Szybki i prosty deser lodowy, nie przesłodzony. Z dodatkiem bezów które można zrobić jak zostaną nam białka. 250 g śmietany kremówki 36 % 2 jajka 7 bezów 60 g cukru pudru wiśnie: 2 i 1/2 szklanki wiśni wydrylowanych 1 łyżka cukru brązowego Jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i ubijam na parze. Następnie studzę je ubijając dalej. Trzy(...)ubijałam na parze i zdejmowałam z garnka.Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam osobno. Wiśnie przekładam do garnka dodaję cukier brązowy i na wolnym ogniu gotuję je aż się zredukują do postaci gęstego sosu. Śmietanę mieszam z jajami ale delikatnie, dodaję pokruszone bezy. Foremkę użyłam pojemnika wykładam folią spożywczą i wylewam na spód część wiśni na to masę śmietanowo jajeczna, znowu wiśnie
wesoła kuchniaPolecam jak mamy ochotę na coś do kawy a nie chcemy stracić pół dnia w kuchni . 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka temperatura pokojowa, oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję(...)stopni góra dół i piekę 10 minut. Pilnuję żeby nie zbrązowiały. Po wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół i odstawiam do ostygnięcia. Śmietana kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Za pomocą szprycy nadziewam placuszki, dodaję maliny, borówki i miętę. Posypuje pudrem
wesoła kuchniadeser. kisiel mirabelkowy 1/2 kg mirabelek 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki wody mus dyniowy: 20 dkg dyni po obraniu 300 ml śmietany kremówki 36 % cukier do smaku 9 bezów małych dynia karmelizowana: 1 plaster dyni mały 1 łyżka miodu Mirabeli myję, przekładam do garnka dodaję cukier wlewam szklankę wody i gotuję aż mirabelki(...)minut aż będzie miękka. Wystudzoną przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, jak dynia jest za gęsta dodaję odrobinę wody żeby lepiej ją zblendować. Moje pure było mocno gęste.Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję z pure dyniowym razem. Śmietana ubije się i dobrze połączy z dynią. Plaster dyni kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię dodaję miód i przesmażam tak długo
wesoła kuchniakrupczatki 2 żółtka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 1 łyżka cukru pudru 150 g masła zimnego 2 łyżki zimnej wody ser: 350 g sera twarogowego 125 ml śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 90 g cukru pudru 4 gruszki 4 łyżki żurawiny świeżej cytryna beza: 2 białka 100 g cukier kryształ 1 łyżka(...)minut aż się zrumieni. Ser mielę, zrobiłam to za pomocą blendera bo potrzebujemy małą ilość sera. Przekładam do miski, dodaję jajka, skórkę pomarańczową, cukier puder, budyń, śmietanę kremówkę i miksuję całość ale nie za długo tylko to połączenia się składników około minuty. Spód tarty wystudzony zalewam masą serową. Gruszki obieram i kroję na pół, wydrążam nasiona. Skrapiam sokiem z cytryny
wesoła kuchniaozdobnej butelki (lub taką zwykłą ładnie zapakować i ozdobić) i oryginalny prezent gotowy:) Ja już swój likier oddałam w prezencie i obdarowany był bardzo zadowolony :) Składniki: 500 g śmietany kremówki (około 1,5 szklanki) 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru* 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100ml białego rumu 200 ml wódki Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną na kawałki
My simple kitchenstrucle, niekiedy pękają (górą, bokiem), ale w niczym to nie przeszkadza. Lukier zatuszuje wszelkie niedoskonałości... :-) Liczy się smak! Domowej strucli nic nie przebije... :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli olejku migdałowego W miseczce umieszczam puder trzcinowy dodaję kilka kropli dobrego olejku migdałowego i stopniowo mieszając dolewam kremówkę, do uzyskania odpowiednio gęstej i gładkiej konsystencji. Ja smaruję moje
Smaczne Zdrowepotrzebowała by ją poratować i zrobić dla syna. Mam nadzieję że smakował, bo prezentuje się ślicznie. Idealny nie tylko dla dzieci. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 900ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu wiśniowego * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * barwniki spożywcze * kolorowe cukierki do dekoracji * podłużne biszkopty do obłożenia tortu(...)Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty. Wrzątek wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć biszkopty. Przełożyć dżemem i kremem z ubitej kremówki z cukrem pudrem. Resztę kremu podzielić na dwie części, każdą wymieszać z barwnikiem. Ozdobić tort cukierkami i obłożyć biszkoptami. Przewiązać wstążeczkami
