ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:220/892)

Naleśniki z serem jak u mamy 119

Uwielbiam mamine naleśniki z serem, nie są one ani dietetyczne ani fit, ale są pyszne! Ser jest tłusty, śmietana to kremówka, a mąka zwykła biała pszenna. Dla mnie to smak dzieciństwa. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru 4 jajka 600 ml mleka 60 g roztopionego masła ser: kostka twarogu tłustego 1 cukier waniliowy śmietana kremówka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
ciasto "adwokatek" 136

miodu 100 g masła  łyżeczka sody na warstwę jabłkową: 1 kg jabłek 3 opakowania galaretki zielonej sok z połowy cytryny wrzątek na piankę advocatową: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 250 ml likieru jajecznego  2 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wrzątku 3 łyżki startych orzechów włoskich Najlepiej najpierw przygotować jabłka. Obrać je, wydrążyć i pokroić(...)zbyt luźne można dodać trochę mąki). Odstawić na kwadrans (ciasto trochę stwardnieje). Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na papierze wielkości blaszki. Piec w 190*C około 10 minut. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Do bitej śmietany wlać likier i żelatynę, zmiksować.  Blaszkę wyścielić wysoko papierem, na dno położyć jedno ciasto. Wylać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto przekładane z herbatnikami 597

łyżeczka proszku do pieczenia  Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe b/c 3 łyżki cukru 0,5 l mleka    200 g masła Masa ze śmietany: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 350 ml przegotowanej gorącej wody 55 szt herbatników blacky Cukry Nyskie 400 g masy krówkowej w puszce kakao do dekoracji  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić(...)Miękkie masło utrzeć do białości. Miksując dodawać porcjami budyń i miksować do momentu połączenia się składników. Masa ze śmietany: Galaretkę rozpuścić w wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać powoli tężejącą galaretkę. Miksować do połączenia się składników. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa ze śmietany. Ciasto wkładamy co najmniej

Ala piecze i gotuje
Pigwowiec z galaretką z pigwy 211

ziemniaczanej 3 jajka wielkość M 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa pigwa: 2 kg pi pigwy 2 cytryny 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek galaretki z pigwy galaretka z pigwy: skórki po obraniu pigwy gniazda z pestkami 1 pigwa cała 1 szklanka cukru trzcinowego dekoracja: melisa perełki Biszkopt(...)ogniu aż zmięknie ale się nie rozpadnie, mają zostać kawałki. Do gorącej pigwy dodaję galaretkę i mieszam. Na biszkopt zimny wykładam pigwę i wstawiam do lodówki. Warstwa śmietana: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, żelatynę namaczam w zimnej wodzie rozpuszczam w mikrofali i lekko ciepłą wlewam do śmietany. Połowę śmietany wykładam na ciasto. Do drugiej połowy śmietany dodaję 6 łyżek galaretki

wesoła kuchnia
Jesienny deser z ciasteczkami korzennymi 143

miasto, przewiozłam go w torbie termoizolacyjnej z wkładem chłodzącym, wrzuciłam cztery plastikowe łyżeczki i mieliśmy piknik w październiku jak malowany :) Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki (30 lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 15-20 szt. ciasteczek korzennych 1/2 szklanki naparu z aromatycznej herbaty ew. kilka łyżek powideł śliwkowych kilka ciasteczek korzennych do pokruszenia na wierzchu Przygotowanie(...)Zaparzamy pół szklanki aromatycznej herbaty.  Ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i powoli mascarpone. Ciasteczka zamaczamy na chwilę w naparze z herbaty i układamy dwie warstwy w szklanym naczyniu na dnie lub w pojedynczych pucharkach/szklankach.  Na ciastka wykładamy połowę kremu, na kremie znowu układamy namoczone ciasteczka. i możemy dodać warstwę powideł śliwkowych. Na to wykładamy resztkę

bistro mama
Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości czyli poWeekendowe Łakocie odc.159 181

pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175 st.C bez termoobiegu przez około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wymujemy i studzimy. polewa czekoladowa: 140 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy 110 g gorzkiej czekolady, posiekanej 30 g masła do posypania: 1 szklanka wiórków kokosowych W rondelku podgrzewamy prawie do wrzenia śmietanę kremówkę i kawę

Dzieje kuchennej Wiewióry
KREMÓWKA 179

kremówka jest pyszna i zawsze się udaje, ale musimy się trzymać pewnych zasad. Ciasta typu półfrancuskiego lubią długie chłodzenie, minimum 12 godzin. Wychodzi wtedy idealnie kruche oraz charakterystycznie się rozwarstwia, jak typowe ciasto francuskie. Także kochani dzień wcześniej robimy ciasto, chłodzimy i dopiero następnego dnia pieczemy i przekładamy. Pracy nie wiele, ale efekt naprawdę wspaniały. Rodzinka, a zwłaszcza dzieciaki będą(...)smarujemy. Przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie chłodzimy w lodówce. Przed krojeniem wyciągamy ciasto z blachy na deseczkę. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Polecam również przepis na  KREMÓWKĘ BEZ PIECZENIA

Pani na deser
kwadraciki czekoladowe z kokosem 128

suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na sos czekoladowo kawową: 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mocnej kawy 120 ml śmietany kremówki 30 g masła dodatkowo: ok. 100 g wiórków kokosowych wykonanie: W rondelku podgrzewamy kremówkę z kawą, nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę oraz masło, mieszamy. wykonanie ciasta: Wystudzone ciasto równomiernie

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z musem śliwkowym 222

twarogu na sernik ( gotowy lub  zmielony dwukrotnie) 1 szklana cukru kryształ 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 laska wanilii lub cukier waniliowy  100 ml. śmietany kremówki Mus śliwkowy ok 40 dag. dobrze  dojrzałych śliwek węgierek  3-4 łyżki cukru WYKONANIE Ciasato Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy(...)spróbować i dosłodzić wg. własnego smaku. Przecieramy przez gęste sitko. Masa serowa Twaróg, cukier  i mąkę ziemniaczaną  miksujemy. Dodajemy po kolei jajka miksując. Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę wanilię. 3/4 masy wykładamy na podpieczony spód brownie. Następnie łyżką układamy mus śliwkowy. Wierzch zalewamy resztą masy sernikowej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  180 stopni i pieczemy 1 godzinę

W kuchennym oknie Ewy
ZIEMNIAKI PIECZONE Z WARZYWAMI Z SOSEM OGÓRKOWYM 119

sojowy do smaku(przypraw tez możecie użyć innych) olej ser starty sól pieprz   Sos ogórkowy: ~~~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.wywaru z 1/2 kostki rosołowej ogórki konserwowe 1 łyżka mąki 30ml śmietany kremówki natka pietruszki koperek sok z ogórków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki gotujemy w mundurkach do chwili aż będą pól miękkie.Odcedzamy.Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,wysmarowanego oliwą.Pieczemy do miękkości.W tym czasie przygotowujemy(...)mąkę i dosłownie minutę smażymy bez tłuszczu,zalewamy bulionem,mieszamy,przecieramy przez sito ,dolewamy soku z ogórków oraz pokrojone ogórki,mieszamy i gotujemy dalej.Przyprawiamy.Dodajemy natkę. posiekana oraz posiekany koperek.Wlewamy kremówkę,przyprawiamy jeszcze raz jak trzeba i gotowe. Kiedy ziemniaki nam się upieką,wyciągamy,wydrążamy-farsz z ziemniaków zatrzymując-warzywa dusimy ,przyprawiamy,mieszamy z farszem z ziemniaków,przyprawiamy.Faszerujemy ziemniaki,posypujemy startym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA Z CUKINI NA BAZIE PRZECIERU Z DYNI Z LUBCZYKIEM 170

sprawił , że zupa wyszła doskonała.Bardzo przepis polecam!. 1 mała dynia 2 małe cukinie( kawałek zostawić ze skórką) 1 papryka świeża czerwona 2 litry wody 1 cebula śmietanka kremówka 30% ok.0.5 szkl. świeży lubczyk lub jak nie macie to łyżka maggi  sos sojowy do smaku 1 łyżka masła do smażenia sól i pieprz ***********************************************  Z dyni wydrążyć miąższ.Paprykę(...)Przetrzeć warzywa przez sito i z powrotem wrzucić całość do garnka , podlać bulionem kurzym , chwilę pogotować , przyprawić , dodać posiekany lubczyk, startą zielona cukinię chwilę gotowaćaż lekko zmięknie , wlać śmietanę kremówkę, zamieszać , zdjąć z gazu i gotowe.Rozlać do misek i podawać z chrupiącym , świeżym chlebem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto ze szpiankiem 176

szklanki oleju 1 ⅓ szklanki cukru  2 ½ szklanki  mąki tortowej 3 łyżeczki   proszku do pieczenia  2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml   śmietanki kremówki 36% 2 łyżki  cukru pudru  1  galaretka malinowa 1 dżem malinowy 50 g maliny 50 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody(...)Odciętą wartwę pokruszyć palcami nad talerzem.  Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. Ostudzoną galaretkę wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć.  Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać cukier puder. Tężejącą galaretkę dodać do śmietanki i  zmiksować do połączenia się składników.  Ciasto wysmarować dżemem malinowym. Masę ze śmietanki i galaretki wyłożyć

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto marchewkowe 188

tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi 1 galaretka pomarańczowa Sposób(...)wysmarownej margaryną i obsypaną bułką tartą). Piec w temperaturze 180oC (grzanie góra dół) przez około 45-50 minut. Po ostygnięciu ciasta przekroić je w poziomie na pół. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do ubitej śmietanki dodać  serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem. Budyń ugotować na soku z marchwi.Kiedy budyń

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 207

podwędzanej szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju (zwykłego lub aromatyzowanego czosnkiem) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) pół pęczka natki pietruszki sól morska, pieprz Rydze oczyszczamy, obcinamy ogonki, krótko płuczemy i dokładnie osuszamy. Kroimy je na jednakowe kawałki (duże sztuki w ćwiartki, średnie(...)minuty. Dorzucamy czosnek i porwaną szynkę – podsmażamy kolejną minutę, mieszając. Wlewamy wino. Powinno się zagotować, a alkohol odparować. Gdy wino niemal całkowicie się zredukuje, wlewamy przecier/passatę i kremówkę. Mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy odpowiednio doprawimy sos, wrzucamy pomidorki, a po minucie ugotowany al dente makaron. Mieszamy, a gdy cały oblepi się sosem, wrzucamy posiekaną pietruszkę

Poezja smaku
Sernik OREO na zimno [ENG] 159

płaskich łyżeczek żelatyny w proszku   |  6 flat teaspoons of gelatin powder 8 łyżek gorącej wody   |  8 tablespoons of cold water 400 ml śmietany kremówki 30%  |  400 ml of heavy cream 30% około 70 g grubo posiekanych ciasteczek (ok. 6 ciasteczek z kremem)   |  about 70 g of thickly chopped cookies(...)diameter. Put the pan in the fridge. MASA: Do sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj ksylitol, zmiksuj. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj. Podgrzej żelatynę (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się

Better Life By Auntie Ju