ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:243/892)

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z gorczycą 169

Polędwiczki, które rozpływają się w ustach, otulone sosem ze śmietany kremówki i smażonymi pieczarkami Wyrazistości całej potrawie nadaje gorczyca z mojej ulubionej musztardy francuskiej i sosu sojowego. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis! 35 min 4 składniki: kawałek polędwicy wieprzowej pokrojonej na 10 plastrów o grubości ok. 1,5 cm 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki musztardy francuskiej ok. 10 pieczarek(...)średniej wielkości 150 g śmietany kremówki 36% pieprz do smaku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie natka pietruszki lub szczypiorek wykonanie: Polędwice umyć, osuszyć, przyprawić pieprzem i odstawić na 20 minut. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pieczarki przez ok. 10 minut. Dodać masło, a następnie mięso i smażyć z każdej strony

Ania i Marcin gotują
Czekoladowy sernik z cynamonem 187

Najbardziej czekoladowy sernik jaki jadłam. Jest niezwykle kremowy dzięki serkowi mascarpone i śmietanie kremówce. Do tego rewelacyjnie pachnący cynamon i czekoladowa polewa. Po prostu obłędny w smaku! Spód: 35 g masła 120 g ciasteczek maślanych bez dodatku cukru  Cukry Nyskie Masa serowa: 250 g sera sernikowego (z wiaderka) 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru(...)serek mascarpone. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę oraz cukier. Cały czas miksując wbijamy kolejno jajka. Pomiędzy każdym czekamy aż połączą się z masą. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę wymieszaną z cynamonem. Wystudzoną czekoladę energicznie mieszamy z kilkoma łyżkami masy serowej (u mnie około 10 łyżek).  Zahartowana czekoladę przelewamy do reszty masy i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy

VioletoweKucharzenie
DESER ZE ŚMIETANĄ, BRZOSKWINIAMI I SŁOMKĄ PTYSIOWĄ 156

ptysiową cynamonową. Polecam takie szybkie desery, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego :) Do deseru wykorzystałam słomkę ptysiową z cynamonem  od firmy  Brześć . Składniki: * 200 ml śmietany kremówki 36% * 125 ml serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym * cukier puder do smaku * brzoskwinie w puszce * słomki ptysiowe z cynamonem Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku

Zrób to smacznie
budyniowa składanka 145

proszku do pieczenia na krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego  3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie żółtej galaretki kostka masła na krem śmietanowy: 600 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny dodatkowo: 2 duże paczki kakaowych herbatników 1/2 szklanki mleka łyżka gorzkiego kakao Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę(...)blaty.  Budyń rozpuścić z cukrem w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić i utrzeć z masłem.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować ze śmietanką. Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć herbatnikami namoczonymi w mleku. Na nich rozłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SERNIK CHAŁWOWY BEZ PIECZENIA 237

minut w lodówce. Składniki na masę serową:  750 g zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego (można użyć mielonego z wiaderka, ja jednak mieliłam sama) 450 ml śmietany kremówki 36% 300g chałwy waniliowej 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (następnym razem wezmę 6 - masa będzie bardziej ściągnięta) 70 ml wody Dodatkowo: kilka kostek roztopionej czekolady Wykonanie: W dniu poprzedzającym(...)robienie sernika, kremówkę podgrzewamy  w garnuszku uważając, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Do ciepłej śmietany dodajemy posiekaną chałwę, i mieszamy do jej maksymalnego rozpuszczenia. Następnie przecieramy ją przez sitko, by nie było grudek. Przykrywamy talerzykiem lub  folią, i wystudzoną wstawiamy do lodówki, do następnego dnia (min. 12 godzin)   Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wodą, i odstawiamy

Walijskie Pichcenie
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 141

słodko: 500 g dyni 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru waniliowego i 1 łyżka cukru 400 ml mleka koksowego lub ok. 250 ml zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym(...)cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana kremówka do dekoracji Do bulionu można dodać jeszcze bulionetkę, jeśli jest zbyt mało wyrazisty, ale nie jest to koniecznie.   Nie jestem fanką bardzo gęstych zup, ta jest nieco rzadsza, jeśli wolicie

Cooking Monster
lekkie ciasto śmietanowe z malinami 174

obłędnie pysznego.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę śmietankową: 1 litr śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki  dodatkowo: 2 szklanki malin duża paczka herbatników kakaowych łyżka kakao Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić(...)Mąkę przesiać z  proszkiem do pieczenia i wymieszać z masa jajeczną. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżkami. Połączyć z mascarpone. Połowę masy śmietankowej rozsmarować na biszkopcie i przykryć warstwą herbatników. Na ciastkach ułożyć maliny i przykryć pozostałym kremem. Wierzch

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort dacquoise 209

przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajamkowej  pół szklanki posiekanych  orzechów włoskich 10 posiekanych daktyli Mascarpone wymieszać za pomocą miksera z  kajamkiem na gładką masę.  Śmietanę kremówkę