Magiczne Życie Martypieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków szczypta soli 1/3 szklanki maślanki Krem: 90g śmietanki kremówki 36% 180g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 2-4 krople aromatu śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (możemy zastąpić aromatem(...)ostygnięcia na 5-10 minut i babeczki wyjąć z metalowej formy do całkowitego ostygnięcia. Krem: 6. Czekoladę połamać lub poszatkować i przełożyć od miski. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i mieszać, aż się roztopi i powstawanie jednolity krem. Krem czekoladowy nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło
Mała Cukierenkakakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 300 ml kremówki 50 dag twarożku śmietankowego (lub mascarpone) 3/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka zmiksowanych truskawek polewa: stopiona czekolada deserowa biała czekolada(...)wystudzeniu przekrój ciasto na 2 blaty. Rozpuść galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełóż masą ciasto. Górną część ciasta polej stopioną czekoladą. Przygotuj polewę truskawkową. Jedną łyżkę galaretki
Gotuj Sam!ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które lubie mieć w lodówce na podorędziu. Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami 1 płat ciasta francuskiego masło sklarowane do wysmarowania formy 250 ml kremówki 500 g truskawek 3 łyżki brazowego cukru szczypta kardamonu marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna) listki mięty do dekoracji Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw(...)pokrój na kwadraty. Wysmaruj masłem foremki do muffinek. W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań na opakowaniu. ostudź. Truskawki przesmaż krótko ze szczyptą kardamonu. Ostudź . Ubij kremówkę. Na dno każdej babeczki włóż po pół łyżeczki marmolady. Nałóż porcję bitej śmietany. Na górze ułóż truskawki razem z powstałym sosem. Udekoruj babeczki listkami mięty
Gotuj Sam!proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie. Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe 250 g biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wyłóż(...)prostokątną formę folią. Rozłóż równomiernie pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej
Gotuj Sam!lepszej kondycji wiec mogę klepać na klawiaturze. Rabarbarowy kopiec kreta 1 blat biszkoptu kakaowego kilka łodyg rabarbaru 2 jabłka cukier brązowy do smaku 2 galaretki cytrynowe 500 ml kremówki tortowej (36%) czekolada w proszku Obierz rabarbar po czym pokrój go w 1 cm kawałki. Obierz jabłko i pokrój je mniej więcej tak samo. Przełóż owoce do rondelka, posyp(...)ostudzenia. Pokrusz biszkopt . Miseczkę wyłóż folią, rozłóż cienką warstwę ciasta na misce sklajając je tężejącą masą owocową. Rozłóż całą masę równomierną warstwą na cieście. Ubij kremówkę. pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę. Masą śmietanową wypełnij miseczkę, górę posyp pozostałym pokruszonym biszkoptem. Wstaw do lodówki. Podawaj ciasto po kilku godzinach posypane czekoladą w proszku
Gotuj Sam!Może komuś opadnie szczęka ; ) Do przygotowania terriny potrzebujemy: 1 opakowanie żelatyny + zimną wodę 1 łyżeczkę mąki (bezglutenowej) 1 łyżeczkę cukru odrobinę soli i pieprzu 2 jajka 1/2 kubka śmietany kremówki 1/4 kubka mleka 1/4 kubka octu winnego 1 łyżeczkę masła ok 250 g łososia (ja dałam 125 g wędzonego i resztę upieczonego w piekarniku) ok 100 g ugotowanych krewetek koperek(...)gęstnieć. Dodajemy masło i żelatynę aż się rozpuszczą (mieszając, powinno to zająć max 5 minut) i dorzucamy łososia. Na samym końcu gdy masę zdejmiemy już z ognia dodajemy ubitą kremówkę. Masę przelewamy do foremki lub kilku mniejszych foremek i umieszczamy na noc w lodówce. Terrina świetnie sprawdzi się jako nowość na wigilijnym stole, świetnie smakuje z chlebem
Szybko Tanio Smacznieręką? Jeśli jesteście fanami oryginalnego Bounty, ten batonik domowej roboty jest dla Was. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Helio . Składniki: 200 gram wiórków kokosowych Helio 100 ml kremówki 60 gram cukru pudru 70 gram masła 200 gram polewy mlecznej Helio Wykonanie: W naczyniu rozpuszczamy masło i dodajemy kremówkę. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem
Podróż w kulinariadoskonałe połączenie. Moja wersja jest bez jajek, na szybkiego. Każdy może zrobić taki szybki deser a już potem delektować się pysznym smakiem. Składniki: biszkopty podłużne 1 opakowanie śmietana kremówka 500 ml. serek mascarpone 250 gram cukier puder 3 łyżki likier kawowy 2 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżka woda ciepła 1 szkl. kakao do posypania 1-2 łyżki Sposób(...)przygotowania: 1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i wymieszać szpatułką. Dodać likier i ponownie wymieszać. 2. Kawę zalać wodą - wymieszać. Biszkopty ułożyć w formie podłużnej. Każdy biszkopt nasączyć kawą ( ja po 1.5 łyżce nasączyłam każdy biszkopt ). 3. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Nasączyć kawą. Wyłożyć resztę kremu
Kuchnia Paulettes