ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:248/892)

Ciasto czekoladowe z kremem i jagodami 182

masła 6 jaj 250 g cukru (szklanka) 2 łyżki rozpuszczalnej kawy 1/4 szklanka mleka 200 g mąki  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki kremówki (30-36%) 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru 150 g jagód  Poncz: 250 ml napoju kakao Dekoracja: 200 g jagód Świeże listki mięty Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem(...)patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy. Robimy krem. Mascarpone ubijamy mikserem przez minutę, aż zmięknie. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy ok. 1-2 min. Po tym dodajemy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach przez 2-3 min, aż uzyskamy gęsty krem. Uważajcie, aby nie ubijać zbyt długo, bo krem może się zważyć. Wystudzone ciasto czekoladowe przekrawamy

Kuchnia Łukasza
Czekoladowy tort z jeżynami 686

jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem czekoladowy: 800 g śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 3 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany (warto dodać je jeśli na dworze jest bardzo gorąco lub/i jeśli tort musi dość długo czekać na gości(...)ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy

Ciastkozercy
Tort śmietankowo czekoladowy 242

wymiarach 27 cm. Piec przez ok.30 minut w 180 stop. Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem : Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka , dalej ubijać. Następnie powoli wlewać płynną żelatynę do śmietany, cały czas ubijać. Poncz : Wymieszać wszystkie składniki ponczu. Składanie

Kuchnia Danusi
sernik z malinami 158

ciasta rozwałkowujemy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. C aż się zrumieni. składniki na masę serową: 1000 g białego sera 100 ml śmietanki kremówki 200 g cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo: 300 – 400 g malin wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Jajka mieszamy(...)cukrem przy pomocy widelca. Do sera dodajemy śmietanę kremówkę, jajka z cukrem, przesiane mąki oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy do foremki z podpieczonym spodem. Na wierzchu układamy maliny, oprószamy je delikatnie mąką ziemniaczaną i ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 160 st. C, przez ok. 75 min. lub dłużej, aż środek sernika

Domowy Smak Jedzenia
Zemsta Teściowej 840

łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szklanki płatków migdałowych. Ponieważ najwięcej czasu zajmuje tężenie galaretki(...)temp. 160ºC przez ok. 30 minut. Jeden blat ciasta (bez bezy) ułożyć w formie, wyłożyć na niego mocno tężejącą galaretkę (fot.1) i wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje. Kremówkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek i miksować, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać przesiany cukier puder i ponownie miksować. Wyłożyć na galaretkę  (fot.2)  i wyrównać. Przykryć

Świat Ciasta
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami 252

soli   Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej   Przygotowanie: Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić drobno(...)będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola Przyprawić białym mielonym pieprzem i mieloną gałką. Zdjąć z ognia. Odstawić. 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotować karmelizowane orzechy: Orzechy

Moja Delicja
Tort truskawkowy 251

szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: 250g. truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400ml. śmietany kremówki 36% DO OZDOBY: 250g. świeżych truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250g. serka mascarpone(...)śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) pół szklanki cukru pudru Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem

Domowe Torty
Torcikowe ciasto z owocami 210

jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1 litr śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki  żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody(...)obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm z wyłożonym papierem do pieczenia jedynie snem. Piec w 180'C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty. KREM: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać mascarpone (powinno mieć temperaturę pokojową) oraz ostudzoną, płynną żelatynę. Zmiksować. PONCZ: Wszystkie składniki wymieszać. Smak ponczu powinien być słodko - kwaśny z przewagą

Cakes By Kejt
Jagodowe Tiramisu 181

Pyszne Jagodowe Tiramisu Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej 0,5 jagód   Wykonanie:  Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę

W Moim Magicznym Domu
PUCH Z CZEKOLADĄ 351

wersji z czekoladą. Pychotka! Składniki: 1/2 kg sera do sernika 2 galaretki pomarańczowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody 2 Śnieżki w proszku lub 250 ml śmietany kremówki 1 szklanki mleka- do śnieżek biszkopty do wyłożenia trotownicy czekoladowe wiórki- CUKIETERIA czekoladowe rurki- CUKIETERIA tulipany z masy-  CUKIETERIA Wykonanie: *Tortownicę wykładamy ciastkami.  *Galaretki rozpuszczamy(...)gorącej wody. Studzimy.  *Śnieżki łączymy z szklanką zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 250 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser.  Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na boki ciasta wbijamy rurki czekoladowe, wierzch obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi, układamy tulipany jako dekorację

