ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:259/892)

rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem 202

roladę o długości 30 cm: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki   150 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wiśni namoczonych w alkoholu dodatkowo:  4 łyżki wiórek czekoladowych wisienki koktajlowe Przygotować biszkopt: mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić(...)razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie.  Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej czekoladę, od razu dokładnie zmiksować, trzy łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Roladę rozwinąć. Posmarować kremem. Na kremie ułożyć wiśnie, zostawiając od jednego brzegu margines

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym – konkurs 223

Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii(...)drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je dżemem lub konfiturą. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników. 7. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć

Mała Cukierenka
Ciasto Trzy brzoskwinie 229

jajek (białka i żółtka osobno) 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Masa śmietankowo-brzoskwiniowa: 600 ml śmietany kremówki (36%) 1 dżem brzoskwiniowy (około 300 g ) 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki z owocami) Galaretka z owocami: 1 puszka brzoskwini 3 galaretki(...)garnuszku. Ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W czasie kiedy żelatyna stygnie mieszamy ją od czasu do czasu i przygotowujemy masę. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo dżem i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wystudzoną lekko tężejącą żelatynę i dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt (można go lekko naponczować sokiem

Trzeci talerz
Sernik straciatella z malinami i galaretką. 240

Zapraszam do wypróbowania i życzę miłego weekendu :) Składniki : 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1/2 szklank i cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 30% 40 g żelatyny 1/2 szklanki wody około 25 malin 2 galaretki czerwone 700 ml przegotowanej wody Spód : 400 g sucharów 2 cukry waniliowe 2 łyżki kakao 180 g masła(...)Czerwone galaretki rozpuścić w 700 ml przegotowanej gorącej wody i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.  Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do miski przełożyć serek, następnie dodać ubitą śmietanę. Żelatynę podgrzać aby się rozpuściła dodać około 2 łyżek śmietany i wymieszać, następnie przełożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Stefanka czekoladowa-bez pieczenia 596

wystarczy  godziny-polecam Składniki: 60-70 szt herbatników maślanych 800 ml mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 150 g cukru 250 g masła 3 łyżki rumu 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Przygotowanie: budynie z połową cukru mieszamy z 300 ml mleka,pozostałe mleko zagotowujemy i dolewamy mieszankę budyniową ,mieszamy aż powstanie gęsty budyń(...)wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy na wierzch ciasta,dekorujemy dowolnie Smacznego

Swojskie jedzonko
Tort Szwarcwaldzki 219

biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 bita śmietana w proszku (opcjonalne) +wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon ;) ) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, wiórki czekoladowe, ciemna czekolada(...)stole i mniej się kruszą. Wiśnie odsączamy z zalewy. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z soku wiśniowego i wiśniówki w proporcjach 1:1. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy, na koniec można dodać bitą śmietanę w proszku jako utrwalacz. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto

Ciastkozercy
Czekoladki 195

mężem, na którego zawsze mogę liczyć i jeszcze lepszym tatą dla naszych dzieci. Taki mój wspaniały ideał. Składniki: ok 200 g czekolady deserowej  ok 200 g  śmietany kremówki  cukier wanilinowy Delecta 150 g czekolady mlecznej  Decorada Delecta kuleczki zbożowe w różowej skorupce. Decorada Delecta karmel  Decorada Deleta kamyczki czekoladowe  opcjonalnie barwnik spożywczy  Wykonanie(...)Czekoladę ciemną rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofali i smarujemy nią wnętrze większych foremek do czekoladek. Odstawiamy do stwardnienia. 1/2 szkl śmietany kremówki doprowadzamy do lekkiego wrzenia i zalewamy nią posiekaną mleczną czekoladę. Mieszamy delikatnie, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Odstawiamy ją, aby przestygła. Kiedy ganache jest chłodne i lekko lejące wlewamy je w nasze czekoladowe wyjęte z formy korpusy

Malinowe Pocałunki
MURZYNKOWY SERNIK Z ŻURAWINĄ 186

jajka Masa serowa: 500 g twarogu, 2 jajka, ½ szkl. cukru, 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 budyń waniliowy, 1 łyżeczka przyprawy do sernika Skworcu   ¼ szkl. oleju, 2 łyżki kremówki Dodatkowo: suszona żurawina WYKONANIE    Murzynek: Masło rozpuszczamy razem z cukrem, mlekiem i kakao. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną masę przelewamy do miski, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia(...)końcu pianę ubitą z białek. Tak przygotowaną masę wykładamy na brytfankę wyłożoną pergaminem. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony twaróg, kremówkę, budyń, przyprawę do sernika, olej i kokos. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na ciasto murzynkowe. Wierzch posypujemy żurawiną. Pieczemy ok 50 min.w 180 stopniach. Przyprawę do sernika znajdziecie w sklepie internetowym  www.skworcu.com.pl

słodki bratek
Tort Maestro 227

szczypta soli Biszkopt cappuccino 7 jajek 120 g mąki tortowej 203 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 45 g cappuccino w proszku szczypta soli Krem cappuccino 600 ml śmietany kremówki 36 % 500 g białej czekolady 45 g cappuccino w proszku Krem chałwowy 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g mlecznej czekolady 200 g chałwy waniliowej 125 g serka mascarpone Nasączenie

