kwaśny, ale bardzo słodka śmietanka i dekoracja przełamuje tą kwaśność. Zapraszam:) Składniki: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 25 dag świeżych malin miód prawdziwy do smaku 200 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki mleka w proszku cukier puder do smaku cukrowa posypka według uznania 4 kostki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Maliny delikatnie płuczemy i dokładnie osuszamy, kilka odkładamy do dekoracji(...)kubka miksera przekładamy jogurt naturalny, maliny i miód, całość miksujemy przez kilka minut, następnie rozlewamy do czterech szklanek. 3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy mleko w proszku i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Następnie bitą śmietanę wyciskamy na koktajl, dekorujemy startą czekoladą, cukrową posypką
Izabelawkuchniprzygotować. Zapewniam, że będzie pysznie i pachnąco. Dodam, że taki podwieczorek można przygotować dosłownie w pół godziny. Zapraszam :) Składniki: Sos: 10 dag serka homogenizowanego waniliowego 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 szklanka świeżych malin ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: pół szklanki świeżych malin półtorej szklanki makaronu czekoladowego mini-świderki cukier do gotowania woda gorąca do gotowania Wykonanie: 1. Makaron(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, mieszamy od czasu do czasu żeby się nie posklejał. 2. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy. 3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i lekko rozgniecione maliny i miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku. 4. Na talerze nakładamy porcje makaronu, polewamy sosem, posypujemy
IzabelawkuchniStovit Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Dodatkowo: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej świeże owoce sezonowe np maliny, winogron 6 łyżeki konfitury Babuni z malin W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy(...)wyrównując boki bezy szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder mieszamy. Wykładamy na wystudzoną bezę, dekorujemy świeżymi owocami. Przed podaniem bezę polewamy konfiturą z malin. Smacznego :-). Jeśli szukasz praktycznego prezentu
Podróż w kulinariaprzepisu na opakowaniu. Przestudzić. Zmiksować z masłem na gładką masę. Wylać na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą. Przejść do masy raffaello. Składniki na masę rafaello: 1/2 l śmietany kremówki 36% 2 śnieżki na mleko 100 g płatków migdałowych 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno. Dodać śnieżki i płatki migdałowe. Krem wyłożyć na wierzch biszkoptu. Całość posypać sprażonymi
Trufelkowokrówkowego ciasta. Składniki: 2 opakowania słonych krakersów - duże 1 szkl mąki 1 jajko 4 szkl mleka 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 3 łyżeczki cukru 1/2 l śmietany kremówki 2 śmietanofixy 2 opakowania płatków migdałowych (u mnie 140 g razem) 3/4 puszki masy kajmakowej Wykonanie: 1 szklankę mleka zmiksować z jajkiem, mąką i budyniem. Pozostałe mleko zagotować z masłem(...)jeszcze raz zmiksować masę. Na blachę wyłożyć pierwszą warstwę krakersów, posmarować je masą kajmakową, znowu krakersy, masa budyniowa i znów krakersy, masa kajmakowa i krakersy. Na koniec ubić kremówkę ze śmietanofixami, wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami. Schłodzić - najlepiej całą noc. Gotowe :). Szybko, bez pieczenia i jak smacznie
Trufelkowostopni. (w zależności od pieca) Teraz przejdźmy do kremu nr I i kremu nr II Składniki: 1/3 tabliczki białej czekolady 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady 30 g masła 1/2 l kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 serek duży Monte dodatkowo: 200 g orzechów (MIX - migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca i włoskie) garść rodzynek namoczonych w Whisky płatki migdałów Wykonanie(...)kąpieli wodnej rozpuścić białą i gorzką czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Ostudzić. W misce ubić na sztywno kremówkę, dodać przestudzoną masę czekoladową, cały czas miksując na średnich obrotach, po chwili dodać stopniowo serek mascarpone i miksować. 1/3 masy wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Przykryć drugą częścią. Do kremu dodać serek Monte i zmiksować. Połowę masy wyłożyć
TrufelkowoDzień dobry! :) Na upał najlepsze są chyba lody! :) A najlepiej domowej roboty, zapraszam na borówkowe i z dodatkiem pokruszonych ciastek. Zapraszam... Składniki: 6 jajek 1 l śmietany kremówki 1 jogurt grecki 200 g 1/2 szkl cukru pojemniczek borówek zmiksowanych blenderem kilka ciastek zbożowych np. opcjonalnie: 1 łyżka kakao z wiatrakiem garść płatków migdałowych Wykonanie: Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek(...)Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać stopniowo żółtka. Kremówkę w osobnej misce ubić również na sztywno, dodać do niej ubite białka oraz jogurt grecki i wymieszać łyżką. Masę podzielić wg uznania. Do jednej można dodać gorzkie kakao, do drugiej zblendowane owoce lub pokruszone ciastka i migdały, do trzeciej nic. Całość przelać warstwami do plastikowych pojemników. Zmrozić - najlepiej całą
