budyniu waniliowego 250 g masła 30 g ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo: 1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki i ksylitol wymieszać ze szczyptą soli i zagnieść z pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)biszkoptu. Posmarować biszkopt dżemem, następnie rozsmarować 1/7 kremu. Postąpić podobnie do wykorzystania wszystkich skladników, pozostawiająć kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boku tortu w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamana na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować tort. Udekorować wg własnej fantazji lub pozostawić czysto czekoladowy. Przechowywać w temperaturze pokojowej, taki jest najsmaczniejszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczenia. Każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C, do zrumienienia. Po upieczeniu ściągamy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 120 g masy kajmakowej wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo kajmak i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przy pomocy rękaw cukierniczego nadziewamy rurki. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. przykładowy sposób
Domowy Smak JedzeniaKalerosse™ , gruszką, czerwoną cebulką, gorgonzolą i orzechami włoskimi! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, pół opakowania Kalerosse™ , gruszka, 1/2 czerwonej cebuli, gorgonzola, orzechy włoskie, 1 jajko, 10 łyżek śmietany kremówki, sól, pieprz, świeży tymianek Ciasto francuskie kroimy na prostokątne kawałki, które smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze śmietanką kremówką z dodatkiem soli i pieprzu oraz ew. przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Plate of Joypatyczka. Ja piekłam swój 52 minuty. Radzę sprawdzić przed wystawieniem z piekarnika na środku czy jest dopieczony. Formę wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Masa cynamonowa: - 400g śmietany kremówki 36% - 400g mascarpone - 5 łyżeczek ksylitolu lub cukru (lub dowolnie) - 1,5 płaskiej łyżeczki cynamonu W misie miksera umieścić mascarpone razem z kremówką, dodać także ksylitol i ubić na sztywną
Smaczne Zdrowepianka Składniki: Biszkopt jajka-6 szt ocet - 1 łyżeczka olej - 2 łyżki cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Pianka : śmietana kremówka - 250 ml cukier puder - 1 łyżka maliny mrożone - 200 g galaretka malinowa - 2 opak woda - 2 szkl Poncz woda - 3/4 szkl cukier - 1 łyżka sok z połowy cytryny(...)łyżki Polewa: czekolada w pastylkach - 100 g CUKIETERIA.pl masło - 2 łyżki śmietana kremówka - 4 łyżki Dekoracja : konfetti gwiazdki , choinki CUKIETERIA.pl Przygotowanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto
Kuchnia Danusiniej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym w zimie). Był to tzw. „zastrzyk witamin”. Tak i oto powstawała warzywna zupa z kulinarnych „śmieci” mojego dzieciństwa. Choć(...)samotnymi Brukselkami smakowała tamtego dnia. Tak więc pamięci tych dwóch, samotnych brukselek prezentuję niniejszy przepis. Samotna Brukselkowa Zupa Składniki (4 porcje) : 1/2 kg brukselek (jak najmniejszych) 1/3 szklanki śmietany kremówki 1 szklanka kaszy orkiszowej 1 mały pęczek koperku (grube końce drobno posiekane) sól i pieprz do smaku W średnim garnku, zagotować 1,5-2 litry wody (mniej, jeśli wolicie gęstszą
Jem więc JestemJutro imieniny Ewy i też tort z tej okazji. Taki na szybko - dekoracja z tego co miałam. Mam nadzieję, że smakował. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 800ml śmietany kremówki * 3 łyżki cukru pudru * 4 śmietan-fix-y * dżem brzoskwiniowy * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * do dekoracji biszkopty, draże w dwóch smakach oraz kwiaty(...)opłatka Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty. Wrzątek wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć biszkopty. Przełożyć dżemem i kremem z ubitej kremówki z cukrem pudrem. Ozdobić tort drażami i obłożyć biszkoptami
Magiczne Życie Martycream cheese) -300 g masła orzechowego -pół szklanki cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód. Bita śmietana: -500 ml śmietany kremówki -3 łyżki cukru -1 śmietanka fix dodatkowo: -orzechy - gorzka czekolada Należy ok. pół godziny wcześniej włożyć śmietanę kremówkę do zamrażalnika. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy śmietana będzie
