łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szklanki płatków migdałowych. Ponieważ najwięcej czasu zajmuje tężenie galaretki(...)temp. 160ºC przez ok. 30 minut. Jeden blat ciasta (bez bezy) ułożyć w formie, wyłożyć na niego mocno tężejącą galaretkę (fot.1) i wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje. Kremówkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek i miksować, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać przesiany cukier puder i ponownie miksować. Wyłożyć na galaretkę (fot.2) i wyrównać. Przykryć
Świat Ciastasoli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić drobno(...)będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola Przyprawić białym mielonym pieprzem i mieloną gałką. Zdjąć z ognia. Odstawić. 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotować karmelizowane orzechy: Orzechy
Moja Delicjaszklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: 250g. truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400ml. śmietany kremówki 36% DO OZDOBY: 250g. świeżych truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250g. serka mascarpone(...)śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) pół szklanki cukru pudru Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem
Domowe Tortyjagodami. Bardzo, bardzo smakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1 litr śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody(...)obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm z wyłożonym papierem do pieczenia jedynie snem. Piec w 180'C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty. KREM: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać mascarpone (powinno mieć temperaturę pokojową) oraz ostudzoną, płynną żelatynę. Zmiksować. PONCZ: Wszystkie składniki wymieszać. Smak ponczu powinien być słodko - kwaśny z przewagą
Cakes By KejtPyszne Jagodowe Tiramisu Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej 0,5 jagód Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę
W Moim Magicznym Domuwersji z czekoladą. Pychotka! Składniki: 1/2 kg sera do sernika 2 galaretki pomarańczowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody 2 Śnieżki w proszku lub 250 ml śmietany kremówki 1 szklanki mleka- do śnieżek biszkopty do wyłożenia trotownicy czekoladowe wiórki- CUKIETERIA czekoladowe rurki- CUKIETERIA tulipany z masy- CUKIETERIA Wykonanie: *Tortownicę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy(...)gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z szklanką zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 250 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na boki ciasta wbijamy rurki czekoladowe, wierzch obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi, układamy tulipany jako dekorację
Z Majeczką w kuchnizbyt wyrośnięte ) 2 cebule średniej wielkości – najlepiej białe czosnkowe ( zwykła tez da radę ) 3 ząbki czosnku – takie duże 1 płaska łyżeczka cukru 100 ml słodkiej śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki masła – duże sól , pieprz do smaku koperek lub natka pietruszki do posypania Cukinię myjemy , osuszamy i kroimy razem ze skórką w drobną kostkę . Cebule , po obraniu kroimy(...)dusimy pod przykryciem , na małym ogniu , około 10-15 minut ( w zależności od wielkości kawałków cukinii ) . Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę , zwiększamy temperaturę i mieszając , odparowujemy nadmiar wody . Dodajemy kremówkę , pieprz , doprowadzamy do wrzenia , sypiemy posiekanym koperkiem , zdejmujemy z gazu i ponownie przykrywamy pokrywką na kilka minut ,żeby koperek uwolnił swój aromat . Gotowe – można podawać . Smacznego Post Duszona
Ogrodnik w podróżyłyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki niebieskie 700 ml gorącej wody około 600 g borówki amerykańskiej Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 250 g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: 3 białka 140 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Biszkopt: Białka(...)gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki. Do gorącej galaretki dodać borówki i odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Rozsmarować równomiernie na galaretce. Beza z migdałami: Zimne białka ubijać i stopniowo dosypywać
Ala piecze i gotujePrzepis autorski (mój). Semifreddo, czyli w skrócie to na wpół zmrożony deser lodowy. Jego podstawą są jajka, kremówka i cukier. Jednak ja zrezygnowałam z jajek, ponieważ nie bardzo przepadam za surowymi... Mimo wszystko - deser wyszedł obłędnie pyszny i zniknął niewiarygodnie szybko. Koniecznie spróbujcie! Deser: 400g śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 40g pokruszonych bez 100g ananasa(...)kruchych ciastek Sos malinowy: (*) 150g malin 2 łyżki cukru kilka kropel soku z cytryny Kremówką z cukrem ubić na sztywno. Dodać pokruszone bezy i pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego). Masę delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rózgą). Formę wyłożyć folią spożywczą, polać niewielką ilością sosu, wypełnić masą, przykryć i włożyć do zamrażarki na minimum 2-3 h. Po 1 godzinie chłodzenia
