ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:268/892)

Włoski deser tiramisu bez jajek 129

Klasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki

Chocolate Muffin Blog
Torcik kawowy z bitą śmietaną 202

łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki  mały słoik konfitury lub dżemu z  wiśni WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy(...)kładziemy masę budyniową.  Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem.  Dodajemy  rozpuszczoną żelatynę.  Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.  Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto Leśny mech 12251

mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g mąki krupczatki 4 jajka 300 g cukru 300 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1 galaretka – najlepiej o smaku owoców leśnych, lub „czerwonych owoców” 1 łyżka soku z cytryny ziarenka z 1 owocu granatu Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni(...)było w nim ciemniejszej skórki. Lekko rozdrabniamy placami. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Na czas przygotowywania kremu galaretkę wstawiamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno dodając najpierw 2 łyżki cukru pudru, a potem serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę (powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu) i mieszamy mikserem

Trzeci talerz
Ciasto mocno miętowe 143

miętowy: półtora szklanki mleka 1/2 szklanki wody 180g landrynek miętowych 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego    1/2 kostki margaryny torebka herbatki miętowej Pianka: 250ml śmietanki kremówki 1  galaretka agrestowa 1 szklanka wody Dodatkowo: 20 herbatników   30g gorzkiej czekolady Wykonanie zajęło mi w sumie jakieś dwie godziny, łącznie z pieczeniem, studzeniem ciasta, budyniu i galaretki(...)krem przekładamy na biszkopt kakaowy. Kolejna warstwa to herbatniki- na moją blaszkę mieści się dokładnie dwadzieścia ciasteczek. Należy je ułożyć na kremie miętowym. Zrobienie następnej warstwy to ubicie śmietany kremówki i połączenie jej z tężejącą galaretką. W moim przypadku masa była dość rzadka, więc dla pewności, żeby nic nie wypłynęło schłodziłam ją jeszcze trochę. Gdy zgęstniała, rozprowadziłam ją na warstwie

Wrzosowa Polana
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 803

łyżki cukru (można zrezygnować z cukru, ale będzie mocniej czuć kwaśny smak wiśni) Masa śmietankowa: 1 galaretka wiśniowa w proszku 2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wiśniówki 1/3 szklanki wody Dodatkowo: cukier puder i kakao do posypania 80g zmielonej gorzkiej czekolady(...)biszkopt posmarować połową kremu i przykryć go biszkoptem kokosowym. 15. Biszkopt kokosowy posmarować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć wiśnie, wyrównać. Wiśnie posypać zmieloną czekoladą. Masa śmietankowa: 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, dodać stopniowo ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać. 17. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć

Mała Cukierenka
Truskawkowa chmurka 235

kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone 1 cukier wanilinowy Delecta 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa 3 opakowania galaretki truskawkowej  600g mrożonych truskawek beza z migdałami 3 białka 3/4 szklanki cukru pudru(...)truskawki i mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć (to bardzo ważne! inaczej galaretka wsiąknie w ciasto) wylewamy ją na kruche ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Na masę śmietanową przekładamy wystudzoną

DefinicjaSmaku
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 210

stycznia, a kończy 9 lutego. Polecam, bo serniczek smakuje naprawdę wyśmienicie :) * twaróg- 500 g (użyłam ser capresi, ale można wykorzystać również ser z wiaderka, niesłodzony) * czekolada mleczna- 300 g * kremówka- 250 ml (w wersji odchudzonej można użyć gęstego jogurtu naturalnego) * słodkie czerwone wino- 200  ml (w mocniejszej wersji: rum lub wódka, a wersji bezalkoholowej: owocowa herbata lub sok) * suszone(...)szybciej). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z twarogiem. Do masy przesiać kakao, dodać wyskubane ziarenka z laski wanilii oraz posiekane śliwki i wymieszać, a na koniec ubić kremówkę i połączyć z całością. Żelatynę namoczyć, odstawić na 5 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia i po lekkim przestudzeniu wymieszać z masą. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia/foli

Kraina Miodem Płynąca
Tort rocher 195

Schłodzić, najlepiej przez całą noc. Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem z piłką. Ganache z mlecznej czekolady: 70 g mlecznej czekolady 70 ml śmietany kremówki 30% 1 łyzka likieru czekoladowego W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać

Kubki smaku
Strudel Mielony 139

miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godzinę. Farsz: \ 200 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 ząbek czosnku 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyzki smietany 12% 200 g marchewki 1 łyżka cukru 40 g masła 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej po 1 łyżce majeranki(...)Kiedy marchewka przestygnie dodać, 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Szpinak odparować z nadmiaru wody, dodać ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać 1 łyżkę śmietany kremówki. Ciasto rozwałkować-ja to zrobiłam na papierze do pieczenia- na prostokąt o wymiarach 40 x 55 cm, uważając by go nie rozerwać. 20 g masła roztopić, posmarować nim powierzchnie ciasta

Kubki smaku
Tort bezowy z powidłami i nutką cynamonu 134

osobno 3 bezy, masę bezową przygotowując bezpośrednio przed pieczeniem; 1 blat bezowy to 2 białka + 100 g cukru + 1 łyżeczka cynamonu). Ponadto: 2/3 szklanki powideł śliwkowych 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g. serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki cynamonu ja dałam płaskie W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić do otrzymania kremu

Kubki smaku
Świąteczny tort. 221

łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej sok pomarańczowy do nasączenia powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy) 400 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone ok 2-4 łyżki cukru pudru cynamon do smaku kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta kamyczki czekoladowe Delecta zielony barwnik spożywczy 250 ml śmietany kremówki

Malinowe Pocałunki
Sernik w łatki ( szachownica ). 301

porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki na ser : 2 kg sera z wiaderka ja dałam President  2 cukry waniliowe  1,5 szklanki cukru  8 jajek  500 ml kremówki 30 % 2 budynie waniliowe   100 g margaryny Składniki na ciasto kakaowe: 3 jajka  150 g masła 2 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 cukier(...)cukrem,cukrem waniliowymi i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.Do utartych żółtek z masłem dodajemy mieszankę sypką i mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Tiramisu bez jajek 303

Bardzo lubię Tiramisu, lecz zawsze przeraża mnie surowe jajo. Dlatego przedstawiam wam wersje bez jaja :) bardzo smaczny i szybki deser. Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej gorzkie kakao do opsypania   Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy(...)amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie

W Moim Magicznym Domu
Piernik ze śliwkami i marcepanem 193

jednym z blatów rozsmarować masę śliwkowo-marcepanową. Przykryć drugim blatem, stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku masie. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 150 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę kremówkę doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia. Polać polewą ciasto. Włożyć do lodówki. Ciasto z czasem będzie coraz smaczniejsze

Moja Galeria Smaku
Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja 167

miodu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika około 100 g masy marcepanowej Czapeczki Mikołaja: 200 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać. Jajka ubić(...)masą, do 3/4 wysokości. Z masy marcepanowej uformować kulki i po jednej wcisnąć do każdej babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Czapeczki Mikołaja: Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, sok z cytryny i wymieszać, aż składniki się połączą. Następnie odłożyć około 1/4 kremu. Do większej ilości kremu dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie

Oryginalny smak