ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:250/892)

SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM Z ORZECHAMI LASKOWYMI 229

kostkach ) jaja 5 szt. śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek cukier puder 6 łyżek sok z cytryny 1 łyżka mąka 3 łyżki Mus: czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki śmietana kremówka 200 ml. białka z 2 jaj przyprawa do piernika 1 łyżka masło 1 łyżka żelatyna 1 łyżka woda ciepła 3 łyżki Dodatkowo: masa kajmakowa 300 gram kakao do oprószenia ciasta(...)wstawić garnek z wodą, na to miskę z czekoladą. Gotując na małym ogniu czekamy, aż się rozpuści czekolada.  Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę. Do ubitych białek dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy ubita śmietanę. Na sam koniec żelatynę rozpuszczamy w wodzie, czekamy, aż spęcznieje i podgrzewamy, aż się rozpuści

Kuchnia Paulettes
CZEKOLADOWE TIRAMISU Z MALINAMI 157

czekoladowe, delikatne i kremowe, niezbyt słodkie. Dzięki malinom lekko kwaskowe. Maliny pasują tutaj idealnie, z czekoladą smakują rewelacyjnie. Całość obsypana grubo kakao.  SKŁADNIKI: mascarpone 250 g.  śmietana kremówka 250 ml.  żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki czekolada mleczna 100 g.  czekolada gorzka 100 g.  rum 2 łyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki(...)rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl.  METODA: Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut. Strużką wlewamy śmietanę kremówkę, dalej ubijając mikserem, aż śmietana będzie gęsta.  Do rondelka wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy na gaz. W misce umieszczamy olej

Kuchnia Paulettes
ROLADA KAWOWA BEZ PIECZENIA 125

intensywny smak kawy. Oprawą są podłużne biszkopty, które są nasączone. Deser znika nie jest duży, zatem znika szybko. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.  SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 36 % 300 ml.  cukier 4 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka likier kawowy lub wódka 2 łyżki biszkopty podłużne 1 op. 200 g.  mocna kawa 350 ml. (u mnie(...)Ułożyć w formie na dno ok. 3 szt. 2 rządy i na boki po 2 szt. do góry 2 rządy.Resztę biszkoptów zostawić na górę. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje ( ale nie na sztywną pianę ). Dodajemy mascarpone, kawę i likier. Miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Krem wykładamy na biszkopty

Kuchnia Paulettes
MUS TIRAMISU Z CZEKOLADĄ 214

sobą równoważy. Deser sprawdzi się na imprezy lub nagle zapowiedzianych gości. Wystarczy 30 minut i deser gotowy.  SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: serek homogenizowany naturalny 400 g. śmietana kremówka 36 % 300 ml.  kawa rozpuszczalna 2 płaskie łyżki woda niegazowana zimna 2-3 łyżki  cukier puder 3 łyżki czekolada mleczna (można zastąpić gorzką) 200 g.  mleko 3.2 % ok.8(...)Serek homogenizowany umieścić w misce razem z cukrem pudrem i rozcieńczoną w wodzie kawą. Miksować mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.  Oddzielnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać do serka. Wymieszać szpatułką.  Do garnuszka wlać mleko. Podgrzać na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę i mieszać szpatułką do rozpuszczenia (nie używać metalowej łyżki). Odstawić do lekkiego ostygnięcia

Kuchnia Paulettes
DELIKATNA BISZKOPTOWA SZARLOTKA 93

połowy cytryny cukier puder 1 łyżka  marmolada jabłkowa ok. 1 kg  galaretka np. cytrynowa 2 op.  powidła śliwkowe 5 łyżek  cynamon 1/2 łyżeczki śmietana kremówka 150 ml.  mascarpone 250 g.  METODA: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką(...)jabłkową. Dodać cynamon i mieszać, gdy masa zacznie pyrkotać dodać galaretki i energicznie mieszać, aż się rozpuszczą. Masę jabłkową przelać na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem. Śmietanę kremówkę ubić ( nie całkiem na sztywno ) dodać mascarpone i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna. Wyłożyć na biszkopt ( można przełożyć do rękawa cukierniczego i stworzyć wzorki ). Ciasto umieścić w lodówce

Kuchnia Paulettes
Ciasto Barbórkowe 217

pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Warstwy galaretkowe: 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 2x900 ml gorącej wody   Warstwa kakaowa: 1 litr śmietanki kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny+1/4 szkl zimnej wody 2 kopiaste łyżki kakao     Dodatkowo: 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, startej kilka winogron przekrojonych na połówki(...)pozostawić na 5 minut. Następnie podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu i wymieszać, aż się rozpuści. Żelatyny nie można zagotować, traci wtedy swoje właściwości. Przestudzić.   Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz przesiane kakao. 2 łyżki ubitej śmietany wmieszać do letniej żelatyny, energicznie wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i krótko zmiksować

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką 321

białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa: 1L śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń lub moreli (użyłam moreli) 4 wafelki Prince Polo XXL 2 opakowania fix do śmietany 2 galaretki truskawkowe Do ozdoby: trochę ubitej śmietanki(...)całkowitego stygnięcia. 9. Brzoskwinie lub morele osączyć, zachowując syrop i pokroić je na kawałeczki. Około 1/3 szklanki syropu nasączyć biszkopt w blaszce. 10. Wafelki pokroić na kawałki. 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać morele, wafelki i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Wierzch polać lekko tężejąca galaretką ( patrz film ). Ciasto wstawić