Di gotujetruskawek. Cudowny włoski deser semifreddo dziś w wersji truskawkowej. Składniki: (foremka keksówka lub tortownica minimum 23cm) 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 400g kremówki 36% 500g umytych truskawek bez szypułek mrożone owoce do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy
Gotowanie i blogowanieTrzeba tylko pamiętać, że po włożeniu do zamrażarki należy je czas od czasu mieszać, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu Składniki: 500 ml kremówki (30%) zimnej, z lodówki 250 ml mleka 2 łyżki cukru pudru (można pominąć) ½ szklanki kajmaku (z puszki) Wykonanie: Kajmak przełożyłam do garnka, zalałam(...)małym gazie do momentu rozpuszczenia się kajmaku i połączenia składników. Trzeba uważać, żeby masy nie zagotować. Odstawiłam do wystudzenia a następnie wstawiłam do lodówki, żeby się całkowicie schłodziła. Kremówkę wymieszałam z cukrem i dodałam zimną masę kajmakową. Wymieszałam i przełożyłam do maszyny do lodów. Dalej należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi maszyny. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji masę lodową przełożyłam
Kuchnia u Krysigalaretki cytrynowe galaretka brzoskwiniowa 200 g biszkoptów 500 g niesłodzonego mleka skondensowanego 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 300 g truskawek Ponadto do dekoracji: 250 ml kremówki (30%) truskawki Wykonanie: Trzy różne galaretki (oprócz jednej cytrynowej) rozpuściłam w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu. Żelatynę rozpuściłam w niewielkiej ilości zimnej wody. Tortownicę wyłożyłam folią aluminiową(...)wszystkich warstw. Drugą galaretkę cytrynową rozpuściłam w gorącej wodzie i tężejącą wylałam na wierzch mojego deseru. Ponownie wstawiłam do lodówki. Tym razem na noc. Moją piankową fantazję udekorowałam ubitą kremówką i truskawkami. Pyszny piankowy deser. Znikał tak szybko ze stołu, że ledwo zdążyłam zrobić zjecie. Zachęcam Was do zrobienia takiej delikatnej fantazji i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u KrysiPetit Beurre, 2 łyżki cukru pudru, 6 łyżek stopionego masła. Mus cytrynowy: 2 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 1/2 łyżki wody, 1 1/2 łyżeczki żelatyny, 350 ml śmietany kremówki (30%), 1 szklanka cukru pudru, 250 g serka śmietankowego Philadelphia, 285 g Lemon Curd. Do dekoracji: bita śmietana, plasterki cytryny, borówka amerykańska, listki mięty. Opcjonalnie: żółty barwnik spożywczy. Cytrynowe serniczki(...)Docisnąć i odstawić. Do niewielkiej miski wlać sok z cytryny i wodę. Zamieszać. Na wierzch nasypać równomiernie żelatynę. Odstawić na 5 minut. W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać w 1/3 szklanki cukru pudru i ewentualnie odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Do osobnej miski przełożyć serek Philalephia (zmniejszyłam trochę ilość, żeby masa była lżejsza i bardziej puszysta
Świat Domowej Kuchnibiałe czekolady 1 mleczna czekolada 1 gorzka czekolada płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie) Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia. 200 ml kremówki ubić na sztywno, dodać mascarpone, zmiksować. Ciągle miksując, do masy śmietanowej stopniowo wlewać wystudzoną, płynną czekoladę. Dodać 2-3 szklanki płatków śniadaniowych i delikatnie wymieszać łyżką. Mleczną i gorzką czekoladę także(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. 150 ml kremówki ubić na sztywno, dodać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć jasną masę, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, przykryć ciemnym kremem, wyrównać. Wierzch udekorować pszenicą. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypudru 1 łyżeczka cynamonu 100 g miękkiego masłą 500 g jagód 10- 15 g żelatyny ( w zależności jak mocno zbitą chcemy piankę ) 180 g serka waniliowego homogenizowanego 400 g kremówki 30 % 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciasteczka kruszymy w blenderze na piasek, dodajemy masło z cynamonem i mieszamy wszystko razem aż powstanie nam jednolita konsystencja. Ciasteczkową masą wykładamy blachę(...)dać większą ilość żelatyny. Samą żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami wody. Kiedy nam napęcznieje wkładamy do mikrofalówki na ok 10-15 sekund aż się rozpuści i dostawiamy do przestygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do żelatyny i wlewamy ją do masy jagodowej, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy, na końcu dodajemy serek i również mieszamy wszystko już
W Moim Magicznym Domu