Trufelkowomały torcik, wspaniały na każdą okazję! Kinder Country to bomba kalorii, ale na jeden kawałek od czasu do czasu można sobie pozwolić, bo naprawdę warto! :) Zapraszam! :)) Składniki: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 4 szkl pszenicy ekspandowanej (3 szkl do masy, 1 szkl do posypania na wierzch) 150 g herbatników 1 czekolada biała 1 czekolada gorzka 1 czekolada(...)mleczna Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć równomiernie część herbatników. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę, przestudzić. 200 ml kremówki ubić na sztywną masę, stopniowo dodać serek mascarpone ubijając już na wolniejszych obrotach, następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę, nadaj ubijając. Kiedy składniki się połączą dodać 3 szklanki pszenicy i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć
Trufelkowosamo smakuje. To wymarzony wypiek dla wielbicieli napoleonek i innych warstwowych kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć(...)minut aż się lekko zrumienią. Uważać aby za bardzo się nie spiekły. Wyjąć delikatnie z piekarnika i wystudzić. Są kruche, wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie. Krem czekoladowy: Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej masy, wlać do masy
Wanilia i Kardamonzjedzą je ukradkiem przed obiadem. Podany przepis jest na jedną sporą porcje. Spróbujcie koniecznie! Potrzebujecie 1/3 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany kremówki 1/2 ziarenek laski wanilii (można pominąć) szczypta soli Ponad to Garść orzechów podprażonych na suchej patelni 2 łyżki (lub mniej) syropu klonowego lub miodu, albo(...)szczyptą soli i zalejcie wodą. Podgrzewajcie mieszając aż zgęstnieje, następnie dodajcie mleko, wanilię i zagotujcie. Cały czas mieszając gotujcie aż owsianka zgęstnieje 1-3 minuty. Dodajcie śmietanę kremówkę i zagotujcie. Owsianka jest gotowa! Nie powinna być bardzo gęsta. Podawajcie na gorąco z prażonymi orzechami i syropem klonowym, lub miodem. J eśli chcecie owocową wersje dorzućcie rodzynki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWitajcie, Dziś mam dla Was odrobinę francuskiego smaku. Wspaniały deser - niewiarygodnie słodki i niewiarygodnie pyszny ! Składniki: 500ml śmietany kremówki 36% 1/3 szklanki cukru 6 zółtek 1 laska wanilii Jak przygotować: Przecinamy laskę wanilii wzdłuż, łyżeczką wydłubujemy ziarenka ;), dodajemy je do kremówki. Na małym ogniu gotujemy śmietanę, dodajemy cukier. Mieszamy, odstawiamy gdy tylko lekko brzegi śmietany zaczną się podnosić
dlaSmaQziemniaków 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki kapusty włoskiej ( 500 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól pieprz czarny przyprawy do mięsa mielonego przyprawa do ziemniaków 150 g sera żółtego olej rzepakowy Ziemniaki pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju(...)podsmażone ziemniaki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci na objętości. Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około
https:KKuchniaMniambulionu drobiowego Krakus, zupa powstała bardzo szybko. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 1 kg pieczarek 4 średnie ziemniaki 1,2 l wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 szkl kremówki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę oraz koncentrat bulionu i wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy. Do gotującego się bulionu(...)wkładamy ziemniaki i gotujemy je na małym ogniu. W tym czasie kroimy pieczarki i dodajemy je do gotujących się ziemniaków. Gotujemy razem przez ok. 5-10 minut. Kremówkę hartujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnesię doczekać kolejnej porcji grzybów :) Składniki: 30 dag grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego 4 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekana pietruszka lub koperek 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy oliwę(...)wszystko razem smażymy. Dorzucamy pokrojone warzywa korzeniowe i chwilę wszystko przesmażamy, po czym zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem bądź pietruszką
My simple kitchenwyjątkową okazję, ale również tak po prostu...bez okazji.Biszkopt, kremówka, świeże owoce...to zawsze musi smakować dobrze. Bardzo dobrze. Uwielbiam , a Wy? Składniki: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml śmietany 30% cukier puder do smaku dodatkowo: 2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu CUKIETERIA plus(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy o śr. 25 cm, pieczemy 25 minut. Studzimy. Przekrajamy na 3 równe blaty. * Kremówki ubijamy na sztywno .. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku. * Każdy blat nasączamy lemoniadą. * Masę dzielimy na 3 części. Jedną część wykładamy na jeden blat, przykrywamy kolejnym, wykładamy kolejna porcje
Z Majeczką w kuchni