki budyniu waniliowego (po 40 g) 120 ml oleju 1 szklanka cukru na piankę: 330 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe 1,5 szklanki wrzątku na wierzch: galaretka niebieska żelki misie (72 sztuki) Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać(...)zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec kolejne pół godziny. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku, następnie porządnie wystudzić.  Galaretki malinowe rozpuścić we wrzątku. Kiedy wystygną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na sernik. Kiedy masa stężeje ułożyć na niej żelki. Galaretkę niebieską rozpuścić w szklance wody, kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto agrestowe 307

łyżeczka proszku do pieczenia Masa agrestowa: 750 ml wody z kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru* owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem(...)cukrem, wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać odsączony agrest i lekko przemieszać. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ostudzić. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać powoli rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej.  Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym

Ala piecze i gotuje
Tort tiramisu 290

wyjątkowo pyszny deser na wyjątkową okazję! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 50 ml mleka Dodatkowo: 80 ml mocnej kawy (podwójne espresso) 80 ml likieru amaretto lub kawowego, Baileys około(...)wystudzenia, od czasu do czasu mieszamy. Jajka zanurzamy we wrzątku na kilka sekund i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel. Mascarpone łączymy z kremówką i ubijamy na gęstą, puszystą masę, następnie dodajemy do niej żółtka. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dodajemy żelatynę i  miksujemy krótko, ale na najwyższych obrotach. Kawę mieszamy z likierem

Smakowity Blog Kulinarny
Tagliatelle z dynią, boczkiem i winem w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową 125

Składniki (2 porcje): makaron tagliatelle 100 g dyni ( u mnie – hokkaido) 100 g boczku 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 100 ml śmietany kremówki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa ser grana padano Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój zetrzyj na tarce(...)przez kilka minut aż zmięknie i się zarumieni. Dopraw ją solą, pieprzem i gałką. Gdy będzie gotowa – dodaj boczek i wino, smaż około 1 minuty. Następnie wlej śmietanę kremówkę i w razie potrzeby – dopraw ponownie. Smaż 2 – 3 minuty, dodaj makaron, całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp tartym grana padano. Smacznego

Moja pasja smaku
Sernik na spodzie brownie z musem czekoladowym 163

minut. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na niego przygotowaną masę serową: Składniki na masę serową: 500 g twarogu białego (zmielonego) 1 olejek waniliowy 250 ml śmietanki kremówki 18% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 3 jajka Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i łączymy - jedynie do połączenia składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta. Przelaną na upieczony(...)TUTAJ . Gdy ciasto będzie gotowe, czyli sprężyste i dość zbite zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy będzie już dość chłodne możemy przygotować mus czekoladowy. Składniki na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 czekolada mleczna 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Śmietankę ubijamy do uzyskania sztywnej i puszystej piany. Czekoladę rozpuszczamy i przelewamy stopniowo do musu śmietankowego (uwaga - czekolada nie może być

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Beza straciatella z wiśniami 191

Zapraszam dziś na hiszpański deser. Składniki: Beza: 1 szkalnka białek 40 dag drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z limonki Szczypta soli Do przełożenia: ½ litra śmietany kremówki 50 g karmelowej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z limonki 2 śmietan fiksy Słoiczek konfitur wiśniowych Sposób wykonania: Beza: Blachę do pieczenia(...)piec 80 minut. Po upieczeniu beza ma być chrupka, może lekko popękać. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić bezę na całą noc. Masa straciatella: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem śmietan fiksami oraz sokiem z limonki, dodajemy starte czekolady mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Dużą bezę kładziemy na paterze, rozsmarowujemy ¾ części kremu, polewamy konfiturą wiśniową, przykrywamy