Mała Cukierenka
Sernik na zimno z mandarynkami 186

Cymes zrobiłam galaretkę. Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak pysznie.  Składniki: Spód: 100 g herbatników 80 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego  250 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl letniej wody Galaretka mandarynkowa: 250 ml soku z mandarynek Victoria Cymes 2 płaskie łyżeczki żelatyny 1 puszka mandarynek  Przygotowanie: Herbatniki(...)dnie papierem do pieczenia. Mieszankę z herbatników równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy i ugnieść. Serek zmiksować z cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę , dodawać porcjami ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać na jednolitą masę. Masę serową przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Mandarynki odsączyć z zalewy. Odłożyć kilka do dekoracji a resztę rozłożyć na masie serowej lekko wciskając. Włożyć

Ala piecze i gotuje
Ciasto Ambasador Siostry Anastazji 1242

bakalii (u mnie suszone w równych proporcjach: suszone morele, rodzynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały) 250 g ananasów z puszki Polewa czekoladowa: 80 g mlecznej czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka wódki  ok. 50 g orzechów włoskich do posypania wierzchu Ambasador Siostry Anastazji - Składniki:   Biszkopt: Blaszkę wykładamy pergaminem (ok. 20 x 28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka(...)którym krem będzie na tyle sztywny aby można było wyłożyć kolejną warstwę kremu.) Następnie wykładamy masę ananasową, wyrównujemy i znów umieszczamy w lodowce na ok. godzinę. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie gotujemy), a następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz alkoho l. E nergicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Strużkami lekko przestudzonej czekolady polewamy

Słodka Strona
Naleśniki mojego dzieciństwa 191

sera twarogowego  1 cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru  2 łyżki gęstej śmietany 1 tabliczka czekolady 100 g ok. 30 g wiórek kokosowych ok. 4 łyżki kremówki 30% składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml mleka 3,2 % 200 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml oleju + olej do smażenia Wykonanie: Z podanych składników na naleśniki robimy(...)Jeżeli ser dla nas jest za mało słodki, zawsze można dodać więcej cukru. Tak samo jest z konsystencją i dodaniem ilości śmietany. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy kremówkę (bez ubijania) Smażymy nasze naleśniki, smarujemy serem i polewamy ciepłym sosem czekoladowym posypując na koniec na bogato wiórkami kokosowymi. Ja dorzuciłam jeszcze klika płatków migdałów do dekoracji. Naleśniki są przepyszne

W Moim Magicznym Domu
Naleśniki z twarogiem i jagodami ... czyli bieszczadzki deser 191

Rama "smaż jak szef kuchni" - do smażenia naleśników Składniki na farsz: 1/2 kg twarogu sernikowego - mielonego (u mnie Président ) ok 250 g jagód (u mnie mrożone) 20 g śmietanki kremówki 36% 16 g cukru waniliowego cukier puder - do posypania naleśników Farsz: Część jagód, czyli 200 g wrzucamy do blendera, dodajemy cukier waniliowy i miksujemy ok. 20 sekund. Do miski wkładamy(...)twaróg i dodajemy zblendowane jagody - całość mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy mikserem kremówkę "na sztywno". Obie miski wkładamy do lodówki. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce - odstawiamy na 30 min. do lodówki (ja robię to przed zrobieniem farszu). Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej do naleśników) i wlewamy ok. 1 płaską łyżeczkę Ramy - rozsmarowujemy pędzelkiem. Czynność

Alutka-Gotuje
Serniczki waniliowe na zimno z musem z papayi 140

odblaskowy. czy owoce nie są zaskakujące?   Dla kogo: dla mających zepsuty piekarnik dla lubiących serniczki na zimno dla posiadających papayę Składniki na serniczek: 250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki (30 lub 36%) łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki żelatyny 4,5 łyżki mleka 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki na mus: papaya łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki miodu(...)wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili zalewamy gorącym mlekiem i energicznie mieszamy by nie było żadnych grudek. Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie miksujemy mascarpone wraz z kremówką i cukrem waniliowym. Masa musi stać się sztywna. Dodajemy ekstrakt waniliowy i powoli dodajemy zahartowaną żelatynę.  Dokładnie mieszamy i nakładamy do pucharków. Odstawiamy pucharki do lodówki i przygotowujemy

Mania Wypiekania
Tort czekoladowy z truskawkami 124

szklanka mąki pszennej • 1 cukier waniliowy • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • szczypta soli • 1/2 szklanki mleka • 1/4 szklanki oleju Bita śmietana • 300 ml śmietany kremówki 30-36% • 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa • 100 g masła • 2 łyżki cukru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki mleka • 500 g truskawek • 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych do ozdoby(...)obok i pilnować. • Odłożyć do dekoracji najładniejsze truskawki, pozostałe pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. • Na jeden blat wyłożyć kremówkę z truskawkami i przykryć drugim blatem. Polewa czekoladowa • Masło rozpuścić podgrzewając, ale nie gotować. • Dodać cukier, kakao, mleko i energicznie wymieszać. • Wystudzić mieszając od czasu

To co kocham
Tort biała czekolada z truskawką 319

Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone Frużelina truskawkowa 500 g truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru(...)cytryny Nasączenie 1 szt. cytryny 1 szt. pomarańczy 0,25 szklanki wody Sposób przygotowania Biszkopt Biszkopt przygotować wg przepisu na biszkopt (link na wstępie) Krem Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku (najlepiej z grubym dnem), do wrzenia, zestawić z palnika. Do śmietany dodać „połamaną” białą czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum

Wypieki i Rumieńce

Proponowane wyszukiwania