Wędrówki po kuchni
Babeczki Monte z kremem orzechowo-śmietankowym 142

mlecznej czekolady Dodatkowo: 24 orzechy laskowe Krem orzechowy: 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 200 g Nutelli 1 łyżeczka kakao Krem śmietankowy: 150 ml śmietany kremówki 36% 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru * PRZYGOTOWANIE Babeczki Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i podziel na dwie porcje po 1,5 szklanki. Masło utrzyj na biały puch(...)ponownie utrzyj. Następnie dodaj Nutellę oraz kakao i zmiksuj do połączenia. Masę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i ozdób kremem wystudzone babeczki. Krem śmietankowy Zimną kremówkę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier puder i połącz ze śmietaną. Zacznij dodawać po łyżce mascarpone, nieprzerywając miksowania.  Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki

Food Square
rafaello na herbatnikach kakaowych 363

herbatnikach bardziej mi smakowało niż na krakersach  a i wygląd też miało ciekawszy.  *foremka 25*34 cm Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych 1 litr śmietanki kremówki 200 g kokosu + łyżka do dekoracji 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 150 ml ajerkoniaku 1,5 łyżki żelatyny 3-4 łyżki wiórek z białej czekolady  Kokos zalać mlekiem(...)gotować na małym ogniu aż wiórki wciągną płyn. Na końcu dodać cukier puder. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem lub folią. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno, dodać kokos, ajerkoniak i żelatynę rozpuszczoną  w odrobinie wrzątku. Na herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi ciastkami. Przekładać aż będą po cztery warstwy ciastek i cztery

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z borówkami wg Aleex 227

tartę z borówkami zrobiliśmy razem. Polecam. Składniki: Spód tarty: • 300 g ciasteczek czekoladowych • 50 g mlecznej czekolady • 50 g masła Panna cotta z białej czekolady: • 300 ml śmietany kremówki 36% • 100 ml mleka • 30 g cukru • 170 g białej czekolady • ziarenka z 1 laski wanilii • 3 łyżeczki żelatyny (12 g) • około 400 g borówek Krem na wierzch: • 250 g mascarpone(...)dnem szklanki. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia. 3. Teraz czas na przygotowanie panna cotty: do rondelka wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. 4. Śmietanę kremówkę i mleko z dodatkiem cukru i wanilii umieścić w małym garnuszku. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. 5. Zdjąć z palnika, przecedzić, do garnka włożyć połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty

W mojej kuchni
Tort Rocher wg Aleex 211

łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Krem Rocher: • 400 g serka mascarpone • 400 g nutelli • 100 g mlecznej czekolady • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Krem śmietankowy: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 100 g serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny Do nasączenia: • 1/2 szklanki likieru orzechowego lub wódki orzechowej Soplica • 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt(...)Krem czekoladowy wymieszać z orzechami. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. 14. Przygotować krem śmietanowy: żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku. Odstawić. Do misy miksera wlać mocno schłodzoną kremówkę oraz schłodzony mascarpone. 15. Ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo, aby krem się nie zwarzył. Kiedy masa będzie już sztywna, szybko wlać

W mojej kuchni
Florentynki wg Aleex 258

kandyzowanych wiśni • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej • 100 g suszonej żurawiny • 200 g migdałów w słupkach • 50 g mąki pszennej • 120 g masła • 120 g cukru • 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Do rondelka włożyć masło i cukier. Podgrzewać, aż składniki prawie zupełnie się rozpuszczą (cukier będzie trochę wyczuwalny). Zdjąć(...)palnika, wlać śmietanę kremówkę, odstawić, aż lekko przestygnie. 2. Do misy włożyć posiekane na grubsze kawałki wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, migdały i mąkę pszenną. Delikatnie wymieszać. 3. Do bakalii dodać przestudzone masło z cukrem, wymieszać do połączenia. 4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze w dużych odstępach od siebie - 1 płaska łyżka na każde ciastko

W mojej kuchni
Sernik straciatella z musem brzoskwiniowym wg Aleex 226

gram miękkiego masła Boki: • 2 opakowania ciastek waflowych w połowie maczanych w czekoladzie Masa serowa: • 4 serki homogenizowane z kawałkami czekolady po 150 g każdy • 250 ml śmietany kremówki 36% • 2 płaskie łyżki cukru pudru • 20 gram żelatyny • 100 ml mleka Mus brzoskwiniowy: • 1 puszka brzoskwiń • 1 galaretka brzoskwiniowa (proszek) • czekoladki do ozdoby (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Dno tortownicy(...)formy masą ciasteczkową i lekko docisnąć. Dookoła poukładać ciastka waflowe tak, aby czekolada układała się naprzemiennie. Tak przygotowaną tortownicę wstawić do lodówki na czas robienia masy. 4. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. 5. Żelatynę zalać w garnku mlekiem, delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. 6. Serki wymieszać mikserem, stopniowo dodając rozpuszczoną, lekko ciepłą żelatynę, dodać

W mojej kuchni