bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masa: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 250 g serka mascarpone • 1 cukier waniliowy Dodatkowo: • 100 g borówki amerykańskiej • 100 g truskawek Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Trzy płaskie blachy wyłożyć(...)około 1 godzinę i 15 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. 8. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. 9. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem waniliowym. 10. Dodać mascarpone, zmiksować na gładką masę. 11. Truskawki pokroić na kawałki. Dwie pokroić w plasterki. 12. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta
W mojej kuchnipowtarzane! (3 duże, 4 mniejsze porcje) Spód: 6 herbatników kakaowych (użyłam Blacky - Cukry Nyskie ) 6 bez (mogą być kupne, przepis tu - klik ) Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200g białego sera (mielonego; może być z wiaderka) Wierzch bananowy: 1 banan 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Sos wiśniowy: 200g wiśni(...)skarmelizować (na patelni) i wymieszać z masłem. Dodać pokrojonego (w plasterki) banana, przewrócić i podsmażyć 1-2 minuty. Całość zdjąć z patelni i pozostawić do ostudzenia. Przygotować mase serową. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Śmietankę delikatnie połączyć (łyżką) z białym serem. Przygotować sos. Wiśnie (kilka można zostawić do dekoracji) przełożyć do garnuszka, dodać
Di gotujelodówce 6 dni. Drukuj Tort orzechowy z kremem mascarpone i chałwą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Krem 500 g serka mascarpone 200 g chałwy 1 opakowanie Śnieżki 200 g kremówki 100 g cukru pudru Ciasto 8 jajek (białka i żółtka osobno) 150 g mąki pszennej tortowej (dałam zwykłą 550) 250 g orzechów włoskich zmielonych 100 g cukru 1 cukier waniliowy(...)Odstawiamy blachę do piekarnika do ostygnięcia. Krem Mascarpone ubijamy z cukrem na puch. Chałwę rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Do mascarpone dodajemy Śnieżkę i kremówkę miksujemy. Na koniec dodajemy chałwę czy też cukierki czekoladowe i delikatnie mieszamy Tort przekrawamy na 3 blaty. Każdy blat dokładnie nasączamy, szczególnie przy bokach. BLaty smarujemy kremem. Dowolnie ozdabiamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/tort-orzechowy-kremem-chalwowym/ BosowKuchni
Mieszam w Garnkuproszku do pieczenia na krem: 4 jajka 4 żółtka 160 g masła 300 g cukru sok i skórka z 3 cytryn sok i skórka z pomarańczy 500 ml śmietanki kremówki dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki 50 g galaretki pomarańczowej Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać(...)wrzucić masło, cukier, jajka, sok i skórki z pomarańczy. Wymieszać i ustawić na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając gotować aż masa osiągnie konsystencję budyniu (po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje). Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z budyniem cytrusowym. Biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć krem. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy smarujemy gruuuubo karmelem :D Następnie czas na przygotowanie kremu z kaszy(...)celu gotujemy mleko. Polecam niewielką część mleka odlać do odmierzonej kaszy manny i dokładnie wymieszać - dzięki temu, zmniejszymy ryzyko powstania grudek :) Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na gładką, puszystą i kremową masę. Dodajemy do ugotowanej kaszy manny (schłodzonej!!) i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na karmel na tarcie. Posypujemy do dekoracji płatkami migdałowymi iiiii.... smacznego! :):) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!sobie równych. 2 litry wody butelka żuru gryczanego bezglutenowego (z łatwością znajdziecie w sieci) cebula 2 ząbki czosnku śmietanka kremówka ziele angielskie kilka ziarenek 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju 6 sztuk białej kiełbasy 100 gram boczku wędzonego jaja na twardo(...)pokrojony w kostek boczek, liście i ziele angielskie. Wlałam gorącą wodę i dodałam białe kiełbasy. Gotowałam kilka minut. Wlałam żur. Gotowałam kilka minut. Na koniec wlałam kilka łyżek śmietanki kremówki i roztarłam majeranek. To był najlepszy żur jaki do tej pory jadłam
AZgotuj!schłodzonym ciastem. Dodaj płatki róż dość symetrycznie. Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Temp 160 stopni C. Dół + góra MASA KARMELOWA: - 1/2 puszki kajmaku - 3 łyżki kremówki - 4 łyżki orzechów ziemnych niesolonych Kajmak z kremówką podgrzej w rondelku, tak aby masy się połączyły, dodaj orzechy i odstaw na czas pieczenia się ciasta to jest: 35 minut. Ciasto
SMYKWKUCHNImieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Wystudzony krem pomarańczowy zmiksować z ajerkoniakiem. Wyłożyć na wystudzony biszkopt, na kremie poukładać biszkopciki, docisnąć i schłodzić w lodówce. Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 1 cukier wanilinowy Delecta 1 mix do ubijania śmietany Delecta + 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta Decoraga Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i mix do śmietany. Masę