Kolorowa kuchnia Elki
Truflowe kule orzechowo- czekoladowe 204

masła 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki kakao 4-5 łyżek mleka w proszku  3-4 łyżki cukru 40 ml ciemnego rumu (wódki, koniaku) 50-100 ml śmietanki kremówki ok. 25 orzechów laskowych kakao i cukier puder do obtoczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbiatniki mielimy w blenderze na gruby piasek. Dodajemy mleko w proszku, cukier oraz kakao i krótko miksujemy(...)połączenia składników. Przekładamy masę do miski. Dodajemy roztopione masło i masło orzechowe, rum oraz śmietankę kremówkę (50 ml) i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy mleka w proszku, jeśli zbyt gęsta dolewamy śmietanki. Masa ma być dość zwarta, łyżka wbita w masę powinna nieznacznie opadać. Gotową masę wstawiamy do lodówki na ok 1h aby stężała. Ręce zwilżamy zimną

DefinicjaSmaku
Mini Pavlova, na Urodziny Bloga. 136

białka z jaj ekologicznych 100 gram cukru pudru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego 1 szkl. śmietany kremówki 30% do przybrania - listki mięty i owoce (truskawki, borówka amerykańska, maliny, jeżyny) Przygotowanie Schłodzone  białka i szczyptę soli ubić na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać(...)minut, gdy wierzch był już suchy i zaczęły pojawiać się na nim spękania (widoczne na zdjęciach), wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam lekko uchylone drzwi, aby beza wystygła. Bardzo zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wystudzoną bezę przełożyć na paterę, na górę bezy (w uformowane wgłębienie) nałożyć bitą śmietanę, udekorować owocami i listkami mięty. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Szkocki trifle. 177

Środkowa warstwa (custard): 150 ml mleka  150 ml słodkiej śmietanki 1 laska wanilii 4 duże żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Górna warstwa: 150 ml śmietanki kremówki  1 łyżka cukru pudru 9 malin Wykonanie: Biszkopty pokroić na ćwiartki i poukładać na dnie pucharków. Dżem wymieszać z whisky lub likierem (ja wybrałem drambuie) i wyłożyć na biszkopty(...)ciągle mieszając aż zacznie gęstnieć (5 - 10 minut). Nie pozwolić na wrzenie. Przelać (przetrzeć) custard przez sitko do miski i odstawić do schłodzenia. Wyłożyć do pucharków jako środkową warstwę. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na custard. Odstawić deser do lodówki do schłodzenia na 1/2 do 1 godziny. Udekorować malinami

zadanie-gotowanie
Tort czekoladowy z wafelkami 161

Słodki, ale przepyszny torcik, który zrobiłam dla męża koleżanki z pracy. Prezentuje się i smakuje świetnie!  Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 4 śm ietan y kremówki  * 3 tabliczki mlecznej czekolady * łyżka cukru pudru * p ół szklanki soku pomarańczowego  * 200-300g dowolnych wafelków z orzechami Przygotowanie : Czekoladę połamać na kostki, zagrzać dwie śmi etany i wymieszać(...)dstawić do wystygnięci a i ubić masę na krem. Biszkop t przekroić na trzy części , ka żdy blat nasączyć sokiem pomarańczowym. Tort przekłada ć kremem czekoladowym. Wierzch posmarować ubitą kremówką z cukrem. Udekorować tort wa fe lkami

Magiczne Życie Marty
Ciasto czekoladowe z burakami 436

cukru kokosowego 50 g cukru Składniki mokre: 250 g ugotowanych buraczków 200 ml oleju rzepakowego 3 duże jajka 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej Krem: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru wiórki czekoladowe Przygotowanie: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki(...)pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Krem: Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta, brzegi posypać czekoladowymi wiórkami. Ja piekłam ciasto w tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem więc

Ala piecze i gotuje
Sos karmelowy z nutą wanilii 169

Maksymalnie wciągający sos karmelowy o waniliowej nucie, dodatkowo 'podkręcony' cukrem muscovado, który naturalnie ma karmelowy posmak. Dzięki sporej ilości kremówki i masła ma kremową i aksamitną konsystencję, jak również jest odpowiednio gęsty- po schłodzeniu fajnie gęstnieje i ma strukturę słodkiego smarowidła, ale kiedy nabiera temperatury staje się lejący. Zamiast cukru waniliowego można pokusić się o szczyptę soli, wtedy zamiast posmaku(...)wanilii uzyskacie solony karmel- równie ciekawy. Sos należy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. około 280 ml: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * cukier muscovado- 1 łyżka (można pominąć) * kremówka- 200 g * masło- 50 g * cukier waniliowy- 1 łyżka Cukier trzcinowy przesypać do rondelka (najlepiej z grubym dnem), wyrównać i wstawić na bardzo mały ogień. Podgrzewać (nie mieszają), aż cukier się

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto "Kopiec Kreta" 129

jajka 180 g cukru 130 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju  Krem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru  Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny   Najpierw należy przygotować ciasto: całe jajka ubić z cukrem na gładką, jasną masę. Nie przestając miksować dodawać(...)przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu powoli ostudzić.   Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, zostawić do ostudzenia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodając ostudzoną żelatynę, wstawić do lodówki do stężenia.      Z ostudzonego ciasta odciąć wierzchołek i pozostawiając nieruszony

Simply Food