ponad 200g), można zastąpić herbatnikami - puszka masy kajmakowej (krówkowej), u mnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy(...)już) warstwę krakersów lub ciastek. Dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą na tarce czekoladą (u mnie deserowa) Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdroweprzegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i dalej miksując(...)dusimy do momentu aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści, tężejącą masę wykładamy na biszkopt. Bita Śmietana: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fiks oraz cukrem pudrem, wykładamy na jabłka, posypujemy tartą czekoladą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonPrzygotowanie : 20 min. 500 g malin 1/2 cytryny 80 g drobnego cukru 200 g serka mascarpone 200 g jogurtu greckiego 4 łyżki płynnego miodu 20 cl śmietany kremówki 20 g cukru pudru Opcjonalnie: 25 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Maliny umieść w rondlu*, wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie zgnieć(...)maliny widelcem (lub zmiksuj) i przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Odstaw malinowy coulis do schłodzenia. Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę** z cukrem pudrem. W misce połącz serek mascarpone z jogurtem i miodem, ubijając trzepaczką, po czym delikatnie domieszaj bitą śmietanę. Nakładaj do szklanek lub pucharków na przemian warstwę malinowego coulis i kremu z mascarpone, bitej śmietany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatartą. Słodka, soczysta, pyszna. Letnia! Składniki: (na foremkę o średnicy 23cm) BISZKOPT: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1/2 szklanki śmietanki kremówki Mlekoma (35%) 250g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich OWOCE: 1 puszka brzoskwiń 1/2 banana kilka borówek amerykańskich kilka truskawek 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: BISZKOPT(...)Następnie dodać żółtka, również zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić. KREM: Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Krem wyłożyć na biszkopt. OWOCE: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić, odstawić aż będzie prawie tężejąca
Cakes By KejtCUKRU DO Mousse au Chocolat, jak zrobicie to sami stwierdzicie, że nie ma takiej potrzeby ;) Kiedy mus stężeje można się zabrać za bitą śmietanę. DODATKOWO: ok. 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 1 łyżeczka cukru pudru kilka truskawek 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Śmietankę ubijam na sztywno,pod koniec ubijania dodaję cukier puder. Uważajcie aby nie przebić kremówki
Blondynka Gotujebudyń waniliowy na 0,5 l b/c 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki cukru 250 g masła irlandzkiego Mlekoma 1 łyżka cukru pudru Krem śmietankowy: 500 ml kremówki 250 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 bananów wiórki marmurkowe Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa(...)gorący budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń. Krem śmietankowy: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i miksować do momentu aż powstanie gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Warstwy ciasta: Biszkopt, 1/4 kremu budyniowego, pokrojone w plasterki banany, reszta kremu budyniowego
Ala piecze i gotujeproszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 700 ml mleka 4 barwniki spożywcze- różne kolory *wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową masa I: 1000 g serka mascarpone 750 ml śmietanki kremówki 36% sok z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru pudru *wszystkie składniki na masę muszą być mocno schłodzone masa II: 200 g masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru(...)otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przekładamy do tortownicy ( u mnie duży tort 30 cm średnicy) pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sok z cytryny i serek mascarpone, całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy 1 żółtko
KuchcikoweLoveszklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego 2 czubate łyżki cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g malin wcześniej rozmrożonych 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku Maliny do przybrania tortu 2-3 opakowania podłużnych biszkoptów(...)Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Maliny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch
Na słodko lub wytrawnieformy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki (wiórki) Śmietanę umieszczamy w misie miksera razem z serkiem i cukrem pudrem. Całość(...)ubijamy na sztywno. Dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki 36% Śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty na bok. Następnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na bok, aż czekolada zgęstnieje. Dodatkowo: 0,5 słoiczka konfitury truskawkowej, porzeczkowej lub wiśniowej słodycze
Made By Mom And Sonwaniliowego puddingu ryżowego. Kto nie Ryżykuje ten nie ma i nie poznaje nowych fenomenalnych smaków. Składniki: szkl ryżu jaśminowego np Uncle Bens 2 szkl mleka 1/2 szkl śmietany kremówki 30 % 4-8 łyżeczek brązowego cukru laska wanilii 6 żółtek 6 łyżeczek cukru 1 szkl mleka szkl śmietany kremówki 30% Wykonanie: 2 szkl mleka i 1/2 szkl śmietanki wlewamy
Malinowe PocałunkiSkładniki: 1,2 kg marchewki 1 duży batat (słodki ziemniak) 2 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 25 cl mleczka kokosowego 25 cl gęstej śmietany* (lub ubitej śmietany kremówki 33%) 2 gałązki kolendry lub pietruszki do dekoracji Sól, pieprz Szczypta sproszkowanego imbiru (opcjonalnie) Batata i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, usuń niestrawne kiełki ze środka(...)Zdejmij rondel z ognia i zmiksuj warzywa przy pomocy blendera lub miksera zanurzeniowego. Serwuj zupę krem w głębokich talerzach lub miseczkach, kładąc na wierzchu łyżkę gęstej śmietany lub ubitej kremówki. Przyozdób kilkoma listkami kolendry lub pietruszki. * Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów. **Możesz również dodać do tej kremowej zupy sok z pomarańczy, limonki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu 3 szklanki śmietany kremówki 6 łyżek cukru pudru 3 torebki śmietan fix starta czekolada Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)podgrzewamy z pozostałym syropem. Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy. Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie budyniowym. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego
Pyszności Słodkościksiężniczką.Więc jest z niebieską księżniczką tort z dwóch biszkoptów. Składniki : * 2 biszkopty z tego przepisu * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * dżem brzoskwiniowy * 2 litry śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 2 serki mascarpone * niebieski barwnik spożywczy * opłatek dekoracyjny Przygotowanie : Każdy biszkopt przekroić na trzy części. Każdy blat posmarować wodą z cytryną. Układamy biszkopty jeden(...)drugim, smarujemy je dżemem i kremem z kremówki i mascarpone. Układamy opłatek. Do pozostałego kremu dodajemy barwnik i niebieskim kremem ozdabiamy tort. Chłodzimy przez kilka godzin
Magiczne Życie Martytort :) Tort z kremem śmietanowo- ananasowym zrobiony dla małego przystojniaka na jego pierwsze urodzinki :) Przepis na biszkopt do tortu znajdziesz tutaj . KREM: Składniki na krem: * 3 śmietany kremówki 36% duże * 2 serki mascarpone po 120g * cukier puder do smaku według uznania * 4 plastry ananasa z puszki Wykonanie: Schłodzona śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier
Zrób to smaczniegorzka czekolada – 60 g * woda -1 łyka * masło – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * cukier puder – 1 łyżka * śmietana 36% + 2-3 łyżki DODATKOWO: * ubita śmietana kremówka + cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W rondelku podgrzewamy wodę z połamana czekoladą, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Białko oddzielamy od żółtka, żółtko ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Śmietankę(...)pianę z odrobiną soli – wszystko razem stopniowo dodajemy do masy czekoladowej i lekko , ale dokładnie mieszamy. Wlewamy do słoiczka, podajemy mocno schłodzony z ubitą na sztywno śmietaną kremówką i lentilkami . Smacznego
Ostra na Słodko