fioletowe z kwiatami fiołków. Podałam je z cukrem fiołkowym i odrobiną syropu z fiołków.Proste do zrobienia, tylko musimy zapolować na te pyszne i aromatyczne kwiatki. 400 ml śmietany kremówki 36 % 150 g serka waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2/3 szklanki płatków fiołka 1 łyżeczka cukru fiołkowego 1 łyżeczka miodu Śmietanę kremówkę i serek łączę mikserem i ubijam. 1/2 szklanki
wesoła kuchniakrotnie białego sera (może być z wiaderka, ważne by był dobrej jakości np. "Mój Ulubiony") 800 g masy kajmakowej/krówkowej (2 puszki) 100 g orzeszków solonych 200 ml śmietany kremówki 200 g mlecznej czekolady (dobrej jakości) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 6 jaj 200 g herbatników 100 g masła cukier puder do masy - 1 szklanka (tutaj najlepiej dobrać ilość wg uznania(...)jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny. PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę. W rondelku umieścić pół pozostałej puszki kajmakowej, kremówkę oraz połamaną na drobno czekoladę. Pomieszać, następnie włączyć palnik i (nie dopuszczając do zagotowania) ciągle mieszając, pozwolić czekoladzie się rozpuścić. Gładkie ganache wylać na ciasto, posypać orzeszkami. Przechowywać
Poezja Smaków - blog kulinarnykomentarzu o Waszych wrażeniach:) 900 g pasternaku 1 duża cebula 50 g masła 600 ml bulionu (u mnie więcej, około 1,5 l) 70 g białej czekolady 200 g kremówki 4 łyżki soku z limonki 1 papryczka chilli 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Umyty i obrany pasternak kroimy na mniejsze kawałki. Blachę z wyposażenia piekarnika(...)około 10-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika i miksujemy na krem. Dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Na koniec zabielamy zupę kremówką. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem, kawałkami papryczki chilli i grzankami (opcjonalnie można też posypać ją dodatkowo płatkami chilli). Źródło: Tina Smacznego
Smaki Na Talerzułyżeczka * ulubione bakalie – orzechy włoskie, ziemne, laskowe – 0,5 szkl * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * cukier drobny – 2 łyżki * woda – 1 łyżka * śmietana kremówka 36% – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miód mieszamy z wodą i cukrem, dodajemy posiekane bakalie, mieszamy, wyciągamy na blachę i zapiekamy ok. 10 minut w 200C. Studzimy. Mleko podgrzewamy, spieniamy, dodajemy(...)kawę INKA z błonnikiem, brązowy cukier oraz syrop orzechowy i jeszcze raz dokładne mieszamy. Wlewamy do szklanek, dodajemy śmietanę kremówkę ubitą na sztywno, posypujemy prażonymi bakaliami. Sma cznego! Przepis powstał we współpracy z marką INKA
Ostra na Słodkonasza pascha ładniej się prezentuje szczególnie w przekroju. Drukuj Wielkanocna Pascha Składniki 1 kg tłustego sera białego 2 szklanki bakalii (morele, orzechy, rodzynki, daktyle, żurawina) 200 ml kremówki 2 łyżki cukru waniliowego 200 g cukru kostka masła 5 żółtek Sposób przygotowania Ser biały mielimy. Na parze ubijamy żółtka z cukrem i cukrem pudrem na gęstą masę. Dodajemy kremówkę trzymając
Mieszam w Garnkusoku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem na biały , puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem , olej(...)jednym płacie ciasta rozsmarować połowę masy. Przykryć ciastem serowym. Wylać pozostałą masę. Przykryć drugim płatem ciastem. Udekorować polewą czekoladową ( 50 g czekolady gorzkiej rozpuścić z 50 ml śmietanki kremówki, bądż mleka, jeśli będzie za rzadka dodać więcej czekolady) i zmiksowanymi orzechami
Różne smaki w kuchniprzepisów tego ciasta , ja oparłam się na przepisie klik Wymiary blaszki: 24 x 28 Składniki : - 3 paczki herbatników ( użyłam pełnoziarnistych Bonitki ) - puszki masy kajmakowej - 400 g śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyzka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku - 100 g czekolady - 2 budynie waniliowe - 100 g masła Na dno formy ułożyłam 1 warstwę(...)budynie na 3/4 l mleka ). Budyń musi być chłodny , aby dobrze się połączył z masłem ( temp. pokojowa ) Masę budyniową wylałam i na nią układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę. Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę. Na sam wierzch sypiemy starta czekoladę
Różne smaki w kuchnitemp. 160 C. Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę. Masa serowa 1 kg sera 3 razy zmielonego ( użyłam sera z wiaderka ) 8 jajek 2 szkl. śmietanki kremówki 30% 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe Ser ucieramy z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku , a następnie 1 łyżce - budyń oraz cukier(...)waniliowy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę i dalej ubijając dodajemy cukier. Pianę delikatnie łączymy z masą serową. Śmietanę kremówkę wyjmujemy schłodzoną z lodówki i ubijamy na sztywną masę i łączymy z serem. Tak przygotowane ciasto wykładamy na wcześniej upieczony blat i pieczemy w temp. 160 C ok. 1,5 godziny. Smacznego
Różne smaki w kuchnipieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę. Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika(...)minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami. Smacznego
Różne smaki w kuchniPoczujcie się jak w raju i zróbcie sobie taki rarytasek :) Wspaniała nie tylko od święta . Czas pieczenia : 50- 60 minut Temp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Masą wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp
Różne smaki w kuchniłyżeczka imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki(...)Dobrze wymieszać . Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C do suchego patyczka ok. 40 minut. Krem miętowy : Rozpuszczamy landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto . Smacznego
Różne smaki w kuchniszczypiorkiem. Rewelacja Składniki: 1 i 3/4 l bulionu 5 średnich ziemniaków 200 g chudego, wędzonego boczku 3 białe kiełbasy 190 g startego chrzanu (5-6 łyżek) 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 1 łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo szczypiorek Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno(...)zagotować bulion, dodać zawartość patelni, białe kiełbaski, pokrojone w kosteczkę ziemniaki, liście laurowe i majeranek. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie dodać chrzan, śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z przekrojonym na pół jajkiem i posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz Zapisz
Oryginalny smakśmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 puszka masy krówkowej (około 450g) Wierzch: 3-4 spore banany sok z 1/2 cytryny 250g serka mascarpone 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 100g płatków migdałowych 1. Do 400ml mleka dodać(...)się płynna. Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. 7. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej. 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany ( patrz FILM ) i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi
Mała Cukierenkamiodu 120g masła, roztopionego kubeczek jogurtu naturalnego (150g) 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Na krem cynamonowy: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Dodatkowo: szczypta cynamonu Wykonanie: Muffinki: foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika(...)naturalnym i jajkami. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Krem cynamonowy: kremówka i mascarpone muszą być wcześniej dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu, ubijamy do powstania gęstego kremu. Masą napełniamy szprycę i dekorujemy wystudzone muffiny. Obsypujemy dodatkowo cynamonem
Smak mojej kuchni