dodajecie solony karmel, może zdradzicie mi jakieś dotąd nieznane połączenie :D Solony karmel - przepis krok po kroku: Składniki: 200 g cukru (szklanka) 70 g masła 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30-36% 1/2 łyżeczki soli Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i ustawiamy na średnim ogniu, ciągle mieszamy łyżką. Cukier zacznie się krystalizować. Po jakimś czasie cukier zacznie topić(...)połączy. Zdejmujemy z ognia. *Należy uważać, aby nie spalić karmelu, bo wtedy będzie bardzo gorzki. Jak tylko nabierze koloru odrazu dodajemy masło i przestajemy gotować. Po tym wlewamy śmietankę kremówkę, mieszamy do połączenie się składników. Dodajemy sól (najlepiej morską), mieszamy i po ostudzeniu, karmel jest gotowy do jedzenia. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza
Kuchnia Łukaszadyniowego puree, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso, posypane kawą. Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru i cudownego aromatu. Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 100 g podłużnych biszkoptów 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy 1-2 łyżki likieru Amaretto Wykonanie(...)Mascarpone łączymy z kremówką, cukrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia się składników. Ostudzoną kawę łączymy z Amaretto, maczamy w niej biszkopty i układamy po kilka kawałków na dnie każdego pucharka. Przykrywamy je 3 łyżkami kremu dyniowego. Układamy kolejną warstwę biszkoptów i znów przykrywamy kremem. Tak samo napełniamy kolejne
Podróż w kulinariaKolejny tort przygotowany dla córki koleżanki. Tym razem z opłatkiem i z brzoskwiniami. Podobno był przepyszny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 500ml śmietanki kremówki * 250g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * słoiczek dżemu brzoskwiniowego * pomarańczowy barwik spożywczy * opłatek na tort * brzoskwinie z puszki do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć sokiem z odsączonych(...)brzoskwiń. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować pomarańczowym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ob łożyć plasterkami brzoskwiń. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie Martyłyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT MAKOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 kopiata łyżka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA 1 l śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix białe 1 śmietan fix o smaku truskawkowym masa śmietanowa z torebki (utwardzacz) 1 opakowanie żelatyny deserowej MUS ŚLIWKOWY 3 galaretki wiśniowe(...)ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wlać do formy. Piec około 20 min w 180 st. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko do mąki dodać mak. MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę kremówkę ubić dodać puder, śmietan fixy i pod koniec ubijania wsypać masę śmietanową z torebki i przygotowaną żelatynę jak podano na opakowaniu. MUS ŚLIWKOWY: Galaretki wiśniowe rozpuścić w gotowanej wodzie
Gotuję Testujęszkl cukier - 1 szkl kakao - 2 łyżki przyprawa do piernika - 1 opak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 3 łyżki Krem : śmietana kremówka - 0,5 szkl cukier puder - 1 łyżeczka barwnik zielony spożywczy Dekoracja: perełki srebrne, niebieskie lentilki konfetti mix świąteczny Dodatkowo foremka papierowa do pieczenia w kształcie choinki Przygotowanie : Ciasto(...)końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. Przelać ciasto do formy, w kształcie choinki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut. Wyjąć ciasto , ostudzić. Krem : Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem na sztywno. Posmarować wierzch i boki piernika kremem śmietanowym. Gotową choinkę udekorować perełkami, lantynkami i posypką świąteczną. (function
Kuchnia Danusiobiad. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 6 plastrów szynki gotowanej 6 plastrów sera żółtego 6 krążków ananasa z puszki 500 g porów 4 jajka 250 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Wykonanie: Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Następnie wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą, przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą gałki(...)przyrumieniły, a następnie kroimy je w kostkę. 6 przyrumienionych kromek chleba tostowego, pokrojonych w kostkę, mieszamy z uduszonymi porami i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Jajka mieszamy ze śmietaną kremówką, przyprawiamy, pieprzem, solą i polewamy pory zmieszane z chlebem tostowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. W tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Krążki ananasa
Kuchnia MagdaLenyPoezja smaku zamknięta w jednym serniku. Mocny kakaowy spód a na nim rozpływająca się masa serowa z śmietaną kremówką, kokosem, białą czekoladą i mlekiem w proszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili z ciastem i pyszną kawą! Spód: 258 g ciastek kakaowych Hit 75 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera sernikowego (z wiaderka) 4 jajka 100 g białej czekolady(...)rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie zważyła. Zahartowana czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę
VioletoweKucharzeniekrupczatki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia na krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki kakao instant 1/2 szklanki wystudzonej herbaty bez cukru Białka ubić na pianę, Kiedy będzie sztywna stopniowo dodawać(...)galaretki i odstawić. Brzoskwinie drobno pokroić i rozłożyć na cieście. Zalać na pół stężałą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Chałwę rozkruszyć widelcem i wymieszać z mascarpone. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i i wymieszać z serkiem. Wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać kakao. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli Masa - 900ml soku typu kubuś o smaku Marchew, Jabłko, Truskawka - 3 budynie waniliowe Krem - 500ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa - 200ml gorącej wody Dodatkowo - Opakowanie delicji o smaku pomarańczowym - 2 galaretki pomarańczowe - 600ml gorącej wody Sposób przygotowania: W miseczce mieszamy mąki, następnie(...)chwilę przestygnie po czym wykładamy masę na nasz wcześniej upieczony biszkopt. Zostawiamy do wystudzenia. W szklance wody przygotowujemy jedną z galaretek i zostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy naszą kremówkę z cukrem pudrem do sztywnej masy dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Chowamy do lodówki i czekamy, aż masa zacznie tężeć. Gotową masę wykładamy na wcześniej wyłożoną masę Kubusiową. Układamy
Mentor Smakuzawiera. Latem nie mogło zabraknąć czekoladowej ochłody! Do przygotowania litra lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru sprawia, że lody nie są takie twarde po wyjęciu z zamrażarki) Proces przygotowania lodów zaczynamy(...)zagotowania mleka z dodatkiem śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a żółtka miksujemy z cukrem aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Ubite żółtka należy porcjami dodawać do ciepłego mleka i całość podgrzać do ok 80 stopni – na tym etapie produkcji musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie
Szybko Tanio Smaczniemascarpone i ciasteczkami Oreo. Do tego dekoracja w postaci żelkowego duszka. Musicie koniecznie przygotować takie desery na Halloween. Składniki : * około 25 ciasteczek Oreo * 2 czekolady mleczne * 200ml śmietany kremówki * 200g serka mascarpone * opcjonalnie żelki duszki i ciastka typu belvita Przygotowanie : Ciasteczka pokruszyć, połowę przełożyć do pucharków. Czekoladę połamać, kremówkę zagotować i ciepłą zalać czekoladę, dobrze wymieszać i odstawić
Magiczne Życie Martyolejem i puree dyniowym. W drugiej misce łączymy suche składniki. Suche składniki łączymy z mokrymi. Przekładamy do foremek na muffiny, pieczemy 20 min w 180 stopniach. Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy masło orzechowe, a na końcu kremówkę, mieszamy, przekładamy do szprycy. Kremem dekorujemy muffinki, na wierzchu układamy cukrowe duszki
słodki bratekBAZYLIOWY: 1 pęczek świeżej bazylii ( ok. 25 g) 2 łyżki podprażonych migdałów/ orzeszków pini/ orzechów nerkowca 10 g startego parmezanu 2-3 łyżki oliwy 1-2 łyżki śmietanki kremówki dodatkowo: odrobina soku z cytryny oraz sól i pieprz DODATKI: Smażona ryba, np. dorsz Cebulkę drobno poszatkować – ręcznie bądź w malakserze. Zeszklić na maśle i odstawić. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez(...)bądź zmielić w młynku do kawy na mąkę – wówczas nie będą wyczuwane grudki orzechów lub migdałów. W malakserze, bądź blenderze umieścić orzechy, dodać bazylię, parmezan, oliwę i śmietankę kremówkę - zmiksować na gładki krem. Całość przełożyć na patelnię i lekko zagotować aż sos nabierze gęstej konsystencji. Można dodać do smaku odrobinę soku z cytryny oraz soli. Tutaj trzeba się pobawić
Calzonella.comidealnie wpisuję się w klimat tej imprezy. Koniecznie przygotujcie ten deser bo jest przepyszny! Składniki : * budyń waniliowy * budyń czekoladowy * litr mleka * 4 łyżki cukru * 200ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pomarańczowy barwnik spożywczy Przygotowanie : Przygotować każdy budyń osobno z pół litra mleka i 2 łyżek cukru. Jeszcze ciepły przelewać na przemian do wysokich szklanek(...)Kremówkę ubić, dodać cukier puder i barwnik. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować przestudzony budyń. Schłodzić
Magiczne Życie Martynastępnym razem dam całe jajka) 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie 1. Sernik. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy(...)Ostudzić, schować do lodówki na ok. 30 minut (aż masa zgęstnieje). Nastepnie ubijać przez ok. 3-4 minuty aż masa nieco zjaśnieje, można dolać ze 2-3 łyżki smietanki kremówki. Jeśli masa nie będzie się dobrze ubijać, ponownie schować do lodówki, nastepnie wyjąć z lodówki i znowu ubijać. Mus wyłożyć na całkowicie wystudzonym cieście. Przed podaniem przechowywać w lodówce przez
coolinarnastrefa.blogspot.com