nadziejami o inżynierze i magistrze. Film na pozór śmieszny, ale tak na prawdę bardzo smutny. " http://fdb.pl/film/4680-dziewczyny-do-wziecia polecam z całego serca, oglądałam wielokrotnie. SKŁADNIKI: - 500 g śmietany kremówki (36%) - 100 g cukru pudru - 100 g bezików lub biszkoptów - 50 g rodzynek zalanych alkoholem lub wrzątkiem - 4 łyżki gorzkiego kakao ZIMNĄ ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ ubij na gęsto, pod koniec ubijania
Kuchnia bezglutenowa LoliWystarczy zrobić masę i całość zostawić w lodówce na kilka godzin by rozkoszować się owocowym ciastem do kawy. Polecam! Składniki : * opakowanie herbatników * 200g malin * 2 galaretki malinowe * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Maliny rozgnieść razem z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić, połączyć z malinami
Magiczne Życie MartyTort mietowo-czekoladowy – wykonany przez DomoweTorty.com Tort czekoladowo-mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Dwa mocno czekoladowe blaty, przełożone i ozdobione miętowym kremem (na bazie świeżej mięty,śmietany kremówki i serka mascarpone), a w elemencie ozdoby czekoladowe motywy- to właśnie składa się na nasz pyszny tort czekoladowo-miętowy! Jeżeli wolicie-ciasto czekoladowe możecie zastąpić biszkoptem czekoladowym, na który przepis znajdziecie(...)łyżki ciemnego kakao 2 czekoladowe serduszka lub 80 g. czekoladowych kropelek bądź posiekanej czekolady, lub innych czekoladowych motywów do ozdobienia góry tortu SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3 gałązki świeżej mięty 3/4 szk. cukru pudru zielony barwnik spożywczy Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe
Domowe Tortypapryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej sok z 1/2 limonki Sos 200 g liści szpinaku 350 g siekanych pomidorów z puszki * 150 ml kremówki 1 duża czerwona cebula 3 łyżki oliwy Marynata Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie(...)najlepiej na całą noc. Sos Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem
Wędrówki po kuchnipszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 serniks lub budyń śmietankowy Wierzch: ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych(...)małe kawałeczki, przełóż do rondelka, zasyp cukrem dodaj łyzkę wody i duś na ogniu do momentu aż się rozpadną a woda odparuje i powstanie gęsty mus. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem, wsypując pod koniec cukier puder-masa ma być sztywna, rozsmaruj na zimnym serniku, rozprowadź truskawkowy mus i wykałaczką porób esy-floresy. Wstaw do schłodzenia do lodówki
Wanilia i Kardamonskropić miodem... Placek ten będzie pyszną propozycją do kawy, herbaty czy kakao. Przepis ciekawy i na tyle prosty, że warto wypróbować! :) * chałka- 1 duża * mleko- 200 ml * kremówka- 200 ml * jajka- 4 szt. * cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka * cynamon- 1 lekko czubata łyżeczka * rabarbar- 2 łodygi * posiekana czekolada/groszki- 30 g Piekarnik nastawić na 180 stopni. Chałkę pokroić na kawałki(...)dużym naczyniu mleko wymieszać z kremówką, jajkami, cukrem i cynamonem. Dodać chałkę i wszystkie kawałki zamoczyć w mlecznej mieszance, aż wszystkie kawałki chałki będą dobrze nasiąknięte. W międzyczasie rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Tortownicę o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ew. formę do tarty- najlepiej z wyjmowanym spodem- wysmarować masłem) przełożyć namoczoną chałkę, pomiędzy wcisnąć kawałki rabarbaru
Kraina Miodem PłynącaYour Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 3 porcje) 1 szklanka mleka 3 żółtka 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżki cukru 3 krówki BIO klasyczne od Ekoflorka opcjonalnie - czekoladowe ozdoby Przygotowanie Krówki ścieramy na tarce na średnich oczkach - na wiórek. Zagotowujemy mleko(...)miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy do niej żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy rózgą. Następnie do ciepłego (!) mleka dodajemy zawartość miski, dokładnie mieszamy unikając powstania grudek. Całość podgrzewamy, aż masa zgęstnieje (konsystencja rzadszego budyniu). Masę przelewamy do kieliszków (lub mniejszych szklanek). Odczekujemy chwilę, aby lekko przestygła. Następnie każdą porcję posypujemy startymi krówkami i opcjonalnie dodajemy ozdoby. Podajemy
Słodkie okruszkideser, ciasto idealne na każdą okazję. Robi się szybko i równie szybko znika. Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 3 opakowania śnieżki * 500ml kremówki * 3 różne galaretki * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Biszkopt przekroić na cztery cienkie blaty. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śnieżkę ubić z kremówką. Podzielić na trzy, dodać tężejącą galaretkę
Magiczne Życie Martypęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Umyte i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Umytym szparagom oderwij główki (odłóż na później) , odłam zdrewniałe końce (pękną same(...)cebulą, i gotuj całość przez około 15 minut do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem gotowania dorzuć główki szparagów i gotuj, aż zmiękną. Dosyp gałkę muszkatołową, wlej kremówkę, dorzuć masło, posól i popierz do smaku. Wyłów główki i zblenduj zupę na gładki, aksamitny krem. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostałymi główkami. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonykrem mleczny: 500 ml mleka 100 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g białej czekolady 200 g masła szczypta soli na krem czekoladowy: 330 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej 100 g posiekanych orzechów (włoskich i laskowych) Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę przesiać(...)czekoladę, dokładnie wymieszać. Wystudzić a następnie utrzeć z miękkim masłem. Rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki, żeby krem zastygł. Czekoladę deserową połamać do miseczki i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaekspresowe ciasto i smakuje prawie wszystkim .Dodatek mascarpone do śmietany kremówki pozwoli uniknąć dodawania żelatyny , z którą się nie lubię i ciasto jest bajecznie smaczne. Składniki : mała kwadratowa blaszka o boku 20cm 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)papierem do pieczenia ,wyrównujemy delikatnie wierzch i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 20 minut .Studzimy i przecinamy wzdłuż na pół . Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę ,ale nie za długo ,bo się zacznie rozwarstwiać .Dodajemy mascarpone ubijamy do połączenia się
Ladylaura.ponad 200g), można zastąpić herbatnikami - puszka masy kajmakowej (krówkowej), u mnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy(...)już) warstwę krakersów lub ciastek. Dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą na tarce czekoladą (u mnie deserowa) Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdrowediecie jak i słodki łakomczuch. Zapraszam. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 10 cm kawałek umytego rabarbaru Pół laski wanilii Cukier brzozowy 100-130ml śmietanki kremówki 30%tł Mała garść połamanych orzechów pecan lub włoskich Cynamon mielony Miód gryczany Świeże igiełki rozmarynu Przygotowanie: 1/ Rabarbar gotujemy na parze aż do momentu jak będzie rozlazły. Przekładamy(...)małej miseczki i łyżką rozcieramy z miąższem z laski wanilii. Dosładzamy cukrem brzozowym. Odstawiamy. 2/ Kremówkę miksujemy z orzechami i cynamonem na gęstą papkę. Odstawiamy. 3/ Na talerz z wnęką wykładamy na środek mus z rabarbaru, dookoła mus śmietankowo-orzechowy, na środek wydrążoną kulkę z jabłka. Całość lekko polewamy miodem i posypujemy rozmarynem. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaprzegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i dalej miksując(...)dusimy do momentu aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści, tężejącą masę wykładamy na biszkopt. Bita Śmietana: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fiks oraz cukrem pudrem, wykładamy na jabłka, posypujemy tartą czekoladą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonPrzygotowanie : 20 min. 500 g malin 1/2 cytryny 80 g drobnego cukru 200 g serka mascarpone 200 g jogurtu greckiego 4 łyżki płynnego miodu 20 cl śmietany kremówki 20 g cukru pudru Opcjonalnie: 25 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Maliny umieść w rondlu*, wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie zgnieć(...)maliny widelcem (lub zmiksuj) i przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Odstaw malinowy coulis do schłodzenia. Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę** z cukrem pudrem. W misce połącz serek mascarpone z jogurtem i miodem, ubijając trzepaczką, po czym delikatnie domieszaj bitą śmietanę. Nakładaj do szklanek lub pucharków na przemian warstwę malinowego coulis i kremu z mascarpone, bitej śmietany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska