Truskawkowo mi! Ciasto polecam bo jest pyszne. Biszkopt: 5 jajek 165 g cukru 2 łyżki kakao 120 g mąki 4 g proszku do pieczenia Masa: 200 ml kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około 400 g truskawek Biszkopt: białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku(...)pieczenia. Ciasto przełożyć do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa: galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. truskawki zmiksować blenderem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, potem dołożyć serek mascarpone. Dodać truskawki i lekko stężoną galaretkę. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, na dolną część wyłożyć część masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć
Ewusiowe Smakitakie delikatne i pyszne. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól himalajska szczypta Nadzienie: 350 ml kremówki 35% 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru truskawki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu(...)gorące za pomocą noża lub szpatułki zdjąć z papieru. Zwinąć je delikatnie na pół i ułożyć na papier lub tacę oprószoną cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia. Nadzienie: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem
Ala piecze i gotujemasło. Dodajemy pokrojone w cienkie półplasterki szalotki, drobno pokrojony ząbek czosnku i zmielony pieprz. Całość szklimy na średnim ogniu mieszając, żeby nie spalić czosnku, bo będzie gorzki. Wlewamy śmietanę kremówkę, wrzucamy posiekany koper. Gotujemy razem około 3-4 minut, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia, wsypujemy starty na drobnej tarce parmezan. Mieszamy całość, czekamy aż ser się rozpuści(...)delikatny, z wyraźnym smakiem dymu z wędzonego na zimno łososia. Kieliszek zimnego, białego półwytrawnego wina i jest pysznie! SKŁADNIKI 150g wędzonego na zimno łososia 250ml śmietany 30% – kremówki ½ szklanki startego parmezanu łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki masła 2 łyżki kaparów z zalewy 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 czerwona cebula lub 2 szalotki 1 ząbek czosnku 200g
Karo in the Kitchentwaróg 1 czubata łyżka żelatyny 400 g białej czekolady (4 tabliczki – dużo, ale nie dodajemy już cukru – jeśli lubicie mało słodkie wystarczy 300 g) 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego (ewentualnie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski wanilii) 250 g świeżych malin mięta do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)rondelku, na parze lub na małej mocy w mikrofali) – ważne, aby żelatyna się nie zagotowała – inaczej straci właściwości. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do sera z czekoladą jednocześnie miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno w osobnej misce. Dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką (nie mikserem). Na końcu musimy delikatnie wmieszać maliny. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy
Poezja smakuszklanki cukru 9 łyżek oleju 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 300 g truskawek 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka truskawkowa Masa jagodowa: 200 g jagód 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru
Na Ciasteczkowych Papierachprzygotowania. Ja zdecydowałam się na małe urozmaicenie i oprócz śmietanki przygotowałam deser z galaretką :) Z podanych proporcji zrobiłam 4 kubeczki o pojemności 220 ml każdy. Składniki: 300 g śmietany kremówki 50 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 płaska łyżka żelatyny + galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, 200 g śmietany kremówki do dekoracji W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę
Ciastkozercytego jak duża jest forma do muffinów) Masa serowo-orzechowa: 500 g twarogu sernikowego 2 duże jajka 140 g brązowego cukru 180 g masła orzechowego 45 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej UWAGA - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki. Mieszamy krótko mikserem tylko do wymieszania wszystkich(...)wyrosnąć, ale po wystudzeniu opadną. Pieczemy je do czasu, gdy masa serowa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Polewa czekoladowa: 55 ml śmietany kremówki (30%) 85 g czekolady mlecznej (ja użyłam 100 g, można użyć także gorzkiej) 10 g masła szczypta soli Do garnuszka wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Podgrzewamy niemal do zagotowania. Następnie
Cooking Monsterudekorowana owocami i tak wygląda pięknie :) Składniki: 4 duże białka 220 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, świeże owoce, śmietan fix (opcjonalnie) Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią(...)suszymy około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę do wystudzenia – najlepiej na całą noc. Dobrze wystudzoną bezę dekorujemy ubitą śmietaną kremówką (może być z dodatkiem śmietan fixu) i świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercytylko rozkoszujemy się truskawkowym smakiem :). Polecam gorąco! PIANKOWY DESER Z TRUSKAWKAMI. Składniki na 2 - 3 lub 4 mniejsze porcje: 200 g śmietany kremówki 36% 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny około 500 g truskawek pistacje do dekoracji Sposób przyrządzania(...)gorącej wody, dobrze wymieszać i schłodzić. Truskawki umyć, odszypułkować i osączyć na sicie. 200 g truskawek zmiksować na mus i przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurt grecki, mus truskawkowy i tężejącą galaretkę. Połowę kremu przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce przez kilka minut, tak aby stawiał lekki opór. Wyłożyć z lodówki
Zakątek rozkoszy kulinarnychmięty. Idealne ciasto na cieplejsze dni. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 300g śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki nasion chia 200g wiśni listki mięty Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy żółtka , miksujemy do połączenia(...)proszkiem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto wlewamy do foremki, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy przez 15 minut – do suchego patyczka. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do połączenia. Dodajemy nasiona chia i wiśnie, miksujemy aż masa osiągnie różowy kolor
Gotowanie i blogowanieKolejna prosta propozycja letniego deseru z owocami .Ja nie dodaję do śmietany kremówki żelatyny .Ubija się świetnie na sztywno i stała w lodówce trzy dni w niezmienionej formie.Znaczy jeden kawałek przetrwał i był równie smaczny. Składniki na spód tarty: 150 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 0,5 szklanki(...)ciemnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru owoce świeże ,dowolne około 150 g Z podanych składników na spód tarty zagnieść szybko ciasto .Jeśli będzie się kleić delikatnie oprószyć mąką , ale nie za dużo ,bo ciasto wyjdzie za twarde.Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 0,5 godziny w lodówce. Następnie
Ladylaura.bloga. Może dlatego, że są zbyt banalne i proste? Ale co tam, mam nadzieję że znajdą się chętni na takie deserki. Składniki: 1 galaretka truskawkowa truskawki bezy 150 ml kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną rozlać do kieliszków, dodać pokrojone z 3-4 truskawki. Włożyć do lodówki by galaretka stężała. Zimną kremówkę ubić
Ala piecze i gotujefrużeliną i przykryć blatem ciemnym, rozsmarować masę z kremem czekoladowym, przykryć blatem ciemnym i wyłożyć resztę kremu z frużeliną, przykryć jasnym blatem i włożyć do lodówki. Dodatkowo: 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek wiśnie z frużeliny pokruszony wafelek Kremówkę delikatnie ubić, dodać cukier i ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go masą
Kulinarna (nie)codziennośćmąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny Biszkopt przygotowujemy według przepisu(...)piłką. Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę i wycinamy okrąg mniejszym nożykiem. Wydrążamy środek, zostawiając około 1,5 cm spodu. Wydrążone okruchy przekładamy do miski. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (lepiej dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia
Ciastkozercyosobno żółtka i białka 140g cukru 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 1 galaretka truskawkowa w proszku 500g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki(...)lepiej kroiło). 8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 9. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. 11. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Blaszkę
Mała Cukierenka