Domowa cukiernia Ewyszkl. mąki, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 12%, 2 łyżki oleju, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 g serka mascarpone, 3 łyżki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: mocna kawa, kakao gorzkie WYKONANIE Ciasto: Mokre składniki mieszamy w 1 misce, do 2 miski przekładamy suche składniki. Następnie mokre składniki(...)mieszamy z suchymi. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 3/4 i pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu studzimy. Odcinamy czubek i nasączamy zaparzoną kawą. Krem: Ubijamy kremówkę, dodajemy serek i cukier, a na końcu likier. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim muffinki. Wierzch posypujemy kakao
słodki bratekłyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki wódki Krem śmietankowy: 330 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, czerwony barwnik w sprayu Dodatkowo: perełki cukrowe , wiórki truskawkowe do dekoracji herbata do nasączenia biszkoptów, dżem truskawkowy z kawałkami truskawek WYKONANIE Biszkopt jasny(...)budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń, zagotowujemy, studzimy. Ucieramy miękkie masło, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao i alkohol, mieszamy do połączenia składników. Krem śmietankowy: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier wymieszany z usztywniaczem. 1/3 kremu odkładamy, dodajemy barwnik w sprayu aby uzyskać różowy kolor. Przełożenie tortu: Biszkopty kroimy w poprzek na 2 blaty, każdy biszkopt
słodki bratekwięc użyłam konfitury jagodowej, ale w sezonie polecam użyć świeżych jagód. Zapraszam!!! SKŁADNIKI paczka biszkoptów, 2 galaretki o smaku owoców leśnych, 250 g serka mascarpone, 400 ml kremówki, 2 łyżki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki konfitury jagodowej domowej WYKONANIE 1. Formę o wymiarach 22x26 cm wykładamy folią spożywczą, układamy ciasno biszkopty, które lekko nasączamy np. sokiem(...)Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, pozostawiamy do ostudzenia. 3. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. 4. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone, na końcu dodajemy żelatynę. 5. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy konfiturę jagodową i miksujemy. Na biszkoptach rozkładamy trochę masy jagodowej, następnie białą masę i przykrywamy resztą masy jagodowej. Na wierzchu
słodki bratekłyżeczka proszku do pieczenia Gellwe Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny 0,5 l kremówki 30% Mus brzoskwiniowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Gellwe 0,5 l soku z brzoskwiń (z puszki)* 2 łyżeczki żelatyny Gellwe Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno(...)wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. Mus brzoskwiniowy: Galaretki i żelatynę rozpuścić
Ala piecze i gotujePieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę serową: 500 g sera 500 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 śmietana śnieżka 2 galaretki cytrynowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser mielimy trzy krotnie a następnie ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy(...)tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru oraz śmietaną śnieżką na sztywno, na końcu dodajemy pozostałą część tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Ubitą śmietanę łączymy z serem i delikatnie mieszamy. składniki na kokos smażony: 100 g wiórków kokosowych 50 g masła 80 g cukru kryształu wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy na patelni
Domowy Smak Jedzeniamakaronu w ulubionym kształcie 1 świeży brokuł lub paczka mrożonych 1 ugotowana pierś kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli 1 duże opakowanie serka topionego 400 ml śmietany kremówki 100 g startego żółtego sera 1 bulionetka do duszenia warzyw 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka granulowanej cebuli 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Makaron ugotować al dente i wsypać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego(...)Przygotować sos. W rondelku umieścić wszystkie składniki licząc od kremówki (zachować 1/4 startego sera). Podgrzewać powoli mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich elementów. Pierś kurczaka drobno posiekać. Świeży brokuł podzielić na różyczki i zblanszować. Mrożony - rozmrozić. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Mięso, brokuła i mozzarellę połączyć z makaronem. Zalać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać resztą startego sera. Wstawić
zadanie-gotowanienaleśników być może będzie mocno kaloryczna, ale z pewnością da energię by postawić do pionu ;) Składniki: 1 duże jajko 200 ml maślanki 1 łyżka roztopionego masła 100 ml śmietanki kremówki 50 - 70 ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki białego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia nasionka z 1 laski wanilii około 150 - 200 ml mąki pszennej Wykonanie: Połączyć jajko, maślankę, kremówkę, sok i skórkę pomarańczową w misce. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Mąki dać tyle by uzyskać typową konsystencję ciasta naleśnikowego. Wymieszać, ale nie przesadnie - grudki są pożądane. Smażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać
zadanie-gotowanie