temperaturze 160oC przez 40minut lub dłużej, do tzw. Suchego patyczka. Owoce wsypać do rondla wraz z cukrem, gotować do momentu, aż owoce rozmiekną a sok się zredukuje. Ostudzić. Kremówkę i mascarpone ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce dodawać owoce i bardzo delikatnie wymieszać łyżka do połączenia składników. Gotowy mus wylać na ciemny biszkopt i przykryć jasnym. Kremówkę, cukier
Słodki Zakątekcukrem i cukrem waniliowym, a następnie połączyć z żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Masę podzielić na 3 części. Czekolady osobno roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na 3 porcje. Każdą część masy serkowej wymieszać z jedną czekoladą, a na końcu delikatnie połączyć z kremówką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Di gotujedomowej przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe do nadzienia POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady gorzkiej 70% 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Miód, cukier, masło i powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Jeżeli w powidłach śliwkowych są duże kawałki owoców, należy je zmiksować blenderem(...)minut, w zależności od wielkości serduszek. Pieczemy dość krótko, gdyż zbyt długie pieczenie sprawi, że pierniczki będą twarde. Wystudzone pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą. Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje. Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego
https:KKuchniaMniamdrobnego cukru ● 40 g maizeny ● 6 g żelatyny w płatkach Beza włoska: ● 200 g drobnego cukru ● 75 g wody ● 4 białka jajek Bita śmietana: ● 150 ml śmietany kremówki 36% ● 1 łyżka cukru pudru ● 1 laska wanilii Niezbędne akcesoria: ● rękaw cukierniczy ● termometr ● wałek do ciasta Przygotowanie ciasta ptysiowego: W rondlu zagotuj wodę z masłem pokrojonym na kawałki, mlekiem, solą i cukrem(...)zdjęcie), po czym wyłóż przy pomocy rękawa cukierniczego pozostałą część kremu chiboust na środek ciasta, zaczynając od strony ptysiów, a następnie przykrywając kremem cały spód ciasta. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (wstawioną na ok. 15 min do zamrażarki przed użyciem) ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i ziarenka wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii. (możesz użyć dodatkowo śmietan
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki sok z 1/2 cytryny sok z 1/3 pomarańczy 1 laska wanilii (ziarenka) skórka otarta z 1/2 cytryny 3/4 szklanki rodzynków 2 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie) wierzch karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny) orzechy laskowe żurawina rodzynki Wykonanie Spód : masło(...)misie miksera. Dodajemy mascarpone i wbijamy jajka. Miksujemy ok. 5 min na średnich obrotach. Wsypujemy cukier puder. Jeżeli masa będzie zbyt „sucha”, można dodać 2 łyżki śmietanki kremówki. Rodzynki moczymy w kilku łyżeczkach soku z pomarańczy. Do twarogu dodajemy sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę cytrynową. Z laski waniliowej wyjmujemy ziarenka i przekładamy do twarogu. Całość miksujemy
Raj dla Podniebieniawspaniały smak i rewelacyjną chrupkość. Ciasto jest nieskomplikowane i nie wymaga pieczenia. Polecam! Niebo w ustach Składniki: 1/2 opakowania sucharków – 150 gram 300 gram nutelli 400 gram śmietanki kremówki 500 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana) 6 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fixy lub 2 czubate łyżki żelatyny 1 puszka brzoskwiń (ok 800g) 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym(...)robocie na bułkę tartą *** *** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder ( zamiast śmietan-fiksów możemy użyć rozpuszczoną żelatynę – do żelatyny dodajemy dwie łyżki zimnej wody i zostawiamy na kilka minut
Blog z Apetytemgotowych ze słoiczka przesmażonych na tłuszczu. Aromatyczna zupa grzybowa, z lubczykiem, słodką papryką, zaprawiona śmietaną i podana ze świeżo skrojonym koperkiem. Zupę grzybową zaprawiam śmietaną 18% lub słodką śmietanką kremówką, innym razem wcale. Wtedy wyczuwalny jest mocny aromat grzybów i świeżego kopru lub natki. Zupę grzybową podaję z grzankami, makaronem lub bez dodatków. Składniki: 2 l bulionu warzywnego słoik grzybów(...)leśnych przesmażonych na tłuszczu, podgrzybki, prawdziwki 300 g pieczarek 3 cebule duży ząbek czosnku masło do smażenia lubczyk, sól, pieprz, słodka papryka śmietana kremówka lub śmietana 18% świeży koper, natka lub tymianek do podania Przygotowanie: Na maśle w garnku przesmażam dobrze umyte i posiekane w plasterki pieczarki oraz drobno posiekaną cebulę i cały ząbek czosnku. Po kilku minutach dodaję grzyby
Zasmakuj Kuchnitego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Różyczki ziemniaczane z wasabi Składniki. 50 dkg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki wasabi 50 ml śmietany kremówki (bez laktozy) Przygotowanie. Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie. Wystudzić. Ziemniaki powinny wystygnąć ale nie być zimne. Dobrze jeśli są ciepłe w momencie przegniatania przez(...)ziemniaków. Nie używać tłuczka dlatego, iż ziemniaki utłuczone będą mieć gumowatą a nie pulchną, jak to jest w przypadku praski, konsystencję. Do masy ziemniaczanej dodać wasabi oraz śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszać widelcem. Masę ziemniaczną przełożyć do rękawa cukierniczego bądź woreczka. Jeśli używamy woreczka, wystarczy mu odciąć róg. Od wielkości i kształtu końcówki szprycy zależy jak będą wyglądać nasze różyczki. Jeśli
mecooksNiech Wam się spełnią marzenia. Na około 18 malutkich, lub 15 większych będziecie potrzebowali 9 ciastek w całości dodatkowo kilka pokruszonych 500 g twarogu (użyłam quark) 150 g śmietany kremówki (użyłam double cream) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 jajka 1 budyń waniliowy (bez cukru) 1 łyżeczka pasty waniliowej szczypta soli Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasteczka(...)piec w temperaturze 160 stopni około 20-25 minut. Upieczone serniczki powinny być sprężyste i nie koniecznie przyrumienione. Upieczone wystudzić. Krem oreo 4 ciasteczka 200 g śmietany kremówki 100 g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) dodatkowo biały krem który pozostał po ciasteczkach oreo 4 ciasteczka rozłożyć, zdjąć krem a same ciasteczka zmiksować
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksody 1 płaska łyżeczka octu 1/2 płaskiej łyżeczki czerwonego barwnika w żelu( użyłam Wiltona) Krem 300 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% cukier wanilinowy Instructions Utrzeć masło z cukrami. Dodać jajko, ocet i barwnik, dalej ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Do miski przesiać mąkę z kakao i sodą. Cały czas(...)Ciasto nakładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Babeczki wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Twarożek ucieramy z cukrami. Stopniowo dodajemy kremówkę, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Red velvet cupcake pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Fork200g mąki 2 żółtka 120g masła 3/4 szkl. cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny Sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kremówki Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 200 g masła 300g cukru 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 50 ml kremówki 1½ budyń śmietankowy
w mojej kuchnipieczenia Bardzo smaczne, proste i nie wymagające pieczenia ciasto. Polecam, jest rewelacyjne Składniki: Herbatniki – około 40 sztuk Słone krakersy – około 26 sztuk 0,5 litra śmietany kremówki 2 śmietan-fiksy 2 łyżki cukru pudru 2 budynie czekoladowe (opakowanie na 0,75l) o,75 litra mleka 1 łyżeczka masła 1 puszka masy kajmakowej 1 czekolada gorzka lub mleczna(...)najlepiej jest zamkniętą puszkę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i podgrzewać na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Na kajmak wykładamy herbatniki i odstawiamy całość do wystudzenia *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fiksami i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Czekoladę ścieramy na tarce i wykładamy na wierzch ciasta *** *** Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Blog z Apetytemżółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika Ganache: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i imbirem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia(...)minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez kolejne 40 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić na 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Ganache: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać sernik. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Sernik
Oryginalny smakbardzo reprezentacyjny - doskonały na Święta, czy Sylwestra. Składniki: 500 g suchego maku 10 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru waniliowego Do przełożenia: 500 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 2 pomarańcze lub konfitura pomarańczowa Polewa: 1/2 szklanki śmietanki kremówki tabliczka czekolady deserowej Przygotowanie: Mak zalać wrzątkiem ok 1 cm ponad
Kulinarne Inspiracjeczekolady 250 g mascarpone Łowicz 100 g wiórków kokosowych 2 wafelki kokosowe princessa (33g) 5 łyżek likieru kokosowego migdały około 35 szt wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Kremówkę podgrzać ale nie gotować. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Do naczynia przełożyć mascarpone, wlać zimną kremówkę, likier kokosowy i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe
Ala piecze i gotuje