szklanki mąki pszennej 2 jajka 250 g zimnego masła 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego + 300 g masy krówkowej płatki migdałowe Masło poszatkować, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, schłodzić je w lodówce(...)wyłożyć natłuszczoną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Nakłuć je widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Na wystudzoną, dolną część ciasta wyłożyć przygotowaną masę śmietanową, przykryć ją drugim plackiem. Na wierzchu ciasta rozsmarować płynną
Domowa cukiernia Ewykrem 2 jajka 2 żółtka 2 cytryny 4 kopiaste łyżki cukru pudru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka 82% masła dodatki 50g miechunki 10g świeżej żurawiny 200g śmietanki kremówki 36% cukier puder do dekoracji Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijamy je na sztywno z małą szczyptą soli - nie ubijamy zbyt długo by nie przebić białek, wystarczy gdy masa(...)mieszamy. Odkładamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki. Krem podczas gotowania musi być cały czas mieszany, inaczej może się przypalić. Gotowanie trwa około 5 minut. Kremówkę ubijamy na sztywno - nie słodzimy, beza nada wystarczającej słodyczy. Wystudzony wieniec układamy na paterze, nakładamy warstwę bitej śmietany, krem cytrynowy i dekorujemy miechunką oraz żurawiną. Obsypujemy delikatnie cukrem pudrem
Gotowanie i blogowanietwarogu na sernik (trzykrotnie mielonego) 0,5 kg serka mascarpone 0,1 kg drobnego cukru 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (płaskie) 50 ml kawy espresso 200 g śmietanki kremówki (36%) 6 jajek 4 łyżki likieru amaretto 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Wierzch sernika: 1/2 łyżki kawy espresso 2 łyżki śmietany (22%) 1 łyżka amaretto 2 łyżki kakao Przygotowanie spodu sernika: Masło roztopić(...)piekarnika nagrzanego do 180 na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia przed nałożeniem masy serowej. Masa serowa: W malakserze wymieszać twaróg, serek mascarpone i śmietankę kremówkę. Następnie dodać cukier, skrobię ziemniaczaną oraz zimną kawę, likier i aromat migdałowy. Wymieszać bardzo dokładnie do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód
Codziennik Kuchennyśmietana powinny być wyjęte z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem. Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami: 1 kg mielonego sera (może być dobrej jakości z wiaderka) 300 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżeczka cynamonu 200 g ciastek pełnoziarnistych w gorzkiej czekoladzie(...)dokładnie uklepując. W misie miksera umieszczamy ser, cukier i jajka. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę kawy zbożowej oraz rum. Po wymieszaniu wlewamy kremówkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy masę serową na przygotowany spód. Na dnie piekarnika umieszczamy dowolną foremkę z wrzątkiem (woda parując nawilży sernik), a sernik wstawiamy na środkową półkę
Poezja smakusera białego (bez laktozy) 12 dkg cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2 białka szczypta proszku do pieczenia 4 dkg margaryny (bez laktozy) Masa: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 20 dkg masy kasztanowej 30 dkg mascarpone (bez laktozy) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie. Zaczniemy od upieczenia sernika. Na początku należy upewnić się(...)dodawać żółtka i przesianą mąkę. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać do formy wielkości 25 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180 stopnich Celsjusza. Masa. Śmietanę kremówkę ubić na półsztywno. Dodać mascarpone a następnie krem z kasztanów, cukier puder i sok z cytryny. Ubijać chwilę aż masa zgęstnieje. Złożenie ciasta. Biszkopt przekroić wzdłuż, na dwie połowy. Pierwszą
mecookscukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu łyżeczka cynamonu łyżeczka Inki klasycznej szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 2-3 pierniki łyżeczka kawy Inka Klasyczna 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej opcjonalnie cukier puder do dosłodzenia Dodatkowo do przybrania: kilka kawałków czekolady mlecznej ozdoby cukrowe pierniczki. Wykonanie : Białka wybić do misy miksera, dodać szczyptę(...)stopni piekarnika, piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i zapiekać jeszcze przez 40 minut. Wyjąć i zostawić, by blaty przestygły. Kremówkę ubić na bardzo sztywno. Następnie łyżka po łyżce wkręcić serek mascarpone. Następnie dodać pierniki starte na grubych oczkach i skórkę pomarańczową, a także łyżeczkę kawy. Połączyć. Krem rozłożyć na 3 równe
Poezja Smaków - blog kulinarnyletnie słońce w bezchmurny dzień. Koniecznie zróbcie. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): Masa serowa: 1 wiadereczko (1 kg) twarogu sernikowego dwukrotnie zmielonego 1,5 szkalnki (370 ml) śmietanki kremówki 30% 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru 1 opakowanie (16 g) cukru z wanilią 3 łyżki (30 g) żelatyny 0,75 szklanki (180 ml) gorącej wody Mus: 1 dobrze(...)gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury. 4) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do całości. 5) Kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 6) Przygotowaną masę serową wylać do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i odstawić do lodówki, do stężenia. 7) Mango obrać, pokroić
Fitsweet.mebogato, który podbije serce każdego łasucha. Koniecznie spróbujcie. Składniki (tortownica o średnicy 26 cm): Masa serowa: 750 g twarogu sernikowego dwukrotnie zmielonego 1,5 szklanki (370 ml) śmietanki kremówki 30% 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 1 opakowanie (16 g) cukru z wanilią 3,5 łyżki (35 g) żelatyny 0,75 szklanki (180 ml) gorącej wody 1 opakowanie (175g(...)grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Do misy miksera dodać twaróg, cukier oraz cukier waniliowy i mieszać przez 2-3 min. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. 5) Nie przestając miksować, przygotowaną
Fitsweet.medelikatny biszkopt przełożony puszystym kremem o smaku chałwy.Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty HELIO oraz ePrezenty Składniki: 160 g chałwy 150 g białej czekolady Helio 450 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny w płatkach 30 g orzechów włoskich Helio masło do wysmarowania formy 30 g wiórków kokosowych Helio Składniki na ciasto: 6 jajek 113 g mąki pszennej(...)Rozsmarowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 160 stopniach C 180 stopniach C przez 10 minut. przygotowanie musu: Gotujemy 150 ml śmietany kremówki. Rozpuszczamy w niej chałwę oraz czekoladę. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty, a następnie odciskamy i dodajemy do ciepłej masy chałwowej. Masę studzimy. W między czasie ubijamy resztę
Podróż w kulinariamigdałowych około 70-80g okrągłych biszkoptów Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 60ml rumu 60ml likieru pomarańczowego Wierzch i boki: 600ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY Dodatkowo: 3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki około 200g masy marcepanowej migdały(...)ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce, lekko docisnąć. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch i boki: 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem. Śmietaną posmarować boki i wierzch tortu ( patrz FILM ), zachowując trochę śmietany na rozetki. 12. Marcepan krótko zagnieść i podsypując cukrem pudrem rozwałkować
Mała CukierenkaSERNIK z MUSEM ŻURAWINOWYM Składniki: (forma 24 cm) spód: 30 g masła 160 g ciastek owsianych z żurawiną masa serowa: 500 g sera białego na sernik 250 ml śmietany kremówki 3 jajka 1 cukier waniliowy 3/4 szkl cukru 3 łyżki mąki mus żurawinowy: 120 g żurawiny 1/2 szkl cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany kremówki
Bon appetit mon amiełyżeczki sody oczyszczonej 200 ml miodu 85 g masła 1/2 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej i cytrynowej Skladniki na polewę czekoladową: 120 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Wykonanie: suche składniki wymieszać w misce w garnuszku podgrzać miód z masłem, nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia do suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników(...)dopiero zdjąć. Gorące pierniczki są bardzo miękkie. Jeśli piekłaś za długo i mocno stwardniały, nie ma się co martwić. Polane polewą zmiękną przez noc w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i odczekać kilka minut, następnie wymieszać. Przy pomocy pędzla posmarować pierniczki i układać na kratce. Zostawić na noc do stężenia polewy przechowywać w zamkniętej puszce lub szklanym naczyniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niewielkim dodatkiem kwaśnej konfitury żurawinowej (oczywiście domowej roboty - ze świeżej żurawinki). Pokusa dla małych i wielkim! Wypróbujcie :). Składniki: (na 4 małe porcje) Mus z awokado: 100 ml śmietanki kremówki 30% 3 czekoladki Kinder 1 łyżeczka żelatyny 50 ml zimnego mleka 1/2 awokado 1 duże jajko (koniecznie wyparzone we wrzątku) 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżka(...)naturalnego kakao Dodatkowo: 120 g konfitury żurawinowej z tego przepisu 70 g pierniczków korzennych świeża żurawina do dekoracji Przygotowanie: Mus z awokado: Śmietankę kremówkę podgrzać, aż będzie gorąca (nie doprowadzić do wrzenia). Zdjąć z ognia, dodać połamane czekoladki Kinder, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Awokado zmiksować na puree, następnie połączyć z ostudzoną czekoladową śmietanką. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać
Nastoletnie Wypiekaniemąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć, ale tort musi wtedy koniecznie stać w bardzo zimnym miejscu, u mnie chłodził się w zamrażarce) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)łyżeczki cukru waniliowego. Gotujemy do momentu, aż żurawina puści sok i zacznie się rozpadać, całość powinna mieć konsystencję gęstgo musu. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy razem mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie
Ciastkozercywanili 9 dkg cukru pudru 7 dkg mąki Polewa: 3 łyżki masła lub margaryny (bez laktozy) 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Krem: 200 ml kremówki (bez laktozy) 20 dkg mascarpone (bez laktozy) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 3 łyżki wody 8 łyżek likieru waniliowego WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym Przygotowanie. Mąkę(...)łyżką. Piec 3o min w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto wystudzić i rozkroić wzdłuż. Nasączyć jedną ze stron każdego z blatów likierem waniliowym. W misce ubić na pół sztywno śmietanę kremówkę z cukrem. Dodać mascarpone i kontynuować ubijanie. W miseczce rozpuścić żelatynę w trzech łyżkach wody. Wystudzić, ale tak aby nadal miała płynną konsystencję. Do ubitej śmietany i serka mascarpone dodać
mecooks