Z Majeczką w kuchni
Duszona cukinia w sosie śmietanowym 303

zbyt wyrośnięte ) 2 cebule średniej wielkości – najlepiej białe czosnkowe ( zwykła tez da radę ) 3 ząbki czosnku – takie duże 1 płaska łyżeczka cukru 100 ml słodkiej śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki masła – duże sól , pieprz do smaku koperek lub natka pietruszki do posypania Cukinię myjemy , osuszamy i kroimy razem ze skórką w drobną kostkę . Cebule , po obraniu kroimy(...)dusimy pod przykryciem , na małym ogniu , około 10-15 minut ( w zależności od wielkości kawałków cukinii ) . Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę , zwiększamy temperaturę i mieszając , odparowujemy nadmiar wody . Dodajemy kremówkę , pieprz , doprowadzamy do wrzenia , sypiemy posiekanym koperkiem , zdejmujemy z gazu i ponownie przykrywamy pokrywką na kilka minut ,żeby koperek uwolnił swój aromat . Gotowe – można podawać . Smacznego   Post Duszona

Ogrodnik w podróży
Ciasto borówkowa chmurka 547

łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki niebieskie 700 ml gorącej wody około 600 g borówki amerykańskiej Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki  250 g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: 3 białka 140 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Biszkopt:   Białka(...)gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki. Do gorącej galaretki dodać borówki i odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Rozsmarować równomiernie na galaretce. Beza z migdałami: Zimne białka ubijać i stopniowo dosypywać

Ala piecze i gotuje
Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym 134

Przepis autorski (mój). Semifreddo, czyli w skrócie to na wpół zmrożony deser lodowy. Jego podstawą są jajka, kremówka i cukier. Jednak ja zrezygnowałam z jajek, ponieważ nie bardzo przepadam za surowymi... Mimo wszystko - deser wyszedł obłędnie pyszny i zniknął niewiarygodnie szybko. Koniecznie spróbujcie!  Deser: 400g śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 40g pokruszonych bez 100g ananasa(...)kruchych ciastek Sos malinowy: (*) 150g malin 2 łyżki cukru kilka kropel soku z cytryny Kremówką z cukrem ubić na sztywno. Dodać pokruszone bezy i pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego). Masę delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rózgą). Formę wyłożyć folią spożywczą, polać niewielką ilością sosu, wypełnić masą, przykryć i włożyć do zamrażarki na minimum 2-3 h. Po 1 godzinie chłodzenia

Di gotuje
Truskawkowe semifreddo 148

truskawek. Cudowny włoski deser semifreddo dziś w wersji truskawkowej. Składniki:  (foremka keksówka lub tortownica minimum 23cm) 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 400g kremówki 36% 500g umytych truskawek bez szypułek mrożone owoce do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy

Gotowanie i blogowanie
Lody kajmakowe 224

Trzeba tylko pamiętać, że po włożeniu do zamrażarki należy je czas od czasu mieszać, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu             Składniki: 500 ml kremówki (30%) zimnej, z lodówki 250 ml mleka 2 łyżki cukru pudru (można pominąć) ½ szklanki kajmaku (z puszki)               Wykonanie: Kajmak przełożyłam do garnka, zalałam(...)małym gazie do momentu rozpuszczenia się kajmaku i połączenia składników. Trzeba uważać, żeby masy nie zagotować. Odstawiłam do wystudzenia a następnie wstawiłam do lodówki, żeby się całkowicie schłodziła. Kremówkę wymieszałam z cukrem i dodałam zimną masę kajmakową. Wymieszałam i przełożyłam do maszyny do lodów. Dalej należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi maszyny. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji masę lodową przełożyłam

Kuchnia u Krysi