Receptura smakuczekolada deserowa (90g) + 3 łyżki mleka 2 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1/2 szklanki gorącej wody 200 g serka homogenizowanego (naturalnego) 300 ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: "śnieżki" Dr Oetker do ozdoby Przygotowanie: Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy - wkładamy do woreczka i ubijamy tłuczkiem(...)wsypujemy do dużego kubka, zalewamy zimną wodą i mieszamy - odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie gotujemy wodę (1/2 szkl.) - wlewamy do kubka z żelatyną i całość mieszamy - odstawiamy. Kremówkę ubijamy "na sztywno", dodajemy cukier puder i serek - mieszamy. Wystudzoną żelatynę wlewamy do miski - mieszamy. Z lodówki wyjmij foremkę. Ok. 2/3 przygotowanej masy nakładamy na warstwę nr 1, do pozostałej
Alutka-Gotujeprzestudzenia. Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami. Lukier marcepanowy: - 4-5 łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i stopniowo dolewamy kremówkę, cały czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukrem polewamy delikatnie ciasto i obsypujemy rozdrobnionymi migdałami. Smacznego
Smaczne Zdrowe250g masła 275g cukru 40g kakao 90g mąki pszennej 3 jajka Pianka 3 białka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 50ml bardzo ciepłej wody, ale nie wrzątku 200g śmietany kremówki 36% Do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką oraz masło, na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, konsystencja niczym(...)mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy do połączenia. Pod koniec wlewamy powoli ostudzoną żelatynę, miksujemy. Śmietankę ubijamy na kremówkę, łączymy ją z masą białkową za pomocą szpatułki. Piankę wykładamy na schodzone ciasto, lekko dociskamy, wstawiamy blaszkę do lodówki na dwie godziny
Gotowanie i blogowaniewnętrza. Składniki: 200g białek (5 białek) 320g cukru pudru 2,5 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu dodatki granat świeża żurawina gałązki świeżego rozmarynu 200g śmietanki kremówki 36% cukier puder Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijamy je na sztywno z małą szczyptą soli - nie ubijamy zbyt długo by nie przebić białek, wystarczy gdy masa będzie sztywno(...)Kremówkę ubijamy na sztywno (nie słodzimy, beza nada wystarczającej słodyczy), granat obieramy, żurawinę myjemy i dokładnie osuszamy. Upieczony wieniec układamy na paterze, nakładamy warstwę bitej śmietany i dekorujemy owocami granatu oraz świeżą żurawiną. Wtykamy małe gałązki rozmarynu. Całość obsypujemy cukrem pudrem
Gotowanie i blogowaniełyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki maku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy: 200 g marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) Syrop pomarańczowy: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka łyżek miodu * PRZYGOTOWANIE Biszkopt makowy Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną(...)patelni lub garnku o dużej powierzchni, gotując na małym ogniu. Pod koniec posłodź miodem. Krem marcepanowy Marcepan zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Mascarpone zacznij ubijać, dodając stopniowo marcepan. Kremówkę ubij na sztywno w osobnym naczyniu, a następnie zacznij do niej dodawać łyżka po łyżce masę marcepanową, delikatnie ubijając. Na sam koniec możesz dodać odrobinę aromatu. Przygotowanie tortu Na paterze
Food Squareszklanki cukru kryształu 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Składniki masy śmietankowej: 25 dkg masła 1/2 l śmietany kremówki 36 % cukier puder do smaku Składniki pierzynki: 1/2 l śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 1-2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody Dodatki: twarda czekolada lub inna posypka
Przepisy kulinarne babci Antoninyopakowanie naturalnej przyprawy do piernika - 20 g 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki Inki Klasycznej 230 ml mleka 2 jaja 300 g mąki pszennej polewa: 70 ml śmietany kremówki 30% 100 g dobrej mlecznej czekolady płaska łyżka Inki Klasycznej orzechy, migdały, skórka pomarańczowa do ozdobienia wierzchu Do przełożenia - 200 g dżemu z leśnych owoców. Wykonanie: Masło wraz z cukrem(...)piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 55 minut (lub do suchego patyczka). Kiedy ciasto przestygnie dzielimy je na 3 części i przekładamy dżemem. W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, połamaną czekoladę oraz płaską łyżkę Inki. Podgrzewać do rozpuszczenia i jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto. Udekorować migdałami, skórką pomarańczową i orzechami. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarny