ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:220/892)

Jesienny deser z ciasteczkami korzennymi 150

miasto, przewiozłam go w torbie termoizolacyjnej z wkładem chłodzącym, wrzuciłam cztery plastikowe łyżeczki i mieliśmy piknik w październiku jak malowany :) Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki (30 lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 15-20 szt. ciasteczek korzennych 1/2 szklanki naparu z aromatycznej herbaty ew. kilka łyżek powideł śliwkowych kilka ciasteczek korzennych do pokruszenia na wierzchu Przygotowanie(...)Zaparzamy pół szklanki aromatycznej herbaty.  Ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i powoli mascarpone. Ciasteczka zamaczamy na chwilę w naparze z herbaty i układamy dwie warstwy w szklanym naczyniu na dnie lub w pojedynczych pucharkach/szklankach.  Na ciastka wykładamy połowę kremu, na kremie znowu układamy namoczone ciasteczka. i możemy dodać warstwę powideł śliwkowych. Na to wykładamy resztkę

bistro mama
Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości czyli poWeekendowe Łakocie odc.159 190

pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175 st.C bez termoobiegu przez około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wymujemy i studzimy. polewa czekoladowa: 140 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy 110 g gorzkiej czekolady, posiekanej 30 g masła do posypania: 1 szklanka wiórków kokosowych W rondelku podgrzewamy prawie do wrzenia śmietanę kremówkę i kawę

Dzieje kuchennej Wiewióry
KREMÓWKA 184

kremówka jest pyszna i zawsze się udaje, ale musimy się trzymać pewnych zasad. Ciasta typu półfrancuskiego lubią długie chłodzenie, minimum 12 godzin. Wychodzi wtedy idealnie kruche oraz charakterystycznie się rozwarstwia, jak typowe ciasto francuskie. Także kochani dzień wcześniej robimy ciasto, chłodzimy i dopiero następnego dnia pieczemy i przekładamy. Pracy nie wiele, ale efekt naprawdę wspaniały. Rodzinka, a zwłaszcza dzieciaki będą(...)smarujemy. Przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie chłodzimy w lodówce. Przed krojeniem wyciągamy ciasto z blachy na deseczkę. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Polecam również przepis na  KREMÓWKĘ BEZ PIECZENIA

Pani na deser
kwadraciki czekoladowe z kokosem 134

suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na sos czekoladowo kawową: 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mocnej kawy 120 ml śmietany kremówki 30 g masła dodatkowo: ok. 100 g wiórków kokosowych wykonanie: W rondelku podgrzewamy kremówkę z kawą, nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę oraz masło, mieszamy. wykonanie ciasta: Wystudzone ciasto równomiernie

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z musem śliwkowym 228

twarogu na sernik ( gotowy lub  zmielony dwukrotnie) 1 szklana cukru kryształ 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 laska wanilii lub cukier waniliowy  100 ml. śmietany kremówki Mus śliwkowy ok 40 dag. dobrze  dojrzałych śliwek węgierek  3-4 łyżki cukru WYKONANIE Ciasato Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy(...)spróbować i dosłodzić wg. własnego smaku. Przecieramy przez gęste sitko. Masa serowa Twaróg, cukier  i mąkę ziemniaczaną  miksujemy. Dodajemy po kolei jajka miksując. Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę wanilię. 3/4 masy wykładamy na podpieczony spód brownie. Następnie łyżką układamy mus śliwkowy. Wierzch zalewamy resztą masy sernikowej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  180 stopni i pieczemy 1 godzinę

W kuchennym oknie Ewy
ZIEMNIAKI PIECZONE Z WARZYWAMI Z SOSEM OGÓRKOWYM 130

sojowy do smaku(przypraw tez możecie użyć innych) olej ser starty sól pieprz   Sos ogórkowy: ~~~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.wywaru z 1/2 kostki rosołowej ogórki konserwowe 1 łyżka mąki 30ml śmietany kremówki natka pietruszki koperek sok z ogórków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki gotujemy w mundurkach do chwili aż będą pól miękkie.Odcedzamy.Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,wysmarowanego oliwą.Pieczemy do miękkości.W tym czasie przygotowujemy(...)mąkę i dosłownie minutę smażymy bez tłuszczu,zalewamy bulionem,mieszamy,przecieramy przez sito ,dolewamy soku z ogórków oraz pokrojone ogórki,mieszamy i gotujemy dalej.Przyprawiamy.Dodajemy natkę. posiekana oraz posiekany koperek.Wlewamy kremówkę,przyprawiamy jeszcze raz jak trzeba i gotowe. Kiedy ziemniaki nam się upieką,wyciągamy,wydrążamy-farsz z ziemniaków zatrzymując-warzywa dusimy ,przyprawiamy,mieszamy z farszem z ziemniaków,przyprawiamy.Faszerujemy ziemniaki,posypujemy startym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA Z CUKINI NA BAZIE PRZECIERU Z DYNI Z LUBCZYKIEM 184

sprawił , że zupa wyszła doskonała.Bardzo przepis polecam!. 1 mała dynia 2 małe cukinie( kawałek zostawić ze skórką) 1 papryka świeża czerwona 2 litry wody 1 cebula śmietanka kremówka 30% ok.0.5 szkl. świeży lubczyk lub jak nie macie to łyżka maggi  sos sojowy do smaku 1 łyżka masła do smażenia sól i pieprz ***********************************************  Z dyni wydrążyć miąższ.Paprykę(...)Przetrzeć warzywa przez sito i z powrotem wrzucić całość do garnka , podlać bulionem kurzym , chwilę pogotować , przyprawić , dodać posiekany lubczyk, startą zielona cukinię chwilę gotowaćaż lekko zmięknie , wlać śmietanę kremówkę, zamieszać , zdjąć z gazu i gotowe.Rozlać do misek i podawać z chrupiącym , świeżym chlebem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto ze szpiankiem 180

szklanki oleju 1 ⅓ szklanki cukru  2 ½ szklanki  mąki tortowej 3 łyżeczki   proszku do pieczenia  2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml   śmietanki kremówki 36% 2 łyżki  cukru pudru  1  galaretka malinowa 1 dżem malinowy 50 g maliny 50 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody(...)Odciętą wartwę pokruszyć palcami nad talerzem.  Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. Ostudzoną galaretkę wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć.  Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać cukier puder. Tężejącą galaretkę dodać do śmietanki i  zmiksować do połączenia się składników.  Ciasto wysmarować dżemem malinowym. Masę ze śmietanki i galaretki wyłożyć

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto marchewkowe 190

tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi 1 galaretka pomarańczowa Sposób(...)wysmarownej margaryną i obsypaną bułką tartą). Piec w temperaturze 180oC (grzanie góra dół) przez około 45-50 minut. Po ostygnięciu ciasta przekroić je w poziomie na pół. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do ubitej śmietanki dodać  serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem. Budyń ugotować na soku z marchwi.Kiedy budyń

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 223

podwędzanej szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju (zwykłego lub aromatyzowanego czosnkiem) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) pół pęczka natki pietruszki sól morska, pieprz Rydze oczyszczamy, obcinamy ogonki, krótko płuczemy i dokładnie osuszamy. Kroimy je na jednakowe kawałki (duże sztuki w ćwiartki, średnie(...)minuty. Dorzucamy czosnek i porwaną szynkę – podsmażamy kolejną minutę, mieszając. Wlewamy wino. Powinno się zagotować, a alkohol odparować. Gdy wino niemal całkowicie się zredukuje, wlewamy przecier/passatę i kremówkę. Mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy odpowiednio doprawimy sos, wrzucamy pomidorki, a po minucie ugotowany al dente makaron. Mieszamy, a gdy cały oblepi się sosem, wrzucamy posiekaną pietruszkę

Poezja smaku
Sernik OREO na zimno [ENG] 163

płaskich łyżeczek żelatyny w proszku   |  6 flat teaspoons of gelatin powder 8 łyżek gorącej wody   |  8 tablespoons of cold water 400 ml śmietany kremówki 30%  |  400 ml of heavy cream 30% około 70 g grubo posiekanych ciasteczek (ok. 6 ciasteczek z kremem)   |  about 70 g of thickly chopped cookies(...)diameter. Put the pan in the fridge. MASA: Do sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj ksylitol, zmiksuj. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj. Podgrzej żelatynę (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się

Better Life By Auntie Ju
Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach 4890

podanej porcji wyszły mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr) sok z połowy średniej wielkości cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 400g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia 2 czubate łyżki cukru pudru ok. 30g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka bez pieczenia(...)suchej patelni. Ostudzić. Na dno blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożyć folię spożywczą. Na dno poukładać herbatniki. Wyłożyć mus z jabłkiem, a na niego następną warstwę herbatników. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, żelatynę. Wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta posypać migdałami. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego! Przepis na tradycyjną szarlotkę

Kulinarne Przeboje
Ciasto toffi 711

cukier waniliowy  2 jajka  0,5 szklanki mąki krupczatki  1 mleko skondensowane słodzone w puszcze  1 paczka herbatników 2 paczki krakersów 500 ml śmietany kremówki  2 łyżki cukru pudru  2 śmietan-fixy  1 gorzka czekolada  Przygotowanie: Mleko skondensowane włożyć do garnka z wodą tak aby było całe zanużone. Gotować 2 godziny(...)szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem waniliowym. W pół szklanki mleka wymieszać jajka i mąkę. Wlać do zagotowanego mleka i ponownie zagotować, cały czas mieszając.  Śmietanę kremówkę ubić razemz cukrem pudrem i śmietan-fixami, wyłożyć na ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta. W blaszce 36 cm × 25 cm ułożyć warstwę herbatników, następnie budyń

Słodka Strefa
Deser z płatkami, bitą śmietaną i malinami. 109

słodko-czekoladowa śmietanka i lekko kwaśne maliny. Jak macie ochotę to przygotujcie, z tych składników wyjdą Wam cztery porcje. Zapraszam :) Składniki: 2 szklanki ulubionych płatków kukurydzianych 200 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku ewentualnie cukier puder do smaku 2 szklanki świeżych malin cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy(...)Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku, kakao i dokładnie miksujemy, jeżeli będzie potrzeba dodajemy cukru pudru do smaku. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 3. Płatki rozsypujemy w równych porcjach do czterech szklanek lub słoiczków. Następnie nakładamy po porcji malin, bitej śmietany, znów malin i dekorujemy bitą śmietaną i posypką. 4. Podajemy

Izabelawkuchni
Rolada czekoladowa z lemon curd 164

łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: 2 jajka 2 żółtka 200 g cukru 3 cytryny 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju  Dodatkowo: 0,5 l zimnej kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt kakaowy:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko(...)Ciągle mieszając zagotować i gotować około 2-3 minuty. Na sam koniec gotowania wlać olej. Gorący lemon curd przykryć z wierzchu folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce lemon curdu. Pozostawić około 3-4 łyżki lemon curdu do rolady. Delikatnie odwinąć biszkopt. Rozsmarować po powierzchni biszkoptu 2/3 kremu

Ala piecze i gotuje