Wanilia i Kardamon
Makaron ryżowy z pieczarkami 265

makaronem. Będzie równie pysznie. Porcja na 3 osoby: - opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 30 dag małych pieczarek - 15 dag wędzonego boczku - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 200 ml śmietanki kremówki - garść siekanego szczypiorku bądź biało-zielonej części pora - sól, świeżo mielony pieprz Makaron zalać w miseczce wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebulkę(...)patelnię wylać 2 łyżki oleju, dodać boczek, podsmażyć. Następnie dołożyć cebulkę z czosnkiem, zmniejszyć ogień aby delikatnie się zeszkliła. Dorzucić pieczarki, smażyć ok. 5 minut mieszając. Zalać całość kremówką. Do sosu przełożyć odcedzony makaron. Wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na około 10 minut aby smaki się połączyły a makaron zmiękł i przejął smaki. Przed podaniem danie należy spróbować, w razie

kawawszklance
OBŁĘDNY SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ MALINOWĄ 278

szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 g) 4 jajka 2 żółtka 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżki ciemnego kakao 100 ml śmietany kremówki 36% 2 tabliczki czekolady: 1 mleczna i 1 gorzka S KŁADNIKI NA POLEWĘ MALINOWĄ: 1 słoik konfitury malinowej lub dżemu malinowego (około 300 g) 1-2 łyżeczki wody WYKONANIE: SPÓD(...)dnie piekarnika. W misce zmiksuj twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kakao. Miksuj krótko, tylko do dokładnego połączenia się składników.  W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Trzymając rondelek na niewielkim gazie i cały czas mieszając, roztop dokładnie czekoladę. Następnie dodaj ją cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie

Słodko-Słony Świat Ilony
DESER CYTRYNOWY 202

porcja ma tylko 170 kcal.Uwielbiam takie desery na bazie cytryny i galaretki.POLECAM.Dzieciaki będą zachwycone!!!!:). 1 galaretka cytrynowa skórka starta z jednej cytryny sok z 1 jednej cytryny 0.5 litra kremówki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki kakao **************************************************  Galaretkę rozpuścić w we wrzątku , według przepisu na opakowaniu.Przestudzić.330 ml.kremówki ubić na sztywno wraz z cukrem(...)pudrem,SOKIEM z cytryny i skórką cytrynową.Na koniec dodać wystudzoną galaretkę , zmiksować.Gotową masę wylać do pucharków( do 3/4 wysokosci) i schłodzić w lodówce przez godzinę.Resztę kremówki ubić na sztywno, przełożyć do rękawa i wycisnąć porcję bitej śmietany na deser.Posypać lekko całość kakao.Smacznego!.Dla lepszego smaku galaretki możemy trochę jej zostawić ,pokroić i posypać deser przed nałożeniem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babeczki z kremem podwójnie kakaowe 228

babeczek) ciasto 1 płaska szklanka mąki pszennej 100g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru (można więcej) 2 łyżki kakao 50ml wódki (można więcej) 1 łyżka ekstraktu waniliowego czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)grubości i wielkości babeczek). Babeczki są dobre kiedy ciasto odchodzi delikatnie od brzegów foremki. Jeszcze ciepłe babeczki odwracamy do góry nogami i wyjmujemy z foremek. Studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, kakao, alkohol oraz ekstrat waniliowy i miksujemy do połączenia składników.  Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Na koniec ozdabiamy czekoladowymi groszkami

DefinicjaSmaku
Rurki z kremem 194

rurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego owoce do dekoracji (u mnie maliny) 1 białko gruby cukier (u mnie brązowy) Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan Fix (opcjonalnie – warto dodać jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki, nie trzeba jeśli będą podane krótko(...)rurki, posypujemy cukrem. Przygotowane rurki pieczemy około 15-20 minut w temp. 200 stopni. Czas, kiedy rurki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki warto dodać Śmietan Fix, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Krem przykrywamy i chowamy

Ciastkozercy
Ciasto śmietankowo porzeczkowe 347

przypomina smak wuzetki. Składniki: Biszkopt:* 6 jajek dużych-L 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy* Polewa: 125 g margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody 0,5 szkl cukru pudru Dodatkowo 2 dżemy(...)najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Masa śmietankowa: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera, wsypać cukier puder i zmiksować do konsystencji kremu. Po koniec wsypać śmietan fixy i krótko zmiksować. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania